tłuszcz - 4436 przepisów (strona:91/296)

Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 184

latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciasto.  Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Zimne

kolorowotorcikowo
Omlet z porem i pieczarkami 189

razowe pełnoziarniste sok 100% Tymbark  grejpfrut Wykonanie: Pora pokroić w pół plastry. Pieczarki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pora, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki - smażyć aż por zmięknie. Na koniec warzywa posolić. Do miseczki wybić jajka. Widelcem lub trzepaczko delikatnie je rozkłócić. Jajka wlać do patelni

kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 220

uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą

kolorowotorcikowo
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 194

Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć

kolorowotorcikowo
Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami ) 346

pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut - do uzyskania

kolorowotorcikowo
Racuchy z jabłkami 171

Utartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek. 4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym

Pasja Smaku
Faworki 135

każdemu przyda się coś słodkiego :) Składniki: 20 dkg mąki 3 żółtka  sól 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 50 dkg tłuszczu do smażenia 10 dkg cukru pudru do posypania bibuła do odsączania Wykonanie: 1. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli., proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem(...)paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. 4. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na długości 5-6 cm i przewinąć.  5. Faworki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron do uzyskania jasnozłotego koloru. 6. Wyjąć, odsączyć na bibule, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Smażone zielone pomidory (przepis z powieści) 215

tytułową potrawę jest podany w książce, a ja postanowiłam go wypróbować. Takie amerykańskie południe na talerzu. Zapraszam do czytania i degustowania. Składniki: 1 średniej zielony pomidor na osobę tłuszcz z bekon pieprz sól biała mąka kukurydziana Wykonanie: Pokroić pomidory na plastry o grubości około pół centymetra, posypać je solą, pieprzem, a potem obtoczyć z obu stron w mące

Pasja Smaku
Penne rigate z chorizo i oliwkami 139

przyprawami) kilka gałązek świeżego tymianku 4 pomidory sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy pomidory puszczą "sok", dodać do nich serek i rozmieszać do uzyskania sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i chili. Dodać makaron i posiekany tymianek i wymieszać. Chorizo(...)oliwki pokroić w plasterki. Podsmażyć na tłuszczu. Makaron z sosem wyłożyć na talerze, dodać podpieczone chorizo i oliwki. Udekorować gałązką tymianku. insertCookd("8b0040b4c779eece210aaefec5c53aba

Pasja Smaku
Hiszpańska tortilla z chorizo 169

Wykonanie: Ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a chorizo i oliwki w plasterki. Ser zetrzeć na tarce, a szczypiorek drobno pokroić.  Na patelni bez tłuszczu podsmażyć chorizo, a następnie zdjąć i odłożyć do miski. Na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz paprykę i przełożyć do chorizo.  Do warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki

Pasja Smaku
Babka marmurkowa z wiśniówką 170

się chyba mówi?  Składniki: 4 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 4 łyżki kakao DecoMorreno 4 łyżki wiśniówki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na białą masę. W robocie utrzeć masło, następnie powoli dodawać masę jajeczną i wciąż ucierać. Mąkę przesiać

Pasja Smaku
Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 372

Jeśli sos jest zbyt gęsty warto dodać gorącą wodę i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki. Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Oczyścić z nadmiaru błon i tłuszczu. Obtoczyć w grubo mielonym pieprzu. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dodać masło. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko

Pasja Smaku
Test grillowej patelni granitowej Ballarini 136

wiemy kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana, a kiedy nastąpiło jej wystudzenie.  Pierwsza myśl, gdy znalazła się w moich rękach, to przygotowanie burgerów. Grillowanie oczywiście odbyło się bez użycia tłuszczu. Poniżej przedstawiam efekt testu: W mojej opinii granitowa patelnia grillowa firmy Ballarini jest bardzo dobrym wyborem. Ja z pewnością będę jej używać jeszcze wiele razy, zwłaszcza, że w mieście(...)zbyt wielu możliwości do normalnego grillowania. Dodatkowo będę dzięki niej przygotowywać zdrowsze obiady bez tłuszczu, grillowane mięsa i warzywa, które będą urozmaiceniem dla tradycyjnego obiadu

Pasja Smaku
Lunchbox: Ryż z kolorową papryką i grillowanym kurczakiem (fit) 1652

kurczaka 1 łyżka oleju zioła prowansalskie 1 łyżka oliwy garść pokrojonych kolorowych papryk (u mnie mrożone) sól, pieprz curry chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, polać oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i chili. Odstawić na kilka minut.  W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ryż (nalać ok. 1 cm powyżej). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju(...)podsmażyć paprykę. Doprawić curry i chili, dodać ryż i wymieszać. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmażyć kurczaka (nie dodawać tłuszczu!). Po kilka minut z każdej strony w przypadku, gdy mięso nie było wcześniej rozbite.  Smacznego

Pasja Smaku
CIASTECZKA OWSIANE 183

szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitolu) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -odrobina olejku(nie trzeba) -ewentualnie 3 łyżki sezamu Przygotowanie: 1. Roztapiamy tłuszcz, ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, możemy też obtoczyć ciasto w sezamie. Na blaszce układamy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania