mnie Madzia zaskoczyła. Poważnie. Zrobiła makaron szpinakowy i do tego sos pomidorowo-twarogowy. Heh, na dwa dni wyżerkę miałem. Ale z tym sosem to w ogóle zabawnie było, bo zrywa się z rana Madzia z łóżka i wykrzykuje, że wymyśliła sos, że jej się przyśnił! Sos z twarogu! Leci do internetu, patrzy, szuka, no i znalazła. W sumie(...)gadają, o butikach i innych rzeczach, o których nie masz pojęcia, a ty tak od niechcenia ziewasz i niby mimochodem ci się wymyka: "A ja to makaron wczoraj zrobiłem. Szpinakowy. A tak, bo się nudziłem w domu". No i przecież wszystkie laski twoje wtedy! :) No i oczywiście sytuacja analogicznie działa w drugą stronę, żeby nie było, że któraś płeć poszkodowana
Marder&Marder Manufacturezjeść, aby było i smacznie i zdrowo? Dodatkowo jeszcze, co zrobić żeby dzieci nie marudziły przy jedzeniu? Moja propozycja na obiad to prosty i fajnie wyglądający torcik szpinakowy :) Jak go zrobić? Farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko(...)mieszanie powinno również trwać ok 8-10 minut. Do wykonania torciku potrzebujemy 10 sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest zasada :" potrzebny jest mężczyzna do zrobienia dobrego ciasta naeśnikowego" ;) Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki mąki i dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp). Szpinak bardzo
ChilliJemyDziś zapraszam na zieloną bombę witaminowa, czyli szpinakowy koktajl z ananasem i bananem, z dodatkiem odtłuszczonego złotego mielonego lnu. Mielony len zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane i dzięki temu jest mniej kaloryczny. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Zawiera błonnik pokarmowy, białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i lignany, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią nas przed(...)szkodliwym działaniem wolnych rodników. Koktajl delikatnie dosłodziłam cukrem trzcinowym, jego ilość zależy do tego jak dojrzałe są banany i ananas. Natomiast szpinakowych sceptyków zapewniam, że ten zielony koktajl jest bardzo smaczny i nie czuć w nim szpinaku :-). W swoim koktajlu wykorzystałam odtłuszczony mielony len firmy Sante . Posiada ona w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi
Kulinarne przygody Gatitydoga kontynuuję przygotowywanie posiłków w stylu „męskie żarcie”. Składniki na 50 szt pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką(...)wyschło. Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta masa i doprawiamy. Farsz z rukoli: sałatę drobno szatkujemy, wrzucamy na suchą patelnię, gdy puści sok dodajemy drobno posiekane w kostkę tofu i szczyptę soli.Smażymy aż rucola całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego
greenscarfwizualnego- warto. Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :) Składniki: Sos pomidorowy: przecier pomidorowy cebula ząbek czosnku oregano, pieprz, sól Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory przyprawa(...)przeciskamy przez praskę i smażymy na maśle. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano, pieprz i sól. Sos szpinakowy: Na maśle smażymy drobno pokrojony czosnek i rozmrożony szpinak. Następnie dodajemy śmietanę i kurczaka. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje. Kokilki lub foremki muffinowe wykładamy
Czerwona PorzeczkaSosem Beszamelowym - Składniki:Ok. 15 płatów lasagne (ok. 300 g)ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (łatwo się topiącego)100 g sera pleśniowego "Blue" ewentualnie "Camembert"Sos Szpinakowy:600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)duża cebula5 dużych ząbków czosnkuok. 2 łyżki masłagałka muszkatołowa w proszkupieprzsolSos Beszamelowy:2 szklanki mleka2 czubate łyżki mąki50 g masła1 łyżka soku z cytrynygałka(...)muszkatołowa w proszkubiały pieprzpieprz kolorowysólLasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos Szpinakowy:Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą
Słodka Stronadekoracji). Mieszamy dokładnie.6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić.7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt".8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek świetnie będą razem współgrać jako "wisienka na torcie". Jaki jest Szpinakowy, wytrawny biszkopt?Bardzo ciekawy(...)kropka.To był... królewski obiad. Smak, idealne połączenie, bilans zachowany na najwyższym poziomie. Wszystko tak jak lubimy. Podane tak bardzo w naszym stylu - bo przecież tortu na obiad (i to szpinakowego), nie spotyka się często. U nas, to jednak nikogo nie dziwi, a wciąż zachwyca. Delikatne smakowe kompozycje otuliły nasze zmysły i to bez wyjątków. Wszystko zostało zaspokojone i nie mówimy
Wypisz WymalujPyszne schabowe roladki z farszem szpinakowym, podlewane białym winem... podane z ryżem ze szpinakiem... po takim obiadku pierwsze słowa jakie padły z moich ust to: "Zielono mi !" :) Obiadek wszystkim smakował i każdy dopytywał się szpinakowy ryż :)Składniki:1 kg schabu,500 g mrożonego szpinaku,1 feta,1 łyżka masła,2 ząbki czosnku,1 szklanka białego wytrawnego wina,2 łyżeczki przyprawy(...)mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Po ok. 30 minut podlewamy roladki szklanką wina i zmniejszamy temperaturę
Aga w kuchniwyobrażam sobie idealny piątkowy obiad? Właśnie tak;) Jajo sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem, podane w towarzystwie pysznych kotlecików ziemniaczano-szpinakowych. Do tego szklanka zimnego mleka i … oprócz błękitnego nieba, nic mi dzisiaj nie potrzeba;) Prosto i smacznie! I właśnie tak moim zdaniem powinien wyglądać piątkowy obiad;) Na około 16 kotlecików: 1300-1400 g obranych ziemniaków 450 g świeżego szpinaku
Smaki Na Talerzujedynie od wielkiego dzwonu, ale zawsze czymś pysznym się zainspirujemy). Zupa podana była z bazyliowym naleśnikiem i tak postanowiłam ją podać – z tą różnicą, że naleśnik jest szpinakowy:) Całość bardzo przypadła mi do gustu i nie tylko mi, mąż również kilka razy brał dokładkę, w efekcie czego do wieczora garnek po zupie był puściutki;) Pamiętajcie, że pomidory lubią cukier
Smaki Na Talerzumleko, jajka, skórkę pomarańczy oraz cukier dokładamy do szpinaku i mieszamy łyżką. Mąkę wraz z resztą suchych składników łączymy z mokrymi. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy masą szpinakową do 3/4 ich wysokości. Wstawiamy na 20-25 minut (do suchego patyczka) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół). Studzimy. Smacznego
ChilliJemyżółtego sera sprawia, że tworzy się na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 125 ml ciepłej wody... Artykuł Drożdżowy chlebek szpinakowy pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikdodawałem do niej liście szpinaku. Tym razem jednak poszedłem inną drogą i wrzuciłem wszystkie składniki do blendera. Wyszła bardzo fajna, puszysta jajecznica. Oczywiście w ten sam sposób możemy zrobić szpinakowy omlet. Wystarczy nie mieszać w trakcie smażenia, a przewrócić jak naleśnik. Gorąco polecam wszystkim fanom szpinaku. Znajomy dał mi znać, że taką jajecznicę zjadły nawet jego dzieci, ponieważ córce powiedział
Programista w kuchniweekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni Dodatkowo dzięki szpinakowi, którego oczywiście w ogóle nie czuć ciasto jest pełne witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) Składniki na ciasto (forma
Ola la LCHFbardzo szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia. Do rondelka z sosem serowym przełożyć podsmażony szpinak z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Do odcedzonego makaronu dodać sos serowo-szpinakowy i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Sos należy przygotowywać jednocześnie z gotowaniem makaronu
Gospodyni Miejska