podobno mają nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Tak więc po zebraniu całkiem sporej ilości kwiatów bzu zabrałam się za przygotowywanie przeróżnych z nich pyszności. Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie syropu z kwiatów czarnego bzu. Na tymże spacerze znajoma podała mi swój sprawdzony przepis na syrop, zapamiętałam, ale nie dość dokładnie, żeby odtworzyć. W ubiegłym roku zaś inna moja znajoma opowiadając(...)swoich przygodach z bzowym syropem zauważyła, że taki z dodatkiem kwasku cytrynowego jest znacznie smaczniejszy niż syrop z dodatkiem samych cytryn. Przeszukując internet znalazłam wiele różnych przepisów. Jak zwykle w takich sytuacjach wybrałam sobie to, co moim zdaniem najlepsze i przygotowałam własną wersję. I jest super! Pomijając znane szeroko właściwości zdrowotne; smak, jak i zapach tego syropu są obłędne! Przepis
6nieboroku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop(...)miętowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin Składniki: 200 g wody 120 g cukru 2 pęczki mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał
Kulinarne przygody GatityZawsze przygotowując zaskakujące ciasta pytam gości z czego jest zrobione. Tym razem nikomu nie udało się zgadnąć głównego składnika jakim jest tu pietruszka! Kocham syrop klonowy i orzechy pekan (z włoskimi też ta pewno będzie pyszne) także nie mogłam się oprzeć gdy znalazłam ten przepis. Od razu znalazł się na mojej długiej liście wypieków do wypróbowania. Upiekłam(...)się zakochałam. Wilgotne, miękkie ciasto i ta masa z serka mascarpone z syropem klonowym! Mniam! Dla kogo: dla fanów nowości dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej Składniki na ciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara) 5 jajek 140g syropu klonowego 360g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia
Mania WypiekaniaChciałam zrobić syrop miętowy, którego mogłabym używać do wypieków, koktajli i lemoniady. Niestety, poszukiwania w sieci i książkach nie przyniosły zadowalającego rezultatu i byłam bardzo zawiedziona, bo syrop nie wyszedł tak miętowy, jakbym sobie życzyła. Prezydent podpowiedział mi wtedy, że olejki eteryczne zawarte w mięcie nie rozpuszczą sią ani w odzie, ani w cukrze, dlatego samo gotowanie mięty w wodzie(...)cukrem nie zapewni w efekcie intensywnie miętowego syropu. Wtedy nagle przypomniało mi się, że moja babcia robiła syropy sosnowe i miętowe zasypując je cukrem z alkoholem. Teraz już wiem, jak otrzymać wspaniały miętowy smak w syropie. ;) Zachęcam do wypróbowania. Syrop miętowy Składniki: 2 duże pęczki mięty (nie może być zwiędła i przerośnięta!) 60 ml wódki lub 40 ml spirytusu
Kuchnia Prezydentowejpokrzywa, wszystkim znana, niedoceniana i nadal wywołująca wiele kontrowersji, pospolity chwast, który pod względem właściwości prozdrowotnych na głowę bije wiele nowalijek, warzyw i owoców. Szef kuchni poleca: "Papierówka w syropie z pokrzywy, wata cukrowa z imbirem i cynamonem, sorbet z pokrzywy". Żeby dobrać się do aromatycznych papierówek niestety trzeba jeszcze trochę poczekać, wata cukrowa wymaga specjalnej maszynki (do kupienia(...)allegro), ale pokrzywy są i to w dużych ilościach. Nie posiadam również urządzenia do gotowania metodą sous vide, moje owoce nie będą perfekcyjnie ugotowane próżniowo, a raczej obgotowane w syropie, jednak bardzo smaczne :). Dziś polecam gruszkę w syropie z pokrzywy podaną z sorbetem z pokrzywy, gruszki i limonki. Porcje: 2 Składniki: Gruszka 1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy
SzczyptaSmaQKonfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie(...)syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka
Kuchnia domowa Aniopularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania sosnówki - nalewki sosnowej . Można go jednak przygotować inną metodą i zmniejszyć ilość użytego cukru o połowę. Syrop będzie nadal aromatyczny, bardziej delikatny i mniej kaloryczny. Syrop z pędów sosny może być używany jako(...)minut, zostawić pod przykryciem. Drugiego dnia czynność powtórzyć, tj. gotować na małym ogniu przez 15 minut. Trzeciego dnia również gotować przez 15 minut a później odcedzić na sicie. Sosnowy syrop zagotować, gorący przelać do małych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem. Tak przygotowany syrop można przechowywać w spiżarni przez kilka
SzczyptaSmaQPyszne, łatwe, szybkie, zdrowe :) A na dodatek słodziutkie, dzięki zdrowemu syropowi klonowemu. Pancakes z bananami, borówkami i wiórkami kokosowymi z nutką cynamonu , to świetna, zdrowa propozycja na szybki i pożywny posiłek. Placuszki są bez mąki i cukru. Słodycz otrzymamy z owoców i syropu. Jeśli nie macie syropu klonowego, możecie go zastąpić miodem.. Dla przypomnienia: syrop klonowy bogaty jest(...)Składniki: (1-2 porcje – ok. 7-8 placuszków) 2 dojrzałe banany 2 jaja 1 łyżeczka cynamonu 60-70 g wiórków kokosowych 2 garście borówek olej kokosowy do smażenia syrop klonowy Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jaja, cynamon i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać łyżką. Wrzucić jedną garść borówek (resztę zostawić do dekoracji). Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, wlać odrobinę
Moja DelicjaEpoki lodowcowej * pasuje jak ulał, bo nie planuję na razie więcej potraw z mniszkiem. Ostatnio było na słono , tym razem czas na bombę słodkości czyli DROŻDŻOWE NALEŚNICZKI Z SYROPEM MNISZKOWYM Potrzebne Na syrop rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego (pełen litrowy garnek) 2 cytryny 5 łyżek miodu 0,5kg cukru Na naleśniczki 20g drożdży 250g mąki 50g cukru 1szkl mleka(...)jajko 1 żółtko 30g masła 2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego Niestety niemożliwe jest zrobienie tej potrawy na raz. Zaczynamy od syropu mniszkowego. Koszyczki mniszka układamy na kartce i zostawiamy na jakąś godzinę w celu eksmisji robactwa. Następnie zalewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy sok z obu cytryn (pestki nas nie martwią bo i tak będziemy przecedzać), zagotowujemy, gotujemy
les mirabellesjego ciężkością. Ile razy w roku jemy na śniadanie zupę i przegryzamy ją białą kiełbasą? Nawet najtwardsze brzuchy mogą doznać szoku. Dla zrelaksowania towarzystwa proponuję ryżowy budyń z syropem mleczowym. Mlecyk, pierwszy w tym sezonie! Mniamciu!:) Zacznijmy od mleczowego syropu- rok temu był z cytryną, w tym zrobiłam eksperyment z pomarańczą. Syrop wyszedł bardzo dobry, bardziej mleczowy, bo pomarańcza(...)dominuje tak smaku jak cytryna. Przepis znajdziecie w zeszłorocznym poście , jeśli chcecie wypróbować pomarańczę dodajcie sok z jednej, zamiast soku z dwóch cytryn. Kiedy mamy już syrop, trzeba wymyślić sposób na jego użycie. Można zrobić naleśniki , zjeść z jogurtem greckim czy dodać do muffinów jak my rok temu, można go popijać przez cały rok i korzystać z jego zdrowotnych właściwości
les mirabellessię w najróżniejsze pyszności. W tym roku mam plan; mam nadzieję, że wszystko się uda i starczy mi czasu na realizację przepisów, które sobie upatrzyłam. Dzisiaj mam dla Was syrop dyniowy, w którym, gwarantuję, zakochacie się bez pamięci. Rok temu zaprzyjaźniłam się z kawą dyniową . Pachnie fenomenalnie, smakuje jeszcze lepiej. Taka kawa-deser, z górą bitej śmietany. Delikatna dyniowa nuta(...)jednak był z nią prosty - każdorazowe przygotowanie całości zabierało mi za dużo czasu; nie zawsze też miałam odrobinę musu z dyni w lodówce. Gdy więc znalazłam przepis na dyniowy syrop u Madlene , nie wahałam się ani chwili. Pachnie bajecznie, a już jego odrobina wystarcza, aby kawa nabrała cudownego aromatu. Nieco pokombinowałam z proporcjami i przyprawami; tak, żeby smak był idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka pomarańczowa z makiem... Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa. Z dodatkiem maku. Oblana słodkim syropem pomarańczowym. Oprószona startą skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 370 g mąki pszennej; 180 g miękkiej margaryny; 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej(...)pomarańczy (około 1 łyżki). Syrop pomarańczowy: 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; 1/4 szklanki białego cukru; 20 g margaryny; Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy na babkę. Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut
Gospodyni MiejskaBurak to strasznie niedoceniane warzywo, a przecież dostęp do niego mamy cały rok, w cenie jak najbardziej przystępnej- około 1 zł za kilogram. O syropie najpierw usłyszałam od babci, potem od mamy, że dobry na kaszel, na odporność i jak ktoś ma problemy z niedokrwistością. Pierwsza moja myśl- bzdura. Ale okazuje się, że część lekarzy zaleca pacjentom, którzy mają problemy(...)anemią sok lub syrop z buraka. Sprawdziłam więc u wujka google no i rzeczywiście, tak jak wyżej napisałam, same plusy :) Aktualnie jestem w fazie wypróbowywania tego cuda, więc o wiarygodności ciężko mi powiedzieć. Smak ma całkiem dobry, bo próbowałam pić sok z buraka i nie dałam rady. Syrop jest do wypicia :) Czego potrzebujesz? dużego buraka łyżeczki miodu lub cukru
Czerwona PorzeczkaKadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki. Stopić masło. Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej. Każde gniazdko polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe
Kulinarny karnet Christopherakolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Tortownica 20cm. 160g ciasta kadayif 50g masła 200g sera ricotta 200g twarogu 50ml kremówki 2 łyżki posiekanych pistacji Syrop atar. ¼ szkl. wody 125g cukru 1 łyżka wody(...)niteczki. Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać. Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni. Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto. Taki serniczek nie jest
Kulinarny karnet Christophera