tłuszcz - 4436 przepisów (strona:68/296)

JAJKA NA BEKONIE CZYLI TO, CO ANGLICY LUBIĄ NAJBARDZIEJ 151

serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie obiadowe :) Składniki: 2 jajka 2 plastry bekonu odrobina soli pieprz Wykonanie: Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych przez bekon robimy sadzone jajka, soląc je tylko odrobinę, bo bekon jest bardzo

Walijskie Pichcenie
CIASTECZKA KRUCHO-DROŻDŻOWE 146

innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady

Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 149

łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce

Walijskie Pichcenie
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 164

nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy  ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cebulę z boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut aż wierzch się zetnie

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI 145

ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone

Walijskie Pichcenie
SMAŻONY ŁUPACZ W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM 284

kuchni angielskiej znany jako "haddock" , w polskiej jako "łupacz".  Ryba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości białka.  Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym.  Do tego ulubiona surówka i pyszny(...)Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta.  Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać. Składniki na sos: 1/2 szkl śmietany - u mnie  12 % 2 łyżki masła 3/4 szkl bulionu 1  łyżka mąki

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 158

ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 123

chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły

Walijskie Pichcenie
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ 173

pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
Krem dyniowo-marchewkowy 166

oliwa do smażenia garść ziaren słonecznika lub pestek dyni 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Marchewki, dynię, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę i dynię. Dusimy około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną

Mania Gotowania
Wafle Ryżowe Paprykowe 301

Paweł, Żabka, Małpka, CARREFOUR, KAUFLAND Cena: 2,5 zł - 4 zł Wartosci odzywcze w 100 g : Kalorie 415 Węglowodany 73.1 g w tym Cukry 2.5 g Białko 7.6 g Tłuszcze

Sylwetka Od Kuchni
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowym na puree z dyni 251

łyżka oleju 1 łyżka masła Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Oczyścić z nadmiaru błon i tłuszczu. Obtoczyć w świeżo zmielonym pieprzu i słodkiej papryce. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dodać 1 łyżkę masła. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony

Pasja Smaku
Ser Topiony Light Linessa 141

Lidl Cena:  ... Wartosci   odzywcze  w 100 g  : Kalorie      200 Węglowodany    6 g Białko        17 g Tłuszcze      12 g SKLAD :   ser podpuszczkowy dojrzewający 51%, serwatka (z mleka), białka mleka, sole emulgujące, mleko w proszku odtłuszczone, sól, barwnik: beta karoten. Nie jest to produkt

Sylwetka Od Kuchni
Tosty francuskie z serem, salami i papryką na ostro. 216

plaster salami i kawałki papryki.  Zwijamy ciasno w roladkę. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka, papryką słodką i ostrą.  Nasze tosty obtaczamy w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej ze stron. Zdejmujemy tosty z patelni i układamy na ręczniku papierowym, odsączając tym nadmiar tłuszczu. Party dip meksykański przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu

Malinowe Pocałunki
Karnawałowe różyczki. 162

mąż to naprawdę czasami niedoceniony gadżet kuchenny ;). Składniki : 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis wiśnie drylowane, lub konfitura Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się

Malinowe Pocałunki