tłuszcz - 4436 przepisów (strona:98/296)

Wybuchowy deser 121

jego składzie znajdziemy duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu.  O tręby owsiane   zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe tj: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik; zaś suszona żurawina  witaminy C , witaminę  B1 i B2 , sole mineralne:  wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy . Samo

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki z mięsnym farszem 232

jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Smażymy. Ja używam patelni do naleśników, dlatego nie stosuję tłuszczu przed smażeniem. Proponuję przetestować na pierwszym naleśniku, czy będą przywierały, jeśli tak, to potrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię. Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości. Farsz

Czerwona Porzeczka
Baklazan zapiekany z pomidorami 172

pozostawiamy na chwile do przestudzenia. Kroimy na pół i przy użyciu łyżki wybieramy miąższ z bakłażana ale zostawiamy około 0,5 cm miąższu z Skorka. Na rozgrzany tłuszcz dajemy drobno pokrojone Ząbki czosnku oraz pokrojony miąższ z bakłażana wraz z pokrojonymi w Kostkę pomidorami. W misce dajemy nasz ser pokrojone kapary bułkę tarta pietruszkę przyprawy i dodajemy

cookpl
Sos do makaronu 224

Cukinia, Papryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek czosnku, Sól, pieprz, Olej z oliwek do smażenia. Przygotowanie Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach  drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po upływie paru minut dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze jakieś 10 minut

cookpl
Spaghetti aglio olio 225

Składniki Olej z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 chili , Pół pęczka pietruszki, Sól, pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Drobno siekamy chili, czosnek i pietruszkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek i papryczkę. Dodajemy ugotowane al dente spaghetti i dodajemy pietruszkę całość dokładnie mieszamy. Smacznego

cookpl
Placki ziemniaczane 225

tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy.  Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią.  Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz.  Smacznego ;) Przepis również

cookpl
Pączki z konfiturą malinową :) 162

uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu roztopione masło (nie gorące) i  wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok. 1 cm (średnica 7-8 cm) i wykrawamy szklanką (wychodzi ok 25-30 sztuk). Odstawiamy

Delicious Titbits
Burger z sosem z Big Mac’a! 266

użyłam pełnoziarnistych bułek, więc wyszła zdrowsza wersja tego męskiego przysmaku. Muszę przyznać, że były one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem  wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Fabryka pomysłów
Boeuf Stroganow z brunatnymi pieczarkami / Beef Stroganoff / Beef Stroganov / Befstróganov / Strogonow 185

pomidorowego, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, olej do obsmażenia, Wołowinę kroimy w paski i oprószamy mąką. Mięso partiami smażymy na rumiano. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Pieczarki kroimy w talarki i przesmażamy. Mięso i cebulę wraz z pieczarki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy bulionem.  Gotujemy aż mięso będzie

Delicious Titbits
Makowiec 677

laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa

Pudełko rozmaitości
Mini babeczki wielkanocne ;) 441

dopełnić do 3/4 kaszą manną 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, studzimy

Czerwona Porzeczka
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 212

formie i wyjąć z formy na deseczkę. Podawać z jogurtem, maślanką lub śmietaną. Można też polać skwarkami . W wersji oryginalnej dodajemy tłustą śmietanę, tłusty ser i skwarki z tłuszczem do środka

Gotowanie jest łatwe
Kotlety pożarskie 265

potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.) Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu

Di gotuje
Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu 181

grapefruit przegrywał z innymi cytrusami: pomarańczą, mandarynką czy cytryną, teraz grapefruit tryumfuje. Grapefruity są niskokaloryczne (w 100 g mają 50 kcal), a do tego przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo. Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania