tłuszcz - 4436 przepisów (strona:49/296)

Torcik z Racuszków z Truskawkami i Bitą Śmietaną 169

lodówki. Przygotowanie truskawek: Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroję w plasterki. Po około 30 minutach smażenie racuszków: Racuszki smażę na patelni z rozgrzanym olejem (nie na głębokim tłuszczu) na złoty kolor z obydwu stron. Racuszki smażę o średnicy około 15 centymetrów – usmażone układam na papierowym ręczniku aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiam do wystudzenia . Układanie torcików : Każdy torcik

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym 209

proszek do pieczenia, żółtka. Gdy składniki się połączą dodaję olej i mąkę i nadal miksuję do momentu aż ciasto stanie się gładkie. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (w tortownicy smaruję tylko tłuszczem dno bez boków). Ciasto równo rozprowadzam w tortownicy. Pieczenie ciasta : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę

Uwaga Babcia Gotuje
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 194

się piasek. Następnie kroimy gp w kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli

Kulinarna Pokusa
Marmurkowe ciasteczka do kawy 202

szklanki śmietany 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: słoiczek marmolady lub nutelli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką 144

grochu 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc) 50 dag wędzonej kiełbasy 1 duża czerwona papryka 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   tłuszcz do smażenia sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Dodajemy ziele

Pobite gary Barbary
Domowe płatki śniadaniowe z miodem i orzechami 206

bardziej skomplikowanych potraw więc często sięgamy po gotowe płatki czy musli ze sklepu. Niestety kupne płatki zawierają mnóstwo niepotrzebnego cukru i tłuszczy utwardzonych. Możemy sobie tego oszczędzić i przygotować w domu własne, dietetyczne płatki bez cukru i bez tłuszczu. Dzisiaj proponuję domową wersję popularnych Kangusów, wzbogaconych dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 2- 3 szklanki preparowanej pszenicy lub orkiszu

Moja Micha
Szybkie śniadanie - jajecznica ze szpinakiem 204

Szpinak może oczywiście być rozdrobniony, ale wtedy nie wygląda to zbyt fajnie :P Olej kokosowy polecam, bo jest megazdrowy i dobry dla osób odchudzających się, ale jeśli chcecie, wiadomo - tłuszcz jest dowolny. Czosnku oczywiście użyć można świeżego, wtedy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy tuż przed wrzuceniem szpinaku, pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś

Kulinarne zapędy Kokosa
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 141

mięsie nie ścięło się za szybko. Włożenie mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera

Di gotuje
Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem 256

gęstej, kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki soli morskiej - 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego - 3 łyżeczki majeranku - 4 łyżki mąki tortowej - olej Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię – wytapiamy tłuszcz. Cebulę obieramy, dwie z nich kroimy również w kostkę i dodajemy do boczku. Smażymy do zeszklenia cebuli – odstawiamy. Ziemniaki i pozostałą cebulę kroimy w dużą kostkę i miksujemy (podzielone

mojewypiekiinietylko
Pasztet świąteczny 131

się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem  na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w  większe(...)być słony , ponieważ po upieczeniu sól  da znać o sobie. Masę podlewamy  rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty. Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Ok 1 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Murzynek jak za "komuny" 153

okresie późnego PRL .  Na sklepowych półkach z rzadka można było wtedy dostać wiejskie masło, a nawet jeśli, to nikt nie myślał go marnować w cieście, kiedy to za tłuszcz równie dobrze służyła zwykła margaryna. Reszta składników też nie nastręczała wtedy większych trudności w zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory

Grunt to przepis!
Ciasto owocowe z owoców mrożonych 175

Ciasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco

Moja Micha
Pieczone warzywa z kasztanami 114

Dodaj do warzyw obrane i pokrojone kasztany, na to połóż posiekaną kapustę i zalej bulionem. 6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące.  Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 340 kcal 10 g 13,5 g 50,7 g 11,5 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 195

herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca kawa według pięciu przemian, ziołowy napój intenstywnie rozgrzewający czy nawet napój spalający tłuszcz po świątecznym przejedzeniu! Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie, naturalne metody na zdrowie i ładny wygląd - książką z pewnością Wam się spodoba! ________________________________________________________ Mamy dla Was jeden egzemplarz książki do rozdania

Plate of Joy
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 281

gęsta i zawiesista. Wyłączamy gaz. Kurczaka natartego suchymi przyprawami rozkładamy albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo –co dużo lepsze – na ruszcie. Z mięsa na pewno wytopi się tłuszcz i z blaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania