użyciem marchewki. Blogi biorące udział w akcji: Obiad gotowy ! Wilczkowy Świat Pasja Smaku jedz i smakuj Sierotka maRysia w kuchni Marchewkowe placuszki śniadaniowe wyśmienicie smakują polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypane chrupiącymi orzechami. Możecie je także serwować polane jogurtem i posypane świeżymi owocami. Składniki: 1 marchewka ( o wadze około 200 g ) 250 ml napoju roślinnego(...)mleka 2 jajka 150 g mąki 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Dodatkowo: olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia miód, syrop klonowy lub syrop z agawy orzechy Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Plasterki marchewki umieścić w naczyniu blendera, zalać napojem roślinnym/mlekiem i zmiksować na gładkie pure. Pure z marchewki
kolorowotorcikowoRobiliście domowe galaretki ?? My dość często, bo mój młody jest fanem galaretek. Fajnie jak są owoce sezonowe, bo wtedy można tworzyć i tworzyć. Jak nie ma ratujemy się syropami, albo mrożonymi owocami. Tym razem do galaretki użyłam syropu z pigwy Pigwowa Poezja z Ogródka Dziadunia . Galaretka wyszła pyszna, syrop jest słodziutki idealny do deserów i herbatki :-). Polecam i miłego piątku(...)życzę :-) Składniki na 3 - 4 porcje: 1 szklanka syropu u mnie z pigwy Ogródek Dziadunia 2,5 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą, żeby nam napęczniała. W garnuszku zagotowujemy wodę, jak się nam zagotuje, zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę, mieszamy żeby się nam rozpuściła, dodajemy syrop i mieszamy, studzimy, przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki
kruche babeczkiintensywnie pomarańczowe, a owoce na wierzchu to prawdziwe delicje. Nie można mu się oprzeć. Klejące ciasto z czerwonymi pomarańczami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) pomarańcze w syropie: 2 pomarańcze 150 g cukru 100 ml wody ciasto: 185 g creme fraiche (18%) 110 g masła 4 jajka skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 220 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki(...)cukier się całkowicie rozpuści, ułożyć plastry pomarańczy w garnku. Gotować na małej mocy palnika 12-15 minut, w połowie przewracając na drugą stronę, aż staną się szkliste. Odsączyć z syropu, ułożyć na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Syrop zachować. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać ze śmietaną. Po jednym wbijać jajka, następnie dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g migdałów 50g wiórków kokosowych szczypta soli 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego Nadzienie: 230g orzechów nerkowca 2 łyżki nasion chia 140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego skórka starta z 3 cytryn(...)180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) Wierzch: 1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego świeże owoce (użyłam kiwi, borówki, pestki granatu, banana) 1. Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na około 2-3 godziny. Spód
Mała CukierenkaZbożowa kawa, do tego pyszny domowy syrop z ziela angielskiego a jako dodatek kleks bitej śmietanki i ciasteczko korzenne. Jak Wam pasuje taki poranek albo popołudniowa sjesta? Mnie nic więcej do szczęścia nie trzeba :) Syrop z ziela angielskiego: szklanka cukru trzcinowego szklanka wody 3 łyżki ziela angielskiego Ziele rozbić w moździerzu, wymieszać w rondelku z wodą i cukrem, gotować(...)małym ogniu aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Gotowy syrop przelać do słoiczka. Kawa: 2 łyżeczki kawy zbożowej 2-3 łyżeczki syropu z ziela angielskiego 2 łyżki domowej bitej śmietanki 2-3 ciasteczka korzenne (na posypkę i do zajadania przy kawie :)) Do szklaneczki wsypać kawę, zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości, dodać syrop z ziela. Na górę ułożyć kleksy bitej śmietany
coolinarnycytryną, nutką goździków, cynamonu i anyżu. Tak przygotowany napój nie tylko wprawia w dobry humor ale również dostarcza nam witaminę C- jak istotną w tym mroźnym okresie. Cytryna w syropie jest również doskonałym dodatkiem do innych napoi, drinków i deserów. Polecam i na zdrowie! Cytryny w syropie Składniki: 6 cytryn, 1/2 kg cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cienkie plastry, które układamy w słoiczkach. W garnku musimy teraz zagotować wodę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, goździki, cynamon, anyż i całość gotujemy około 5-10 minut. Przygotowanym syropem zalewamy słoiczki, w których znajdują się plastry cytryn. Do każdego ze słoiczków wkładamy po 6 goździków, po lasce cynamonu i gniazdku anyżu. Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry wieczkiem i odkładamy
paapilotkaaMasło orzechowe możesz zrobić z dowolnych orzeszków lub kupić w sklepie dobrej jakości (100% orzechów). Ja poszedłem po najniższej linii oporu i użyłem najtańszych z możliwych orzechów, czyli arachidowych. Syrop daktylowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym słodziwem. U mnie syrop jest domowej roboty, dlatego sklepowy lub miód używaj w mniejszej ilości. Ja jednak wybrałem syrop daktylowy(...)względu na jego walory dietetyczne, ale przede wszystkim karmelkowy smak. Znajduje się on w niektórych sklepach, ale zachęcam do samodzielnego wykonania. Wyjdzie znacznie taniej. Sprawdź koniecznie: Przepis na syrop daktylowy Przepis na masło orzechowe Z czym to się je? Polecam z naleśnikami lub pieczywem. Na zdjęciach widać akurat naleśniki z mąki gryczanej , ale wszystkie inne też będą super! Zobacz pozostałe
BlendmanSyrop daktylowy Wielu z Was jest zafiksowanych na punkcie zdrowego odżywiania, co się przekłada na zdrowe zamienniki tego, co znamy z naszej kuchni. Dzisiejszy przepis na syrop daktylowy to zbawienie dla osób unikających cukru, miodu lub ich sklepowych zamienników. Robi się go bardzo prosto, a w przepisach z użyciem miodu spokojnie może go zastąpić. Jest stosunkowo mało kaloryczny i przyjemnie(...)karmelkowy w smaku. Tym razem do jego przygotowania użyłem najtańszych daktyli. Oczywiście możesz użyć odmiany medjool, ale pamiętaj, żeby wtedy daktyle zalać mniejszą ilością wody. W przeciwnym wypadku syrop daktylowy będzie zbyt wodnisty. Do czego można użyć syrop z daktyli? Oj, zastosowań jest wiele. Tak naprawdę, jak wcześniej wspomniałem, możemy go użyć jako zamiennik dla miodu w wielu przepisach. Świetnie
Blendmanlikier Sheridan's. Bazą do jego wykonania jest mleko zagęszczone, dzięki czemu, drink jest delikatny, wręcz aksamitny. Podstawową nutę smakową nadaje mu likier śmietankowy i kawowy syrop irish cream. Składniki: 20 ml syropu barmańskiego irish cream ( polecam syropy Victoria's ) 2 krople syropu barmańskiego miętowego (Victoria's) 80 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
Smak mojego domudrinku. Moc mandarynki z nutą kokosa, w zestawieniu kolorystycznym, które kojarzy mi się z rozgrzanym piaskiem na plaży i lazurowym morzem. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego blue curacao ( polecam syropy Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria's ) 80 - 120 ml soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes(...)likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie do drinka (po łyżce). Gotowe
Smak mojego domuJesień i zima to miesiące kiedy nasz organizm jest narażony na choroby i na osłabienie odporności. Dziś zapraszam Was po przepis na magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie. Napój przygotowany na bazie tego syropu oczyści nasz organizm z toksyn, rozgrzeje go i będzie działał na niego stymulująco W jego skład wchodzi imbir, który ma właściwości rozgrzewające(...)silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W naszej kuchni była ona stosowna przede wszystkim do gotowania, jako przyprawa. Teraz odkrywamy ją na nowo, jako roślinę leczniczą lekarstwo. Syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100 ml naturalnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 3-centymetrowy kawałek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka
Kulinarne przygody Gatitymelasy, a ja pewnie użyłam najbardziej skoncentrowanej. Kolejna próba, to ta którą prezentuję dzisiaj. Nie udało mi się znaleźć w Polsce melasy, która miałaby jakiekolwiek oznaczenie. Użyłam więc mieszanki syropu klonowego i sztucznego miodu. Jeżeli wolicie możecie zgodnie z przepisem użyć wyłącznie syropu klonowego. Moje proporcje podaję w nawiasie, reszta zgodnie ze wskazówkami Liski . Składniki: 150 g melasy , syropu(...)buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki
Pełny talerzustach. Zapewniam, że po degustacji tych gruszek żadne inne nie będą smakować. Nie wymagają pasteryzowania! Składniki: • 3 kg gruszek, najlepsze klapsy • 250 ml octu • 4 litry wody Syrop • 1 butelka 500 ml octu 10% • niecałe 2 butelki wody • 4,5 szklanki cukru • kilka goździków • kora cynamonu Wykonanie: • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć(...)środek. • Wrzucić do wody z octem, aby nie ściemniały. • Składniki na syrop zagotować. • Gruszki wyjąć z wody z octem i włożyć do syropu, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu i szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia. • Następnego dnia ponownie zagotować gruszki w syropie i gotować 10 minut
To co kochampuste kalorie. Obciąża trzustkę, co w efekcie może doprowadzić do cukrzycy i innych, groźnych dla naszego zdrowia chorób. Do słodkich dań, które zrobimy w zdrowszej wersji, warto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje(...)sprawi, że deser będzie słodki w smaku. Miałam jednak na uwadze to, że musi być to zdrowszy zamiennik tradycyjnego produktu, jakim jest cukier. Udało się, po kilku chwilach znalazłam syrop klonowy, popularny w amerykańskich programach kulinarnych, pochodzący z Kanady, cechujący się klasą A, o delikatnym, klonowym smaku i złoto bursztynowym kolorze. Te dwa produkty będą stanowić składniki musu czekoladowego, którego
Moja smaczna kuchniaPolskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia . TRUSKAWKA płatki owsiane (37%) * morele * kawałki truskawek (koncentrat soku jabłkowego, mus jabłkowy, mus truskawkowy * pektyna, koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy(...)dodatkami. Składniki nie są rozdrobnione, a występują w całości. Pyszne owocowe kulki mogą osłodzić nam popołudniową przerwę :) JABŁKO I CYNAMON płatki owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake
Zdrowie na języku :P