szpinak - 15265 przepisów (strona:500/1018)

Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami w 15 minut 173

krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego krewetki i smaż przez 4-5 minut z obydwu stron aż krewetki(...)niego mleko kokosowe. Wypełnij puszkę po mleku wodą i wlej do rondla. Następnie dodaj 2 łyżki pasty curry i rozprowadź w płynie. Zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj garść szpinaku. Kiedy zmięknie dodaj do curry krewetki. Posyp siekaną kolendrą, dopraw do smaku sokiem z limonki. Podawaj z ryżem brązowym, jaśminowym lub makaronem ryżowym. Artykuł Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami

Niedzielny kucharz
Warsztaty kulinarne z Beatą Śniechowską 165

będą uwzględniały takich restrykcji żywieniowych. Moje obawy potwierdziło zaplanowane na tę imprezę menu: Burger z krabem w miękkiej skorupie Dyniowe risotto z krewetkami, granatem i mango Pierogi z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami Zwieńczeniem warsztatów i – jak się okazało – niespodzianką dla uczestników była zaś Pavlova z figami przygotowana przez Beatę Śniechowską. Zjeść czy nie zjeść? Oto jest pytanie(...)smakowania jest kwintesencją dobrej zabawy w kuchni. Nawet na diecie… Bardzo chętnie wprowadzę menu warsztatowe do swojej kuchni. Oczywiście z niezbędnymi modyfikacjami. Farsz do pierogów w postaci mięsa drobiowego, szpinaku, fety oraz pomidorów suszonych sprawdzi się świetnie także w pierożkach pieczonych, które to bez problemu wpiszą się w wytyczne diety ketogenicznej . Natomiast ryż w risotto dyniowym można spokojnie zastąpić znanym

Modern Cave Girl
Zielony koktajl z imbirem 123

zielone koktajle są zdrowe na pewno już słyszeliście. Kluczowym składnikiem w nich są oczywiście zielone liście: jarmuż, szpinak, bok choy, natka pietruszki czy liście selera. Do tego ulubiony owoc, woda i koniecznie kawałek imbiru i kurkumy dla podniesienia naszej odporności. Wtedy jesień nie będzie nam straszna Polecam! Składniki: 2 garście świeżego jarmużu (lub szpinaku, może być mrożony) 1 duża pomarańcza

Lamarida.pl
Zapiekanka warzywna 212

ząbki pomidory w puszce – 800g fasola w puszce – 400g ser feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką(...)piekarnika na 50 minut. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Jeśli jest zbyt rzadki zostaw zapiekankę w piekarniku na kolejne 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i udekoruj szpinakiem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro th.sub { padding-left

wiecejwarzyw.pl
Sezamowe kąski na brukselkowym sosie 113

Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu  <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 pieczarek 15 brukselek 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka wody  2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki(...)bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy również połówki brukselek oraz sos sojowy. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości brukselek. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu

VioletoweKucharzenie
Leśny mech z truskawkami 152

Każdy słyszał, ale nie każdy robił. Polecam sprawdzony przepis na ciasto szpinakowe z dużą ilością truskawek!  Ciasto: 450g mrożonego szpinaku, 3 duże jaja, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl oleju, 2 szkl mąki tortowej (typ 550), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, Przełożenie: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody, 500g truskawek, Ponadto(...)truskawki do dekoracji, świeże liście mięty. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier

Słodki Zakątek
Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem 138

duża biała cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka suszonego tymianku 1 puszka pomidorów w zalewie 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 papryka żółta pokrojona w kostkę 4 garści szpinaku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 2 litry bulionu Sok z cytryny do smaku Tarty parmezan – kilka łyżek Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżka oleju(...)Krok 3 Wlej do cebuli bulion, pomidory i wsyp ryż, dodaj 2 liście laurowe. Wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj papryki i szpinak. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem pochodzi

Niedzielny kucharz
Szakszuka z dynią 170

Składniki /1 porcja: – 1 duży pomidor np. malinowy – 1/2 szklanki dyni hokkaido – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – kilka liści świeżego szpinaku – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać(...)pieprzem oraz ulubionymi przyprawami      (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut.  Wbijamy dwa jaja. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujemy posiekanym szpinakiem. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka się zetną.Podawać z ulubionym pieczywem. Artykuł Szakszuka z dynią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Zapiekanka makaronowa z porem i sosem pomidorowym 164

pomidorowego albo: 4 duże pomidory łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Jeżeli sami przygotowujecie(...)Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować. Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu masłem.  Na dno blachy

Smaczny zeszyt
Jesienna sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym vinegretem 189

Jesienią czas zacząć na dobre. Przystawka podana! :) Sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym winegretem Potrzebujesz: 400g topinambura 3 szczypty soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 dojrzałe gruszki 200g świeżego szpinaku lub mieszanki ulubionych sałat Orzechowy vinaigrette 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki drobno(...)oprósz solą. 3. Piecz bulwy na blasze do pieczenia w 190*C przez ok. 30min. 4. Gruszki umyj i pokrój w półplasterki. 5. Rozłóż na talerzach porcję liści szpinaku lub sałat i rozłóż na nich plasterki gruszki. 6. Dodaj na talerze upieczony topinambur i polej całość orzechowym dressingiem. Orzechowy vinaigrette 1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu. Smacznego! Salad with

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 177

Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw to 8 zł – dużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek(...)wszystkim nienasiąknięte spalonym tłuszczem (co niestety, w niektórych miejscach się często zdarza), ale niestety ilość mięsa była dużo mniejsza niż poprzednim razem. Natomiast kieszonka drobiowa ze szpinakiem – palce lizać! Moim zdaniem najlepsze ze wszystkich wybranych dań. Poprzedni wybór Krzyśka, czyli kieszonka ze schabu również była godna polecenia. Dania był ogromne, więc deseru

KuchniaWeDwoje.pl
Sok wzmacniający odporność 118

wszelkiemu rodzaju infekcjom.Sok to tez skarbonka beta-karotenu – niezwykle skutecznego przeciwutleniacza. Składniki (2 porcje) : 510 g – 3 pomidory 210 g – paczka szpinaku mrożonego 115 g – pół papryki czerwonej 50 g – cebuli zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Pomidory umyć sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki(...)Zmiksować blenderem. Szpinak rozmrozić, cebulę obrać i wycisnąć  z warzyw sok.  Paprykę umyć, wydrążyć gniazdka nasienne i wycisnąć sok. Wszystkie składniki połączyć i do prowadzić do smaku ziołami prowansalskimi. Wartość odżywcza: kalorie –  199 kcal  białko – 12,5 g  tłuszcze

Wymiar Zdrowia
Wtorek: Makaron z pesto z krewetkami 189

niż potrzeba na ugotowanie makaronu. Kluczowym składnikiem jest pesto: aromatyczna, ziołowa pasta. Poniżej podajemy standardowy przepis na pesto, ale tak naprawdę możecie je komponować w dość dowolny sposób. Zamiast szpinaku można użyć rukoli, pietruszki lub roszponki. To samo dotyczy orzechów: wrzućcie do pesto takie orzechy jakie macie pod ręką. Składniki: 200 g makaronu kokardki lub rurki 200 g krewetek mrożonych(...)ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub oliwy Pesto 1 szklanka liści i łodyg bazylii 1 szklanka liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki oliwy lub dobrej jakości oleju Sok z cytryny do smaku Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Przełóż z powrotem do garnka

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania