Prosty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać . To danie nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych . Jest przeznaczone dla każdego, kto ma choć odrobinę chęci, ale nie tylko. Jest również dla mających pojęcie o gotowaniu, ponieważ będzie dobrą bazą do eksperymentowania(...)konsystencję i zapach sera – pikantny, ale nie gorzki aromat. Gorgonzola nie zawiera glutenu ani laktozy oraz jest bogata w witaminę B. Artykuł Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieJestem w trakcie przerabiania książki pt. „Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania”. Wpadłam na ciekawy przepis – knedle ze szpinaku i ricotty. Bardzo delikatne, właściwie rozpływające się w ustach. Sprawdzą się również jako nadzienie do makaronów i pierogów. Te knedle zaliczają się do dań dietetycznych . Dlaczego? Bo to właściwie sama ricotta ze znikomą ilością mąki . Więc(...)kuchni . Macie ochotę spróbować czegoś nowego? Przyznam, że dla mnie ten przepis to nowość i chętnie go z wami powtórzę. Talerze zostały – dosłownie – wylizane! Artykuł Knedle ze szpinaku i ricotty pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniekupić szparagi białe, zielone i te na które cały czas poluję- dzikie! Białe świetnie pasują mi do zup, kremów, sosów i oczywiście do chrupiącej, opiekanej bagietki z duszonym szpinakiem lub szynką parmeńską i sosem holendeskim (czy ktoś oprócz mnie również sobie to wyobraził?). I to tyle jeśli chodzi o wykorzystanie tej jaśniejszej odmiany. W mojej kuchni pojawiają się stosunkowo(...)sezonie właściwie zawsze. Podsmażone chwilę na patelni są świetnym dodatkiem do omletów, sałatek i jajecznicy. Grillowane, szczególnie w szynce parmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz. Jak przygotować smaczne szparagi? Szparagi są ultraproste
Mango PapajaSkładniki : • 150 g świeżego szpinaku • 200 g truskawek • 100 g sera feta • 1 awokado • sok z cytryny • pieprz kolorowy • chili Dressing : • 4 łyżki oliwy • 1 łyżka miodu • 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie : Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem
KUCHNIA POLSKACIECIERZYCĄ I FASOLĄ SZPARAGOWĄ Składniki: 200 g mrożonej fasoli szparagowej zielonej 200 g mrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia ) 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet ) 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru kumin chili kurkuma sos sojowy sok z limonki lub cytryny sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek(...)podsmażyć czosnek i imbir - nie spalić czosnku. Na patelnię dodać fasolę szparagową i dynię - nie rozmrażaną. Dusić, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać odsączona ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie. Całość zalać mlekiem kokosowym. Curry gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny. W razie
kolorowotorcikowojako dodatek do buddha bowl , jednak świetnie się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych warzyw. Szczególnie polecam komponować go z awokado, ogórkiem, rzodkiewką, ciecierzycą, wszelkimi rodzajami sałat (młody szpinak też pasuje jak ulał), orzechami, czy granatem albo nawet truskawkami. Z taką sałatką to nawet dieta nam niestraszna! Chociaż polecam ją również na grilla. ;) * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Sałatka(...)miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola, botwina) 1 awokado kilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka
Food Squareoraz harmonogram wykorzystania zakupionych produktów ułatwi Ci zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz! Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę : PORA
Z Kuchni Do Kuchnitego szybkie i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam takie kolorowe dania, a Wy? :) 6-7 sztuk ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 120 ml soku ze szpinaku i bazylii (do wyciśnięcia tej ilości soku użyłam spory pęczek świeżego szpinaku i gałązkę bazylii) 2 jajka szczypta soli ziołowy twarożek: 200 g kremowego twarożku naturalnego pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku
Mienta blogszkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes – 2 puszki * świeży szpinak baby – 3 garści * kapary – 1 garść * ser żółty cheddar – ok. 150 g + do posypania * biała cebula – 2 szt * ricotta – 200 g * czosnek – 2-3 ząbki(...)podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na prostokąty ok. 20 cm długości. FARSZ: Olej z tuńczyka przelewamy na patelnię, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek, a następnie kapary oraz tuńczyka. Przekładamy do miski, studzimy, dodajemy starty ser cheddar oraz ricottę. Doprawiamy do smaku i ucieramy na dobrze połączony farsz ( masa absolutnie
Ostra na SłodkoKANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia – garść listków szpinaku – 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon – 2 łyżki majonezu – 1 łyżeczka siekanego koperku PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody(...)Możesz wsadzić ją na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Kanapka ze szparagami i łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmakaronu np. pomidorowym Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się doskonale jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw. U mnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche 2. Resztka szpinaku, jarmużu, inne zieleniny U mnie zwykle lądują w koktajlu owocowo-warzywnym Sprawdzą się doskonale w omletach/frittatach warzywnych 3. Kasza, ryż Placki słodkie/wytrawne – wystarczy zmiksować kaszę/ryż z jajkiem(...)odrobiną jogurtu i nadać smak dodatkami i przyprawami – banan, maliny, truskawki, borówki jeśli chcemy placki w słodkiej wersji. W wersji wytrawnej może to być tuńczyk, zielony groszek, cukinia, marchewka, szpinak Budyń – kasza jaglana/ryż zmiksowane z owocami/miodem/kakao smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie lub słodką przekąskę Dodatek do koktajlu – zblendowane z owocami sprawią, że koktajl stanie się pożywnym posiłkiem
HealthyCreationsCzosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje(...)Dodajemy olej oraz wszystkie przyprawy i energicznie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. * młode liście sałaty masłowej zielonej i czerwonej oraz młode liście szpinaku Notes - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate By Małgorzata Hert Wędr
Wędrówki po kuchnitego idealna forma z wałkiem, która łączy ze sobą przyjemne z pożytecznym. Ciasto: - 40 dag mąki pszennej - 4 żółtka - gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka ) - sól Farsz: - 30 dag szpinaku, użyłam mrożonego - 20 dag mozzarelli - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - olej 1. Ciasto robimy tak samo jak na pierogi ( Kliknij ), następnie dzielimy na małe porcje i wałkujemy(...)kształt foremki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy szpinak i dusimy do czasu aż się rozmrozi. Następnie dodajemy starty czosnek i mozzarellę, doprawiamy do smaku. Odparowany farsz nakładamy do formy wyłożonej ciastem i przykrywamy z góry drugą porcją ciasta. Dociskamy wałkiem i wycinamy raviolli. Jeśli chcesz zobaczyć filmik Kliknij w link. 3. Pierożki raviolli podajemy polane
Apetyczna babeczkaporcje spaghetti, 400 g szpinaku 50 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól, cukier, 100 g orzechow włoskich, 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino) Szpinak umyć, osuszyć. Zblendować z sokiem cytrynowym, olejem i orzechami włoskimi. Doprawić do smaku solą i cukrem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię wlać pesto, włożyć odcedzony makaron i wymieszać. W przypadku gdyby sos był
królestwo garówUwielbiam risotto i przygotowałam znów jego kolejną wersje, tym razem ze szpinakiem :) Jeśli chcemy aby danie było bezmięsne nie dodajemy piersi z kurczaka, zapewniam, że też będzie smaczne :) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka około 80 g mrożonego szpinaku (około 2-3 bryłki) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może
Gotowanie...to proste !