Okres od jesieni do wiosny sprzyja chorobą, więc polecam wam zrobić domowy syrop na bazie miodu z dodatkiem cytryn i imbiru, który wskazany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, grypie. My zażywamy go również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności organizmu. Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu natomiast w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą(...)Zaleca się spożywać rano. Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :) Składniki: 2 cytryny 2-3 cm korzenia imbiru miód Przygotowanie: Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć. Imbir cieniutko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Słoiczek i nakrętkę umyć, wyparzyć i osuszyć. Do słoiczka wlać 2 łyżki
Ala piecze i gotujejest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie: 25 min. Składniki: Biszkopt: ● 125 g mąki pszennej ● 125 g drobnego cukru ● 4 jajka Syrop : ● 100 ml wody ● 50 ml mocnej kawy ● 50 ml ciemnego rumu ● 50 g cukru Krem kawowy: ● 300 g miękkiego masła ● 180 g drobnego cukru ● 80 ml wody ● 1 jajko(...)około 25 minut. Sprawdź, czy biszkopt jest upieczony, nakłuwając go drewnianym patyczkiem (lub ostrzem noża), patyczek musi być suchy. Upieczony biszkopt wyjmij z formy, pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie syropu: W rondelku zagotuj cukier i wodę. Zdejmij z ognia, przestudź, domieszaj rum i kawę. Odstaw. Przygotowanie kremu kawowego: Miękkie masło utrzyj na puch. Odstaw. W rondelku zagotuj wodę z cukrem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaodrobiny słodyczy. Oczywiście, to również sama kawa może być deserem wystarczy dodać do niej warstwę spienionego mleka, przyprawy (np. cynamon) czy bitą śmietaną lub wzbogacić ją o pyszny, rozgrzewający syrop piernikowy. Jak go przygotować? Przepis znajdziecie poniżej: Syrop piernikowy do kawy lub deserów Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie(...)grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy na gaz. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy na małym około 1 minuty. Gorący syrop odstawiamy do przestudzenia i przelewamy do słoiczka z zamknięciem, buteleczki itd. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem mieszamy. Syrop może zmienić konsystencję na bardziej gęstą, ale w kontakcie z ciepłą kawą szybko
Słodkie okruszkimlecznej. W Indiach Pakistanie masę mleczną przygotowuje się podgrzewając mleko na małym ogniu do czasu odparowania większości wody – taka masa nosi nazwę Khoya. Przygotowane kulki maczane są w syropie cukrowym z charakterystycznymi dla tego regionu przyprawami – kardamonem, wodą różaną, kewrą albo szafranem. Deser ten jest bardzo często jedzony na wszelkiego rodzaju imprezach – weselach, festiwalach i w trakcie(...)mleko w proszku ( nie granulowane ) – 200 g * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * mąka pszenna – 1 czubata łyżka * śmietana 18% gęsta, kwaśna – 100 ml * olej do smażenia SYROP: * cukier – 300 g * woda różana – 4-5 łyżek * kardamon – kilka ziarenek * wiórki kokosowe, zielone pistacje – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULAB JAMUN: Mleko w proszku przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz
Ostra na Słodkofigi zawsze kończy się za szybko, chcę więc nacieszyć się na zapas. Tym razem przygotowałam sernik, na który przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny(...)smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru. Karmelizowane figi na wierzchu to czysta rozpusta; całość smakuje obłędnie! I wygląda pięknie. Ale mi wszystko, co z figami, podoba się wręcz szalenie... Sernik z czarnego bzu z karmelizowanymi figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych(...)gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Daktyle
Via Gustogłęboki i wyrazisty. Mleko roślinne z orzechów laskowych: 1,5 szklanki orzechów laskowych ok. 4 szklanki przegotowanej wody (1 litr) + do namoczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego syrop klonowy lub z agawy do smaku Jesienna kawa na mleku orzechowym z figami: ok. 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki (u mnie z błonnikiem) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 lub 1 łyżeczka(...)miodu lub syropu z agawy mleko roślinne z orzechów laskowych świeże figi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki orzechów laskowych ok. 4 szklanki przegotowanej wody (1 litr) + do namoczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego syrop klonowy lub z agawy do smaku ok. 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki (u mnie z błonnikiem) 1/2 łyżeczki
Poezja smakumojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę. Na czymś trzeba oszczędzić 😉 Składniki(...)Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować. Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do syropu wrzucić połówkę cytryny. Zmniejszyć moc palnika pod syropem i wrzucić brzoskwinie. Gotować je na palniku o małej mocy (by woda leciutko pyrkotała) 30-35 minut. Gorące brzoskwinie wkładać do słoików
Weekendy w domu i ogrodziepuszki możemy użyć zwykłych, które wyfiletujemy i zalejemy jakąś gotową galaretką np. pomarańczową. Składniki na 3 porcje: 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody 4 łyżki ulubionego słodkiego syropu (u mnie bzowy) lub cukru pudru łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody 2 łyżki nasion chia puszka mandarynek w lekkim syropie wraz z zalewą łyżeczka żelatyny(...)wiórki z czekolady) Przepis na galaretkę kokosową z mandarynkami Żelatynę namoczyć w odrobinie wody (3 łyżki) i poczekać kilka minut aż napęcznieje. Do garnka wlewamy mleko z puszki, wodę, syrop lub cukier, wanilię, żelatynę, chię i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści a mleko kokosowe będzie gorące, ale nie doprawadzamy go do wrzenia. Przelewamy do naczynek zostawiając trochę
Ugotowane pozamiataneDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie . Słodkie, proste w przygotowaniu, skąpane klasycznym amerykańskim czekoladowym syropie… Małe niebo na talerzu Kto się skusi? Czekoladowy syrop (i inne wspaniałe produkty) możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 2 jajka mała szczypta soli(...)szklanka wody gazowanej odrobina oleju bita śmietana – domowa lub kupna borówki syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptą soli. Miksujemy lub mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy z obu stron na złoto (na małej ilości tłuszczu, ja tylko smaruję
Słodkie okruszkicóż, chyba dopada mnie przedślubny stres. Proszę, pocieszcie mnie, że nie ja jedna tak mam... Tymczasem mam dla Was wyjątkowo udane ciasto z malinami. Bardzo chciałam wykorzystać syrop, który przygotowałam w bzowym sezonie, a poza tym marzyło mi się ciasto udekorowane półkulami z musu. Widziałam je już chyba wszędzie; czyżby nowa moda...? Pierwszy raz przygotowałam sernik bez spodu; nie brakowało(...)śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 225 g malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu malinowo-bzowego 3 listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko do połączenia składników. Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele innych) w zasięgu ręki :P bez certyfikatu Nazwa: Pasta z orzechów laskowych/ z orzechów laskowych z kakao/ z migdałów Firma: Amandin Skład: Pasta z orzechów laskowych: syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (22,5%), inulina*, syrop z agawy*, substancja konserwująca (błonnik, guma ksantanowa, guma arabska, guma guar), zagęszczacz (pektyna). Pasta z orzechów laskowych z kakao: syrop ryżowy*, woda, orzechy(...)laskowe* (20%), kakao* (3%), zagęszczacz (pektyna), skrobia*, aromat naturalny*, substancja konserwująca (guma ksantanowa, guma arabska, guma guar). Pasta z migdałów: syrop ryżowy*, woda, migdały* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca (pektyna). * - Składniki ekologiczne. Masa netto: 330g Wartości odżywcze: Pasta z orzechów laskowych: 100g/367 kcal, tłuszcz – 15g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9g, węglowodany – 54g w tym cukry – 27g, białko
Candy PandasPropozycja na leniwe weekendowe śniadanie: chrupiące gofry owsiane z malinami i syropem klonowym. Takie śniadania uwielbiam! Składniki (na 6 dużych szt.): 250 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane) 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu (można pominąć) szczypta soli 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody 6 łyżek(...)masła orzechowego 5 łyżek syropu klonowego lub innego słodziwa (erytrytol, ksylitol, syrop daktylowy) 1,5 szklanki mleka roślinnego Dodatki: ulubione owoce, syrop klonowy Przygotowanie: 1. W misce wymieszać wszystkie składniki suche (5 pierwszych składników). 2. Siemię lniane zalać 3-4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. 3. Do składników suchych dodać mokre, tj. siemię lniane
Domowa Cookierenka AgiProsty w wykonaniu, a niezwykle pyszny i aromatyczny syrop idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do różnych ciepłych czy zimnych trunków, ale i jako składnik deserów czy też do nasączania biszkoptów ;-) Przepis na ten syrop podawałam równo rok temu. Cieszył się on jednak tak dużą popularnością, że postanowiłam go przypomnieć. W tym roku urozmaiciłam go o większą ilość cytryny(...)oryginalnie! Kto jednak woli tradycyjne smaki, zapraszam do przepisu podstawowego: SKŁADNIKI: - 60 długich gałązek mięty - 3 litry wody* - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny * można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko
Wielopokoleniowoproteinowe. No bo kto powiedział że zdrowo, to niekoniecznie smacznie?! Tutaj mam smak i aromat kokosa , bardzo naturalnie wypadający w degustacji i nie zasładzający mi deseru, tak jak typowe syropy kokosowe. Kokosowy Aromat Funky Flavors oraz Masło orzechowe Meridian Smooth Butter można znaleźć w ofercie dietetycznego sklepu internetowego Guiltfree.pl . Składniki na 1 porcję: 1 szkl. mleka 2% 1 łyżka proszku(...)waniliowy bez cukru 1 łyżeczka kakao 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors - bez cukru i tłuszczu! 1/2 szkl. płatków owsianych górskich - NIE błyskawicznych! 1/2 banana - dużego 1 łyżka syropu z agawy - lub więcej; do polania po wierzchu; można zastąpić płynnym miodem lub syropem klonowym 2 łyżeczki masła orzechowego Meridian Smooth Butter - 100% naturalne! bez cukru i soli! bez oleju
Grunt to przepis!