wykonania syropu z mniszka lekarskiego zbierałam się kilka lat, ale ciągle mi było z nim nie po drodze, bo kwitnienie mniszka zbiega się w czasie z sadzeniem pomidorów i sianiem warzyw w ogródku. Po kwiaty trzeba udać się na łąki przed południem, gdy są one w pełnym rozkwicie. Rwiemy tylko kwiaty, bez ogonków, które mają bardziej goryczkowy smak. Im mniej(...)zielonego, tym potem ładniejszy kolor syropu. Wypijamy 2-3 łyżki dziennie na odporność lub infekcje górnych dróg oddechowych (w tym kaszel) oraz wspomaganie trawienia i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Warto wiedzieć, że mniszek ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne i moczopędne. Syropu nie poleca się oczywiście osobom uczulonym na mniszek, cukrzykom, ale też osobom z wrzodami żołądka i nadkwasotą. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziewiem już, czy bardziej obezwładnia mnie zapach ich kwiatów wiosną, czy owoców pod koniec lata...a Ty jak masz? Od połowy sierpnia największym zainteresowaniem na blogu cieszy się syrop z nawłoci , który króluje na podium kolejny rok oraz złoty chutney z mirabelek , pełen słońca i wschodnich aromatów. Posnanowiłam więc połączyć oba składniki w pysznym syropie końca lata, przedkładając mirabelki(...)mocno owocowy będzie idealnym dopełnieniem herbaty lub jako dodatek do naparów ziołowych i ciepłych lemoniad, które lekko ogrzeją, a imbir z nawłocią dodadzą odporności animuszu na chłodniejsze miesiące :) Taki syrop można też zchować na deszczowy listopd i zimowe miesiące, wyciągając w ołowiane popołudnia buteleczki pełne złotych promieni, które troskliwie musną podniebienie wspomnieniem późnego lata. Jeśli masz ochotę zatrzymać trochę tego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszny syrop, polecam. Tym razem zrobiłam z kwiatu czarnego bzu ale koloru purpurowego. Myślę że ten gatunek jest bardziej aromatyczny no i kolor super. Smak rewelacyjny. Ostatni moment żeby znaleźć kwiat czarnego bzu. Zebrać kwiaty czarnego bzu w słoneczny dzień. Oczyścić z ewentualnych gości ( robaczków ), nie myć. W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać. Odstawić, syrop musi(...)ostygnąć. Następnie dodać kwiaty czarnego bzu i cytrynę pokrojoną w plasterki. Przykryć naczynie i zostawić tak na całą noc. Następnego dnia zlać syrop. Cytryny i kwiaty odsączyć i wycisnąć syrop i sok. Przelać syrop przez sitko i rozlać do butelek. Trzymać w lodówce. Idealny do drinków, jako napój na upału. Oczywiście trzeba rozcieńczyć z wodą, dodać listek mięty i kostki
Kuchnia Pokoleńskładników i przechowywanie jej w słoju. Ja nie mam takiej potrzeby, bo placki robi się naprawdę szybko. Zdjęcia niżej przedstawiają placki z sosem również Nigelli. Polecam jednak polanie placków syropem klonowym i posypanie ich borówkami amerykańskimi bez podgrzewania. W ten sposób syrop nie będzie tak wsiąkać w placki. Składniki (na 8 placków o średnicy 18 cm): 200 g mąki uniwersalnej(...)proponuje jeszcze sodę oczyszczoną, której ja nie używam) łyżeczka ekstraktu waniliowego (Nigella proponuje cukier waniliowy) szczypta soli 2 jajka 250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła ok. 100 ml syropu klonowego ok. 150 g borówek amerykańskich W misce odmierzyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszać. Do ciasta dolać mleko i stopione masło
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka suszonej żurawiny; 1/2 szklanki pestek dyni; 1/2 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu - jak u mnie); 1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego, kokosowego, z pestek winogron lub innego ulubionego). DODATKOWO: Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka(...)papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, suszoną żurawinę, pestki dyni oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać olej roślinny, syrop klonowy (lub miód). Wsypać sól. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju
Gospodyni MiejskaTartaletki z rozkruszonych herbatników wypełnione panną cottą o ciekawym smaku syropu trzcinowego. Wierzch wieńczy fantastyczna skorupka ze stopionego cukru trzcinowego. Słodycz, któremu ciężko się oprzeć. PORCJA NA 6 TARTALETEK: 150 g herbatników maślanych 75 g masła 1 łyżka Syropu Trzcinowego Diamant PANNA COTTA: 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 3-4 łyżki(...)Syropu Trzcinowego Diamant ok 6 łyżek Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu i wymieszać z miękkim masłem oraz syropem trzcinowym. Każdą tartaletkę przykryć kawałkiem foli spożywczej i wyłożyć mieszankę z herbatników. Dobrze dociskając wylepić foremki i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki foli łatwiej wyjmiemy tartaletki z foremek. Żelatyny zalać zimną wodą i odstawić
https:KKuchniaMniamNajpierw miałam zamiar przygotować pieczoną owsiankę, ale okazało się, że płatki owsiane wyszły... Sięgnęłam więc po ryżowe, i ugotowałam budyń z dodatkiem masła orzechowego. Jest w nim tylko odrobina syropu klonowego; jeśli wolicie zdecydowanie słodsze puddingi, dodajcie więcej. Ja jednak podałam swój z syropem daktylowo-orzechowym, który jest mocno słodki i świetnie wszystko równoważy. Do tego grillowana, miękko-chrupiąca gruszka(...)Budyń ryżowy z masłem orzechowym i grillowaną gruszką Składniki: (na 2-3 porcje) 130 g płatków ryżowych 250 ml mleka 250 ml wody 50 g masła orzechowego 25 g syropu klonowego 100 ml maślanki dodatkowo: syrop daktylowo-orzechowy 1 gruszka Płatki ryżowe, mleko, wodę, masło orzechowe i syrop klonowy umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie zmniejszyć moc palnika i gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam do przygotowania pysznego i leczniczego syropu z pędów sosny. Młode pędy najlepiej zbierać na początku maja. Kiedy moje dzieci były małe często go robiłam ale musiałam jeździć w rodzinne strony do lasu żeby nazbierać czystych i nie zanieczyszczonych pędów bo w naszej okolicy są kopalnie. Potem jakoś nie chciało mi się jeździć tak daleko i zrezygnowałam(...)syropów. Dzisiaj mieszkam na wsi i do lasu mam blisko postanowiłam zrobić wielki słój. Syrop z sosny jest naprawdę dobry, kiedy moje maluch zaczynały kaszlać zaraz im go podawałam i uwierzcie naprawdę pomagał. Polecam wypróbować : ) 2 kg młodych pędów sosny 2 kg cukru ( można dać 1,5 kg jeśli dla Was za słodki ) duży słoik Młode pędy
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki soku wyciśniętego z limonek (z około 10 - 12 limonek); 90 g posiekanego, świeżego imbiru (waga po obraniu i posiekaniu); 3 łyżki zimnej wody (do imbiru); Szczypta soli. Syrop z cukru: 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka zimnej wody. Dodatkowo: 3 szklanki wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Do garnka/rondelka wsypać cukier(...)imbirowy (pozostałe na gazie resztki imbiru wyrzucić). Powinno wyjść około 1/4 szklanki soku z imbiru. Sok z imbiru wymieszać z sokiem z limonki i szczyptą cukru. Dodać wystudzony syrop cukrowy i dokładnie wymieszać. Powstały syrop limonkowo-imbirowy przelać do szklanej butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. W celu sporządzenia lemoniady imbirowej wymieszać powstały syrop imbirowo-limonkowy z zimną wodą mineralną
Gospodyni Miejskatych roślin, które leczą i wzmacniają organizm. Wypad za miasto to dobra okazja na poszukanie drzewek oblepionych jaskrawymi koralami w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od zakładów przemysłowych i dróg. Syrop jarzębinowy to kolejny pomysł na przerobienie owoców jarzębiny, na głowę bije wszelkie przemysłowe syropy smakowe. Można go dodawać do ciepłych i zimnych napoi. Nawet lekko wyczuwalna goryczka może być jego(...)wielką zaletą, która znakomicie sprawdzi się w koktajlach i drinkach do których zazwyczaj dodajemy aperol. Syrop jarzębinowy możemy również wzbogacić dodatkiem ziół, przypraw lub innych owoców. Owoce obgotowane w syropie i sam syrop można przechowywać w lodówce. Dojrzałe owoce przed przerobieniem trzeba zmrozić w zamrażarce. Ja zbieram całe kiści z kawałkiem gałązki, płuczę w zimnej wodzie i zamrażam
SzczyptaSmaQWczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy albo miód odrobina jogurtu lub serka kremowego i gwarantuję, że na jednym nie poprzestaniecie :) Są prze-prze-przepyszne! :) SKŁADNIKI (10-12 niedużych pancakes) pancakes 3/4 mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mleka 1/5 szklanki oleju(...)mnie ryżowy) 1 jajko 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu orzechowego szczypta soli dodatkowo jeżyny serek kremowy ( np. bieluch, philadelphia) syrop klonowy/ miód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać cukieer i wymieszać 2. W drugiej miseczce połączyć jajko, z mlekiem, olejem i syropem. 3. Mieszamy mokre
DefinicjaSmakumniszek pospolity Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go proszę z Mleczem polnym Sonchus arvensis L. Mniszek (lekarski) pospolity Taraxacum officinale Web Mlecz polny Sonchus arvensis L. Syrop z młodych pędów sosny. Zobacz jakie to proste. Klik. Syrop z młodych pędów sosny Po tzw. okazaniu możemy przejść do bardzo prostego przepisu na lecznicy syrop z mniszka: Wczesnym rankiem(...)czym gorący rozlewaj do sterylnych butelek. Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia, na koniec opisz je etykietami. Gotowe! Postaram się wkrótce dodać kolejny przepis, w którym syrop z mniszka powstaje bez gotowania kwiatów. Jak szybko i tanio zyskać zdrowy uśmiech? Poznaj Mój Sekret. Klik. Dieta Odchudzajaca: Pobierz Darmowy Jadłospis w PDF. Jeszcze zdążysz do lata! Klik. Ochota
IzaGotujegranatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku... Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów) galaretka z granatu: 2/3 szklanki soku z granatów 4 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)panna cotta: 350 ml śmietanki 30% 150 ml mleka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru łyżka żelatyny + odrobina ciepłej wody cukier waniliowy ok. 250 ml śmietanki 30% syrop z granatu: 1/3 szklanki cukru 100 ml soku z granatów ok. 2 łyżki ziarenek granatu Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Sposób przygotowania: Galaretka z Granatu: Żelatynę
Słodka StronaSosem korzennym częstowałam Was przy okazji przepisu na ryż z jabłkami >klik!< . Dzisiaj zapraszam na syrop, którym można posłodzić sobie herbatę czy kawę. Ma wspaniały zapach, który rozszedł się po całym domu podczas jego gotowania. Kiedy go przygotowywałam, to uświadomiłam sobie, ze Boże Narodzenie już niedługo :) Niech ten syrop będzie(...)Całość gotować przez około pół godziny na niewielkim ogniu - pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować płyn aż stanie się lekko gęsty, jak to syrop :) powinno go zostać mniej więcej połowa. Syrop przecedzić i przelać do słoiczka lub buteleczki. Trzymać w chłodnym miejscu. Ja swój syrop przecedziłam przez niezbyt gęste sitko, dlatego pozostały
Codzienna kuchnia niecodziennaapetycznie wyglądają. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych(...)malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się rozpadną i uzyskamy gęsty syrop. Tym razem nie przecedzałam syrop z malinami przez gazę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekolady 90% bez cukru – jeśli zależy Ci na dobrej jakości czekoladzie, to w sklepie GymBeam możesz kupić ręcznie robioną czekoladę o zawartości masy kakaowej min. 90%. Słodzona jest syropem z agawy i świetnie sprawdza się w przygotowaniu polewy do ciast i ciasteczek – https://gymbeam.pl/90-ciemna-czekolada-gymbeam.html słodzika – np. erytrytol syropu klonowego lub syropu z agawy Dokładny przepis znajdziesz(...)orzechów ziemnych możesz dodać 1 łyżkę słodzika (np. erytrytolu ) Składniki na polewę czekoladową: 40 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady 90% bez cukru ) 15 g masła 15 g syropu z agawy lub syropu klonowego przygotowanie Jak zrobić kruche ciasteczka owsiane? Z mąki, schłodzonego masła i słodzika zarób zwarte ciasto. Następnie włóż je na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik
Via GustoNugat, to słodki ( no dobrze - bardzo słodki :D ) przysmak przygotowywany na bazie syropu cukrowo-miodowego i ubitych białek. Najczęściej z dodatkiem orzechów, ale także innych bakalii. Osobiście uwielbiam, choć nie jestem w stanie zjeść go dużo, ale to może i dobrze ;). Mój nugat wyszedł w kolorze beżowym, a to dlatego, że użyłam do niego ciemnego miodu, więc to jakiego miodu(...)się użyje, wpłynie na pewno na kolor masy nugatowej, a także na smak. Do przygotowania takiego deseru przyda się termometr cukierniczy, odpowiednia temperatura syropu cukrowo-miodowego jest tu bowiem najważniejsza i to ona decyduje o efekcie końcowym. Ogólnie jednak taki nugat nie jest trudny w wykonaniu. To co, skusicie się? :) Do przygotowania nugatu, wykorzystałam pasteryzowane białka w płynie od Farma
Opowieści z piekarnikaWegańskie gofry z bananem i orzechami Wegańskie gofry z bananem i orzechami to doskonałe śniadanie lub deser. Składniki to mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, mleko roślinne, olej roślinny, syrop klonowy, banany, orzechy włoskie i cynamon . Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie dodaj mleko roślinne, olej, syrop klonowy i rozgniecione banany. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokruszone(...)orzechy włoskie i cynamon. Piecz gofry w gofrownicy, aż będą złociste i chrupiące. Podawaj wegańskie gofry z dodatkowym syropem klonowym, bananami i orzechami. Wegański chleb bananowy z orzechami Chleb bananowy z orzechami to pyszne i sycące wegańskie ciasto, idealne na deser lub przekąskę. Składniki to mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, banany, cukier, olej roślinny, mleko roślinne, wanilia, orzechy włoskie
Kuchennyviral.pldojrzewający musi leżakować i dojrzeć przez te kilka tygodni. Masło pokrojone w kostkę, cukier i miód przełóż do rondelka, podgrzewaj mieszając doprowadź do wrzenia i rozpuszczenia kryształków cukru. Miodowy syrop zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Do wystudzonego syropu wsyp mieszaninę suchych składników: mąki, przyprawy do piernika i soli. Dodaj jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w letnim mleku. Wyrób(...)u0142o pokrojone w kostk\u0119, cukier i mi\u00f3d prze\u0142\u00f3\u017c do rondelka, podgrzewaj mieszaj\u0105c doprowad\u017a do wrzenia i rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru. Miodowy syrop zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.","text":"Mas\u0142o pokrojone w kostk\u0119, cukier i mi\u00f3d prze\u0142\u00f3\u017c do rondelka, podgrzewaj mieszaj\u0105c doprowad\u017a
ProstePesto.plczęsto jej robić, bo potem nie mogę się oderwać od zjedzenia aż się skończy Jest prosta do przygotowania. Jeśli macie mocny blender wystarczy ziarno sezamu i słodzidło ulubione (miód, syrop klonowy syrop ryżowy, syrop z agawy). Jeśli nie macie mocnego blendera lub tylko taki ręczny polecam gotową, kupną pastę tahini plus słodzidło. Pasta, krem idealnie sprawdza się na kanapkach, naleśnikach(...)plackach, gofrach – no genialna jest! PRZEPIS SEZAMKOWA PASTA KANAPKOWA Składniki: 1 szkl nasion sezamu lub 1 słoik tahinii – użyłam tego syrop klonowy Jak zrobić sezamkowa pasta kanapkowa: Jeśli przygotowujemy od podstaw przygotowujemy bleder kielichowy o dużej mocy. Najpierw sezam wysypujemy na czystą, suchą patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu aż zacznie ładnie pachnieć. Nie dopuszczamy do zbrązowienia nasion
Dorota Smakujeblat pozostawiamy cały. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 8 g żelatyny 50 ml syropu z brzoskwiń do namoczenia żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie (800 g) wykonanie: Brzoskwinie odsączamy z zalewy (50 ml do namoczenia żelatyny i trochę zalewy pozostawiamy do nasączania ciasta). Jedną(...)połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy gorącym syropem i mieszamy do rozpuszczenia. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz wanilię miksujemy z cukrem pudrem na gęsty krem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżeczki kremu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kremu, miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. dodatkowo: ok. 60 g rozpuszczonej czekolady trochę startej czekolady lub posypki
Domowy Smak JedzeniaNiedzielne śniadanie na słodko - gorące i chrupiące bułeczki, grillowana gruszka, ser pleśniowy i syrop klonowy. Pysznie! Niedzielne śniadania mają to do siebie, że można je celebrować. Nigdzie człowiek nie pędzi, jest czas na spokojne delektowanie się takimi daniami, na które w ciągu zabieganego tygodnia zwyczajnie nie ma czasu czy nastroju. Wtedy także można zjeść coś, na co po prostu mamy(...)siłę na cały dzień - nie uważacie? Dla mnie takim śniadaniem jest między innymi to, na co dzisiaj Was zapraszam: chrupiące pszenne tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i odrobiną syropu klonowego. To prawdziwa smakowa rozpusta! Przepis na tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym Składniki: ciabatta lub inne pszenne bułki, ewentualnie chleb tostowy gruszki ser pleśniowy - u mnie
Codzienna kuchnia niecodziennaByć w Holandii i nie zjeść Stroopa, to jak nie zobaczyć wieży Eiffela w Paryżu, ominąć Big Bena w Londynie i odmówić pierożka na Wigilii. Te pyszne wafle przełożone syropem na bazie masła i cukru pochodzą z miasteczka Gouda i początkowo były po prostu zlepkami okruchów po innych, wcześniej upieczonych wafelkach. Moim zdaniem najlepsze są na ciepło. Możecie kupić ciepłe(...)złocistym, słodkim nadzieniem piętrzą się na herbacianych kubkach, muskając przelotnie wspomnienia holenderskich wędrówek. Zatem zapraszam na herbatę i spacer holenderskimi uliczkami z chrupkością wafla i karmelowym posmakiem miodowego syropu z cynamonem, którym zastąpiłam tradycyjnie wykorzystywaną melasę. W drogę! Przez najdłuższy post na blogu! :) Stroopwafels Potrzebujesz: Na wafle: 20g świeżych drożdży 60ml ciepłego mleka 200g roztopionego masła 150g cukru 500g mąki
Kuchnia w Słońcu Skąpanauwielbiam do czasu do czasu. Do tego kubek pysznej kawy i domowa konfitura, u mnie tegoroczne powidło śliwkowe, świeżo usmażone pachnące, najlepsze. Do wypieku rogali zamiast cukru użyłam syropu z mniszka lekarskiego, mam go w swojej spiżarni sporą ilość, i to był dobry pomysł, rogale wyszły niezwykle pachnące, puszyste i pyszne. Upieczcie koniecznie. Zachęcam :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych(...)drożdży 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka 1 cukier waniliowy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 5 dag miękkiego masła 82% 5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rogali: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym, syropem z mniszka, ciepłym mlekiem
IzabelawkuchniWiśnie i amaretto to duet doskonały. W tym roku przygotowałam całą serię z amaretto - dżem , konfitury , sok do rozcieńczania wodą oraz prezentowane poniżej wiśnie w syropie. Będą idealne do ciast, deserów, budyniu, kaszki, owsianki lub jako baza do przygotowania pysznego sosu - frużeliny. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 60 ml amaretto Przygotowanie: Wiśnie powinny być całe(...)bardzo delikatnie aby nie uszkodzić wiśni. Podgotować około 3 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia, np do wieczora. Wiśnie przelać delikatnie na sicie. Zlany syrop zagotować i pogotować około 5 min, następnie gorącym syropem zalać wiśnie i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Wiśnie odcedzać i zalewać gorącym syropem jeszcze 4 razy (dwa dni: rano i wieczorem
Kocham..lubię..gotuję..ukrywam, że takie słoiczki najbardziej cieszą jesienią i zimą, kiedy w warzywniakach nie ma już zbyt dużego wyboru świeżych owoców czy też warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego syropu. Truskawki to "wdzięczne" owoce, ponieważ świeże, lekko twarde możecie zamrozić, a z miękkich przygotować dżem lub domowy syrop. Uwaga: z poniższego przepisu uzyskacie bardzo słodki syrop, który przed podaniem należy(...)rozcieńczyć w wodzie. Składniki na 2 litry syropu: 2 kg obranych słodkich, truskawek sok z 1 cytryny 4 szklanki zwykłego cukru (800 g) 1 l wody * dodatkowo uzyskacie 3 słoiki (po 250 ml) konfitury truskawkowej SYROP TRUSKAWKOWY Truskawki pokroić na połówki i przesypać je do wysokiego garnka. W drugim garnku zagotować wodę wraz z dodatkiem cukru. Następnie wlać
Ugotowaćkory (cynamonu, dębu) czy jeszcze inne aromatyczne dodatki (goździki, laska wanilii, skórka pomarańczowa). Zamiast cukru możemy dodać miodu. Nalewka zyska wtedy zupełnie nowy smak! NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY I SYROP Z PĘDÓW SOSNY Na przełomie kwietnia i maja sosna wypuszcza nowe pędy, są to takie długie, klejące się i z brązowymi łuskami i farfoclami końcówki na pędach. Zbieramy tylko część(...)coś zaczyna nas rozbierać, wypijamy kieliszek i szybko do łóżka. Powinno postawić nas na nogi. Dzięki temu że zrobimy ją na wódce, jest lekka i smakuje jak naturalny syrop z pędów sosny. Możemy mieć również dwa w jednym - czyli syrop i nalewkę. I właśnie takim przepisem podzielimy się z tobą. Składniki: 1 litr pędów sosny 1 kg cukru 1 litr
dobra gospodyni dom wesołym czyniTorcik " bez" no własnie bez czego, a raczej z czym z czarnym bzem. Sezon na kwiaty czarnego bzu trwa w najlepsze do dlaczego ich nie użyć. Do kremu dodałam syrop z czarnego bzu. Jaki wyszedł, puszysty, rozpływający się, trochę w stanie nieważkości ha. No może nie tak do końca, bo aż tak pijany nie jest. Na moje oko lekko wstawiony(...)szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 200 ml syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady białej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki beziki do dekoracji 7 borówek kwiatki
wesoła kuchniaobrać, podzielić każde na połowę i wyjąć zalążnię. Następnie jabłka włożyć do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały. Śliwki opłukać, przekroić na połówki i wyjąć pestki Krok 2. Przygotować syrop : w garnku zagotować wodę, wsypać cukier i rozpuścić. Krok 3. Na wrzący syrop wrzucać owoce, tak, by pokryły powierzchnię syropu, ugotować powoli partiami (nie rozgotować). Ugotowane owoce przekładać do kompotierek(...)koniec syrop przecedzić i rozlać do kompotierek z owocami. Odstawić do wychłodzenia. Przepis na kompot ze śliwek drugim sposobem: Przygotować owoce oraz syrop jak w przepisie powyżej Na wrzący syrop wrzucić wszystkie owoce, zagotować kompot, następnie zmniejszyć ogień do minimum i powoli gotować 2 minuty. Wyłączyć ogień, garnek z kompotem przykryć i odstawić do wychłodzenia. Gotowy kompot przecedzić do kompotierek
Moja Książka Kucharskabędzie pysznie i wyjątkowo. Dlaczego? Bo od kilku dni wraz z rodziną i przyjaciółmi testujemy, próbujemy i zachwycamy się smakiem produktów ze wspomnianej restauracji. W ofercie znajdziecie m.in. przetwory, syropy owocowe, sery, wędliny i mięsa wędzone, a nawet chleby żytnie na zakwasie. Wszystko doskonałej jakości. Wszystko, to można spróbować siedząc w domu. Wystarczy zajrzeć do spiżarni „Schroniska Smaków(...)dobrych oscypków dawno nie jadłam (naprawdę!). Aż szkoda, że były tylko 3 sztuki Ale to nie wszystko! W ofercie znajdziecie o wiele (!) więcej. My mieliśmy przyjemność testować jeszcze wspaniale syropy owocowe o prostym składzie – tylko bezpośrednio wyciśnięty sok z owoców (51%) i cukier. Przyznam Wam szczerze, że ten malinowy do złudzenia przypominał w smaku sok robiony przez mojego tatę
Słodkie okruszkiCiasto kruche: 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 zimne jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 80g zimnego masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka) 150g cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka: reszta syropu(...)roladę. Dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać, aby nabrał nieco luźniejszej konsystencji. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim dżem i ponownie ciasno zwinąć w roladę. Krem . Rozpuścić żelatynę. Wiśnie odsączyć z syropu. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać syrop z wiśni i wiśnie. Śmietankę 30% ubić. Połączyć z masą śmietanową i wiśniami. Dodać żelatynę. Na kruchym spodzie rozsmarować krem śmietanowy
Słodki Zakątekchoć wiele jest przepisów na te kawę, proponuję jeszcze jeden;) Moja kawa wystarczy za cały deser, choć przyznam, że korzenne ciasteczko również będzie do niej pasowało. Warstwa dyniowego syropu z cynamonem, kardamonem i imbirem, gorące mleko i moc espresso, a z wierzchu mleczna pianka szczodrze polana solonym karmelem i oprószona cynamonem. Zakochałam się w tej kawie:) Dyniowa latte macchiato (pumpkin(...)spice latte) Składniki: 150ml mleka 30ml espresso 1 łyżeczka solonego karmelu 2 łyżki syropu dyniowego* szczypta cynamonu *syrop dyniowy korzenny: 200ml wody 8 łyżek cukru 1 szklanka puree z dyni łyżeczka cynamonu 1/3lyżeczki goździków 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Syrop dyniowy korzenny: dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blasze, upiec do miękkości w temp
Obiad gotowypierwszego kęsa. Delikatne, miękkie i słodkie ciasto podbiło moje serce. Od tamtego czasu właśnie staramy się aby to ciasto zawsze stało na naszym stole. Salaterka Salsa Ambition Składniki: SYROP 3 pomarańcze 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny CIASTO: 250 g mąki 250 g masła 250 g cukru 2 pomarańcze 1 łyżeczka przyprawy do pierników(...)jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze w syropie. Pomarańcze umyć i pokroić na plastry. W garnku rozpuścić wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojone pomarańcze i gotować je do momentu aż skórka stanie się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto: Białka ubić wraz z połową cukru na pianę (powinna powstać piana taka jak na bezę). W drugiej misce utrzeć
Kuchnia w oparachhurtem i mieć do wielu dań. Wystarczy upiec w piekarniku do miękkości dynię, zmiksować, a nadmiar zamrozić na póżniej. Jakie są moje ulubione dyniowe smaki? Sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią Jakie są smaki jesieni? Orzechy, dynia, pestki dyni i syrop klonowy. Najlepszy jest taki kanadyjski, który można kupić w Kuchniach Świata. kilo serka naturalnego w wiaderku(...)twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) szklanka puree z dyni hokkaido (ok. połówki małej dyni hokkaido upieczonej i zmiksowanej) 3 łyżki miodu syropu klonowego łyżki ekstraktu waniliowego garść posiekanych orzechów włoskich garść wyłuskanych pestek dyni ⅓ tabliczki gorzekiej czekolady – drobno posiekanej duża szczypta cynamonu gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia na durszlaku pestki dyni, połówki
Ugotowane pozamiatanezachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mus z mango. 425 gr mango w syropie (mango plus syrop maja 425 gr puszka) 200 ml śmietany kremówki (36%) (bez laktozy) 1 łyżka żelatyny 2 białka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki Mus z mango(...)przygotować lekki mus z mango. Z mango odlać syrop. Owoce zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych owoców dolać syrop z mango tak aby ilościowo owoce wraz z syropem miały 320 ml. Dodać także sok z limonki. Całość przelać przez gęste sitko. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach syropu z mango. Odstawić na 5 minut. Po 5-u minutach podgrzać, wymieszać
mecookslata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół kilo truskawek pół łyżeczki kardamonu łyżka octu balsamicznego łyżka syropu klonowego Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. 5. Lemoniada z ogórkiem i syropem z bzu Czarny bez to jeden z najlepszych sezonowych smaczków. Syrop można kupić już gotowy w sklepie(...)bardzo wymagający przepis. Za to będzie pyszny i oryginalny! Składniki na lemioniadę z ogórka: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu kilka listków świeżej mięty litr wody gazowanej szczypta soli Przepis na lemoniadę z ogórkiem i czarnym bzem Ogórek miksujemy z listkami mięty, sokiem z limonek i syropem
Ugotowane pozamiataneorzechów włoskich (można użyć mieszanki, u mnie były to orzechy włoskie, migdały i pistacje) 50g cukru kopiasta łyżeczka cynamonu 300 g klarowanego masła pistacje do dekoracji Na syrop: 200 ml wody 100 g cukru 200 g miodu 2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy, można zastąpić sokiem z pomarańczy Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia syropu, który wystygnie w czasie układania warstw filo(...)orzechów. Syrop to prościzna. Po prostu do małego garnka wlewamy wodę, miód, sok pomarańczowy, wsypujemy cukier, stawiamy na to na mały ogień i prawie gotowe. Teraz tylko pozostaje stać przy kuchence i mieszać aż cukier się pięknie rozpuści, wszystkie składniki połączą i powstanie syrop. Zajmie to około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.To teraz czas na nadzienie: ja zaczynam
Ale Pyszka!Sorbet truskawkowy to idealny deser na upalne dni. Prosty w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż całość zamarznie. Zamiast zwykłego syropu z wody i cukru można dodać syrop miętowy lub syrop z czarnego bzu . Dzięki temu sorbet zyska ciekawy posmak. składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szlanki cukru* Przygotować syrop. Do rondelka wlać(...)wodę i dodać cukier, zagotować. Gotowy syrop wystudzić. Truskawki zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wystudzony syrop. Wszystko zmiksować i przelać do pojemnika. Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 5-6 godzin. Co godzinę pojemnik wystawić z zamrażarki i całość zmiksować. Po 5-6 godzinach sorbet jest gotowy. Jeśli sorbet planujemy podać nastepnego dnia i zostawimy
Monia miesza i gotujeOrzechówka – o zaletach nalewek i syropów z zielonych orzechów włoskich mogliście poczytać już TUTAJ . Tym razem nie będę się już więc rozwodzić o ich magicznych właściwościach prozdrowotnych, ale skupię się na tych smakowych. A dziś mam dla Was aż dwa przepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów(...)hermetycznie słoja), dodajemy cynamon, gorzkie migdały i goździki. Zalewamy całość spirytusem i dodajemy ¼ litra przegotowanej wody. Szczelnie wszystko zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy w proporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy
Kate's Kitchenowoców. Pełna kolorów i smaku propozycja na doskonałe rozpoczęcie dnia! Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej 200 gram twarogu bez laktozy Mlekovita 100 ml syropu hibiskusowego* 1 banan sok z ćwiartki cytryny truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji *Syrop hibiskusowy szklanka hibiskusa 3 szklanki wody 3 szklanki cukru(...)Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty, wsyp cukier i gotuj syrop do rozpuszczenia cukru przez około 30 minut. Syrop powinien się zredukować i stać się gęsty. Kaszę gotuję w wodzie. Ugotowaną miksuję z twarogiem, syropem hibiskusowym, bananem i sokiem z cytryny na gładki krem. Gotowy krem przekładam do miseczek i dekoruję owocami, pistacjami i pozostałym
Mango Papajaczekoladowy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% + 1 puszka gruszek w syropie (ok. 460-500 g po odsączeniu) III. Nasącz: Syrop 30 ° (Zagotować 50 ml wody i 50 ml cukru) 4 łyżki syropu z gruszek 2 łyżki jasnego rumu IV. Polewa czekoladowa(...)dodajemy osuszoną żelatynę oraz czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Do ostudzonego syropu 30 ° dodajemy syrop z gruszek i rum. Mieszamy. Dobrze odsączone gruszki kroimy w plasterki, lub w mniejsze kawałki - według uznania. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty
DominikaDolcidość mroźno. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny napój, dzięki któremu poczujesz się jak w dobrej i klimatycznej knajpce. Mam dla Ciebie pomysł na gorącą czekoladę smakową– z syropem wiśniowym, która będzie dobrym urozmaiceniem wersji klasycznej. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, w smaku czuć gorzką czekoladę, jak i intensywną nutę wiśni. Ta propozycja zaspokoi Waszą ochotę na słodkie(...)cały dzień lub nawet dłuższy czas. Składniki na 2 porcje po 250ml: Na syrop: 120g mrożonych wiśni 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1 łyżka wody Na czekoladę: 400ml mleka 100g gorzkiej czekolady (można użyć deserowej) 1 łyżeczka syropu z agawy/cukru/miodu Przygotowanie: Składniki na syrop umieść w rondelku. Podgrzewać do momentu aż wiśnie puszczą sok, wtedy zblendować trochę owoce, aby uwolnić
Fabryka pomysłówpączków nawiązuje do owocu jamun (po polsku czapetka kuminowa) o podobnym do pączków kształcie i perskich słów gol i āb , oznaczających kwiatową wodę, tutaj różaną, która jest dodawana do syropu. Pączki są znane jednak nie tylko w Indiach, ale także w Pakistanie, Nepalu i krajach arabskich. Mimo że Tłusty Czwartek już za nami, to polecam nie czekać do przyszłego roku(...)gulab jamun: 240 g mleka w proszku (3 szklanki) 120 g mąki (9 łyżek) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki octu 100 g masła 250 ml mleka Syrop*: 1,5 l wody 750 g cukru 50 ml wody różanej 2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: olej do smażenia garść pistacji * PRZYGOTOWANIE Pączki gulab jamun Mleko w proszku, mąkę oraz sodę
Food Squarektórego co jakiś czas udaje się mi wyskoczyć po dobrodziejstwa natury – nie tylko grzyby, czy jagody. Tylko przez ten tydzień macie okazję zrobić sobie na cały rok syrop z sosny. To domowy sposób na poprawę naszej odporności. Przy tym jest on wyjątkowo niedrogi. Moja propozycja wymaga jednak nieco więcej cierpliwości, ale o tym w przepisie. Polecam też wam moją(...)wiosenną zupę kalafiorową. Składniki – syrop z sosny kobiałka pędów z sosny ok. 1 kg cukru Przepis Pędy sosny, które użyjemy muszą być zielone, a igła na nich musi być bardzo delikatna, nie może kłuć. Zbierając je musimy pamiętać, że pęd to przyszła gałąź, ale nie martwcie się przyrost takich pędów w przypadku sosny jest co roku bardzo szybki. Możecie
Kuchennyviral.plwielu z Was korzysta z brzoskwiń w puszce. Przyznaję się bez bicia, że ja też. Są idealnie słodkie, pyszne, soczyste, obrane i mają ładny kolor. Lecz, co robicie z syropem, który zostaje Wam po wyjęciu brzoskwiń? Wylewacie? Z racji tego, że syrop w którym zanurzone są brzoskwinie musi mieć takie samo (lub podobne) stężenie cukru, co owoce – ma tyle(...)samo wartości odżywczych, co brzoskwinie. Uproszczając: brzoskwinia, będąca w roztworze takim samym, jaki jest u niej w komórkach, wypuszcza z nich część cennych witamin i minerałów, które pozostają w syropie. Jedząc same brzoskwinie, jemy tylko połowę ich wartości odżywczych. Dlatego, nie wylewajmy tego wartościowego syropu, tylko przyrządźmy z niego rewelacyjną lemoniadę! Składniki: – cały syrop z 1 puszki brzoskwiń
Be Fit Be StrongE412), guma ksantanowa (E415), guma gellan (E418) mączka chleba świętojańskiego (karob, E410) pektyna (E440) skrobia z tapioki estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473) lecytyna słonecznikowa (E322) Cukier i słodziki Syrop z agawy, cukier, maltodekstryna, inulina, syrop ryżowy – nic strasznego się nie stanie, jeśli wypijemy mleko słodzone, ale ze względu na wszechobecność cukru i zamienników najlepiej kupować po prostu mleko(...)kcal/100 ml Czekoladowa wersja powyższego mleka. Myślę, że lepszym wyborem byłby zakup niesłodzonego mleka, które możemy sami wzbogacić o kakao i zdrowszą substancję słodzącą. Mleko kokosowe słodzone syropem z agawy bio Ecomil ok 12 zł/1l Skład: woda, mleko kokosowe*(8,5%), syrop z agawy*(4,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska. *składniki pochodzące
Powiedz dietom nieprzepis, na którego przygotowanie będziecie musieli poczekać do przyszłego roku. Wszystko dlatego, że czarny bez dawno już przekwitł, a ja jakoś nie miałam czasu przygotować wpisu. Syrop jednak wyszedł tak pyszny, że jestem pewna, iż jego idea nie wywietrzeje Wam z głów nawet do przyszłego lata. Przepis podpatrzyłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016; zmieniłam tylko truskawki na maliny(...)gotowy syrop, zamiast mrozić, zagotowałam i zamknęłam w butelkach. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Kolor ma fenomenalny, pachnie obłędnie, a smakuje tak, że mogłabym tylko to pić przez całe lato (co zresztą razem z C. uskuteczniamy; zostały mi raptem dwa słoiczki). Koniecznie sobie ten przepis zapiszcie; przyda się w kolejnym bzowym sezonie. Syrop malinowo-bzowy Składniki: (na 2 l syropu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje i syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach, które pomagały uzyskać musujące wino. Syrop można(...)zrobić teraz, dopóki czarny bez nie przekwitnie, albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest już i tak bardzo słodki. Składniki: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu garść listków świeżej mięty litr
Ugotowane pozamiataneSuper pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem listków mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 400 g rabarbaru 500g cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki(...)małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkładamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorący wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut. Owoce pozostałe po robieniu syropu możemy dodać do gotowania dżemu truskawkowo-rabarbarowego
Pyry na Gazsmakował? Mi bardzo! Zwłaszcza w połączeniu z delikatnym musem truskawkowym. Składniki na 2 porcje: 200g obranego rabarbaru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) Mus truskawkowy: 100g mrożonych truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu klonowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy z ostrzem Ultra blade wrzucamy rabarbar(...)Ustawiamy prędkość 12, czas 2 minuty. Po tym czasie wlewamy ¾ szklanki mleka oraz syrop klonowy. Ustawiamy prędkość 4, temp. 90 ⁰C i czas 6 minut. W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną. Gdy program wyłączy urządzenie, wlewamy mieszankę przez górny otwór i ponownie uruchamiamy program na 4 prędkość, 100⁰C i czas 2 minuty. Gotowy budyń przelewamy
Kuchnia w czekoladziektórego co jakiś czas udaje się mi wyskoczyć po dobrodziejstwa natury – nie tylko grzyby, czy jagody. Tylko przez ten tydzień macie okazję zrobić sobie na cały rok syrop z sosny. To domowy sposób na poprawę naszej odporności. Przy tym jest on wyjątkowo niedrogi. Moja propozycja wymaga jednak nieco więcej cierpliwości, ale o tym w przepisie. Polecam też wam moją(...)wiosenną zupę kalafiorową. Składniki – syrop z sosny kobiałka pędów z sosny ok. 1 kg cukru Przepis Pędy sosny, które użyjemy muszą być zielone, a igła na nich musi być bardzo delikatna, nie może kłuć. Zbierając je musimy pamiętać, że pęd to przyszła gałąź, ale nie martwcie się przyrost takich pędów w przypadku sosny jest co roku bardzo szybki. Możecie
Kuchennyviral.plsiemienia lnianego i kisiel z nasion chia , ale nie było jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu z wodą, bo smak nie jest dla mnie wybitny, ale szkoda było mi go wylewać. Wpadłem na pomysł, żeby z niego zrobić kisiel(...)brzoskwiniowy . To był strzał w dziesiątkę! Oczywiście zamiast syropu spod puszkowanych brzoskwiń, możesz również użyć ulubionego soku owocowego. Jeśli decydujesz się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny. Artykuł Kisiel brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanciekawych alternatyw. Przede wszystkim więc, wcale nie musi być ona pieczona – tym razem kaczkę usmażymy. Po drugie, forma podania jabłek też może być bardzo różna. Co powiedzielibyście np. na syrop jabłkowy? Taki przygotowany samodzielnie z soku jabłkowego i miodu? A jeśli kojarzycie nasz przepis na hete bliksem , to pewnie pamiętacie również, że opiera się w dużej mierze na słodkich(...)zielonym przy podaniu, to również całkiem nieźle wyglądające Kaczka z jabłkami inaczej 2017-03-22 14:17:36 Kaczka z jabłkami „inaczej” - smażona, podana z musem jabłkowo-ziemniaczanym i syropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku 1 średnie słodkie jabłko 1 średnie kwaśne
Kulinarna Pokusaprawda syrop cukrowy jest jednym z ważniejszych składników wielu drinków, ale ja często wykorzystuję go również w przeróżnych deserach i ciastach. Syrop można kupić w sklepie, lecz domowy jest tańszy i wymaga jedynie kilku chwil. Zawsze można przygotować jego większą ilość i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. 1 szklanka wody 1-2 szklanki cukru (*) kilka kropli soku(...)cytryny (**) Wersja rzadka: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce. Wersja gęsta: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut
Di gotujefakt, że mój niezbyt lubiący warzywa syn, polubił bardzo pietruszkowe i marchewkowe. Bataty też jadł, ale tylko raz kiedy okłamałam go, że to marchewkowe, a słodkie, bo przesadziłam z syropem klonowym :) Potem prawda wyszła na jaw i to były jego ostatnie frytki z batatów jakie jadł :) No, co? Przynajmniej poznał ich smak :) Dobra, teraz kilka uwag dotyczących przyprawiania. Do marchewki(...)albo sobie układam upieczone pietruszki na mały stosik w kącie blaszki, albo wyciągam i pozostałe warzywa dopiekam do miękkości. Składniki: marchewki, pieruszka w korzeniu, burak, batat oliwa z oliwek syrop klonowy lub jak lubisz może być miód zioła prowansalskie, estragon , oregano, tymianek lub inne ulubione zioła imbir mielony cynamon mielony chili mielone opcjonalnie po upieczeniu frytki można skropić sokiem
Blondynka Gotujeśmietany kremówki (30%) 1 puszka kajmaku 500g 5 płaskich łyżeczek żelatyny 3 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru Składniki na gruszki w syropie; 4 gruszki około 3/4 szklanki wody 5- 6 łyżek cukru kryształu Dodatkowo; mała puszka kajmaku około 300ml 3 łyżki mleka około 100 ml syropu z gruszek(...)tylko dno) i pieczemy około 30 min w temp.175C. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy. Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie
Radość kipiąca uśmiechem.podziwiałam, bo zawsze chciałam je spróbować, także cieszę się, że mam taką okazję. Napoje Rebel Kitchen powstały na bazie wody źródlanej, a kluczowym składnikiem jest mleko kokosowe. Całość słodzona syropem daktylowym. Aktualnie dostępne są cztery warianty smakowe. Napoje są idealne dla wegan i osób na diecie paleo . W składzie nie znajdziesz glutenu, soi i orzechów. Każde znajduje się(...)jest ze smakiem? Zapraszam na recenzje :) Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia , natomiast mleczka możecie kupić np. w sklepie Ekoganik Market :) MATCHA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * matcha - zielona herbata sproszkowana Tego smaku obawiałam się najbardziej, ponieważ gdzieś wcześniej wyczytałam, że nie spotyka się on z pozytywnymi opiniami. Po pierwsze zaskoczył mnie kolor. Byłam pewna, że będzie
Zdrowie na języku :Ppostaci lemoniady ukoi skołatane nerwy, wprowadzi w dobry nastrój :) Dziś polecam lemoniadę dla dorosłych z nutką limonki, jest rewelacyjna. A amatorom relaksu w wannie zdradzę tajemnicę- trochę tego syropu wlanego do gorącej wody działa cuda :) SKŁADNIKI: syrop lawendowy z limonką: - 2 szklanki świeżych kwiatów lawendy - 250 ml wody - sok z 1 limonki - 10 liści kafiru - 30 g cukru(...)plasterków cytryny OCZYSZCZONE KWIATY LAWENDY włóż do rondelka, zalej wodą, dodaj sok z limonki i liście kafiru, wstaw na gaz i gotuj do momentu aż lawenda straci kolor, a syrop będzie fioletowy. SYROP PRZELEJ PRZEZ GAZĘ do butelki lub słoika i ostudź. Możesz ten lawendowy syrop zawekować, a w lodówce też może trochę postać :) DO SZKLANKI NALEJ 3 łyżki
Kuchnia bezglutenowa Lolitylko zakwitł czarny bez zrobiłam sok z jego kwiatów. A w zasadzie syrop. Pyszny, aromatyczny, o specyficznym słodkim zapachu. Bardzo zdrowy o właściwościach napotnych, przeciwgorączkowych, o działaniu moczopędnym i wzmacniającym układ immunologiczny. Zaraz obok soku z owoców czarnego bzu ten syrop jest obowiązkowym dodatkiem do herbaty w okresie jesienno-zimowym. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 kg. cukru 1 litr(...)wody 2-3 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kwiaty bzu delikatnie zerwać, najlepiej w południe, w słoneczny dzień. Oddzielić kwiaty od gałązek, aby syrop nie był gorzki (u nas sprawdziło się obcinanie nożyczkami). Wodę z cukrem zagotować i gorącym syropem zalać kwiaty. Dodać sok z cytryn, zamieszać, przykryć pokrywką lub gazą i odstawić na 48 godzin. Następnie syrop przecedzić przez gęste
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCzarny bez ładnie kwitnie, więc pora zerwać kwiaty i wziąć się za syropy. Pamiętajcie by kwiaty czarnego bzu zrywać z krzewów oddalonych od dróg. Zbierajcie takie kwiatki, które ładnie kwitną, ale nie przekwitają jeszcze (te przekwitające mogą być gorzkawe w smaku. Najlepiej jak zerwiecie kwiaty w ten sam dzień co planujecie robić syrop. W takie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko(...)żółkną i więdną. Oprócz właściwości zdrowotnych taki syrop idealnie smakuje w połączeniu z gazowaną wodą- super gasi pragnienie :) Polecam również jako dodatek do koktajli czy herbaty. Składniki: ok. 30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 litr wody, 20 g kwasku cytrynowego Dr. Oetkera, 1 kg cukru. Przygotowanie: Po zerwaniu baldachów z kwiatkami, rozkładamy je na papierze, by wszelkie zamieszkałe
Aga w kuchniCiasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi(...)waniliowego 250 g maki pszennej 40 g masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 4-6 łodyg rabarbaru masło do natłuszczenia formy 1 łyżka mąki 250 ml syropu cynamonowemu Przygotowanie: Kruszonka Miękkie masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, zmiksuj robotem. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki. Ciasto Drożdże rozetrzyj z 3 łyżkami cukru
SzczyptaSmaQsmaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia. Dostałam również od Premium Rosa sporą ilość malinowych syropów o różnych smakach: z lipą, z miętą, z goździkami i cynamonem – do herbaty super :). Przygotowałam również z Premium Rosa prosty konkurs, w którym do wygrania jest syrop + dżem(...)dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Zapraszam do konkursu: Wygraj zestaw z „domowej spiżarni” syrop + dżem lub syrop + konfitura! Wejdź na stronę sklepu Premium Rosa http://www.premiumrosa.eu i skomponuj swój własny zestaw smakowy składający się z syropu i konfitury lub syropu i dżemu. W komentarzu
Mała Cukierenkaoknami zmienna pogoda, wzrasta więc ryzyko zachorowań na grypę i przeziębienie. Kiedy mamy pierwsze objawy choroby warto wypić pyszną, rozgrzewającą herbatkę. SKŁADNIKI: 400 ml wody, 1/2 łyżki miodu, 50ml syropu z kwiatu bzu Polska Róża , 1/2 łyżki soku z cytryny. PRZYGOTOWANIE: Przegotowaną, ciepłą wodę przelewam do dzbanka. Dodaję miód i dokładnie mieszam, aby się rozpuścił. Następnie wlewam syrop(...)kwiatów czarnego bzu oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam. Gotowy napój przelewam do szklaneczek i podaję. Do przygotowania leczniczej herbatki wykorzystałam syrop z kwiatu bzu , który otrzymałam do testowania od sklepu Polska Róża . Syrop ten ma ogromne właściwości lecznicze. Między innymi: ma działanie wykrztuśne, działa napotnie i moczopędnie, wzmacnia odporność i ma działanie antywirusowe oraz przeciwbólowe, przyspiesza przemianę materii
Tradycyjna kuchnia Kasisię głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać. BAKLAVA Składniki: (forma25x30) 1,5 opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 150 g masła 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/2 posiekanych(...)pistacji syrop: 3/4 szklanki miodu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami. Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem
Bon appetit mon amietylko kilka : pomaga leczyć przeziębienie (działa przeciwzapalnie), ułatwia trawienie, rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu płytek krwi), łagodzi mdłości, zwiększa koncentrację, poprawia krążenie, odświeża i odkaża jamę ustną. Dziś proponuję wykonanie syropu imbirowo-miodowego, niezawodnego w okresie zwiększonego nasilenia zachorowań na grypę i przeziębienia. Taki syrop zastosowany na samym początku, gdy tylko czujemy, że "coś nas bierze" hamuje rozwój i przynosi ulgę(...)pokroić go w cienkie plasterki. Pokrojony imbir włożyć do słoiczka i dodać miód (nie mieszać), odstawić na około 1 - 2 godziny. Po tym czasie w słoiczku powinien być już syrop gotowy do stosowania. Najlepiej stosować syrop w takiej postaci lub dodać jeszcze do niego sok z cytryny, ale jeśli jest zbyt intensywny, to dodawać go do lekko wystudzonej herbaty
Kuchcik gotujerazu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może
Kuchnia Łukaszabiałka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką
moj przepis nabiałka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką
moj przepis nawymieszać z musem. Wyłożyć na stężałą masę malinową, wyrównać. Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek) 280 gr cukru drobnego (240 gr do syropu porzeczkowego, 40 do białek) 100 gr musu porzeczkowego (najlepiej bez cukru) barwnik różowy – niekoniecznie Do garnuszka wsypać 240 gr cukru, dolać mus porzeczkowy. Gotować, na średniej mocy palnika(...)momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na prawie sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty
moj przepis naJesień, zima czas, kiedy o infekcje częściej do nas pukają. W moim domu mama w tym okresie wspomagała nas syropem z cebuli. Cebula pokrojona i zasypana cukrem, po czym była odstawiona na ciepły piec, aby sok szybciej puścił. Słodki syrop z charakterystycznym posmakiem cebuli. Bez chemii, konserwantów, bez obawy, że nam zaszkodzi. Ja moim małym podaję syropy na bazie miodu(...)cytrusów, korzennych przypraw i ziół. Miód używam z mniszka lekarskiego, którego zrobiłam na wiosnę klik . Jest uważany za jeden z najzdrowszych i przede wszystkim nie szkodzi mojej córce. Syrop taki jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego zalety są nieocenione. Można złagodzić kaszel, wzmocnić organizm i dać mu porządnego kopa, dzięki bogatym składnikom odżywczym. O cudownym smaku nie wspomnę. SKŁADNIKI
Basia w kuchnijesienne chłody proponuję Wam pyszną i aromatyczną kawę z syropem trzcinowym "Diamant". Doskonale rozgrzeje i poprawi nastrój w pochmurne jesienno-zimowe dni. Dwie buteleczki tego pysznego syropu oraz kilka innych gadżetów dostałam kilka dni temu od Firmy "Diamant". Syrop idealnie nadaje się do napojów gorących, zimnych, deserów i naleśników. Koniecznie musicie go wypróbować! łyżeczka kawy rozpuszczalnej syrop trzcinowy złocisty bita(...)śmietana mleko W filiżance przygotować kawę z odrobiną mleka. Posłodzić syropem trzcinowym, zamieszać. Udekorować dużą ilością bitej śmietany. Polać syropem trzcinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. A taki słodki upominek od Diamant czekał na mnie kilka dni temu po powrocie z pracy
Smakołyki AsiBędąc ostatnio w radio miałam okazję poznać wspaniałe Panie Zielarki. Cudowne kobiety po prostu...i oto one właśnie zdradziły mi przepis na syrop różany. Aktualnie trwa drugie kwitnienie dzikiej róży więc jest jeszcze szansa na zrobienie na zimę tego delikatesu. Ja tam fanką róż nie jestem ale jak Kuchenny Ryszard kupi to nie gardzę " class="wp-smiley" style="height(...)pewnie skończyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> bo owej mocy się w ogóle nie wyczuwa... jednak zapału do winnych produkcji nie mam więc zrobiłam przynajmniej syrop o cudownym aromacie coby w zimne jesienne wieczory przypominać sobie jak pięknie pachnie dzika róża. Syrop różany Składniki: spora garść płatków dzikiej róży słoik 250 ml Szklanka cukru woda
sierotka maRysia w kuchnisię w ustach ciasteczka z nutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor zawdzięczają syropowi z dzikiej róży i maliny firmy Nasze Domowe*. Składniki: 2,5 szklanki mąki 3 żółtka 250 g masła szczypta soli szklanka konfitury różanej 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię , gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego(...)szklanki cukru białego 1/2 szklanki domowego cukru z wanilią 1/2 szklanki cukru kandyzowanego 1 i 1/2 litra wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz jeżyn umieściłam w garnku i ugotowałam syrop. Gotowałam do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W czasie, w którym gotował się syrop oczyszczone i przebrane jeżyny poukładałam w słoikach. Potem gorącym syropem zalałam owoce w słoikach, syn pomógł
Blondynka Gotujewystarczy mus przelać do pojemników i zmrozić przez 3-5 godzin, im większy pojemnik tym dłużej. Sorbet kiwi (na 4 foremki do lodów) 3 kiwi ewentualnie jakiś dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Kiwi jest bardzo wdzięcznym owocem, sorbety mają piękny kolor i prezentują się popisowo, a w smaku są bardzo smakowite, choć dużo zależy od tego jaki owoc nam się(...)lody i włożyć do zamrażarki na 3-5 godzin. Sorbet jagodowy (na 2-3 formy do lodów) 100g jagód (mogą być pomieszane z borówkami) ewentualnie jakiś dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Sorbet jagodowy wyjątkowo bardzo przypadł do gustu mojemu mężowi, ze wszystkich owoców, chyba te pasują mu najbardziej. Smak ma bardzo intensywnie jagodowy, trochę ciężki, ale dla fanów jagód
Przepysznik - BLW i nie tylkoświetnie ochładza podczas upałów, ale i oczyszcza organizm z toksyn, wyrównuje gospodarkę elektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Zaczynamy jej przygotowanie od naszykowania podstawowego syropu cukrowego – zagotowujemy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy do rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Studzimy. Jeśli robicie lemoniadę z dodatkowym owocowym lub ziołowym składnikiem, do gotującego się syropu wrzucamy(...)drobne owoce, np. truskawki lub suszone albo świeże zioła, a później syrop dokładnie przecedzamy przez sito. Ja wrzuciłam liście świeżo uszczknięte z krzaczka bazylii która rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw parzymy wrzątkiem, a potem rolujemy je, dociskając dłonią, po blacie. Rozgrzanie i takie masowanie cytryn sprawia, że puszczą one więcej soku. Wyciskamy cytryny przekrojone na pół
Karo in the KitchenBeza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja(...)białka jaj prosto z lodówki. Oddzielcie idealnie żółtka, a białka włóżcie do suchej czystej misy. 250g cukru Cukier granulowany, drobny. Nie cukier puder. Szklanka cukru z przeznaczeniem na syrop, ¼ szklanki do ustabilizowania ubitych białek – jak w klasycznej bezie. 230g masła Prawdziwego, o przynajmniej 82% zawartości tłuszczu. Żadna Kasia, Rama, Planta czy inne sztuczności. Weźcie naprawdę dobre masło
Karo in the Kitchengdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem z agawy i stewią, można dodać też miód. Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów i herbaty. Żeby nie było monotonnie zrobiłam wiśnie(...)trzech odsłonach smakowych. Mój faworyt to czekowiśnia :) Frużelina wiśniowa z chilli: Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 250 g syropu z agawy 0,5 łyżeczki płatków chilli łyżka cynamonu 150 ml zimnej wody 3 łyżki skrobii ziemniaczanej Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać chilli, cynamon i syrop, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut, by puściły sok Doprowadzić
pyszne zdrowościKruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła(...)Mąkę i sól przesiać do miski. W drugiej (dużej) misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować
Mania Wypiekaniazwłaszcza że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu(...)Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do szerokiego garnka, mieszamy ze sobą i gotujemy. Goździka rozgniatamy aby nadał nam większego aromatu. W między czasie obieramy gruszki, kroimy na połówki i wycinamy środki. Obrane gruszki wrzucamy do gotującego syropu na ok. 10 min przewracając na różne strony. Następnie gruszki
Kuchenne Wariacjeżółtka, 170 g zimnego masła, 60 g cukru pudru, Krem: 1 l śmietany kremówki, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 7 listków kaffiru, 100 ml syropu kokosowego, 25 g żelatyny Polewa: sok z 2 cytryn, 100 ml syropu kokosowego Ciasto: Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do ostudzenia - w tym czasie sok przejdzie wszystkimi aromatami. Przecedzić. Zagotować i rozpuścić żelatynę – do miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością płynu a następnie połączyć z resztą ciągle mieszając
królestwo garówwarstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę. W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń w syropie, a ponieważ nie odsączałam owoców, wagowo wyszło ich więcej, niż jest to napisane na puszce. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość(...)składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki 30% sos karmelowy
Smakołyki Berenikinierozsądną, ale jakże wskazaną w ten upał ilość lodów, a potem smażyć kiełbaski na ognisku. Jeszcze wspanialej było pożegnać upalną niedzielę popołudniową kawą na tarasie. Schłodzoną, z lodami, z syropem waniliowym, i bitą śmietaną. I oczywiście ze słomką! (szkoda, że nie oryginalną z kolankiem - czy ktoś z Was wie czy można je jeszcze gdzieś zdobyć? Jeśli tak stawiam kawę mrożoną(...)smak syropu do wyboru:) Przepis nie jest ani odkrywczy ani trudny. Nie jest też żadną nowością. Ale to klasyczne połączenie kilku składników (pysznych samych w sobie) sprawia, że za jednym pociągnięciem słomki można trafić do nieba, tego siódmego. Wciągane po kolei warstwy w pewnym momencie cudownie się łączą, przynosząc orzeźwienie i zamieniając kawę w najlepszy deser
KUCHARNIAmały bukiecik przed Kłapouchym i prędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać. Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki(...)chmurka. Delikatny jak płatki, które skrywa w sobie. Kwiatowa słodycz spleciona z nutą cytryn, skropiona fiołkowym syropem. Fiołkowa poezja, po prostu. Schłodzony smakuje jak wiosenna rosa. Dziękuję Klaudynie z Ziołowego Zakątka (klik) za jedne z najpiękniej pachnących kuchennych chwil, jakie miałam szczęście z nią dzielić. Szkoda, że fiołki u mnie już niemal przekwitły - mogłabym zerwać bukiecik
KUCHARNIAkory cynamonu, dodać plaster świeżej pomarańczy i plasterek cytryny. Taką herbatę pija mój syn. Ja do swojej zamiast plastra świeżej cytryny dodałam plasterek cytrynki w rumie plus 1 łyżeczkę syropu z tego właśnie słoiczka ETERNO . Właścicielka tej firmy wiele razy wspominała o wyjątkowości cytrynek z rumem, opowiadając ciekawą ich historię. Nie rozumiałam, dlaczego tak się nimi zachwyca, do momentu(...)mają to co uwielbiam. Prosty i klarowny skład, pozbawiony konserwantów, 100% natura! Smak, każdy słoiczek to niespodzianka, jakże pyszna niespodzianka! Przyznam się Wam, że robiłam własną pigwę w syropie do herbaty i porównałam ją z pigwą do herbaty ETERNO, dałam do porównania kilku osobom, aby ocena była wiarygodna i Pigwa ETERNO wygrała. Jak oni to robią? Niech to zostanie
Blondynka GotujeMikołajki upiekłam greckie ciasto orzechowe, karithopita . Jedliśmy je ze znajomymi, zaś resztą poczęstowaliśmy z Mężem naszych kolegów z pracy. Dodam, że zrobiło furorę :) Wspaniałe wilgotne ciasta nasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami od czasu wyjazdu na Kos . Karithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw(...)bardzo mi odpowiada. I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania pachniało niczym moje ukochane lody orzechowe - miałam je ochotę od razu zjeść :) Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany. Greckie ciasto orzechowe Karithopita na podstawie
Chilli Czosnek i Oliwawizyty w stolicy. Przeglądając jej wpisy niemal czuję zapach unoszący się z ekranu delikatną smużką... A jeśli go nie ma, to tym bardziej ją podziwiam. Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie(...)nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi go niewiele - zawartość słoiczka znika błyskawicznie. I chyba Świętami pachnie coraz bardziej... Syrop pierniczkowy Składniki: (na ok. 300 ml syropu) 250 ml wody 220 g cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrze