miodu 500 gram truskawek kilka borówek mięta 2-3 łyżki masła z orzechów nerkowca gałka muszkatołowa migdały bez skórki do dekoracji dodałam jeszcze odrobinę syropu z hibiskusa, ale jeżeli nie masz to polej wierzch jedynie miodem Płatki mocz w mleku a następnie podgotuj z dodatkiem miodu, masła orzechowego i gałki muszkatołowej do momentu wchłonięcia(...)całego płynu. Truskawki pokrój drobno i część wmieszaj w ugotowaną owsiankę. Przełóż owsiankę do dwóch miseczek i udekoruj: truskawkami, borówkami, posiekanymi migdałami i syropem z hibiskusa jeśli go masz. Syrop z hibiskusa zrobiłam samodzielnie. W 500 ml wody gotowałam 1/3 szklanki hibiskusa przez 5 minut. Wyłowiłam kwiaty hibiskusa i dodałam 1/2 kg cukru. Gotowałam na wolnym ogniu syrop jeszcze
Mango PapajaWitam Kochani Nie dawno dodawałam na bloga przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu, dziś przychodzę do Was by podzielić się z Wami przepisem na pyszny syrop z kwiatów lipy. Drzewa lipowe obecnie obficie kwitną i jest najlepszy czas by przygotować taki właśnie cudnie pachnący syrop :) zapraszam i polecam :) SKŁADNIKI -100-120g kwiatów lipy ( w pełni rozwiniętych, bez łodyg(...)chłodne i ciemne miejsce, a gdy są upały to do lodówki. Po upływie 48h przecedzamy wszystko przez gazę. Kwiaty wyciskamy i tu kończy się ich rola. Syrop zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy na nim słoiczki i wlewamy wodę do połowy słoiczków. Pasteryzujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupuszyste, słodkie placki smakują dobrze same lub ze wszelakimi dodatkami. Te z dodatkiem serka wiejskiego są wyjątkowo puszyste i treściwe. W sezonie na truskawki obowiązkowo z ich dodatkiem. Dodatek syropu z kwiatów czarnego bzu nadaje im delikatnie kwiatowy aromat. Nie macie takiego? Można go zastąpić innym płynnym syropem, ważne aby po wymieszaniu z truskawkami sprawił, że puszczą swój smaczny(...)opakowanie serka grani 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanku cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka masła Do podania: 250g świeżych truskawek 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy
Smaczna StronaSkładniki (tortownica o średnicy 16 cm) - 2 banany - 60 g masła orzechowego - 10 g wiórek kokosowych - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka syropu klonowego* - 10 g słonecznika Krem czekoladowy - 150 ml mleczka kokosowego z puszki - 70 g gorzkiej dobrej czekolady - 30 g masła orzechowego - 30 g syropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła. Wykonanie Spód Banany wraz(...)masłem orzechowym blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy syrop i ponownie blendujemy. Dodajemy wiórki, słonecznik oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe
Health-Fit-Lifepochodzący z kuchni kresów północnych, litewskiej i niemieckiej. Melszpejz do zapiekanka na słodko podawana z jabłkiem, którą można podać na zimno lub ciepło. Zazwyczaj podawana jest z konfiturą lub syropem. Ja przygotowałam jesienną wersję melszpejz czyli dyniowy deser z jabłkiem. Podałam go z syropem Diamant. Składniki: 4 jabłka 2 łyżki puree z dyni 2 jajka 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka(...)mąki garść sucharków 1,5 łyżki masła 3 łyżki s yropu Złocistego Diamant 1/2 łyżeczki cynamonu syrop Złocity Diamant do polania 3 jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Mleko z masłem zagotowujemy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Dodajemy cynamon, syrop złocisty Diamant , starte jabłka, żółtka oraz puree z dyni. Ubijamy pianę z białek i Dodajemy ją do masy
Kuchnia w oparachpowinny jednak uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ze względu na kwas szczawiowy występujący w liściach szpinaku. Składniki: garść świeżego szpinaku 1 pomarańcza 1 gruszka 2 łyżki syropu Aloe Vera (dostępny w Naturhouse ) 100 ml wody mineralnej Wykonanie: Pomarańczę, gruszkę oraz szpinak myjemy i osuszamy. Gruszkę oraz pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Do misy(...)blendera wrzucamy pokrojone owoce, szpinak i wlewamy syrop Aloe Vera. Blendujemy na gładką masę i dodajemy wody mineralnej. Mieszamy i przelewamy do szklanki. 4. KOKTAJL Z BURAKIEM Koktajl z burakiem każdego postawi na nogi i doda energii. Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Poprawiają odporność organizmu - pomagają w walce z wirusami, chronią przed nowotworami, obniżają
Kuchnia MagdaLenytrafił do przełożenia ciasta. Lekki, puszysty, z waniliową nutką. Jeśli lubicie, a ja czasem lubię, traktujcie go jako bazę i dodajcie ulubione dodatki – u mnie zwykle kawa lub syrop kawowy np. brownie albo też amaretto czy rum. Mniammm. Taki krem idealny będzie do wszystkiego, do deserów, do przełożenia ciast i ciasteczek. Nie jest bardzo słodki. Dobrze, metrowiec zrobić dzień(...)cukru waniliowego\r","1,5 szklanki mleka\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","200 g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","syrop smakowy, dowolny alkohol (opcjonalnie)\r","\r","Polewa\r","6 \u0142y\u017cek mas\u0142a\r","6 \u0142y\u017cek cukru\r","6 \u0142y\u017cek mleka\r","6 \u0142y\u017cek kakao
Mieszam w Garnkuzdaniem) o wiele lepsze niż z francuskiej. Makaroniki na bezie francuskiej polegają jedynie na prawidłowym ubiciu białek i połączeniu ich z resztą składników. Makaroniki na bezie włoskiej wymagają przygotowania syropu cukrowego i połączeniu go w odpowiedniej temperaturze z ubitymi na sztywno białkami, a później z pozostałymi składnikami. Ta włoska metoda jest metodą bardzo dokładną i troszkę trudną- wymaga(...)odrobinę dowolnego barwnika (u mnie odrobina niebieskiego), wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, by nie było grudek, a masa miała jednolity kolor. Z 100 g cukru i wody ugotować w garnuszku syrop do temperatury 118 st.C. W międzyczasie, gdy syrop będzie zbliżał się do wspomnianej powyżej temperatury, zacząć ubijać drugie 40 g białka. Do sztywnej białej piany wlewać strumyczkiem gorący syrop, miksować
Nastoletnie Wypiekaniekonfiturę, taką jak Natasza . Po obraniu dwóch mandarynek z białych błonek stwierdziłam jednak, że nie mam cierpliwości ani całego dnia na zabawę, wycisnęłam więc z pozostałych sok i przygotowałam syrop. I wiecie co? To był doskonały pomysł! Czarna herbata z takim syropem smakuje obłędnie. Do tej pory wypijałam dziennie całe litry; okazało się jednak, że mogę wypić jeszcze więcej! Syrop(...)jest wyraźnie mandarynkowy, z lekką nutą korzennych przypraw. Mówię Wam - coś cudownego! I jak pięknie pasuje do śniegu za oknami... Korzenny syrop z mandarynek z Cointreau Składniki: (na 3 słoiczki) 1 kg mandarynek 500 g cukru sok z 1 cytryny 1 gwiazdka anyżu 4cm kawałek kory cynamonu 4 kapsułki kardamonu 2cm kawałek imbiru (świeży lub suszony) 175 ml Cointreau
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOkres od jesieni do wiosny sprzyja chorobą, więc polecam wam zrobić domowy syrop na bazie miodu z dodatkiem cytryn i imbiru, który wskazany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, grypie. My zażywamy go również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności organizmu. Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu natomiast w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą(...)Zaleca się spożywać rano. Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :) Składniki: 2 cytryny 2-3 cm korzenia imbiru miód Przygotowanie: Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć. Imbir cieniutko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Słoiczek i nakrętkę umyć, wyparzyć i osuszyć. Do słoiczka wlać 2 łyżki
Ala piecze i gotujejest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie: 25 min. Składniki: Biszkopt: ● 125 g mąki pszennej ● 125 g drobnego cukru ● 4 jajka Syrop : ● 100 ml wody ● 50 ml mocnej kawy ● 50 ml ciemnego rumu ● 50 g cukru Krem kawowy: ● 300 g miękkiego masła ● 180 g drobnego cukru ● 80 ml wody ● 1 jajko(...)około 25 minut. Sprawdź, czy biszkopt jest upieczony, nakłuwając go drewnianym patyczkiem (lub ostrzem noża), patyczek musi być suchy. Upieczony biszkopt wyjmij z formy, pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie syropu: W rondelku zagotuj cukier i wodę. Zdejmij z ognia, przestudź, domieszaj rum i kawę. Odstaw. Przygotowanie kremu kawowego: Miękkie masło utrzyj na puch. Odstaw. W rondelku zagotuj wodę z cukrem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaodrobiny słodyczy. Oczywiście, to również sama kawa może być deserem wystarczy dodać do niej warstwę spienionego mleka, przyprawy (np. cynamon) czy bitą śmietaną lub wzbogacić ją o pyszny, rozgrzewający syrop piernikowy. Jak go przygotować? Przepis znajdziecie poniżej: Syrop piernikowy do kawy lub deserów Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie(...)grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy na gaz. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy na małym około 1 minuty. Gorący syrop odstawiamy do przestudzenia i przelewamy do słoiczka z zamknięciem, buteleczki itd. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem mieszamy. Syrop może zmienić konsystencję na bardziej gęstą, ale w kontakcie z ciepłą kawą szybko
Słodkie okruszkimlecznej. W Indiach Pakistanie masę mleczną przygotowuje się podgrzewając mleko na małym ogniu do czasu odparowania większości wody – taka masa nosi nazwę Khoya. Przygotowane kulki maczane są w syropie cukrowym z charakterystycznymi dla tego regionu przyprawami – kardamonem, wodą różaną, kewrą albo szafranem. Deser ten jest bardzo często jedzony na wszelkiego rodzaju imprezach – weselach, festiwalach i w trakcie(...)mleko w proszku ( nie granulowane ) – 200 g * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * mąka pszenna – 1 czubata łyżka * śmietana 18% gęsta, kwaśna – 100 ml * olej do smażenia SYROP: * cukier – 300 g * woda różana – 4-5 łyżek * kardamon – kilka ziarenek * wiórki kokosowe, zielone pistacje – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULAB JAMUN: Mleko w proszku przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz
Ostra na Słodkofigi zawsze kończy się za szybko, chcę więc nacieszyć się na zapas. Tym razem przygotowałam sernik, na który przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny(...)smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru. Karmelizowane figi na wierzchu to czysta rozpusta; całość smakuje obłędnie! I wygląda pięknie. Ale mi wszystko, co z figami, podoba się wręcz szalenie... Sernik z czarnego bzu z karmelizowanymi figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych(...)gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Daktyle
Via Gusto