zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mus z mango. 425 gr mango w syropie (mango plus syrop maja 425 gr puszka) 200 ml śmietany kremówki (36%) (bez laktozy) 1 łyżka żelatyny 2 białka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki Mus z mango(...)przygotować lekki mus z mango. Z mango odlać syrop. Owoce zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych owoców dolać syrop z mango tak aby ilościowo owoce wraz z syropem miały 320 ml. Dodać także sok z limonki. Całość przelać przez gęste sitko. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach syropu z mango. Odstawić na 5 minut. Po 5-u minutach podgrzać, wymieszać
mecookslata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół kilo truskawek pół łyżeczki kardamonu łyżka octu balsamicznego łyżka syropu klonowego Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. 5. Lemoniada z ogórkiem i syropem z bzu Czarny bez to jeden z najlepszych sezonowych smaczków. Syrop można kupić już gotowy w sklepie(...)bardzo wymagający przepis. Za to będzie pyszny i oryginalny! Składniki na lemioniadę z ogórka: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu kilka listków świeżej mięty litr wody gazowanej szczypta soli Przepis na lemoniadę z ogórkiem i czarnym bzem Ogórek miksujemy z listkami mięty, sokiem z limonek i syropem
Ugotowane pozamiataneSorbet truskawkowy to idealny deser na upalne dni. Prosty w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż całość zamarznie. Zamiast zwykłego syropu z wody i cukru można dodać syrop miętowy lub syrop z czarnego bzu . Dzięki temu sorbet zyska ciekawy posmak. składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szlanki cukru* Przygotować syrop. Do rondelka wlać(...)wodę i dodać cukier, zagotować. Gotowy syrop wystudzić. Truskawki zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wystudzony syrop. Wszystko zmiksować i przelać do pojemnika. Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 5-6 godzin. Co godzinę pojemnik wystawić z zamrażarki i całość zmiksować. Po 5-6 godzinach sorbet jest gotowy. Jeśli sorbet planujemy podać nastepnego dnia i zostawimy
Monia miesza i gotujeOrzechówka – o zaletach nalewek i syropów z zielonych orzechów włoskich mogliście poczytać już TUTAJ . Tym razem nie będę się już więc rozwodzić o ich magicznych właściwościach prozdrowotnych, ale skupię się na tych smakowych. A dziś mam dla Was aż dwa przepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów(...)hermetycznie słoja), dodajemy cynamon, gorzkie migdały i goździki. Zalewamy całość spirytusem i dodajemy ¼ litra przegotowanej wody. Szczelnie wszystko zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy w proporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy
Kate's Kitchenowoców. Pełna kolorów i smaku propozycja na doskonałe rozpoczęcie dnia! Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej 200 gram twarogu bez laktozy Mlekovita 100 ml syropu hibiskusowego* 1 banan sok z ćwiartki cytryny truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji *Syrop hibiskusowy szklanka hibiskusa 3 szklanki wody 3 szklanki cukru(...)Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty, wsyp cukier i gotuj syrop do rozpuszczenia cukru przez około 30 minut. Syrop powinien się zredukować i stać się gęsty. Kaszę gotuję w wodzie. Ugotowaną miksuję z twarogiem, syropem hibiskusowym, bananem i sokiem z cytryny na gładki krem. Gotowy krem przekładam do miseczek i dekoruję owocami, pistacjami i pozostałym
Mango Papajaczekoladowy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% + 1 puszka gruszek w syropie (ok. 460-500 g po odsączeniu) III. Nasącz: Syrop 30 ° (Zagotować 50 ml wody i 50 ml cukru) 4 łyżki syropu z gruszek 2 łyżki jasnego rumu IV. Polewa czekoladowa(...)dodajemy osuszoną żelatynę oraz czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Do ostudzonego syropu 30 ° dodajemy syrop z gruszek i rum. Mieszamy. Dobrze odsączone gruszki kroimy w plasterki, lub w mniejsze kawałki - według uznania. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty
DominikaDolcidość mroźno. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny napój, dzięki któremu poczujesz się jak w dobrej i klimatycznej knajpce. Mam dla Ciebie pomysł na gorącą czekoladę smakową– z syropem wiśniowym, która będzie dobrym urozmaiceniem wersji klasycznej. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, w smaku czuć gorzką czekoladę, jak i intensywną nutę wiśni. Ta propozycja zaspokoi Waszą ochotę na słodkie(...)cały dzień lub nawet dłuższy czas. Składniki na 2 porcje po 250ml: Na syrop: 120g mrożonych wiśni 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1 łyżka wody Na czekoladę: 400ml mleka 100g gorzkiej czekolady (można użyć deserowej) 1 łyżeczka syropu z agawy/cukru/miodu Przygotowanie: Składniki na syrop umieść w rondelku. Podgrzewać do momentu aż wiśnie puszczą sok, wtedy zblendować trochę owoce, aby uwolnić
Fabryka pomysłówpączków nawiązuje do owocu jamun (po polsku czapetka kuminowa) o podobnym do pączków kształcie i perskich słów gol i āb , oznaczających kwiatową wodę, tutaj różaną, która jest dodawana do syropu. Pączki są znane jednak nie tylko w Indiach, ale także w Pakistanie, Nepalu i krajach arabskich. Mimo że Tłusty Czwartek już za nami, to polecam nie czekać do przyszłego roku(...)gulab jamun: 240 g mleka w proszku (3 szklanki) 120 g mąki (9 łyżek) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki octu 100 g masła 250 ml mleka Syrop*: 1,5 l wody 750 g cukru 50 ml wody różanej 2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: olej do smażenia garść pistacji * PRZYGOTOWANIE Pączki gulab jamun Mleko w proszku, mąkę oraz sodę
Food Squarektórego co jakiś czas udaje się mi wyskoczyć po dobrodziejstwa natury – nie tylko grzyby, czy jagody. Tylko przez ten tydzień macie okazję zrobić sobie na cały rok syrop z sosny. To domowy sposób na poprawę naszej odporności. Przy tym jest on wyjątkowo niedrogi. Moja propozycja wymaga jednak nieco więcej cierpliwości, ale o tym w przepisie. Polecam też wam moją(...)wiosenną zupę kalafiorową. Składniki – syrop z sosny kobiałka pędów z sosny ok. 1 kg cukru Przepis Pędy sosny, które użyjemy muszą być zielone, a igła na nich musi być bardzo delikatna, nie może kłuć. Zbierając je musimy pamiętać, że pęd to przyszła gałąź, ale nie martwcie się przyrost takich pędów w przypadku sosny jest co roku bardzo szybki. Możecie
Kuchennyviral.plwielu z Was korzysta z brzoskwiń w puszce. Przyznaję się bez bicia, że ja też. Są idealnie słodkie, pyszne, soczyste, obrane i mają ładny kolor. Lecz, co robicie z syropem, który zostaje Wam po wyjęciu brzoskwiń? Wylewacie? Z racji tego, że syrop w którym zanurzone są brzoskwinie musi mieć takie samo (lub podobne) stężenie cukru, co owoce – ma tyle(...)samo wartości odżywczych, co brzoskwinie. Uproszczając: brzoskwinia, będąca w roztworze takim samym, jaki jest u niej w komórkach, wypuszcza z nich część cennych witamin i minerałów, które pozostają w syropie. Jedząc same brzoskwinie, jemy tylko połowę ich wartości odżywczych. Dlatego, nie wylewajmy tego wartościowego syropu, tylko przyrządźmy z niego rewelacyjną lemoniadę! Składniki: – cały syrop z 1 puszki brzoskwiń
Be Fit Be StrongE412), guma ksantanowa (E415), guma gellan (E418) mączka chleba świętojańskiego (karob, E410) pektyna (E440) skrobia z tapioki estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473) lecytyna słonecznikowa (E322) Cukier i słodziki Syrop z agawy, cukier, maltodekstryna, inulina, syrop ryżowy – nic strasznego się nie stanie, jeśli wypijemy mleko słodzone, ale ze względu na wszechobecność cukru i zamienników najlepiej kupować po prostu mleko(...)kcal/100 ml Czekoladowa wersja powyższego mleka. Myślę, że lepszym wyborem byłby zakup niesłodzonego mleka, które możemy sami wzbogacić o kakao i zdrowszą substancję słodzącą. Mleko kokosowe słodzone syropem z agawy bio Ecomil ok 12 zł/1l Skład: woda, mleko kokosowe*(8,5%), syrop z agawy*(4,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska. *składniki pochodzące
Powiedz dietom nieprzepis, na którego przygotowanie będziecie musieli poczekać do przyszłego roku. Wszystko dlatego, że czarny bez dawno już przekwitł, a ja jakoś nie miałam czasu przygotować wpisu. Syrop jednak wyszedł tak pyszny, że jestem pewna, iż jego idea nie wywietrzeje Wam z głów nawet do przyszłego lata. Przepis podpatrzyłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016; zmieniłam tylko truskawki na maliny(...)gotowy syrop, zamiast mrozić, zagotowałam i zamknęłam w butelkach. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Kolor ma fenomenalny, pachnie obłędnie, a smakuje tak, że mogłabym tylko to pić przez całe lato (co zresztą razem z C. uskuteczniamy; zostały mi raptem dwa słoiczki). Koniecznie sobie ten przepis zapiszcie; przyda się w kolejnym bzowym sezonie. Syrop malinowo-bzowy Składniki: (na 2 l syropu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje i syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach, które pomagały uzyskać musujące wino. Syrop można(...)zrobić teraz, dopóki czarny bez nie przekwitnie, albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest już i tak bardzo słodki. Składniki: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu garść listków świeżej mięty litr
Ugotowane pozamiataneSuper pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem listków mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 400 g rabarbaru 500g cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki(...)małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkładamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorący wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut. Owoce pozostałe po robieniu syropu możemy dodać do gotowania dżemu truskawkowo-rabarbarowego
Pyry na Gazsmakował? Mi bardzo! Zwłaszcza w połączeniu z delikatnym musem truskawkowym. Składniki na 2 porcje: 200g obranego rabarbaru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) Mus truskawkowy: 100g mrożonych truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu klonowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy z ostrzem Ultra blade wrzucamy rabarbar(...)Ustawiamy prędkość 12, czas 2 minuty. Po tym czasie wlewamy ¾ szklanki mleka oraz syrop klonowy. Ustawiamy prędkość 4, temp. 90 ⁰C i czas 6 minut. W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną. Gdy program wyłączy urządzenie, wlewamy mieszankę przez górny otwór i ponownie uruchamiamy program na 4 prędkość, 100⁰C i czas 2 minuty. Gotowy budyń przelewamy
Kuchnia w czekoladzie