żółtka, 170 g zimnego masła, 60 g cukru pudru, Krem: 1 l śmietany kremówki, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 7 listków kaffiru, 100 ml syropu kokosowego, 25 g żelatyny Polewa: sok z 2 cytryn, 100 ml syropu kokosowego Ciasto: Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do ostudzenia - w tym czasie sok przejdzie wszystkimi aromatami. Przecedzić. Zagotować i rozpuścić żelatynę – do miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością płynu a następnie połączyć z resztą ciągle mieszając
królestwo garówwarstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę. W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń w syropie, a ponieważ nie odsączałam owoców, wagowo wyszło ich więcej, niż jest to napisane na puszce. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość(...)składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki 30% sos karmelowy
Smakołyki Berenikinierozsądną, ale jakże wskazaną w ten upał ilość lodów, a potem smażyć kiełbaski na ognisku. Jeszcze wspanialej było pożegnać upalną niedzielę popołudniową kawą na tarasie. Schłodzoną, z lodami, z syropem waniliowym, i bitą śmietaną. I oczywiście ze słomką! (szkoda, że nie oryginalną z kolankiem - czy ktoś z Was wie czy można je jeszcze gdzieś zdobyć? Jeśli tak stawiam kawę mrożoną(...)smak syropu do wyboru:) Przepis nie jest ani odkrywczy ani trudny. Nie jest też żadną nowością. Ale to klasyczne połączenie kilku składników (pysznych samych w sobie) sprawia, że za jednym pociągnięciem słomki można trafić do nieba, tego siódmego. Wciągane po kolei warstwy w pewnym momencie cudownie się łączą, przynosząc orzeźwienie i zamieniając kawę w najlepszy deser
KUCHARNIAmały bukiecik przed Kłapouchym i prędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać. Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki(...)chmurka. Delikatny jak płatki, które skrywa w sobie. Kwiatowa słodycz spleciona z nutą cytryn, skropiona fiołkowym syropem. Fiołkowa poezja, po prostu. Schłodzony smakuje jak wiosenna rosa. Dziękuję Klaudynie z Ziołowego Zakątka (klik) za jedne z najpiękniej pachnących kuchennych chwil, jakie miałam szczęście z nią dzielić. Szkoda, że fiołki u mnie już niemal przekwitły - mogłabym zerwać bukiecik
KUCHARNIAkory cynamonu, dodać plaster świeżej pomarańczy i plasterek cytryny. Taką herbatę pija mój syn. Ja do swojej zamiast plastra świeżej cytryny dodałam plasterek cytrynki w rumie plus 1 łyżeczkę syropu z tego właśnie słoiczka ETERNO . Właścicielka tej firmy wiele razy wspominała o wyjątkowości cytrynek z rumem, opowiadając ciekawą ich historię. Nie rozumiałam, dlaczego tak się nimi zachwyca, do momentu(...)mają to co uwielbiam. Prosty i klarowny skład, pozbawiony konserwantów, 100% natura! Smak, każdy słoiczek to niespodzianka, jakże pyszna niespodzianka! Przyznam się Wam, że robiłam własną pigwę w syropie do herbaty i porównałam ją z pigwą do herbaty ETERNO, dałam do porównania kilku osobom, aby ocena była wiarygodna i Pigwa ETERNO wygrała. Jak oni to robią? Niech to zostanie
Blondynka GotujeMikołajki upiekłam greckie ciasto orzechowe, karithopita . Jedliśmy je ze znajomymi, zaś resztą poczęstowaliśmy z Mężem naszych kolegów z pracy. Dodam, że zrobiło furorę :) Wspaniałe wilgotne ciasta nasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami od czasu wyjazdu na Kos . Karithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw(...)bardzo mi odpowiada. I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania pachniało niczym moje ukochane lody orzechowe - miałam je ochotę od razu zjeść :) Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany. Greckie ciasto orzechowe Karithopita na podstawie
Chilli Czosnek i Oliwawizyty w stolicy. Przeglądając jej wpisy niemal czuję zapach unoszący się z ekranu delikatną smużką... A jeśli go nie ma, to tym bardziej ją podziwiam. Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie(...)nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi go niewiele - zawartość słoiczka znika błyskawicznie. I chyba Świętami pachnie coraz bardziej... Syrop pierniczkowy Składniki: (na ok. 300 ml syropu) 250 ml wody 220 g cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomarańcze są teraz takie tanie, że nie mogłam się oprzeć aby na sylwestra nie wykorzystać ich do przygotowania kremu do kruchych babeczek, oraz syropu z pomarańczy. Syropem polałam krem przygotowany na bazie sera ricotta, soku z pomarańczy i cukru pudru. Te babeczki są tak smaczne i urocze, że trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Pomarańczowo-serowo babeczki(...)szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 g ricotta 1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka 50 gr "golden syrup" lub po prostu jasnego miodu 2 łyżeczki świeżych drożdży, rozdrobnionych + masło do foremki oraz drobny cukier do posypania syrop: 150 gr cukru 100 gr wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej(...)środkowej półce 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy dalsze 15-20 minut aż bułeczki nabiorą pięknego jasno brązowego koloru. W między czasie przygotowujemy syrop. Bułeczki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kratce na 10 minut. Smarujemy je po wierzchu syropem i podajemy jeszcze ciepłe! Uwagi: Ja zmniejszylam proporcje skladnikow na syrop 100g cukru
Przysmaki Karolkiświeżej mięty sok z 2 cytryn 500 g cukru 2000 ml wody wykonanie: Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do emaliowanego garnka. W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem. Gotowym syropem zalewamy gałązki mięty i wlewamy sok z cytryn. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godz. Po tym czasie odcedzamy syrop i doprowadzamy do zagotowania. Gorący przelewamy do małych słoiczków, które(...)zakręcamy. Odstawiamy do wystudzenia. Dodatkowo słoiczki z syropem możemy zapasteryzować przez ok. 10 min. aby syrop lepiej się przechowywał. Wystudzone słoiczki przechowujemy w chłodnej spiżarce lub piwnicy. Taki syrop idealnie nadaje się do przygotowywania wody smakowej
Domowy Smak Jedzeniaimbirem . Wcześniej zapewne wiele z Was spotkało się z naszym przepisem na tradycyjny sok z mięty, jeśli nie, przepis znajdziecie tutaj: Sok z Mięty Ten naturalny i domowy syrop z mięty to świetny dodatek do różnego rodzaju deserów, napoi, drinków czy herbaty. Domowy sok z mięty ma piękny kolor, który świetnie zabarwi Wasze napoje. Przepis na sok z mięty jest(...)osuszamy miętę, po czym siekamy ją na drobniejsze kawałki. Wodę z cukrem zagotowujemy, kiedy cukier się rozpuści, dodajemy posiekaną miętę i imbir. Tak przygotowany napar, odstawiamy na 24 godziny. Syrop przecedzamy przez gęste sitko lub gazę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do syropu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Gorący syrop wlewamy
Przepiski.plKruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy to idealna propozycja dla małych i tych większych łakomczuszków. Są naprawdę przepyszne, takie lekko maślane oraz delikatnie orzechowe i do tego obłędnie pachną. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny (15-20 IG) i posiada mniej kalorii oraz bardziej słodszy smak od cukru białego. Może nie jest jego doskonałym zamiennikiem, gdyż(...)fruktozy, ale z pewnością zdrowszym i jak dla mnie smaczniejszym. To kto się skusi na pyszne ciasteczko, które wprost rozpływa się w ustach? Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy - składniki: (2 blaszki) 200g mąki pszennej/orkiszowej 100g masła 100g masła orzechowego 100g syropu z agawy Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy - przygotowanie: Wszystkie składniki
Di gotujePigwa zwana polską cytryną, doskonale sprawdzi się w okresie jesienno zimowym, w postaci syropu, jako dodatek np. do herbaty. Owoce pigwy zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, żelazo i magnez. Syrop z pigwy jest doskonałym domowym lekiem na odporność, jak i przeziębienie. Ponadto owoce pigwy mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne(...)moim ogrodzie rośnie jeden niewielki krzaczek. Dlatego przygotowuję z niego syrop na już, nie pasteryzuje go. Po puszczeniu soku przekładam do lodówki i spożywamy na bieżąco Polecam :) Składniki - owoce pigwy - cukier Wykonanie Owoce płuczę, osuszam, wykrawam gniazda nasienne, miąższ kroje w drobne kawałki. Na dno słoiczka wysypuję łyżeczkę cukru, następnie łyżkę pokrojonej pigwy i znów cukier i pigwa, warstwami
Kuchnia z widokiem na ogródOmlet z syropem daktylowym. Dziś pomysł na pyszne, szybkie, zdrowe śniadanie. Omlet z syropem daktylowym. To mój sposób na ekspresowe śniadanie. Kilka prostych składników, a jak pysznie. Omlet do tego jest w zdrowszej wersji, bo nie dodajemy do niego cukru. Oczywiście u mnie odrobina rozpusty w postaci czekolady na wierzchu, ale taka ilość nikomu nie zaszkodzi A jeśli chcecie(...)pominąć możecie omlet podać z samym jogurtem lub porcją świeżych owoców. Tu wybór pozostawiam Wam. Omlet wychodzi pyszny i słodki, a to za sprawą syropu daktylowego dostępnego w ofercie Mix Brands . Spróbujcie. Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki sody 3 łyżki maślanki 1 łyżka syropu daktylowego Big Nature 1 łyżeczka masła Propozycja podania: jogurt naturalny, listki świeżej
Słodkie okruszkiSyrop z melisy i tymianku , doskonały na kaszel lub letni upał Syrop z melisy i tymianku , to jeden z najlepszych darów domowej apteczki . Doskonale leczy wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych . Dzięki melisie działa kojąco i antystresowo , a do tego jest pyszny . Doskonały jako orzeźwiający napój latem z kostką lodu i plastrem cytryny jest najlepszym drinkiem Polecam własne syropy ich wyrób(...)gazę ,żeby odzyskać jak najwięcej aromatu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wywar doprowadzamy do wrzenia , wsypujemy cukier , mieszamy aż się rozpuści i gotujemy jeszcze około 30 minut . Po tym czasie, gorący syrop rozlewamy do butelek i zakręcamy . Rozlewany na gorąco nie wymaga dodatkowej pasteryzacji Pyszny napój lub lekarstwo , takie zdrowe dwa w jednym Smacznego ! Artykuł Syrop z melisy i tymianku , doskonały
Ogrodnik w podróży