tłuszcz - 4436 przepisów (strona:88/296)

Herbata puerh fitness. 179

metali ciężkich. Działa doskonale na trawienie dzięki dużej zawartości polifenoli. Dzięki długiemu 7-letniemu leżakowaniu nabiera leczniczej mocy i wydajności. Badania naukowe tej herbaty dowiodły skuteczne działanie antydiuretycznie (usuwa tłuszcz) w naczyniach krwionośnych. Wydajność: Można ją parzyć 4 razy bez utraty smaku i właściwości, w zależności od ilości suszu. Proponujemy min. ilość: 1 łyżka stołowa płaska. Wskazówka: Pić

Brzuszki Łakomczuszki
Pijany kurczak 344

odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu

Brzuszki Łakomczuszki
Cecylka Knedelek i truskawkowe zawijasy. 162

szypułki i pokrój owoce na kawałki. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj serek homogenizowany i miód. Potem starannie wymieszaj zawartość naczynia. Używając pędzelka, posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej porcję ciasta. Powinno pokryć dno patelni cienką warstwą. Jeśli ciasta jest za dużo przelej jego nadmiar do misy miksera. Usmaż naleśniki z obu stron

Brzuszki Łakomczuszki
Chrupiące gofry z truskawkami 157

ciasto było grube i chrupiące a... od gofrownicy. To ona jest tutaj mentorem całego zamieszania. By nasze domowe gofry były równie pyszne ich robienie należy zacząć od nasmarowania gofrownicy tłuszczem i nagrzania jej, minimum przez 10 minut przed nałożeniem ciasta. Jest to uwarunkowane tym, iż nasze "domowe" gofrownice mają zdecydowanie mniejszą moc niż te w "budkach", gdzie można kupić(...)minuty jednego. Po upieczeniu każdego gofra warto odczekać 5 minut by nasza gofrownica ponownie dość mocno się nagrzała, gdy jest taka konieczność trzeba nasmarować jeszcze raz gofrownicę tłuszczem. Gorąco polecam

Mango Papaja
Ziemniak z jajem i szpinakiem 295

odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak.  Nie sugerujmy się tą ilością, zostaną z tego szpinaku jedynie dwie-trzy łyżki po odparowaniu wody. Ale to nic, smak zostanie! Szpinak dusimy

Mango Papaja
Ciasteczka jaglane 238

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 286

można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso na kiełbasę zostało częściowo zmielone (tłuszcze: boczek, podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa

OstryKęs
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 326

proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe

OstryKęs
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu 398

plastry. Każdy plaster bardzo delikatnie rozgniatamy otwartą dłonią, a potem posypujemy tymiankiem lub rozmarynem oraz solimy i pieprzmy z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki i smażmy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy. Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucamy masło. Następnie podsmażamy na nim obrane i pokrojone

Poezja smaku
Drożdżówki z serem, budyniem i rodzynkami 140

Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 181

wodzie (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu). Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na roztopionym smalcu. W dużym naczyniu wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso, zeszkloną cebulę razem z tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania. Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać. Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać

Ze smakiem i z pasją
Co to jest: SMOCZY OWOC (PITAJA)? 161

obecnie można go spotkać w wielu innych krajach. Pitaja kwitnie tylko w nocy, z tego powodu nazywana jest Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem. 100 gram miąższu zawiera 50 kcal Tłuszcz - 0,61 g Błonnik - 0,9 g Fosfor - 36,1 mg Karoten - 0,012 g Białko - 0,229 g Woda

Przepisy Aleksandry
Co to jest: MAFTOUL? 184

gotuj przez około 15 minut. Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów. 57 gramów maftoul zawiera: 1 g tłuszcz (nasycony) 0 mg cholesterol 8 mg sód 51 g węglowodany (w tym 4 g cukry) 9 g białko 0%* witaminy A i C 1%* żelazo 2%* wapń * bazując na diecie

Przepisy Aleksandry
Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami 181

Makarony La Italia ) 38 g parmezanu startego na cienkich oczkach   Wykonanie: Rozgrzałam 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na małym ogniu. Włożyłam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzany tłuszcz i dusiłam przez około 10 minut. Następnie do cebuli wyłożyłam pomidory z puszki, doprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam i dusiłam przez 25 minut. Między czasie postawiłam duży garnek posolonej

Blondynka Gotuje
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 245

nasze obiady były nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Nie zawsze to wychodzi, ale tak jak napisałam, staram się, by tak było ;) Oznacza to ograniczenie cukru, soli, a także tłuszczu (głównie oleju) i wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np.  minizapiekanki z rybą i warzywami ,  zimowa sola sauté ,  nietypowe klopsiki(...)brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron tak, by powstał jeden, duży płat. Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania