szpinak - 15265 przepisów (strona:525/1018)

jajka perliczki z awokado- tarta orkiszowa 156

ryż 30 ml oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko 160 g śmietany garść szpinaku 1 awokado jajka perliczki czosnek -u mnie dużo bo lubimy sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić(...)minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po 20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:)) Jajko perliczki na miękko gotujemy

w mojej kuchni
Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 175

obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką(...)Listki rzodkiewek blendujemy na pesto razem z czosnkiem, słonecznikiem, parmezanem i oliwą. Rzodkiewki kroimy na plasterki i zostawiamy do dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na majówkę 115

Najlepsze przepisy na długi weekend majowy! Udanego wypoczynku! Bruschetta z pieczarkami i grana padano Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Focaccia z cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Hummus Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mango lassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, awokado i serem 220

ciepło ma bardzo fajny smak. A dobrze doprawione stanowi rewelacyjny dodatek do wielu dań. Taki obiad zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Filet z piersi kurczaka Ostra czerwona papryka ½ awokado Garść szpinaku baby (świeżego) 50 g żółtego sera Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz 1 jajko Bułka tarta Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy ostrą wędzoną papryką(...)każdym płacie mięsa rozkładamy umyty i osuszony szpinak. Następnie plasterki obranego awokado. Na końcu plastry żółtego sera. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy w plastry. Roladki obsypujemy czerwonym pieprzem

VioletoweKucharzenie
Tosty z awokado 203

odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tosty z awokado. 8 kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe awokado 4 plastry surowego boczku kilka listków świeżego szpinaku 4 jajka 2 łyżki majonezu Tosty z awokado Jak przygotować tosty. Pieczywo tostowe włożyć do tostera bądź delikatnie zrumienić na patelni. Boczek usmażyć. Najlepiej zrobić to na średnim ogniu(...)sposób mamy dodatkowy sos. Złożenie tostów: każdy z tostów delikatnie od strony wewnętrznej posmarować majonezem. Na pierwszy tost wyłożyć pokrojone plastry awokado, plasterek boczku, jajko oraz kilka listków szpinaku. Przykryć drugim tostem od wewnątrz posmarowanym majonezem. Tosty z awokado O czym warto pamiętać przygotowując tosty z boczkiem i awokado. Użyłam pieczywa tostowego ale można użyć innego rodzaju pieczywa, nawet tego

mecooks
Pierogi ze szpinakiem i fetą 191

połączenie smaków...... Składniki: (dla 2-3 osób) na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mocno ciepłej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy na farsz: opakowanie szpinaku mrożonego 600 g( nie rozdrobnionego!! ) 2/3 opakowania serka feta 3-4 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy do polania: pół kostki masła lub margaryny 1 cebula 15 dag pieczarek sól(...)pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki

Swojskie jedzonko
Zielony koktajl 139

Składniki (na 1 porcję) - mała pomarańcza (ok. 150 g), - pół banana (ok. 58 g), - garść świeżego szpinaku (ok. 25 g), - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania 1. Obieramy pomarańczę i banana ze skóry. 2. Miksujemy wszystkie składniki. Zielony koktajl jest bogaty w: -  żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny, - witaminę C (pochodzącą z pomarańczy), która

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pesto ze szpinaku 143

Pesto to zielony sos, który doskonale smakuje z makaronem lub pieczywem. Bardzo zdrowy, szybki w przygotowaniu i smaczny 😊 Składniki: szpinak świeży 3 garście, oliwa z oliwek 2-3 łyżki, czosnek 1 ząbek, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, wkładamy do malaksera, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy na gładki sos. Dodajemy wyciśnięty

kulinarne odsłony pati
Sałata z dressingiem cytrynowym. Sałata do obiadu. 218

rukiew wodna, endywia, lollo rosso, łagodny smak: sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, batawia, sałata dębolistna, kolorowe lub nietypowe liście: radicchio, rukiew wodna, lollo rosso, rukola, endywia, sałata dębolistna, szpinak, roszponka. Moim zdaniem w sałatach najważniejszym składnikiem jest dressing. To on decyduje o smaku i zachęca do jedzenia sałaty. Dzięki niemu bez przymusu jadamy te zdrowe listki.  Przygotuj dressing(...)małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej Dressing cytrynowy: sok wyciśnięty z 1 cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu duża szczypta

Codziennik Kuchenny
PEŁNOZIARNISTY MAKARON Z SZYNKĄ, SPZINAKIEM I PAPRYKĄ 120

makaronu     2 łyżki oliwy  pół cebuli (małej) suszona papryczki chilli (wg uznania) 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej garś szpinaku (u mnie mrożony) 20 dag szynki   sól i pieprz czosnek łyżka śmietany 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2. Na rozgrzanej oliwie szkilimy drobno posiekana cebule. 3. Dodajemy pokrojoną papryke, dusimy(...)minuty. 4. Dodajemy pokrojoną w drobną kostke szynke i Ząbek czosnku. Dusimy ok 4 minuty po czy dodajemy szpinak. Jesli jest mrozony czekamy az wymiesza sie z reszta sosu po czym dodajemy łyżke śmietany.  5. Mieszamy z makaronem.  SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Wtorek: Szybka pizza w 3 krokach 118

ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głębokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj suszone drożdże. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać ciasto(...)oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 6-7 minut. Na wierzch wyłóż umyte liście szpinaku, skrop oliwą, pokrój i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Szybka pizza w 3 krokach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szybka pizza w 3 krokach 216

ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głebokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj suszone drożdże. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać ciasto(...)oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 6-7 minut. Na wierzch wyłóż umyte liście szpinaku, skrop oliwą, pokrój i podawaj. Smacznego! Artykuł Szybka pizza w 3 krokach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Burgery grzybowo-fasolowe 130

prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę.   Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta(...)panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim

Niedzielny kucharz
Muffinki jajeczne 147

Składniki dodajecie według gustu co akurat macie w lodówce czy na co macie ochotę. W moim przypadku wyglądało to tak. Składniki: Kilka naleśników  4 jajka 100ml śmietany 18% szpinak pomidorki koktajlowe kilka plastrów szynki starty ser sól, pieprz  czosnek , papryka Z naleśników wycinamy okręgi tak aby zakryły spód i trochę boków formy do muffinek (ja używałem formy(...)tyle stykają). Jajko mieszamy ze śmietana sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami - u mnie papryka i czosnek. Do foremek wkładamy wykrojone mini naleśniki na to wrzucamy pomidorki, szynkę szpinak i zalewamy masa jajeczno-śmietanową. Na gorę troszkę sera. Piekarnik 180 ° C opcja termoobieg - pieczemy coś koło 15-20 min aż jajka się zetną. Gotowe.  Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie

Smacznie Pysznie Kalorycznie
ZIELONA ZUPA Z NALEŚNIKIEM 112

ZUPA : 1 szklanka groszku mrożonego HORTEX 400 g brokułów 1 szklanka bulionu warzywnego 1 cebula szczypta chilli sól, pieprz 65 ml śmietany NALEŚNIK: 1,5 szklanki mleka 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX(...)soli i pieprzu. Dodajemy groszek, pokrojone brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI: Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie. Smażymy na patelni. PRZYGOTOWUJEMY FARSZ: Sery mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania