szpinak - 15265 przepisów (strona:498/1018)

Sałatka z camembertem i kurczakiem 4389

pudełeczko jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Bazą takich sałatek jest często mix liści różnych sałat, ale można użyć jednego, konkretnego gatunku. Na przykład rukoli, roszponki czy szpinaku albo sałaty lodowej. Wszystko zależy od gustu. W dzisiejszej sałatce jako dodatek jest usmażony filet z piersi kurczaka w sezamie oraz ser camembert. Całość jest posypana suszoną żurawiną. Sałatkę przed podaniem(...)polewamy wcześniej przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g filetu z piersi kurczaka 1 opakowanie (100 g) mixu sałat (u mnie rukola, szpinak, botwinka) 1 krążek (120 g) sera camembert 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, 1 łyżeczka curry Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu

Danka Pichci
Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka 157

Zielona shakshuka ( taką nazwę można potkać w internecie) to porcja niesamowicie zielonych warzyw. Wykorzystałam w niej jarmuż, szpinak, zielony groszek, cebulkę i czosnek. Dla mnie to duszone zielone warzywa z jajkiem. 1 łyżka oleju/oliwy 1/2 opakowania jarmużu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 szklanki blanszowanego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku  opcjonalnie napój(...)Olej rozgrzać i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pocięty w plasterki. Następnie dodać kumin. Chwilkę podsmażyć dodać jarmuż, szpinak, posolić i dodać pieprz Kiedy liście się zblanszują wbić 2 jaja,  przykryć pokrywką na kilka minut (2-3 minuty) na wierzch dodać groszek. Można posypać kolendrą lub natką

AZgotuj!
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 150

chodzi o różnego rodzaju promocje unikam jedynie rabatów w dziale mięsnym, jakoś nie pachną mi dobrze. Ale takie 2 kawki, które i tak wiem, że wypiję, dodatkowy jogurt, masło, szpinak, owoce… no jak przejść obok nich obojętnie?! Ponadto, mając na stanie do wyżywienia 5 paszczy (w tym 1 własną) wiem, że i tak nic się nie zmarnuje. W dodatku(...)placek, deser, babeczki itp … – słodkie pyszności zostawiłam sobie na sam koniec. Co można mrozić? Na pewno gotowe, świeżo zrobione ciasto np na tartę ( przepis na tartę ze szpinakiem – pycha !) Zgodnie z poradnikiem kuchennym, możemy mrozić ciasto do 3 miesięcy, jednak mi nigdy się to jeszcze nie zdarzyło. Owszem – mrożę, ale max do 2-3 tygodni

W Kawiarence
Omlet biszkoptowy na wytrawnie z mozzarellą, pecorino i szpinakiem. 195

lodówki z resztek jedzenia, wersja dla męża czyli - daj mi tyle sera ile się da! ;-) PRZEPIS NA OMLET BISZKOPTOWY: - 3 jaja zerówki lub wolny wybieg - szczypta soli - 2 garście szpinaku świeżego - łyżeczka masła a nawet mniej - kilka piórek z cebuli czerownej - 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub orkiszowej typ 700 - 1/2 kulki mozzarelli - 4 łyżki startego na tarce pecorino(...)prawie potroją swoją objętość, będą bardzo puszyste i sztywne, dodaje mąkę i mieszam na "1" przez 30 sekund.  Rozgrzewam - tak do połowy- patelnię, dodaję masło, cebulę czerwoną i szpinak, przesmażam aby zmniejszył swoją objętość. Wylewam masę na omlet, na wierzch układam porwaną na małe kawałeczki mozzarellę i smażę bardzo powoli na takim malutkim ogniu ( ja mam płytę indukcyjną

SMYKWKUCHNI
Naleśnikowe cannelloni z boczkiem i szpinakiem 187

mleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta soli Na nadzienie: 100g wędzonego boczku opakowanie świeżego szpinaku ząbek czosnku opakowanie kremowego serka śmietankowego pieprz Na sos: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 50g sera Lazur 2 łyżki śmietany 18% pieprz do smaku   Zaczynamy od przygotowania naleśników(...)włączamy średni gaz i smażymy, aż zacznie się zrumieniać – około 708 minut, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając większe grudy. Następnie do boczku dodajemy z grubsza posiekamy szpinak, mieszamy do chwili zwiotczenia. Do tego dodajemy przeciśnięty lub starty ząbek czosnku i wszystko razem smażymy, mieszając, przez około 2 minuty. Ściągamy z ognia. Dodajemy serek, na chwilę go zostawiamy

Smaczna Strona
GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY 197

mąki pszennej sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS GORGONZOLA  200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola (można dać więcej) sól opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy(...)najlepiej na noc). SOS GORGONZOLA: Do rondelka wlewamy śmietankę i dorzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Lekko solimy.  Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do zagotowania.  Dodajemy listki szpinaku, jeśli używamy i gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Batata obieramy ze skóry i przekładamy do większej miski. Dodajemy ricottę, jajko i doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz

cool and minty
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim 168

zbyt kaloryczne. SKŁADNIKI ( 4 porcje) ·        ok.   600 g filetów z kurczaka (2 sztuki) ·        100 g szpinaku świeżego bądź mrożonego ·        1-2 ząbki czosnku ·        2 łyżki masła(...)zrobić nacięcie z boku tworząc tzw. "kieszonkę". Mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Masło roztopić, wymieszać ze startym czosnkiem i wysmarować tym filety. Szpinak opłukać (jeśli nie są myte), osuszyć, wrzucić do garnka i mieszając podgrzewać aż zwiędnie lub się odmrozi. Odcisnąć, posiekać na desce. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z pokrojonym

Calzonella.com
Krem z zielonych warzyw i konopi 133

Zupę przygotowywać można w 15 minut. Krem jest z samych zielonych warzyw: 1-2 łyżki - olej 1 garść - jarmuż 1- garść szpinak 1 szklanka - zielony groszek 1 sztuka - cukinia 1 dymka, ząbek czosnku mięta  - trochę 1/2 opakowania  - śmietanka z konopi 4 łyżeczki - nasiona z konopi pieprz  do smaku skórka z cytryny niewoskowanej Pokroić dymkę w dość(...)duże kawałki i lekko zacząć podsmażać, w raz z czosnkiem. Dodać pokrojoną cukinię. Wlać wodę  i zacząć gotować. Kiedy zawrze dodać szklankę zielonego groszku, garść jarmużu i szpinaku. Gotować 5 minut. Zmiksować. Doprawić skórką z cytryny, nasionami z konopi oraz śmietanką konopną. Zupę doprawiłam skórką z cytryny, bez której zupa nie miałaby tego "czegoś

AZgotuj!
Krem brokułowo szpinakowy z gruszką 177

szybko. Nie ma przy niej dużo pracy wbrew pozorom. Zapewniam was że zachwycicie rodzinę i gości. 1 mały brokuł 750 ml bulionu warzywnego 100 ml wina białego 200 g szpinaku świeżego 1 cebula 100 g sera cheddar 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 gruszki grzanki olej rzepakowy grzanki Na oleju przesmażam cebule i czosnek drobno pokrojony. Wlewam wino i redukuję(...)połowę. Dodaję pokrojoną łodygę brokuła, jedną gruszkę obraną, wlewam bulion i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki brokuła gotuję pięć minut, na końcu dodaję liście szpinaku i gotuję jeszcze chwilę. Całość miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Ser kroję na plastry. Na patelni układam papier do pieczenia, na którym układam ser. Jak się rozpuści zdejmuję z papierem z patelni

wesoła kuchnia
TORTILLA NA PRZEKĄSKĘ 321

Szybka i smaczna przekąska na imprezę. SKŁADNIKI 2 placki tortilli, serek ziołowy do smarowania, 6 plastrów szynki, garść szpinaku, papryka czerwona, majonez  WYKONANIE Placki tortilli smarujemy serkiem, układamy plastry szynki, smarujemy majonezem, układamy paprykę pokrojoną w paski, posypujemy szpinakiem. Zwijamy ciasno jak naleśnik, tniemy po skosie w 2 cm paski

słodki bratek
Krem z zielonych szparagów ze skwarkami z halloumi 142

udało się zrobić żadnego sensownego zdjęcia). Na pierwszy rzut idzie więc krem ze szparagów! Składniki (3-4 porcje): - 50 g masła - 2 ząbki czosnku - 500 g zielonych szparagów - garść szpinaku - 3-4 łyżki szczypiorku - 250 ml śmietany 18% - 2 szklanki wody - sól, pieprz - pół kostki halloumi (100-120 g) - olej - pestki dyni - jakieś zielsko do dekoracji (np. rzeżucha, szczypiorek(...)Dodajemy wodę, odrobinę soli i pieprz. Gotujemy przez około 10-15 minut. 3) W międzyczasie halloumi kroimy w drobną kosteczkę. Możemy również uprażyć pestki dyni. 4) Do garnka dodajemy szpinak, szczypiorek i śmietanę. Mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. 5) Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy kosteczki halloumi. Smażymy przez około 2 minuty, rzadko mieszając. Halloumi

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. II - Tivat 128

znacznie wyższe niż w typowej czarnogórskiej kawiarence Al Posto Giusto  to właśnie bastion kuchni włoskiej. Podobno wszystkie makarony robią sami... My wybraliśmy njoki z gorgonzolą i szpinakiem. Wyborne! Co jemy:   makarony, njoki, risotto, focaccia... Koszt: njoki z gorgonzolą i szpinakiem 11 € Tivat to jednak o wiele więcej niż luksusowe osiedle. Znajdziemy tu również prawdziwą, autentyczną Czarnogórę

Roślinożerni urlopowicze

Proponowane wyszukiwania