odsączenia. Po tym czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić
Moje domowe kucharzeniechemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Zamiast łykać paralekarstwa na trawienie, wzdęcia i podobne – zafunduj sobie prawdziwie zdrową kurację. Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby
Moje domowe kucharzeniemąki 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 100 g margaryny 2 jaja Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę, aby przestygły
Moje domowe kucharzeniełyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Jarzynki razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy(...)wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy do zapiekania i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 30 minut
Moje domowe kucharzeniemąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. W szerokim garnku rozgrzać olej lub smalec. Delikatnie biorąc w rękę każdy pączek, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Po usmażeniu można nadziewać przy pomocy szprycy dowolnym nadzieniem
Moje domowe kucharzeniewodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego) [ dałam olej z awokado ] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski
Moje domowe kucharzeniewymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Połowę ciasta przełożyć
Moje domowe kucharzeniebeta glukanów! Wartość spożywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1523 kJ/363 kcal Białko 17,6 g Węglowodany 44,1 g w tym cukry 1,7 g Tłuszcz 8,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g jednonienasycone 3,5 g wielonienasycone 3,6 g Błonnik pokarmowy 19,0 g w tym beta-glukan
Emcia Pichcipotraw z kaszy, ryżu oraz używać jako dodatek sałatek, farszu, past i zup. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1333kJ (315kcal) Białko 24,4g Tłuszcz 1,9g Węglowodany 45,7g Błonnik 8,9g Tiamina (wit. B1) 0,5 mg (36%)* Witamina B6 0,4 mg (20%)* Folacyna 204 g (100%)* Fosfor 294 mg (37%)* Magnez
Emcia Pichcimasłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 856kJ/ 205kcal Białko 15,0g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3g 0,6g Węglowodany w tym cukry 26,0g 3,0g Błonnik pokarmowy 39g Sód 0,002g Kwas foliowy 72µg (36%)* Potas 900mg
Emcia Pichcigłodu. Już 10 g błonnika pokarmowego z otrąb pszennych spożywanych regularnie wpływa na stymulację perystaltyki jelit. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1145kJ/276kcal Białko 16,5g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,7g 0,8g Węglowodany w tym cukry 20,1 g 2,5g Błonnik pokarmowy 43,6g Sód 0,01g Witamina
Emcia Pichcipasują do szklanki ciepłego mleka lub kakaa :) Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 368 kcal / 1552 kJ Białko 8,0g Węglowodany w tym cukry 67,0g 20,7g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe 5,8g nasycone 2,1 g jednonienasycone 1,6 g wielonienasycone 1,0 g Błonnik pokarmowy 7,8g Sód
Emcia Pichciwapnia. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do sałatek lub rozdrobnione ze szczyptą soli i posypane na kanapce. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 2115kJ (513 kcal) Białko 19,8g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 41,9g 3,7g Węglowodany w tym cukry 1,0g 0,5g Błonnik pokarmowy 26,4g Sód 0,03g Witamina B6 0,47mg
Emcia Pichcisię naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 332 kcal / 1404 kJ Białko 7,9g Węglowodany w tym cukry 65,0g 20,5g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5g 0,4g Błonnik pokarmowy 9,0g Sód 0,1g Witaminy i składniki mineralne Niacyna 3,0 mg(18,8 %)* Kwas foliowy
Emcia Pichcioraz kwas foliowy. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 392 kcal / 1646 kJ Białko 10,4 g Węglowodany w tym cukry 56,3 g 7,7 g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10,2 g 5,8 g Błonnik pokarmowy 16,8 g Sód 0,2 g Witaminy Kwas foliowy Witamina B6 Tiamina
Emcia Pichci