szpinak - 15265 przepisów (strona:514/1018)

Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 155

boczniaków 1 szklanka ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (mała wystarczy) 1 pietruszka 2 łyżki masła 2 duże łyżki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka(...)smaku. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj od wewnątrz dwa słoiki (pojemność 0,4-0,5 l) niewielką ilością oleju. Wyłóż na spód sos, następnie garść szpinaku, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną 209

wieprzowiny 150 g makarony ryżowego wstążki (niecałe opakowanie) 1 łyżka oleju roślinnego 2 starte ząbki czosnku 4 cm obranego i startego imbiru Garść siekanych, solonych orzeszków ziemnych Garść szpinaku Garść ziół: pietruszki, bazylii, mięty lub kolendry Pęczek rzodkiewek posiekanych na plastry Kilka łyżek posiekanego szczypioru, razem z cebulkami Sól do smaku Dresing do makaronu 2 łyżki octu winnego (ewentualnie winnego(...)czosnku, dużą łyżkę startego parmezanu, posiekany szczypior. Zamieszaj. Podkręć ogień, żeby mięso zaczęło się podpiekać. Smaż w ten sposób kilka minut, aż mięso zrobi się ciemnobrązowe. Dodaj garść umytego szpinaku. Kiedy zwiędnie pod wpływem temperatury, dodaj posiekane rzodkiewki. Dopraw mięso solą. Podawaj z makaronem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Tutti Colori – pizza prawdziwie włoska 211

upieczeniu i doprawiane solą i pieprzem dodając również odrobiny orzeźwienia. Drugi nasz wybór to pizza bianca – Taleggio e pere – z mozzarellą, taleggio, serem kozim, gruszką, grillowaną papryką, szpinakiem i oliwą truflową. Osobiście nie jestem zwolennikiem pizzy bianca, bo uważam że prawdziwa pizza to właśnie taka z sosem pomidorowym, jednak po tym daniu zmieniam swój pogląd o 180 stopni(...)Danie było perfekcyjne, delikatne w smaku z wyczuwalnym smakiem słonego koziego sera. Jednak ogromną swieżość nadawała gruszka i szpinak. Pyszne! Piszemy tutaj o składnikach i samej pizzy, warto jednak wspomnieć o samym cieście. Ciasto to stworzona na podstawie wielu prób własna receptura właścicieli. Przygotowane ciasto, musi odpoczywać przez co najmniej dobę. Upieczone ciasto jest cienkie, z odrobinę grubszymi brzegami, jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z szpinaku i cukini na mleku kokosowym z soczewica 120

Składniki : - 2 średnie  cukinie - pęczek koperku - 500 g szpinaku rozdrobnionego  - szklanka soczewicy zielonej  -  200 ml mleka kokosowego - opcjonalnie sól i pieprz - uprazony słonecznik do posypania Przygotowanie : Soczewice płuczemy na sitku. Zalewamy 4 szklankami wody i zagotowujemy.  Dodajemy obrana pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.  Dodajemy szpinak, dolewamy ponownie

Szkrab Je Sam
Zielone smoothie ze szpinakiem pełne polifenoli 187

antyoksydantów tak potrzebnych dla naszego zdrowia.  Składniki:  1 szt  - awokado  1 łyżeczka płaska  - herbaty matcha banan mleczko kokosowe ok 100 ml kiwi 1 garść szpinaku baby syrop z agawy 1łyżka płatki kokosowe płatki owsiane - po 1 łyżce  pistacje ok 5 sztuk borówki amerykańskie listki mięty  Awokado, mleczko kokosowe, syrop z agawy, szpinak

AZgotuj!
Kopytka ze szpinakiem 208

Masz ochotę na domowe kopytka ze szpinakiem ? Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor. Do tego są super smaczne i niezwykle delikatne. Kopytka szpinakowe to świetny pomysł na prosty i tani obiad.  Zdecydowanie najlepsze są podane od razu po wyjęciu z wody. Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo dobrze smakują też

AniaGotuje.pl
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 147

końcu sama postanowiłam wypróbować to połączenie. Zdecydowanie przypadł mi do gustu i często do niego wracam w sezonie truskawkowym. Zatem dziś na moim stole czeka na Was sałatka ze szpinakiem i truskawkami – kto odważny, niech robi i […] Artykuł Sałatka ze szpinakiem i truskawkami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Domowe soki – bogactwo witamin 193

jedno w drugie … gotowe. Nic prostszego….   Poniżej znajdziecie przepis na mój jeden z pierwszych soków. Składniki (na ok. 200 ml soku) 2 kiwi 3 jabłka garść szpinaku Przepis na sok „zielone oczyszczenie” Wszystkie składniki dokładnie myjemy Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Kiwi kroimy w mniejsze kawałki. Uruchamiamy wyciskarkę Hurom H100(...)poprzez przekręcenie pokrętła z boku urządzenia i wkładamy na przemian (raz twarde jabłka, raz kiwi, raz szpinak) warzywa i owoce do komory wsadowej. Do pojemniczka będzie się sączył pyszny, klarowny sok. Uzyskany sok, jest bardzo klarowny i smaczny. Podsumowanie Niestety cena urządzenia jest dość wysoka, jednak warto się zastanowić i dokładnie przeanalizować swoje wydatki na świeżo wyciskane soki i sprawdzić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z zielonych warzyw z fasolką i migdałami 183

prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego średnia cukinia różyczki z 1/2 brokuła 200 g świeżego szpinaku 2-3 średnie ziemniaki 2 garście fasolki szparagowej 100 ml śmietanki słodkiej 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka majeranku mały pęczek koperku i pietruszki 2 ząbki czosnku sól(...)początek gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Może być mięsno-warzywny, z dodatkiem porcji rosołowej z kurczaka. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie zmiksowane. Dodajemy warzywa do gotującego bulionu, za wyjątkiem fasolki. Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.). Doprawiamy

Pyszny Duet
CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I KASZĄ 164

ząbki czosnku 1 czerwona papryka opcjonalnie 1 papryczka chili 3 niewielkie pomidory 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki ostrej papryki świeże liście szpinaku oliwa z oliwek, pieprz, sól Cukinię należy obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona oraz miąższ, zostawić ok 1cm warstwy cukinii. Miąższ zachować. Cukinię doprawić solą i pieprzem, zapiec przez(...)smażonych warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, wierzch posypać startym serem. Zapiec przez ok 15 minut w 180oC. Po upieczeniu ozdobić liśćmi świeżego szpinaku

Słodki Zakątek
Menu na tydzień: 4 dania w 15 i 30 minut 892

jadłospisie? Planując menu do pracy tak staramy się układać przepisy,żeby zawierały różnorodne składniki. W tym tygodniu są ziemniaki, makaron jajeczny, makaron ryżowy, kasza. Do tego kurczak, krewetki, groszek, szpinak, pomidory, arbuz i melon. Zgodnie z wypracowaną od pewnego czasu metodą w menu są dwa dania bardzo łatwe do zrobienia (w 10-15 minut) i dwa nieco bardziej złożone(...)dosłownie 10 minut. Polędwiczki z kurczaka w panierce sezamowo-migdałowej zrobiliśmy razem z niedzielnym obiadem, na który był również kurczak, tyle że panierowany w bułce. Ziemniaki i sałatka ze szpinaku też pochodzą z niedzielnego obiadu. No i na deser sałatka warzywno-owocowa przygotowana przez nas wieczorem. Czas – 10 minut. Sami widzicie, że przygotowanie czterech lanczy to łatwizna. Dwa dania trafiły

Niedzielny kucharz
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 200

Stracciatella to bardzo prosta zupa z rejonu Lacjum: do gotującego się bulionu wlewa się masę z jajek i startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY

Karo in the Kitchen
Nowe menu sezonowe - Stekówka - steki i burgery 144

mój brzuszek był naprawdę zadowolony. Do tego chrupiące z wierzchu i mięsiste w środku frytki... ambrozja! 😊 👉 Boczniak burger – Grillowane kawałki rostbefu w towarzystwie boczniaków z cebulą i czosnkiem, liści szpinaku i jaja na twardo, otoczone sosem muślinowym. Mięso sztos! Rostbef idealnie pasuje do tego burgera i jest miłym zaskoczeniem. Nie jestem niestety fanką szpinaku oraz boczniaków, więc ten burger mojego

Cooking Monster
Pizza meksykańska na tortilli 169

cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Dodatkowo: duży pomidor kukurydza z puszki świeża bazylia lub szpinak Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Cebulę, czosnek obieramy i odpowiednio kroimy w kostkę i drobno siekamy. W blenderze miksujemy zawartość jednej puszki – fasolę razem z aquafabą(...)sklepu smarujemy tortillę przygotowanym sosem i układamy plasterki pomidora. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 10-12 minut aż brzegi tortilli zaczną brązowieć. Podajemy ze świeżym szpinakiem lub bazylią i kukurydzą. Smacznego!   Artykuł Pizza meksykańska na tortilli pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania