głęboki i wyrazisty. Mleko roślinne z orzechów laskowych: 1,5 szklanki orzechów laskowych ok. 4 szklanki przegotowanej wody (1 litr) + do namoczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego syrop klonowy lub z agawy do smaku Jesienna kawa na mleku orzechowym z figami: ok. 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki (u mnie z błonnikiem) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 lub 1 łyżeczka(...)miodu lub syropu z agawy mleko roślinne z orzechów laskowych świeże figi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki orzechów laskowych ok. 4 szklanki przegotowanej wody (1 litr) + do namoczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego syrop klonowy lub z agawy do smaku ok. 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki (u mnie z błonnikiem) 1/2 łyżeczki
Poezja smakumojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę. Na czymś trzeba oszczędzić 😉 Składniki(...)Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować. Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do syropu wrzucić połówkę cytryny. Zmniejszyć moc palnika pod syropem i wrzucić brzoskwinie. Gotować je na palniku o małej mocy (by woda leciutko pyrkotała) 30-35 minut. Gorące brzoskwinie wkładać do słoików
Weekendy w domu i ogrodziepuszki możemy użyć zwykłych, które wyfiletujemy i zalejemy jakąś gotową galaretką np. pomarańczową. Składniki na 3 porcje: 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody 4 łyżki ulubionego słodkiego syropu (u mnie bzowy) lub cukru pudru łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody 2 łyżki nasion chia puszka mandarynek w lekkim syropie wraz z zalewą łyżeczka żelatyny(...)wiórki z czekolady) Przepis na galaretkę kokosową z mandarynkami Żelatynę namoczyć w odrobinie wody (3 łyżki) i poczekać kilka minut aż napęcznieje. Do garnka wlewamy mleko z puszki, wodę, syrop lub cukier, wanilię, żelatynę, chię i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści a mleko kokosowe będzie gorące, ale nie doprawadzamy go do wrzenia. Przelewamy do naczynek zostawiając trochę
Ugotowane pozamiataneDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie . Słodkie, proste w przygotowaniu, skąpane klasycznym amerykańskim czekoladowym syropie… Małe niebo na talerzu Kto się skusi? Czekoladowy syrop (i inne wspaniałe produkty) możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 2 jajka mała szczypta soli(...)szklanka wody gazowanej odrobina oleju bita śmietana – domowa lub kupna borówki syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptą soli. Miksujemy lub mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy z obu stron na złoto (na małej ilości tłuszczu, ja tylko smaruję
Słodkie okruszkicóż, chyba dopada mnie przedślubny stres. Proszę, pocieszcie mnie, że nie ja jedna tak mam... Tymczasem mam dla Was wyjątkowo udane ciasto z malinami. Bardzo chciałam wykorzystać syrop, który przygotowałam w bzowym sezonie, a poza tym marzyło mi się ciasto udekorowane półkulami z musu. Widziałam je już chyba wszędzie; czyżby nowa moda...? Pierwszy raz przygotowałam sernik bez spodu; nie brakowało(...)śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 225 g malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu malinowo-bzowego 3 listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko do połączenia składników. Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele innych) w zasięgu ręki :P bez certyfikatu Nazwa: Pasta z orzechów laskowych/ z orzechów laskowych z kakao/ z migdałów Firma: Amandin Skład: Pasta z orzechów laskowych: syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (22,5%), inulina*, syrop z agawy*, substancja konserwująca (błonnik, guma ksantanowa, guma arabska, guma guar), zagęszczacz (pektyna). Pasta z orzechów laskowych z kakao: syrop ryżowy*, woda, orzechy(...)laskowe* (20%), kakao* (3%), zagęszczacz (pektyna), skrobia*, aromat naturalny*, substancja konserwująca (guma ksantanowa, guma arabska, guma guar). Pasta z migdałów: syrop ryżowy*, woda, migdały* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca (pektyna). * - Składniki ekologiczne. Masa netto: 330g Wartości odżywcze: Pasta z orzechów laskowych: 100g/367 kcal, tłuszcz – 15g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9g, węglowodany – 54g w tym cukry – 27g, białko
Candy PandasPropozycja na leniwe weekendowe śniadanie: chrupiące gofry owsiane z malinami i syropem klonowym. Takie śniadania uwielbiam! Składniki (na 6 dużych szt.): 250 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane) 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu (można pominąć) szczypta soli 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody 6 łyżek(...)masła orzechowego 5 łyżek syropu klonowego lub innego słodziwa (erytrytol, ksylitol, syrop daktylowy) 1,5 szklanki mleka roślinnego Dodatki: ulubione owoce, syrop klonowy Przygotowanie: 1. W misce wymieszać wszystkie składniki suche (5 pierwszych składników). 2. Siemię lniane zalać 3-4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. 3. Do składników suchych dodać mokre, tj. siemię lniane
Domowa Cookierenka AgiProsty w wykonaniu, a niezwykle pyszny i aromatyczny syrop idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do różnych ciepłych czy zimnych trunków, ale i jako składnik deserów czy też do nasączania biszkoptów ;-) Przepis na ten syrop podawałam równo rok temu. Cieszył się on jednak tak dużą popularnością, że postanowiłam go przypomnieć. W tym roku urozmaiciłam go o większą ilość cytryny(...)oryginalnie! Kto jednak woli tradycyjne smaki, zapraszam do przepisu podstawowego: SKŁADNIKI: - 60 długich gałązek mięty - 3 litry wody* - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny * można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko
Wielopokoleniowoproteinowe. No bo kto powiedział że zdrowo, to niekoniecznie smacznie?! Tutaj mam smak i aromat kokosa , bardzo naturalnie wypadający w degustacji i nie zasładzający mi deseru, tak jak typowe syropy kokosowe. Kokosowy Aromat Funky Flavors oraz Masło orzechowe Meridian Smooth Butter można znaleźć w ofercie dietetycznego sklepu internetowego Guiltfree.pl . Składniki na 1 porcję: 1 szkl. mleka 2% 1 łyżka proszku(...)waniliowy bez cukru 1 łyżeczka kakao 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors - bez cukru i tłuszczu! 1/2 szkl. płatków owsianych górskich - NIE błyskawicznych! 1/2 banana - dużego 1 łyżka syropu z agawy - lub więcej; do polania po wierzchu; można zastąpić płynnym miodem lub syropem klonowym 2 łyżeczki masła orzechowego Meridian Smooth Butter - 100% naturalne! bez cukru i soli! bez oleju
Grunt to przepis!limonka, cytryna i mięta. Połączone w jedną całość to strzał w dziesiątkę, zarówno na delikatne orzeźwienie w ciągu dnia, jak i na wieczór! Doskonałym dodatkiem do napoju okazał się syrop Łowicz o smaku limonki i cytryny! Stanowi on doskonałe połączenie dwóch kwaskowych smaków cytrusów. Podany z kruszonym lodem, schłodzoną wodą i sokiem ananasowym oraz miętą pozwala stworzyć napój idealny(...)upalne dni i gwarantuje prawdziwie owocowe ooorzeźwienie! Syrop limonka i cytryna marki Łowicz doskonale nadaje się zarówno do wyjątkowo ooorzeźwiającego koktajlu, jak i do drinka- dla wszystkich przeżywających szalooone, letnie wieczory. Ja uwielbiam takie rześkie połączenia, dlatego poniżej przedstawiam Wam koktajl na bazie najlepszego syropu o smaku limonki i cytryny z dodatkiem mięty, który mam nadzieję, że stanie
Mango Papajawięc i one! Placuszki bogate w nabiał z wyczuwalnymi drobinkami twarogu, puszyste ubitymi białkami jaj i apetycznie wyrośnięte. Są niezbyt słodkie w smaku, dlatego zaserwowałam je polane syropem z agawy - choć równie dobrze można by tu użyć tradycyjnego miodu czy syropu klonowego. Tak zestawione z kapką jogurtu naturalnego smakowały wyśmienicie :) Owoc mojego plackowego eksperymentu dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek(...)jaja - duże 5 łyżek mąki pszennej - czubate 2 łyżki domowego cukru waniliowego - płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska szczypta soli jogurt naturalny - do polania z wierzchu syrop z agawy - do polania z wierzchu olej - do smażenia W dużej misce ubić mikserem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i jeszcze przez
Grunt to przepis!lepszego efektu. Czas przygotowania to raptem 5 minut. Najtrudniejsza część to czekanie, aż masa zastygnie. Przepis na domowe toffifee Składniki masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki) syrop klonowy (2-3 łyżki) cukier kokosowy/trzcinowy (1 łyżka) olej kokosowy (3 łyżki) orzechy laskowe (opcjonalnie) gorzka czekolada Wykonanie Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści(...)mieszamy, mieszamy... 😋 Do foremki wrzucamy orzecha laskowego ( u mnie większość bez 😉) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwiórków kokosowych 50 g rodzynek MUS BRZOSKWINIOWY: 480 g brzoskwiń (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody MASA BRZOSKWINIOWA: 2 szklanki syropu spod brzoskwiń 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 200 g masła DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny(...)naparem z herbaty. Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem razem z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Jedną połówkę brzoskwini odłożyć do dekoracji. Gęsty mus wyłożyć na jeden z biszkoptów bakaliowych i przykryć drugim, zabezpieczając brzegi. Odstawić
https:KKuchniaMniamnazwą znalazłam przepis. Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny raz go upolowałam i nie tym razem niestety. Do gotowania syropu by podrasować kolor i smak rabarbaru dodałam 2 garstki mrożonych malin. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 240 ml mleka 50 g masła 4 łyżki miodu(...)drożdży 1 jajko+1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 laska wanilii Syrop do pasków rabarbarowych: 6 łodyg rabarbaru 300 g ksylitolu/cukru 300 ml wody kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru dodatkowo: 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 białko+2 łyżki mleka cukier puder z ksylitolu Wykonanie: drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miałam ciężki okres, a dodatkowo pogoda i... gardło, kaszel... Poród tuż, tuż - nie chcę trafić na porodówkę chora! Jakiś czas temu w sklepie Stragan Zdrowia zaopatrzyłam się w syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z dodatkiem soku z cytryny - Premium Rosa. Wiedziałam, że się przyda... Ogólnie syrop z mniszka lekarskiego wspomaga odporność organizmu, łagodzi chrypkę oraz kaszel, ma działanie przeciwzapalne(...)oraz kwasu foliowego. Sok z cytryny zawiera dużą ilość witaminy C. Dawkowanie: Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek syrou, dzieci połowę mniej. Syropem można słodzić herbatę. Ja właśnie tak robiłam. Przeciwwskazania: Syrop z mniszka nie jest zbytnio zalecany w przypadku osób z nadkwaśnością oraz wrzodami żołądka. Ja już długo borykam się z takimi problemami i przyznam
Di gotuje