tłuszcz - 4436 przepisów (strona:90/296)

Zupa botwinkowa 160

kiełbasy jak ktoś woli 1 l wody olej rzepakowy, np. RAPSO  sól, pieprz łyżka śmietany łyżeczka octu jabłkowego jajka Olej rozgrzać w garnku. Cebulkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Podsmażyć. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodygi i liście pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą - gotować do miękkości. Doprawić do smaku octem

kolorowotorcikowo
Karmelizowane marchewki 175

Składniki: 300-400 g młodej małej marchewki 50 g masła 1 łyżka miodu sól Wykonanie: Marchewki oczyść. W wysokiej patelni rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć marchewkę, delikatnie posól - duś pod przykryciem. Gdy marchew zacznie robić się miękka, dodaj masło i duś jeszcze 5-8 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Naleśniki z jabłkami 150

zgęstnieją - są gotowe. Jabłkami przekładać naleśniki. Do smażenia: 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej 2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mit łyżka miodu Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron. Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę

kolorowotorcikowo
Warzywne leczo 126

marchewki 2 średnie kabaczki łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka olej Wykonanie:  Patelnię rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić w grubszą kostkę - wrzucić na rozgrzany tłuszcz  - lekko udusić. Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę- dodać do podsmażone kiełbasy - smażyć dalej. Gdy marchew nieco zmięknie - dodać paprykę - pokrojoną

kolorowotorcikowo
Dwukolorowy sernik na zimno 167

szkl pokruszonych krakersów 3 łyżki cukru pudru łyżeczka kakao 1/3 kostki masła lub margaryny galaretka - owoce leśne Wykonanie: Masło/margarynę rozpuścić. Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować. Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść. Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować. Ser podzielić na 2 części

kolorowotorcikowo
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 96

marchewka 700-800 ml wody 1 kostka  rosołowa drobiowa 2 łyżki tartej mozzarelli bazylia sól oliwa do smażenia Wykonanie: Oliwę rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną

kolorowotorcikowo
Tartaletki z warzywami sezonowymi 160

selera 1/2 małego kabaczka garść orzechów wołoskich olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, tymianek Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem

kolorowotorcikowo
Babeczki makaronowe 197

sól, pieprz 150 g sera mozarella oliwa Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty. Ser mozarella pokroić drobno. Jajko dobrze wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem mozarella. Najlepiej za pomocą miksera. Do masy śmietanowo(...)serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć. Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy posmarować tłuszczem. W każde zagłębienie układać makaron - formując gniazdo. Makaron zalać masą. Piec w 160 stopniach około 25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gruszki w piance jajeczno-migdałowej 217

żółtka 3 łyżki cukru 3/4 szkl. napoju migdałowego  Alpro   migdały, kawa rozpuszczalna Wykonanie: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły. Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie. Napój migdałowy Alpro zagotować. Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Do puszystej masy

kolorowotorcikowo
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 173

odpowiada :)  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zachęcam Was moi mili, żebyście zaprosili go do swoich kuchni i śmiało zastępowali te mniej zdrowe tłuszcze, olejem rzepakowym" Smacznego

kolorowotorcikowo
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 167

sera cheddar sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić

kolorowotorcikowo
Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami 217

przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek. Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę, około 1x1 cm. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić jabłka, wsypać cukier i cynamon. Smażyć około 5 minut. Jabłka mają zmięknąć, nie muszą się całkowicie rozpaść. Tak przygotowane jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto wyjąć

kolorowotorcikowo
Kuleczki serowe ( serowe pączki ) 201

mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać  tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kule śniegowe ( pączki ptysiowe ) 839

masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki   wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz.  Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta.  Kulki smażyć na złoty kolor. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać

kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek ze śliwkami 199

soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki odsączyć z soku. Przygotować kruszonkę:  Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Blachę do pieczenia ( dużą, taką z wyposażenia piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę. Ułożyć

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania