szklanka cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 200g mleka w proszku Ok. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu 1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowych Tłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy
Smakowy RajSkładniki: 250g masła lub margaryny 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu śmietankowego 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Tłuszcz, cukier i mleko zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec
Smakowy RajSkładniki: 250g margaryny lub masła 82% 1 ½ szklanki cukru 3 duże jajka 2 łyżeczki proszki do pieczenia 3 szklanki mąki Około ½ kg śliwek Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Tłuszcz rozpuszczamy (by był płynny, ale nie ciepły), następnie dodajemy do niego cukier i jajka, mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Smakowy Rajczasie odlewamy wodę i gotujemy dynię do miękkości, przez jeszcze około 5 minut, co pewien czas mieszając aż powstanie jednolita papka. Garnek z dynią zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i na koniec stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem
Smakowy Rajmiski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta
Smakowy Rajmają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto(...)mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie
Smakowy RajZamiast majonezu kupnego, tłustego i niezbyt zdrowego polecam ten z awokado. Zdrowy tłuszcz, kwas oleinowy który obniża poziom cholesterolu, potas reguluje ciśnienie krwi, więc zajadamy na zdrowie. Polecam gorąco. Majonezowy sos z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię czego bać. Majonezu nie czuć, ale on swoje robi. Ten rodzaj piaskowej babki jest wyjątkowo delikatny. Paradoksalnie łączy kruchość z wilgotnością. Genialnie zastępuje on wszelkiego rodzaju tłuszcz używany do wypieku. Reasumując, miała być figa z makiem i jest! A w zasadzie była. Byłyśmy dumne z siebie, że tak szybko ją stworzyłyśmy ale faceci nas zawstydzili i w jeszcze
Wypisz Wymalujponownie poniżej. SKŁADNIKI 600 g karkówki wieprzowej 1 esencja do duszonych mięs Knorr 3 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 sztuki ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 łyżki mąki dodatkowo: tłuszcz do smażenia, 600 ml wrzątku do duszenia potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i posypać mąką z obu stron. Następnie każdy kawałek obsmażyć na delikatny, złoty
Passions hobbies lifeszerokim rondelku podgrzać oliwę z masłem , dodać drobno posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut. -Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz. -Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu . -Stopniowo dodawać chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż
Zakamarki mojej kuchniwykonania: 1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy pietruszka i ziemniak są miękkie, to dorzucamy 1 brykiet szpinaku. Zagotowujemy. Dodajemy tłuszcz. 3. Do zupy można pod koniec dodać kaszy manny. 4. Gotową zupkę miksujemy
Kuchnia domowa Anipowstałą marynatą zalewamy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu. Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy resztą marynaty. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, pod przykryciem. Proponuję podać z frytkami. Przepis pochodzi ze strony
Czerwona Porzeczkasmażenia, pieczenia. Można na nim smażyć w bardzo wysokiej temperaturze ze względu na wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Masło klarowane jest delikatniejsze w smaku. Jest to czysty tłuszcz, który nie zawiera tak wiele alergenów jak zwykłe masło. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 por 250 g pieczarek 1/4 łyżeczki tymianku 400 ml śmietany 18% sól, pieprz
O kuchni z uczuciemtalerze, posypać serem żółtym. PORCJE: 4-5 WSKAZÓWKI * Jeśli przedawkujecie chili, to pamiętajcie: kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, więc daremne jest picie wody. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Najlepiej wypłukać usta olejem, napić się jogurtu, maślanki, zjeść lody…, albo po prostu wypić coś z wysokim procentem
zabawa smakiemJeśli ktoś chce zrobić pączki w 30 min, to ten przepis jest idealny dla niego. Angielskie małe pączki, które kładzie się łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Prosty przepis, nie wymaga wyrastania, czekania i skomplikowanych sprzętów. Pamiętajcie, że tylko w jeden dzień w roku pączki nie idą w boczki TŁUSTY CZWARTEK! SKŁADNIKI 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szkl
zabawa smakiem