moje propozycje na quiche: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z boczkiem i cebulą Quiche z pora z pieczarkami Quiche z kozim serem i suszonymi pomidorami Quiche ze szpinakiem i mozzarellą Quiche Lorraine Składniki Ciasto: jajko łyżka mleka 150g masła 250g mąki łyżeczka soli łyżeczka cukru Nadzienie: 1/2 pęczka natki pietruszki 150 g pieczarek(...)miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. W tym momencie ugotować szpinak razem z czosnkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia
Delusional TrineŚwietny pomysł na wyśmienity obiad lub romantyczną kolację – makaron spaghetti ze szpinakiem i krewetkami, otulony sosem śmietanowym. Prosto, szybko i smacznie! Tymi właśnie słowami można opisać to danie. 🙂 Artykuł Spaghetti ze szpinakiem pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plchrupiącymi wafelkami orzechowymi Wafelki Pałeczki od Cukry Nyskie . Budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków. Polecam na deser. Składniki: 1 szkl mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 żółtko jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g jogurtu naturalnego oraz: wafelki Pałeczki od Cukry Nyskie do dekoracji Przygotowanie(...)Umyty szpinak przekładamy do kielicha blendera, dolewamy mleko i blendujemy. Przelewamy 3/4 szpinakowego mleka do garnka, dodajemy cukier i masło oraz wstawiamy garnek na mały gaz. Zagotowujemy, mieszamy od czasu do czasu. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtko i obie mąki, mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Do gotującego się zielonego mleka wlewamy resztę płynu z mąkami
słodkie i nie tylko historie kulinarnenajlepiej smakuje nam w tej wersji, bo delikatny, soczysty, mięsisty, prosty, taki domowy. Podaję go gorącego wręcz z patelni z pieczywem, maślanymi grzankami oraz rukolą lub wersji obiadowej ze szpinakiem i puree ziemniaczanym. Można podawać usmażony kawałek polany masłem i szpinakiem prosto z patelni. Składniki: kawałek łososia sól, pieprz, estragon suszony do smaku 2 łyżki oleju + większa łyżeczka masła Przygotowanie
Zasmakuj KuchniSkładniki: (na 2 porcje) - ryż basmati – 1 woreczek (100 g) -filet z piersi kurczaka – (270 g) - szpinak mrożony (200 g) -przyprawy wg. uznania Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na suchą patelnię teflonową (bez dodatku tłuszczu), dodać ryż (nieugotowany), szpinak, podlać wodą (około 1 szklanka). Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę, ok. 15 min. Przyprawić wedle
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - ciecierzyca ugotowana 1 i 2/3 szkanki (300 g) lub 2 puszki konserwowej - szpinak mrożony 250 g - jajo 3 szt. (150 g) - ser camembert 60 g - mozzarella – 1 kula (125 g) - sól, pieprz, proszek do pieczenia Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, mieszamy z 1 jajkiem i proszkiem do pieczenia. Masę z ciecierzycy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy(...)rozgrzanego piekarnika 180 stopni C. W między czasie przygotowujemy górę tarty. Rozmrożony szpinak dusimy na patelni, dodajemy ser camembert jeszcze chwilkę mieszając, do momentu kiedy składniki połączą się.Masęszpinakową dopiawiamy pieprzem i solą, odkładamy do przestygnięcia. Do przestygniętej i odsączonej z nadmiaru wody masy dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód z ciecierzycy. Całość posypujemy
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspomidorkami i pieczone ziemniaczki. 2 filety z łososia po 100 g sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa łyżka masła Farsz: 3 łyżki twarożku naturalnego kremowego 3 łyżki rozmrożonego szpinaku 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz,czosnek granulowany Farsz: Twarożek wymieszać ze szpinakiem i serem żółtym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Filety umyć i osuszyć ręcznikiem
Smakołyki AsiTortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka […] Artykuł Tortilla hiszpańska pochodzi
Pink Envelopełyżka oliwy Składniki na sos: 1 łyżeczka tahini 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżka gorącej wody (do ewentualnego rozcieńczenia sosu) Pozostałe składniki: 2 garście szpinaku 1/2 papryki czerwonej 1 awokado 4 łyżki kimchi (polecam przepis Jadłonomii ) 160 g wegańskiego kebabu (użyłam tego w sosie "słodkie chilli" z Bezmięsnego Mięsnego ) 100 g pieczarek(...)miseczki wlewamy wszystkie składniki na sos. Całość dokładnie i szybko mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Sos możemy ewentualnie rozcieńczyć gorącą wodą. Na spód miski lub głębokiego talerza nakładamy garść szpinaku, pokrojone awokado, kimchi, pokrojoną paprykę, pieczarki posypane natką pietruszki, porcję wegańskiego kebabu oraz cieciorkę. Wierzch możemy polać sosem. Swoją buddha bowl na koniec posypałam jeszcze łuskanymi ziarnami konopi
Emcia Pichciłyżeczki soli 1 łyżka papryki czerwonej np.wedzonej Olej rzepakowy do smażenia Pęczek dymki ze szczypiorkiem Kasza 1 szklanka kaszy pęczak 500 g pieczarek 1 cebula czerwona 3 garscie świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 200 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU: Kaszę pęczak gotujemy jak w instrukcji na opakowaniu. Kurczaka (filety(...)pęczek dymki. Mieszam. Przekładam mięso do miski. Następnie na tą samą patelnię przekładam pieczarki umyte i pokrojone w plastry oraz drobno posiekaną cebulę.doprawiam. następnie dodaję świeży i umyty szpinak. Mieszam. Na patelnię do pieczarek przekładam kaszę i mięso. Na koniec dodaję jogurt oraz ser żółty tarty. Mieszam. Smażę całość jeszcze kilka chwil by wszystko się że sobą połączyło
Gotowanie Patkidzień w ramach tzw. lunchboxa to idealny pomysł na drugie śniadanie. Dzisiaj pomysł na sałatkę z serem pleśniowym. Składniki /1 porcje: – duża garść sałaty rzymskiej z liściami szpinaku – ½ sera pleśniowego błękitny np. Lazur – 1 pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych – 2 łyżki kukurydzy konserowej – ½ dowolnej papryki – oliwa z oliwek – ocet balsamiczny – sól(...)pieprz opcjonalnie – ulubione zioła Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Szpinak i sałatę rzymską osuszyć i wyłożyć na głęboki talerz. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę oraz 2 łyżki kukurydzy. Na koniec dodajemy do sałatki ser pleśniowy pokrojony w paski. Wszystko doprawiamy do smaku według uznania. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka
I LOVE LIFEkoszulce. Moich dzieci natomiast Top 1 to placuszki, oczywiście słodkie placuszki. Takie najczęściej pojawiają się u nas w wersji owocowo jogurtowej, a powstają np. z bananów, ze szpinaku, z płatków owsianych i wielu innych składników. T ym razem znów zagrałam w zielone ale nie jest o szpinak, kto się domyśla co to za składnik? Niżej znajdziecie
Życie zaczyna się w kuchniboczniaków 1 szklanka ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (mała wystarczy) 1 pietruszka 2 łyżki masła 2 duże łyżki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka(...)smaku. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj od wewnątrz dwa słoiki (pojemność 0,4-0,5 l) niewielką ilością oleju. Wyłóż na spód sos, następnie garść szpinaku, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj
Niedzielny kucharzwieprzowiny 150 g makarony ryżowego wstążki (niecałe opakowanie) 1 łyżka oleju roślinnego 2 starte ząbki czosnku 4 cm obranego i startego imbiru Garść siekanych, solonych orzeszków ziemnych Garść szpinaku Garść ziół: pietruszki, bazylii, mięty lub kolendry Pęczek rzodkiewek posiekanych na plastry Kilka łyżek posiekanego szczypioru, razem z cebulkami Sól do smaku Dresing do makaronu 2 łyżki octu winnego (ewentualnie winnego(...)czosnku, dużą łyżkę startego parmezanu, posiekany szczypior. Zamieszaj. Podkręć ogień, żeby mięso zaczęło się podpiekać. Smaż w ten sposób kilka minut, aż mięso zrobi się ciemnobrązowe. Dodaj garść umytego szpinaku. Kiedy zwiędnie pod wpływem temperatury, dodaj posiekane rzodkiewki. Dopraw mięso solą. Podawaj z makaronem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharz