duża biała cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka suszonego tymianku 1 puszka pomidorów w zalewie 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 papryka żółta pokrojona w kostkę 4 garści szpinaku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 2 litry bulionu Sok z cytryny do smaku Tarty parmezan – kilka łyżek Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżka oleju(...)Krok 3 Wlej do cebuli bulion, pomidory i wsyp ryż, dodaj 2 liście laurowe. Wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj papryki i szpinak. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem pochodzi
Niedzielny kucharzSkładniki /1 porcja: – 1 duży pomidor np. malinowy – 1/2 szklanki dyni hokkaido – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – kilka liści świeżego szpinaku – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać(...)pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Wbijamy dwa jaja. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujemy posiekanym szpinakiem. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka się zetną.Podawać z ulubionym pieczywem. Artykuł Szakszuka z dynią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpomidorowego albo: 4 duże pomidory łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Jeżeli sami przygotowujecie(...)Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować. Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu masłem. Na dno blachy
Smaczny zeszytJesienią czas zacząć na dobre. Przystawka podana! :) Sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym winegretem Potrzebujesz: 400g topinambura 3 szczypty soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 dojrzałe gruszki 200g świeżego szpinaku lub mieszanki ulubionych sałat Orzechowy vinaigrette 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki drobno(...)oprósz solą. 3. Piecz bulwy na blasze do pieczenia w 190*C przez ok. 30min. 4. Gruszki umyj i pokrój w półplasterki. 5. Rozłóż na talerzach porcję liści szpinaku lub sałat i rozłóż na nich plasterki gruszki. 6. Dodaj na talerze upieczony topinambur i polej całość orzechowym dressingiem. Orzechowy vinaigrette 1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu. Smacznego! Salad with
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNastępny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw to 8 zł – dużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek(...)wszystkim nienasiąknięte spalonym tłuszczem (co niestety, w niektórych miejscach się często zdarza), ale niestety ilość mięsa była dużo mniejsza niż poprzednim razem. Natomiast kieszonka drobiowa ze szpinakiem – palce lizać! Moim zdaniem najlepsze ze wszystkich wybranych dań. Poprzedni wybór Krzyśka, czyli kieszonka ze schabu również była godna polecenia. Dania był ogromne, więc deseru
KuchniaWeDwoje.plwszelkiemu rodzaju infekcjom.Sok to tez skarbonka beta-karotenu – niezwykle skutecznego przeciwutleniacza. Składniki (2 porcje) : 510 g – 3 pomidory 210 g – paczka szpinaku mrożonego 115 g – pół papryki czerwonej 50 g – cebuli zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Pomidory umyć sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki(...)Zmiksować blenderem. Szpinak rozmrozić, cebulę obrać i wycisnąć z warzyw sok. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdka nasienne i wycisnąć sok. Wszystkie składniki połączyć i do prowadzić do smaku ziołami prowansalskimi. Wartość odżywcza: kalorie – 199 kcal białko – 12,5 g tłuszcze
Wymiar Zdrowianiż potrzeba na ugotowanie makaronu. Kluczowym składnikiem jest pesto: aromatyczna, ziołowa pasta. Poniżej podajemy standardowy przepis na pesto, ale tak naprawdę możecie je komponować w dość dowolny sposób. Zamiast szpinaku można użyć rukoli, pietruszki lub roszponki. To samo dotyczy orzechów: wrzućcie do pesto takie orzechy jakie macie pod ręką. Składniki: 200 g makaronu kokardki lub rurki 200 g krewetek mrożonych(...)ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub oliwy Pesto 1 szklanka liści i łodyg bazylii 1 szklanka liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki oliwy lub dobrej jakości oleju Sok z cytryny do smaku Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Przełóż z powrotem do garnka
Niedzielny kucharzPierwszy jest taki , że komponujemy z nich dania. Najprostsza jest sprawa z zupami: pomidorową wystarczy zmiksować. Szpinakowa wymaga o tyle więcej pracy, że do kalafiora i brokuła trzeba dodać szpinak i mielone migdały. I zmiksować. Pozostałe trzy dania też są mega proste. W czasie kiedy w piekarniku pękły się warzywa ugotowaliśmy: makaron, makaron ryżowy, komosę i soczewicę. Z całej czwórki(...)kalafior 2 kg pomidorów malinowych 1 batat 2 żółte cebule 1 czerwona cebula 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 kalarepka 2 marchewki Rzodkiewka pęczek Boczniaki 200 g Szpinak 300 g Pęczek bazylii Pęczek pietruszki 2 jabłka (najlepiej szare renty) Kasze Soczewica 1 szklanka Komosa 1/2 szklanki (100 g) Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli
Niedzielny kucharzmocno podsmażony (ale tak porządnie, aż do zrumienienia makaronu). No i pamiętajcie o konkretnej porcji sera. Składniki: 400 g ulubionego makaronu 3 białe parzone kiełbasy 200 g liści szpinaku 10 suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki wody z gotowania makaronu spory kawałek sera długodojrzewającego, np. parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) 1 łyżeczka oleju(...)tłuste, nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Po jakichś 5 minutach dorzucamy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku. Wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy do nich szpinak i pokrojone w plasterki pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę smażymy. Makaron gotujemy al dente. Po jego ugotowaniu, zostawcie z pół szklanki wody z gotowania. Makaron mieszamy
Kardamonovypietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń selera 2 strąki czerwonej papryki średnia cukinia około 2l bulionu warzywnego pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym(...)plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Około 2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Zupę serwujemy
Pyry na Gazjogurtem i bananem 21 Omlet bananowy z serkiem i malinami 23 Omlet szarlotkowy 25 Omlet ze szpinakiem i serem feta 27 Omlet z kurkami i papryką 29 Omlet a'la pizza 31 Frittata z mozzarellą, ciecierzycą(...)Gofry z burakiem i serem feta 88 Z pieczywem Szakszuka z cukinią 91 Sałatka z jajek, rzodkiewek i szpinaku 93 Chrupiąca bułeczka z awokado i jajkiem w koszulce 95 Bruschetta z pomidorami i mozzarellą 97 Pasta z awokado, jajka
Zdrowie na języku :Pprzepisów, które publikowałam na blogu i zamieszczam tutaj w jednym miejscu. Smacznego! Jeśli macie do mnie pytania czy prośby o zestawienia przepisów, zostawcie komentarz! Jak upiec dynię Pita ze szpinakiem i dynią Dyniowe batoniki owsiane Gofry dyniowe (orkiszowo-jaglane) Owsiane ciastka bananowo – dyniowe Sernik z dynią Pasta kanapkowa z dyni i twarożku Pasta kanapkowa ze szprotkami w pomidorach, dynią(...)kaszy jaglanej i dyni Pizza z dynią i boczkiem dojrzewającym Pizza z sosem dyniowym i mozzarellą Calzone z mięsem i dynią Chlebek do odrywania z dynią i kozim serem Szpinak z pieczoną dynią i łososiem Carpaccio z pieczonej dyni z kozią bryndzą, słonecznikiem i olejem z pestek dyni Sałatka z dynią Frytki z dyni – post dr Dąbrowskiej Kluski z dyni
Dorota Smakujewszelkiemu rodzaju infekcjom.Sok to tez skarbonka beta-karotenu – niezwykle skutecznego przeciwutleniacza. Składniki (2 porcje) : 510 g – 3 pomidory 210 g – paczka szpinaku mrożonego 115 g – pół papryki czerwonej 50 g – cebuli zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Pomidory umyć sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki(...)Zmiksować blenderem. Szpinak rozmrozić, cebulę obrać i wycisnąć z warzyw sok. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdka nasienne i wycisnąć sok. Wszystkie składniki połączyć i do prowadzić do smaku ziołami prowansalskimi. Wartość odżywcza: kalorie – 199 kcal białko – 12,5 g tłuszcze
Wymiar Zdrowiasosem z pure z cieciorki Danie bardzo sycące i zdrowe. Użyliśmy do niego makaronu wzbogacanego w błonnik, który obtoczony jest w bogatym w warzywa sosie z marchewki, selera, pomidorów, szpinaku i cieciorki. Cieciorka gra tu zresztą pierwsze skrzypce. Połowa cieciorki dusiła się razem z warzywami i potem rozgnietliśmy ją na pure. Druga połowa trafiła do piekarnika, gdzie ładnie się zrumieniła(...)Mięso mielone z kurczaka 2×500 g 14 zł Polędwica z mintaja (mrożona) 14,99 zł Krewetki mrożone 14,99 zł Warzywa Cieciorka 400 g 3,45 zł Szpinak 4,49 zł Rzodkiewki pęczek 1,29 zł Papryka czerwona 2 szt 4,84 zł Ziemniaki 0,3 kg 1,2 zł Sałata rzymska 2 szt. 3,99 zł Cebula
Niedzielny kucharzśrednia marchewka 1 średnia cebula Kawałek selera (wielkości marchewki) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego (może być po prostu passata) 3 łyżki oliwy lub oleju Garść szpinaku Garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku, albo gałązka świeżego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Cieciorkę odsącz na sicie(...)szklanki wody spod gotowania. Krok 4 Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, rozdrobnij na pastę cieciorkę w sosie. Posól i popieprz do smaku. Dodaj do sosu garść umytego szpinaku. Zamieszaj. Dodaj makaron, upieczoną cieciorkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedź go wodą spod makaronu. Podawaj. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Makaron z warzywami i pieczoną
Niedzielny kucharz