Makaron "zielono mi" - bo warto czasami zrezygnować z mięsa na obiad na rzecz warzyw:). Do makaronu dodałam ich sporo, wszystkie zielone. Fasolka szparagowa, szpinak i cukinia dały świetny mix smaków! Przepis na 1 dużą porcję. 100g ulubionego makaronu, u mnie spaghetti 150g zielonej fasolki szparagowej 200g szpinaku 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa
Szefowa kuchnifaszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pasztet mięsny ze śliwkami Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna(...)Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Wielkanocna terrina z rzodkiewką Domowe wędliny Pieczona biodrówka Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami
Kulinarne przygody GatityPolecamy Wam nasze sprawdzone przepisy na tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki(...)kremową konsystencję. Przekrój awokado na połowy, wyjmij miąższ łyżką i przełóż do miski z serkiem, rozgnieć widelcem i wymieszaj. Weź placek tortilli, posmaruj pastą serową, połóż na nim liście szpinaku, 2-3 łyżki upieczonych papryk i zwiń w zgrabny rulon. Wrapy doskonale smakują na zimno, świetne są podgrzane w mikrofali. Doskonale nadają się do mrożenia – zapakowane w szczelny woreczek
Niedzielny kucharzsmażymy z obu stron na patelni. Zrobiłam też do kurczaka pyszną kaszę bulgur wymieszaną tym razem z kolorową papryką. Inne nasze przepisy z kaszą bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Polecam też na obiad: pierś kurczaka z tymiankiem , pierś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex. Składniki: 2 jajka 80g rozdrobnionego szpinaku Hortex 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru pudru 3ml aromatu migdałowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa śmietanowa: 50ml śmietany 30% 150g serka homogenizowanego(...)Dodatkowo: 20g czekolady mlecznej 70g malin 70g borówek amerykańskich cukier puder Wykonanie: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, rozmrożony szpinak, cukier, aromat, nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze chwilę miksować. 2. Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron
Szalona Kuchnia Ewelinygotowe w 30 minut. Ma wspaniały smak i konsystencję, dzięki dodatkowi – uwaga – jogurtu. No i jest zdrowa, gdyż ciasto jest z mąki pełnoziarnistej. Piątek: Wrapy z pieczonymi paprykami i szpinakiem Robienie tortilli tak nam weszło w krew, że możemy je robić z zawiązanymi oczami. Mamy sprawdzony przepis na domowe tortille, który jest niezawodny. Tym razem zawinęliśmy w tortille pieczone papryki(...)przesmażonym szpinakiem, połączone z serkiem kozim. Zdrowe, lekkie danie. Przepisy dodajmy jak zawsze codziennie rano, jak tylko zdążymy je opracować. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień: Zdrowe, domowe fast foody pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwysp Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z pieczonymi mięsami. Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem to świetne urozmaicenie świątecznego menu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu
Dieta bez mlekazawitają do nas święta jajeczne. W związku z tym mam dla was kochani propozycje na sałatkę z jajkami w roli głównej. Zapraszam :) Składniki: Jajka 8 szt, Brokuł 250 g, Szpinak 1 garść, Pomidorki koktajlowe 4 szt, Sos: Jogurt grecki 8 łyżek, Majonez 8 łyżek, Sok z cytryny do smaku, Sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo(...)skorupki. W garnku nastawiony wodę, gdy zacznie wrzeć to wrzucamy brokuła i gotujemy przez ok 3 min. w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku. Na półmisku układamy na spodzie szpinak, przekrojone na pół jajka i różyczki brokuła. W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny z majonezem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym
kulinarne odsłony patipraktycznie robi się sama! Składniki: 500 g makaronu penne 2 puszki pomidorów w kawałkach 3 ząbki czosnku 400-450 ml wody 1/2 opakowania mascarpone (125g) 1/2 opakowania świeżego szpinaku baby (100-150g) 1/3 łyżki soli, pieprz, papryka wędzona, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka oleju/oliwy 150 g sera żółtego w kawałku do wyboru: plastry choriso, mini pulpeciki*, 1/2 opakowania(...)olej/oliwę. Mascarpone rozrzedzamy w wodzie i zalewamy makaron, tak aby płyny zakrywały makaron. Mieszamy. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upływie czasu dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Posypujemy zapiekankę startym serem. Pieczemy 15-20 minut, do miękkości makaronu. Smacznego! Artykuł Zapiekanka makaronowa w kremowym sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfmacie jakieś przydatne informacje lub ciekawe historie do opowiedzenia. Dzisiaj taka nasza mała wariacja na temat tajskiego zielonego curry. Składniki : 1 duża marchewka 1 brokuł 1/2 opakowania świeżego szpinaku 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 kapusty pak choi 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżki pasty Thai Green Curry (Blue Dragon) olej kukurydziany lub sezamowy Akcję gotowania(...)woka wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Przesmażamy warzywa, aż cebula się zeszkli. Teraz wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak, pokrojoną kapustę pak choi i pokrojony brokuł. Teraz też jest czas na dodanie pasty Thai Green Curry. Używajcie najlepszych i bez konserwantów ! Całość gotujemy kilka minut, aż brokuł stanie się
vegetaniejeden duży cebula litr zimnej wody kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 80 ml octu spirytusowego 6 jaj ugotowanych na twardo dodatkowo 2 łyżki majonezu liofilizowany szpinak w pudrze np. Helpa Czary Mamy Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej. Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować(...)kilka minut. Wystudzić. Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie dobę. Wymieszać majonez z pudrem ze szpinaku. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą
AZgotuj!Szybki, smaczny, zdrowy i pożywny koktajl, który doda nam energii na cały poranek. SKŁADNIKI ok. ½ szkl. soku pomarańczowego Hortex, 1 banan, 1 jabłko, 150 g szpinaku baby WYKONANIE Banana obieramy ze skórki, z jabłka usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera, dodajemy szpinak oraz sok, miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy więcej soku. #durszlakXhortex
słodki bratekSkładniki: – ok. 8 sztuk dużych pieczarek lub 16 małych – 10 dag świeżego szpinaku – 20 dag czerwonej papryki – 1 cebula – 10 dag parmezanu – sól, pieprz – olej Przygotowanie: Odcinamy trzonki pieczarek. Pieczarki myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy umyty wcześniej szpinak,pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone trzony
I LOVE LIFESkładniki na zupę brokułową z kolendrą (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 1 brokuł 1 pęczek świeżej kolendry 1 garść szpinaku sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 żabek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić zupę brokułową z kolendrą Do garnka wlewamy litr(...)gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła. Gotujemy jeszcze ok 5 min. Dodajemy pieprz, czosnek granulowany, szpinak, posiekaną kolendrę. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie). Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy
Dorota SmakujePomysł na jutrzejszy obiad --makaron z mięsem mielonym z indyka , bekonem,szpinakiem w sosie pomidorowym. Łatwe i szybkie danie ,nie wymagające zdolności kulinarnych ;) U mnie w domu cieszy się bardzo dużym powodzeniem ;) Uwaga !!! Bardzo szybko znika ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę;) A teraz zapraszam ;) Składniki dla 4 osób: 🍽 500 g mięsa mielonego z indyka(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładam do miski,dodaję przyprawy. Mieszam dokładnie. Na patelni rozgrzewam olej,przekładam mięso, mieszam i smażę na rumiano. Szpinak siekam w paski,dodaję do mięsa. Cebulę oraz boczek również kroję w kostkę ,dodaję do mięsa. Mieszam. Smażę ok 3-4 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pomidory.Mieszam. Zmniejszam
Gotowanie Patki