prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego średnia cukinia różyczki z 1/2 brokuła 200 g świeżego szpinaku 2-3 średnie ziemniaki 2 garście fasolki szparagowej 100 ml śmietanki słodkiej 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka majeranku mały pęczek koperku i pietruszki 2 ząbki czosnku sól(...)początek gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Może być mięsno-warzywny, z dodatkiem porcji rosołowej z kurczaka. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie zmiksowane. Dodajemy warzywa do gotującego bulionu, za wyjątkiem fasolki. Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.). Doprawiamy
Pyszny Duetząbki czosnku 1 czerwona papryka opcjonalnie 1 papryczka chili 3 niewielkie pomidory 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki ostrej papryki świeże liście szpinaku oliwa z oliwek, pieprz, sól Cukinię należy obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona oraz miąższ, zostawić ok 1cm warstwy cukinii. Miąższ zachować. Cukinię doprawić solą i pieprzem, zapiec przez(...)smażonych warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, wierzch posypać startym serem. Zapiec przez ok 15 minut w 180oC. Po upieczeniu ozdobić liśćmi świeżego szpinaku
Słodki Zakątekjadłospisie? Planując menu do pracy tak staramy się układać przepisy,żeby zawierały różnorodne składniki. W tym tygodniu są ziemniaki, makaron jajeczny, makaron ryżowy, kasza. Do tego kurczak, krewetki, groszek, szpinak, pomidory, arbuz i melon. Zgodnie z wypracowaną od pewnego czasu metodą w menu są dwa dania bardzo łatwe do zrobienia (w 10-15 minut) i dwa nieco bardziej złożone(...)dosłownie 10 minut. Polędwiczki z kurczaka w panierce sezamowo-migdałowej zrobiliśmy razem z niedzielnym obiadem, na który był również kurczak, tyle że panierowany w bułce. Ziemniaki i sałatka ze szpinaku też pochodzą z niedzielnego obiadu. No i na deser sałatka warzywno-owocowa przygotowana przez nas wieczorem. Czas – 10 minut. Sami widzicie, że przygotowanie czterech lanczy to łatwizna. Dwa dania trafiły
Niedzielny kucharzStracciatella to bardzo prosta zupa z rejonu Lacjum: do gotującego się bulionu wlewa się masę z jajek i startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY
Karo in the Kitchenmój brzuszek był naprawdę zadowolony. Do tego chrupiące z wierzchu i mięsiste w środku frytki... ambrozja! 😊 👉 Boczniak burger – Grillowane kawałki rostbefu w towarzystwie boczniaków z cebulą i czosnkiem, liści szpinaku i jaja na twardo, otoczone sosem muślinowym. Mięso sztos! Rostbef idealnie pasuje do tego burgera i jest miłym zaskoczeniem. Nie jestem niestety fanką szpinaku oraz boczniaków, więc ten burger mojego
Cooking Monstercebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Dodatkowo: duży pomidor kukurydza z puszki świeża bazylia lub szpinak Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Cebulę, czosnek obieramy i odpowiednio kroimy w kostkę i drobno siekamy. W blenderze miksujemy zawartość jednej puszki – fasolę razem z aquafabą(...)sklepu smarujemy tortillę przygotowanym sosem i układamy plasterki pomidora. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 10-12 minut aż brzegi tortilli zaczną brązowieć. Podajemy ze świeżym szpinakiem lub bazylią i kukurydzą. Smacznego! Artykuł Pizza meksykańska na tortilli pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plSzybkie, proste, smaczne i zdrowe danie! Posiłek przygotowuje się błyskawicznie, a z talerza znika jeszcze szybciej! Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 50g ryżu parabolicznego suchego + woda 100g szpinaku przyprawy: czosnek granulowany, pieprz biały, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy ryż. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy szpinak i mięso. Smażymy
Truskawkowa Fiestainnych sposobów na ochłodzenie. Przynajmniej chwilowe. Przygotowałam zestawienie przepisów, które możecie wykorzystać podczas tych gorących dni. Mam nadzieję, że przydadzą się Wam 😊 ŚNIADANIA i KOLACJE 1. Grzanki ze szpinakiem i jajkiem 2. Labneh - domowy twarożek z naturalnego jogurtu 3. Jajka sadzone na szpinaku, z pieczarkami i pomidorami 4. Sałatka z awokado i tuńczyka 5. Bruschetta
Codzienna kuchnia niecodziennafiletu z piersi indyka ok. 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia 1 mały brokuł ok. 200 g mrożonego szpinaku kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Indyka pokroić w kostkę, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać(...)ogniu pod przykryciem. Makaron ugotować i odsączyć. Czosnek drobno posiekać, pieczarki i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić czosnek i podsmażyć przez około minutę, dodać szpinak i smażyć aż zmięknie, po tym czasie dodać pieczarki, cukinię oraz przyprawy. Smażyć przez około 5 minut, na koniec dodać mięso, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz makaron. Wszystko wymieszać, doprawić solą
Healthy food explorer2porcje : – ok. 250 g filetu z łososia ( 2 porcje) – ok. 6 małych młodych ziemniaczków – 2 garście fasolki szparagowej – sól i pieprz – kilka liści świeżego szpinaku – 1 łyżka oliwy z oliwek – świeży koperek do posypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika – 100 ml wody – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki(...)wstaw na kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki i fasolkę. Łososia oraz ziemniaczki polewamy śmietaną wegańską. Wszystko posypujemy świeżym pokrojonym koperkiem Artykuł Łosoś z fasolką i śmietaną wegańską pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEmielonego z fileta z indyka 100% mięsa 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kurczaka Olej rzepakowy do smażenia ok 1/2 łyżeczki oleju 3 garści szpinaku świeżego 2 ogórki kiszone 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Przygotowanie: Ciasto: Do dużej miski przekładam wszystkie składniki. A następnie łącze ,wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem . Wyrabiamy(...)Studzę. Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy. Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak ,mięso i ogórki. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkiniezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha 3 łyżki sosu sojowego(...)przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z naszego menu na tydzień – Dieta z pudełka i słoika . Smacznego! Artykuł Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzniezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha 3 łyżki sosu sojowego(...)przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z menu na tydzień „Dieta z pudełka i słoika” Artykuł Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSzybka, zdrowa i lekka sałatka na szpinaku z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi, wzbogacona lekko suszonymi pomidorami i świeżymi owocami borówki. Artykuł Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plspodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. Ciasto idealne na lato! Zapraszam! Składniki: Ciasto: mąka pszenna 70 g, mąka krupczatka 250 g, jajka 4 szt, cukier 250 g, szpinak mrożony rozdrobniony 450 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, cukier puder(...)łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, dodatkowo: maliny 300 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem
kulinarne odsłony pati