tłuszcz - 4436 przepisów (strona:70/296)

"półkarpatka" z truskawkami... 137

masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawki upiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto ostudzić do wystudzonego ciasta dodawać jajka cały czas mieszając i wsypać proszek do pieczenia ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem

W Mojej Kuchni Lubię
placki z liśćmi selera,pietruszki,papryką i solą różową himalajską... 169

zmiksować liście pietruszki, selera, paprykę słodką, cebulę wszystkie składniki dobrze wymieszać z pieprzem, mąką, solą różową na gorącym oleju smażyć rumiane placki z patelni odkładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz obciekł w papier placki smakują ze śmietaną gęstą......SMACZNEGO!!! sól himalajska różowa Royal Brand: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - zastosowanie: do gotowania, pieczenia, uzupełnia

W Mojej Kuchni Lubię
śliwki z lukrem na drożdżówce... 151

zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować do formy przełożyć wyrośnięte

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto gruszkowe ze śmietaną...dobre formy silikonowe... 152

tortowa, 1 łyżeczka czubata proszek do pieczenia, 2 duże gruszki, 250 ml śmietana tortowa, 2 łyżki cukier puder, - ile potrzeba skórka kandyzowana, - ile potrzeba posypka czekoladowa jajka, cukier, miękki tłuszcz -użyłam "palmę z murzynkiem" dobrze utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dobrze mikserem utrzeć na dość gęste ciasto na koniec dać pokrojone w kostki

W Mojej Kuchni Lubię
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 140

wymieszać z letnią wodą, cukrem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu jajko, żółtka, cukier zmiksować na kogel-mogel do jajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z makiem... 144

odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/ ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu

W Mojej Kuchni Lubię
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 169

opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywno żółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogel kisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowiec śliwkowy... 127

zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu jajka, cukier, szczypta soli, sok z cytryny utrzeć w robocie do jajek wsypać mąkę przesianą, mleko, stopiony letni tłuszcz /palma/, wyrośnięty zaczyn w robocie spiralami wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto wyrośnięte przez 1 minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-żeberka z kapustą kiszoną... 213

przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać(...)gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze na 15 minut i spuścić ciśnienie żeberka wyjąć na talerz a kapustę wyjmować łyżką cedzakową aby jak najmniej tłuszczu było w kapuście na talerzu żeberka z kapustą z szybkowara są nie dość że szybko przygotowane to są bardzo miękkie-kość sama odchodzi od mięsa a kapusta ma wyrazisty smak przypraw

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-golonki indycze z kapustą kiszoną na ostro... 206

każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym ogniu z 45 minut, po ugotowaniu zostawić na 10 minut i spuścić ciśnienie golonki są bardzo kruche, soczyste

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa Tom Yum 240

olej do smażenia 2 łyżki natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie: Pierś kroimy w cienkie paski, szalotkę i papryczkę drobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw kurczaka, a później dorzucamy szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym

Kulinarne przygody Gatity
Żyję wg: "jedzenie jest dla mnie, czy to ja jestem dla jedzenia"? 399

tętnicze. Schorzenie to jest zwykle wypadkową nawet kilku przyczyn: złego odżywiania,  stresu , zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu krążenia. Tymczasem seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.  A teraz najlepsze dla Pań:   Seler naciowy ułatwia odchudzanie ! Wszystkie zalety selera sprawdzają się

Kuchnia moimi oczami
Anielski łom czekoladowy 2177

szklanki wody, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki mleka w proszku / my dajemy trochę więcej, zależy jaka będzie konsystencja/, bakalie wg uznania, / u nas bez/ alkohol, Wykonanie; Rozpuścić na gazie tłuszcz z wodą, cukrem i kakao. Zdjąć z gazu i dodać mleko w proszku. Wymieszać i dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie i alkohol. Dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja jest

Anioły w kuchni
Szarlotka specjalna 484

szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę

Anioły w kuchni
Muffinki z truskawkami 178

olejku migdałowego, 3 jajka, 175 g mąki, 75 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kremówki, cukier puder do posypania, Wykonanie; Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania