tłuszcz - 4436 przepisów (strona:87/296)

Chrupiąca wołowina po azjatycku 199

wlewamy około   5 cm warstwę oleju. Smażymy mięso na rozgrzanym oleju partiami, przez 4-5 minut, aż mięso będzie brązowe i chrupiące. Odkładamy na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie.  Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka.  Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę

Mania Gotowania
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 293

lodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś   2-3 godziny przed pieczeniem. Rozpoczynamy od bardzo dokładnego mycia żeberek. Następnie usuwamy z mięsa zbędny tłuszcz. Wiadomo, że całego nie usuniemy, ale ja staram się wszelkie nadmiary usuwać delikatnie nożem. Osuszone i oczyszczone żeberka nacieramy oliwą i przyprawami. Oczywiście możecie je dowolnie modyfikować, polecam też gotową mieszankę

Mania Gotowania
Nadziewane patisony i kabaczki 202

łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny ) * sól, pieprz * świeże liście bazylii 5-6 szt. * oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki. Cebulę z czosnkiem usmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso - chwilę smażyć. Nie musi się całkowicie wysmażyć, ma pozostać pół surowe. Mięso połączyć

kolorowotorcikowo
Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 245

się nie zrumieniła, ma się ładnie udusić, robimy to około 20-30minut, od tego etapu zależy smak zupy. Jak cała cebula się udusi i będzie mięciutka, wchłonie tłuszcz, podlewamy białym winem, pomału odparowujemy. Jak wino wyparuje wlewamy bulion, po zagotowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Używając blendera miksujemy całość na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę

SMYKWKUCHNI
Łosoś z kuskusem i warzywami - seria dietetycznych obiadów 263

polecam zawsze, ale zazwyczaj jak się odchudzamy to spożywamy albo pierś z kurczaka albo filet z indyka, a to zaczyna być po jakimś czasie nudne. Ryby nie zawierają dużo tłuszczu, a te przygotowywane na parze  nie dość, że są smaczne to nie tracą wszystkich wartościowych składników. Łosoś świeży może nie należy do ryb o niskiej zawartości tłuszczu

SMYKWKUCHNI
Smażone śledzie 198

świeże śledzie - na panierkę: mąka pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1 - sól poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-) Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa. Polecam na męskie wieczory

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 187

Będąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka  powinny być warzywa strączkowe

SMYKWKUCHNI
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 213

odstawić na 10 minut.  Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku).  Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia mięśni rąk ;-) Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe

SMYKWKUCHNI
Chałka drożdżowa przepyszna! 167

zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości - masło rozpuścić w rondelku - jaja za pomocą trzepaczki utrzeć z cukrem - do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto - dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut - odstawiamy w ciepłe miejsce  - ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 minut - po tym czasie ciasto przekładamy

SMYKWKUCHNI
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 169

oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko

SMYKWKUCHNI
Dlaczego warto jeść śniadania? 178

sposobem na pozbycie się tkanki tłuszczowej jest wypicie szklanki zimnej wody, która poprawi nasz metabolizm i szybciej przyswoi posiłek. Śniadanie jemy najpóźniej godzinę po przebudzeniu, odwrotnym skutkiem będzie odkładanie tłuszczu w komórkach.  Moja propozycja na smaczne śniadanie: 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, serek naturalny 0% tłuszczu, plasterki szynki drobiowej, liście sałaty masłowej (lub jak kto woli), plasterki pomidora

Truskawkowa Fiesta
Truskawkowy zawrót głowy 147

obniżają poziom cholesterolu - oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn - dostarczają mikro i makroelementów: wapń, potas, fosfor, magnez - zawarty w nich błonnik prawidłowo kumuluję pracę jelit, zapobiega zaparciom - nie tuczą, spalają tłuszcz, więc każdy może je spożywać (z wyjątkiem osób na nie uczulonych) Ja wprost uwielbiam truskawki i mogę je jeść na wiele sposobów

Truskawkowa Fiesta
Pęczak z jabłkiem i bobem 150

bób w lekko osolonej wodzie. Ugotowany bób obrać ze skórek. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 0,5 centymetra. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka - smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać bób oraz kaszę - wymieszać. Posypać startym serem - wymieszać raz jeszcze.  Jeśli kasza jest zbyt sucha, dodać

kolorowotorcikowo
Racuszki bananowe - bezglutenowe 453

posiadacie tego urządzenia, banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem. Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron. Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fish & chips. 109

Wprawdzie nie aż tak mocno ociekające tłuszczem ale wciąż bardzo dobre! Składniki: pstrąg wegeta pieprz cytrynowy Skworcu oliwa frytki olej śmietana majonez ząbek czosnku Rybę myjemy i kładziemy na folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią(...)międzyczasie robimy sos czosnkowy.  2 łyżki śmietany, 2 łyżka majonezu i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - dokładnie mieszamy. Frytki wysypujemy na papierowe ręczniku, odsączamy z tłuszczu i można jeść.   Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania