szpinak - 15265 przepisów (strona:521/1018)

Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 5 przepisów na zdrowe śniadania 221

porwany na kawałki topiony ser i pocięty na cienkie plasterki boczek. Smażymy jeszcze chwilę aż ser się rozpuści a boczek zagrzeje, składamy omlet i od razu podajemy. Smoothie ze szpinaku 200g szpinaku baby 1 płaska łyżeczka pasty waniliowej 150g skyru 250ml mleka 1 duży banan 1 łyżka masła orzechowego do podania: orzeszki ziemne, chia   Wszystkie składniki poza orzeszkami

Karo in the Kitchen
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 177

zielonej soczewicy namoczonej przez noc (lub puszka gotowej) 100 g kurek lub suszonych grzybów (namoczonych przez noc) czerwona cebula pokrojona w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach(...)bazylii do dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem Soczewicę i grzyby ugotować razem do miękkości i odsączyć. Na patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone

Ugotowane pozamiatane
Muffinki makaronowe 187

sosie własnym (215 gr) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% (bez laktozy) 6 dkg żółtego sera (dowolny rodzaj) (bez laktozy) 1 łyżka oliwy z oliwek 5 dkg świeżego szpinaku szczytpa pieprzu 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: silikonowe foremki na muffinki. Bezglutenowe muffinki makaronowe Przygotowanie. Do garnka wlać wodę, dodać do niej łyżkę soli. Gdy woda zaczyna się gotować wsypać makaron(...)oliwę. Dodać do niej przeciśnięty ząbek czosnku, kapary oraz odsączonego tuńczyka. Przesmażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Po dwóch minutach dodać śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i świeży szpinak. Smażyć kolejną minutę. Po makaronu przełożyć sos śmietanowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć do silikonowych foremek na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym

mecooks
Wiosenny tort naleśnikowy ombre. 666

tort naleśnikowy z owocami i kajmakiem Jeśli przygotujecie danie z mojego przepisu podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Żródło :Готовим с Ириной Хлебниковой Zielone ciasto 150 g świeżego szpinaku 350 ml mleka 200 g mąki pszennej 3 jajka 50 g oleju 3 łyżki cukru Szpinak sparzyć wrzątkiem przez około 5 minut i odcedzić na sicie, a następnie włożyć

O kuchni z uczuciem
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 248

mieszamy, gaz zmniejszamy do minimum i gotujemy wszystko razem przez 10-12 minut pod uchylonym przykryciem. Przed podaniem do rondla wrzucamy porwaną na drobne kawałki sałatę rzymską lub garść szpinaku i mieszamy, ma tylko lekko zwiędnąć. Podajemy od razu, z tostami.   Do tej fasolki świetnie będzie pasowało też jajko w koszulce. Fasolkę można zjeść samą jako szybki i syty(...)oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 liście laurowe 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 niepełna łyżeczka chili w płatkach 1 niepełna łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu garść szpinaku baby albo sałata rzymska mini

Karo in the Kitchen
Rozgrzewająca zupa zimowa 156

wirusy zaczęły atakować Wasz organizm to zapraszam na pyszną, rozgrzewającą zupę zimową Rozgrzewająca zupa zimowa przepis dla 4 osób 300 g ziemniaków 100 g pieczarek duża marchew garść szpinaku garść jarmużu 4 różyczki brokułu pół pęczka natki pietruszki 150 ml mleka szczypta ostrej papryczki sól, pieprz Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w półplasterki(...)garnka, zalej wodą, takaby wypełniała 3/4 wysokości naczynia. Gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu. Następnie, gdy warzywa już zmiękną dodaj brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki, jarmuż oraz szpinak. Całość przypraw solą, pieprzem i ostrą papryczką. Gotuj ok. 7 minut. Pod koniec do zupy dodaj mleko połączone z 2 łyżkami gorącej wody. Gotuj jeszcze ok. 2 minut. Na koniec ewentualnie

365 dni dookoła kuchni
ZUPA A'LA RAMEN 176

moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja(...)kulki.  Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę.  Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki.  Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone

Słodki Zakątek
Menu na tydzień – makarony warzywne 209

kurczaka Polędwiczka wieprzowa (400 g) Mielone mięso wieprzowe (500 g) 4 cukinie 1 duża biała rzodkiew (lub 3-4 białe rzepy) 400 g mrożonego groszku Kalafior Dynia Opakowanie szpinaku (200 g) 2 papryczki chili Mała główka czosnku 6 jajek Parmezan Pęczek szczypioru Pęczek pietruszki Pęczek bazylii Razem: ok. 122 zł Przyprawy: Sos sojowy (2 łyżki) Olej sezamowy (łyżka) Sos rybny(...)ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Przepis na to danie na blogu już w środę. Czwartek – Zupa chińska „Lwie głowy” z noodlami

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaszy bulgur z warzywami 1356

kuchni, bardzo ją lubię. W sałatce obok kaszy głównymi składnikami jest awokado, pomidor, świeży ogórek i kukurydza. Całość świetnie smakuje. Inne nasze przepisy z bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Sałatka z kaszy bulgur z warzywami , składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe muffinki makaronowe 174

sosie własnym (215 gr) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% (bez laktozy) 6 dkg żółtego sera (dowolny rodzaj) (bez laktozy) 1 łyżka oliwy z oliwek 5 dkg świeżego szpinaku szczytpa pieprzu 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: silikonowe foremki na muffinki. Bezglutenowe muffinki makaronowe Przygotowanie. Do garnka wlać wodę, dodać do niej łyżkę soli. Gdy woda zaczyna się gotować wsypać makaron(...)oliwę. Dodać do niej przeciśnięty ząbek czosnku, kapary oraz odsączonego tuńczyka. Przesmażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Po dwóch minutach dodać śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i świeży szpinak. Smażyć kolejną minutę. Po makaronu przełożyć sos śmietanowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć do silikonowych foremek na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym

mecooks
Jak wykorzystać resztki serów – przepis na sos serowy 289

śmietanki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonej bazylii sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego Dodatkowo 250 g szynki 100 g szpinaku 400 g cukini 300 g makaronu, waga sucha sałata Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund. Następnie wlej wodę(...)śmietankę i zagotuj. Teraz dodaj pokruszone sery, mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw sos bazylią, solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Do gotowego sosu dodaj podsmażoną szynkę i szpinak. Jeśli chcesz zrobić sos z cukinią, usmaż ją najpierw i dodaj do sosu. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj 200 ml wody od gotowania. Wymieszaj

codojedzenia
Farfalle w kolorowym sosie 189

ręką. Takie są najlepsze!  Tak było i tym razem! Składniki puszka pomidorów krojonych bez skóry kawałeczek imbiru 2 ząbki czosnku mała cukinia marchewka papryka czerwona garść mrożonego szpinaku-liście kawałek białej kiełbasy (bez jelita) czerwona cebula pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia olej lniany  do podania  parmezan do posypania(...)dużej patelni, na gorący wrzuć cebulę, czosnek,imbir. Dosmacz kurkumą, curry, solą i pieprzem. Podsmaż. Wrzuć kiełbasę, podsmaż. Po chwili dodaj paprykę, cukinię, marchewkę. Przykryj i duś. Dodaj pomidory, szpinak, zamieszaj i duś , aż marchewka zmięknie. Dopraw w razie czego. Odcedź makaron i dodaj do niego cały sos z patelni. Zamieszaj.  Zetrzyj parmezan. Możesz już wlać trochę oleju lnianego

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowany tuńczyk 203

łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej  3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść kiełek ulubionych pieprz, sól Przygotowanie: Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte  2 ząbki czosnku,  gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe i dusimy przez(...)Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem. Całość posypujemy parmezanem i ulubionymi kiełkami

Łycha smaków
Kluski śląskie z zielonym groszkiem 175

Jakiś czas temu już wzięło mnie na przygotowanie "zielonych" klusek śląskich. Plan był taki, że dodam do nich zmiksowane liście świeżego szpinaku, ale jako że sklepy na wiosce rządzą się swoimi prawami, to po prostu ich nie kupiłam. Wszędzie tylko mrożony... Zbuntowałam się więc i zamiast szpinaku użyłam mrożonego groszku, który równie intensywnie oddał swój kolor potrawie.  Kluski najlepiej

Kuchnia w czekoladzie
Smoothie buraczane z jabłkiem imbirem i chia 175

Poznajcie mojego nowego przyjaciela. Smoothie buraczane to nie tylko soczysty odcień różu, ale także bardzo zdrowy koktajl: buraki pomagają obniżyć ciśnienie krwi; jabłka są pełne błonnika pokarmowego; szpinak świetnie nadaje się na wzmocnienie; imbir działa przeciwzapalnie, a  nasiona chia są bogate w błonnik, białko i kwasy omega-3. Nic dziwnego, że ten napój tak się rumieni. Składniki (2 porcje(...)duży ugotowany lub upieczony burak -1 jabłko -garść szpinaku -10 g nasion chia -1 łyżka jogurtu naturalnego -150 ml soku jabłkowego -1,5 cm kawałek świeżego imbiru -garść kostek lodu Przygotowanie Burak pokroić w małe kawałki. Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego. Imbir obrać. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 129,2 kcal

Zielona Kuchnia