szpinak - 15265 przepisów (strona:528/1018)

POTRAWKA Z KURCZAKA Z PĘCZAKIEM 174

można łączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak.  SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 filety z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 garście szpinaku 6 pieczarek 200 ml kwaśnej śmietany np 18% 10 dag sera żółtego tartego np cheddar Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej(...)przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej ok 1 łyżeczki i dodaję mięso, doprawiam wegetą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą. Smażę na rumiano, dodaję cebulkę, pieczarki i czosnek oraz szpinak. Smażę aż pieczarki będą rumiane. Zmniejszam ogień dodaję śmietanę i tarty ser. Mieszam dokładnie. Doprawiam według uznania. Zdejmuję z ognia tak by się nie zagotowało. Mieszam. Międzyczasie gotuję kaszę pęczak

Gotowanie Patki
Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym 207

lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym. To moja dzisiejsza propozycja na szybkie, pyszne, bezmięsne danie, w którym prym wiedzie pyszny makaron. U mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 większe pieczarki(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do posypania przed podaniem 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy (u mnie tylko kapelusze) w plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni chwilę podsmażamy (u mnie

Słodkie okruszki
Bardzo zielony koktajl z chlorellą + filmik 218

samo zdrowie. Polecam :-) Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany, kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy(...)kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 126

przygotować sos samodzielnie. To co sprawdza się dobrze w burgerach to np. konserwowe ogórki poszukaj na sklepowych półkach np. tych z chilli. Zamiast mieszkanki sałat użyj np. świeżego szpinaku, do zaostrzenia smaku dodaj kiełków z jarmużu czy z lucerny.  Po hawajskim burgerze czas na domowego burgera z grillowanymi warzywami. PRZEPIS NA BURGERA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI  - bułki pszenne - cukinia(...)kolor. sos na szybko do burgerów; - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - 1/2 łyżeczka curry - 1 łyżeczka ketchupu - 1/3 łyżeczki słodkiej musztardy - sól, pieprz Na grillowaną bułkę nałóż sos, szpinak, warzywa, ogóreczki, znowu sos, kotleta i kiełki. Warstwy są tutaj zupełnie dowolne. Jemy póki gorące

SMYKWKUCHNI
Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem 171

zachęcam serdecznie. Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem  Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 4 ugotowane ziemniaki 3 jajka ugotowane na miękko 2 garści liści szpinak 1 ząbek czosnku świeże ulubione zioła oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz  Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny(...)minut. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Ziemianki kroimy w grube  plastry, jajka w ósemki, szparagi kroimy na mniejsze części. W dużej misce lub głębokim talerzu układamy liście szpinaku, a na nich ziemniaki, jajka i szparagi. Wszytko polewamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami. Przed podaniem mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
jajka perliczki z awokado- tarta orkiszowa 149

ryż 30 ml oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko 160 g śmietany garść szpinaku 1 awokado jajka perliczki czosnek -u mnie dużo bo lubimy sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić(...)minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po 20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:)) Jajko perliczki na miękko gotujemy

w mojej kuchni
Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 167

obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką(...)Listki rzodkiewek blendujemy na pesto razem z czosnkiem, słonecznikiem, parmezanem i oliwą. Rzodkiewki kroimy na plasterki i zostawiamy do dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na majówkę 103

Najlepsze przepisy na długi weekend majowy! Udanego wypoczynku! Bruschetta z pieczarkami i grana padano Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Focaccia z cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Hummus Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mango lassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, awokado i serem 213

ciepło ma bardzo fajny smak. A dobrze doprawione stanowi rewelacyjny dodatek do wielu dań. Taki obiad zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Filet z piersi kurczaka Ostra czerwona papryka ½ awokado Garść szpinaku baby (świeżego) 50 g żółtego sera Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz 1 jajko Bułka tarta Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy ostrą wędzoną papryką(...)każdym płacie mięsa rozkładamy umyty i osuszony szpinak. Następnie plasterki obranego awokado. Na końcu plastry żółtego sera. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy w plastry. Roladki obsypujemy czerwonym pieprzem

VioletoweKucharzenie
Tosty z awokado 193

odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tosty z awokado. 8 kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe awokado 4 plastry surowego boczku kilka listków świeżego szpinaku 4 jajka 2 łyżki majonezu Tosty z awokado Jak przygotować tosty. Pieczywo tostowe włożyć do tostera bądź delikatnie zrumienić na patelni. Boczek usmażyć. Najlepiej zrobić to na średnim ogniu(...)sposób mamy dodatkowy sos. Złożenie tostów: każdy z tostów delikatnie od strony wewnętrznej posmarować majonezem. Na pierwszy tost wyłożyć pokrojone plastry awokado, plasterek boczku, jajko oraz kilka listków szpinaku. Przykryć drugim tostem od wewnątrz posmarowanym majonezem. Tosty z awokado O czym warto pamiętać przygotowując tosty z boczkiem i awokado. Użyłam pieczywa tostowego ale można użyć innego rodzaju pieczywa, nawet tego

mecooks
Pierogi ze szpinakiem i fetą 186

połączenie smaków...... Składniki: (dla 2-3 osób) na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mocno ciepłej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy na farsz: opakowanie szpinaku mrożonego 600 g( nie rozdrobnionego!! ) 2/3 opakowania serka feta 3-4 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy do polania: pół kostki masła lub margaryny 1 cebula 15 dag pieczarek sól(...)pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki

Swojskie jedzonko
Zielony koktajl 132

Składniki (na 1 porcję) - mała pomarańcza (ok. 150 g), - pół banana (ok. 58 g), - garść świeżego szpinaku (ok. 25 g), - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania 1. Obieramy pomarańczę i banana ze skóry. 2. Miksujemy wszystkie składniki. Zielony koktajl jest bogaty w: -  żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny, - witaminę C (pochodzącą z pomarańczy), która

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pesto ze szpinaku 137

Pesto to zielony sos, który doskonale smakuje z makaronem lub pieczywem. Bardzo zdrowy, szybki w przygotowaniu i smaczny 😊 Składniki: szpinak świeży 3 garście, oliwa z oliwek 2-3 łyżki, czosnek 1 ząbek, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, wkładamy do malaksera, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy na gładki sos. Dodajemy wyciśnięty

kulinarne odsłony pati
Sałata z dressingiem cytrynowym. Sałata do obiadu. 212

rukiew wodna, endywia, lollo rosso, łagodny smak: sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, batawia, sałata dębolistna, kolorowe lub nietypowe liście: radicchio, rukiew wodna, lollo rosso, rukola, endywia, sałata dębolistna, szpinak, roszponka. Moim zdaniem w sałatach najważniejszym składnikiem jest dressing. To on decyduje o smaku i zachęca do jedzenia sałaty. Dzięki niemu bez przymusu jadamy te zdrowe listki.  Przygotuj dressing(...)małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej Dressing cytrynowy: sok wyciśnięty z 1 cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu duża szczypta

Codziennik Kuchenny
PEŁNOZIARNISTY MAKARON Z SZYNKĄ, SPZINAKIEM I PAPRYKĄ 110

makaronu     2 łyżki oliwy  pół cebuli (małej) suszona papryczki chilli (wg uznania) 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej garś szpinaku (u mnie mrożony) 20 dag szynki   sól i pieprz czosnek łyżka śmietany 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2. Na rozgrzanej oliwie szkilimy drobno posiekana cebule. 3. Dodajemy pokrojoną papryke, dusimy(...)minuty. 4. Dodajemy pokrojoną w drobną kostke szynke i Ząbek czosnku. Dusimy ok 4 minuty po czy dodajemy szpinak. Jesli jest mrozony czekamy az wymiesza sie z reszta sosu po czym dodajemy łyżke śmietany.  5. Mieszamy z makaronem.  SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela