rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć na talerz. Następnie na ten sam tłuszcz wrzucić posiekane cebulę i czosnek, zeszklić, dodać udka, podlać wodą lub bulionem. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pomidory oraz groszek. Do całości wsypać kuskus, dodać kurkumę, wlać
pieprzny smaczekokrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki
Niezły Młyneknaleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka. DO tak przygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone pieczarki. Dokładnie zamaczam w cieście po czym wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Smażę około 2 minut z każdej strony. Gotowe pieczarki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika aby utrzymać ich ciepło aż do momentu podania (choć zimne
Magiczna kuchnia Dariipatelni, gdy mamy gotowe chrupiące grzanki :)Plasterki szynki podsmażamy na niewielkiej ilości masła, z obu stron :)Na kolejnej patelni rozpuszczamy troszkę masła i smażymy jajka: wbijamy je na tłuszcz i czekamy aż się zetną, a następnie przewracamy. Zaginamy wtedy troszkę brzegi, tak, by powstała kieszonka i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wszystkie elementy układamy na talerzu i takie
Lawendowe Nieboprzestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek. 2. Gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Groch gotuję osobno. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule, kaszę i groch. Dobrze przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku.3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym
Apetyczna babeczkaNależałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w makreli wspomagają naszą pracę mózgu i obniżają cholesterol. Jakiś czas temu przygotowywałem przepis na pastę z makreli. Dziś wersja fit. Przepis jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zagwarantuje Wam pyszne i zdrowe
kulinarnyJarozmarynususzone oreganosłodka paprykapieprz i sól kawałek masłaoliwa z oliwek Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki(...)ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką.Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà
W kuchni wieczoremTwarożek, bogaty w witaminy, białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, idealnie nadaje się na I lub II śniadanie, które możemy zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. Wiem, że połączenie białego twarogu i pomidorów nie jest korzystne dla naszych stawów, ale raz na jakiś czas chyba można sobie pozwolić. Twarożek równie dobrze smakuje
Kuchenny Skrawek Niebamasła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy pokruszone drożdże, następnie cukier i cukier waniliowy oraz roztrzepane jajka. Kolejną warstwę będzie stanowiło mleko, tłuszcz i mąka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 3-4 godziny. Po tym czasie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy prostokątnej. Odstawiamy
Słodkie Przyjemnościpozytywny wpływ na poziom cukru i insuliny. Macadamia to jedne z najbardziej ekskluzywnych orzechów, przy zakupie musicie pamiętać o spróbowaniu ich przed zakupem bo dzięki bardzo wysokiej zawartości tłuszczu szybko jełczeją. Orzechy te są bogate w selen, witaminę E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i Omega 6. Zawierają kwas oleopalmitynowy który jest charakterystyczny dla tego rodzaju orzechów, pomaga on w metaboliźmie tłuszczów
Kuchnia PROzdrowotnaumyć, osuszyć, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku, zrolować.Następnie mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc w chłodnym miejscu (może być lodówka).Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć boczek ze wszystkich stron.Następnie przełożyć do szerokiego garnka, wlać szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 90 min.Mniej więcej
Mix smakuplacuszki. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, żeby za każdym razem wymieszać ciasto przed wlaniem na patelnię. Jeśli seria placuszków wchłonie prawie cały tłuszcz z patelni, dolej trochę oleju i poczekaj chwilę przed smażeniem kolejnej porcji, aż olej się rozgrzeje. Podawaj posypane cukrem pudrem :)Smacznego
Gotowanie to kochanietłustego czwartku jeszcze cała masa czasu ale w ubiegłą niedzielę naszła mnie wręcz potworna ochota na smażone w głębokim tłuszczu słodkości. Wszystko za sprawą czasu spędzonego przy przeglądaniu książki "Kocham Toskanię". Tam właśnie znalazłam przepis na Frittelle św. Józefa, małe placuszko pączuszki na bazie gotowane ryżu. Wbrew temu, że są smażone w głębokim tłuszczu są lekkie, delikatne
Dzieje kuchennej Wiewióryugotowane na twardo1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)ząbek czosnkumajeranekmąka olejsól, pieprzświeży tymianek i natka pietruszki do dekoracjiWątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamymąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron dozrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy
Bon Appetit Małgorzatywlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia. Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę :-Pzimne nózki
Bon Appetit Małgorzaty