porcje spaghetti, 400 g szpinaku 50 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól, cukier, 100 g orzechow włoskich, 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino) Szpinak umyć, osuszyć. Zblendować z sokiem cytrynowym, olejem i orzechami włoskimi. Doprawić do smaku solą i cukrem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię wlać pesto, włożyć odcedzony makaron i wymieszać. W przypadku gdyby sos był
królestwo garówUwielbiam risotto i przygotowałam znów jego kolejną wersje, tym razem ze szpinakiem :) Jeśli chcemy aby danie było bezmięsne nie dodajemy piersi z kurczaka, zapewniam, że też będzie smaczne :) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka około 80 g mrożonego szpinaku (około 2-3 bryłki) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może
Gotowanie...to proste !można łączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak. SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 filety z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 garście szpinaku 6 pieczarek 200 ml kwaśnej śmietany np 18% 10 dag sera żółtego tartego np cheddar Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej(...)przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej ok 1 łyżeczki i dodaję mięso, doprawiam wegetą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą. Smażę na rumiano, dodaję cebulkę, pieczarki i czosnek oraz szpinak. Smażę aż pieczarki będą rumiane. Zmniejszam ogień dodaję śmietanę i tarty ser. Mieszam dokładnie. Doprawiam według uznania. Zdejmuję z ognia tak by się nie zagotowało. Mieszam. Międzyczasie gotuję kaszę pęczak
Gotowanie Patkilekkim sosie paprykowo-pieczarkowym. To moja dzisiejsza propozycja na szybkie, pyszne, bezmięsne danie, w którym prym wiedzie pyszny makaron. U mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 większe pieczarki(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do posypania przed podaniem 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy (u mnie tylko kapelusze) w plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni chwilę podsmażamy (u mnie
Słodkie okruszkisamo zdrowie. Polecam :-) Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany, kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy(...)kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemprzygotować sos samodzielnie. To co sprawdza się dobrze w burgerach to np. konserwowe ogórki poszukaj na sklepowych półkach np. tych z chilli. Zamiast mieszkanki sałat użyj np. świeżego szpinaku, do zaostrzenia smaku dodaj kiełków z jarmużu czy z lucerny. Po hawajskim burgerze czas na domowego burgera z grillowanymi warzywami. PRZEPIS NA BURGERA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI - bułki pszenne - cukinia(...)kolor. sos na szybko do burgerów; - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - 1/2 łyżeczka curry - 1 łyżeczka ketchupu - 1/3 łyżeczki słodkiej musztardy - sól, pieprz Na grillowaną bułkę nałóż sos, szpinak, warzywa, ogóreczki, znowu sos, kotleta i kiełki. Warstwy są tutaj zupełnie dowolne. Jemy póki gorące
SMYKWKUCHNIzachęcam serdecznie. Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 4 ugotowane ziemniaki 3 jajka ugotowane na miękko 2 garści liści szpinak 1 ząbek czosnku świeże ulubione zioła oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny(...)minut. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Ziemianki kroimy w grube plastry, jajka w ósemki, szparagi kroimy na mniejsze części. W dużej misce lub głębokim talerzu układamy liście szpinaku, a na nich ziemniaki, jajka i szparagi. Wszytko polewamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami. Przed podaniem mieszamy
Kulinarne przygody Gatityryż 30 ml oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko 160 g śmietany garść szpinaku 1 awokado jajka perliczki czosnek -u mnie dużo bo lubimy sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić(...)minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po 20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:)) Jajko perliczki na miękko gotujemy
w mojej kuchniobrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką(...)Listki rzodkiewek blendujemy na pesto razem z czosnkiem, słonecznikiem, parmezanem i oliwą. Rzodkiewki kroimy na plasterki i zostawiamy do dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki
Ugotowane pozamiataneNajlepsze przepisy na długi weekend majowy! Udanego wypoczynku! Bruschetta z pieczarkami i grana padano Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Focaccia z cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Hummus Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mango lassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka
Moja smaczna kuchniaciepło ma bardzo fajny smak. A dobrze doprawione stanowi rewelacyjny dodatek do wielu dań. Taki obiad zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Filet z piersi kurczaka Ostra czerwona papryka ½ awokado Garść szpinaku baby (świeżego) 50 g żółtego sera Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz 1 jajko Bułka tarta Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy ostrą wędzoną papryką(...)każdym płacie mięsa rozkładamy umyty i osuszony szpinak. Następnie plasterki obranego awokado. Na końcu plastry żółtego sera. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy w plastry. Roladki obsypujemy czerwonym pieprzem
VioletoweKucharzenieodwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tosty z awokado. 8 kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe awokado 4 plastry surowego boczku kilka listków świeżego szpinaku 4 jajka 2 łyżki majonezu Tosty z awokado Jak przygotować tosty. Pieczywo tostowe włożyć do tostera bądź delikatnie zrumienić na patelni. Boczek usmażyć. Najlepiej zrobić to na średnim ogniu(...)sposób mamy dodatkowy sos. Złożenie tostów: każdy z tostów delikatnie od strony wewnętrznej posmarować majonezem. Na pierwszy tost wyłożyć pokrojone plastry awokado, plasterek boczku, jajko oraz kilka listków szpinaku. Przykryć drugim tostem od wewnątrz posmarowanym majonezem. Tosty z awokado O czym warto pamiętać przygotowując tosty z boczkiem i awokado. Użyłam pieczywa tostowego ale można użyć innego rodzaju pieczywa, nawet tego
mecookspołączenie smaków...... Składniki: (dla 2-3 osób) na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mocno ciepłej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy na farsz: opakowanie szpinaku mrożonego 600 g( nie rozdrobnionego!! ) 2/3 opakowania serka feta 3-4 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy do polania: pół kostki masła lub margaryny 1 cebula 15 dag pieczarek sól(...)pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki
Swojskie jedzonkoSkładniki (na 1 porcję) - mała pomarańcza (ok. 150 g), - pół banana (ok. 58 g), - garść świeżego szpinaku (ok. 25 g), - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania 1. Obieramy pomarańczę i banana ze skóry. 2. Miksujemy wszystkie składniki. Zielony koktajl jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny, - witaminę C (pochodzącą z pomarańczy), która
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPesto to zielony sos, który doskonale smakuje z makaronem lub pieczywem. Bardzo zdrowy, szybki w przygotowaniu i smaczny 😊 Składniki: szpinak świeży 3 garście, oliwa z oliwek 2-3 łyżki, czosnek 1 ząbek, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, wkładamy do malaksera, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy na gładki sos. Dodajemy wyciśnięty
kulinarne odsłony pati