syrop - 6989 przepisów (strona:35/466)

Galaretka cytrusowa według Gordona Ramsay’a 302

Dzisiejsza propozycja to pyszny, prosty deser przygotowany na podstawie przepisu guru kulinarnego Gordona Ramsay'a. Galaretka cytrusowa przygotowana ze świeżych owoców, zalana syropem z cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie(...)wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli gotujemy by cukier się rozpuścił. Zostawiamy syrop na jakieś 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Syrop można przechowywać w lodówce i wykorzystywać w miarę potrzeb) Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie obieramy oraz wykrajamy nożem miąższ bez białych błonek. Robimy to wszystko nad sitkiem, pod którym znajduje się

Kolizje Smaków
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 232

tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją mamę(...)Składniki 2-3 jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark do masy jajecznej 4 kromki pieczywa tostowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju na syrop: 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo otartego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kakaowe babeczki z jeżynami 153

babeczki z jeżynami w piekarniku, trwa to ok. 30 minut. To ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze. 1, 5 szklanki mąki(...)szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki crunchy czekolada z pomarańczą Kupiec jeżyny w syropie syrop z jeżyn i cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, kakao i miksujemy. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1434.Syrop z pigwy 109

Anioły z Anielskich Przysmaków obdarowały mnie syropem z pigwy ..Syrop z pigwy jest sporządzony z naturalnych składników, bez konserwantów..a na bazie cukru , soku z owoców pigwy i pigwowca i niewielkiego dodatku alkoholu..Wystarczy odrobina syropu aby poczuć jego smak..Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty..do różnego rodzaju  deserów i napojów.. W upalne dni wystarczy woda, kilka(...)kostek lodu, kilka kropel syropu i napój chłodzący gotowy.... Syrop z pigwy jako zamiennik cukru w owsiance..pycha.. Pigwa jest rośliną pochodzącą z dalekiego wchodu i dotarła aż do Europy południowej. Wywodzi się z rodziny różowatych. Z wyglądu podobna do małej gruszki, kolorem żółta i aromatyczna.Pigwa wzmacnia odporność organizmu, regeneruje wątrobę, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wzmaga apetyt, przeciwdziała

Moje domowe kucharzenie
Pieczone jabłko z bezą i dodatkami.... hmmm ;-) 199

Pieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami,  masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi....  Kochani wydaje mi się, że nie trzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehh Przepyszne ;-) składniki: - jabłko wydrylowane - orzechy włoskie - 2 łyżki masła - cynamon - kardamon mielony - 3 łyżki syropu różanego - łyżka serka mascarpone - płatki migdałowe Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę(...)masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut.  na bezę migdałową: - 1 białko - szczypta soli - 1 łyżeczka

SMYKWKUCHNI
Wiosenna babka miętowa 150

wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny. Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v   4 jajka v   150 g cukru(...)mąki ziemniaczanej v   150 g masła/margaryny v   1 łyżeczka proszku do pieczenia v   wanilina lub prawdziwa wanilia v   100 ml słodkiego syropu miętowego Do przybrania: v   400 ml śmietany 36% v   1 łyżeczka syropu miętowego v   2 łyżki cukru pudru Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo

Mia Cucina Sofieta
Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej 259

Obiad :) ten kurczak stał się przebojem na naszym stole- ostrość musztardy ze słodyczą syropu klonowego- zachwycił każdego. Czy wiecie, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód I zawiera też mniej kalorii :) Jako pierwsi w pozyskiwaniu syropu klonowego I wyrobu cukru byli Indianie z Ameryki, z części północno-wschodniej. Polecam :) Zaczynamy : Składniki: udka z kurczaka 1 musztarda Dijon(...)syropu klonowego 2 łyżki octu winnego sól, pieprz rozmaryn  Wykonanie: Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :). Mieszamy by udka przeszły marynatą. Odstawiamy na pół godziny. *Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie

Smaki Edyty
Tymiankowa brzoskwinia do mięs 179

natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Zagotować wodę z miodem i tymiankiem- ostudzić. Włożyć połówki brzoskwini   ( jeśli są miękkie )do syropu i zostawić w nim. Wyjąć łyżką cedzakową . Układać obok mięsa posypując drobnymi listkami tymianku i szczyptą pieprzu. * Jeśli brzoskwinia jest z tych jeszcze twardawych to włożyć połówki do syropu- zagotować(...)wyłączyć i zostawić by syrop przestygł. Sprawdzić czy brzoskwinia jest miękka   , jeśli tak to zostawić w syropie - jeśli jest jeszcze twardawa to doprowadzić do zagotowania ponownie. ** Syrop z aromatyzowania brzoskwini proponuję użyć jako herbatkę brzoskwiniowo -tymiankową. Dolewam po prostu wody , wkładam 2 herbaty w saszetkach ( czarne lub brzoskwiniowe ) i zagotowuję. Ilość wody zależy od tego jak mocny i słodki

Buniabaje w kuchni
Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z kwiatów czarnego bzu 53

Doprawdy...jak do tego doszło, nie wiem, że wciąż na blogu nie ma przepisu na syrop z czarnego bzu, choć w od lat regularnie zapełniam nim zapasy na chłodne miesiące. Dlatego przybywam czym prędzej z bardzo prostą recepturą, dopóki jeszcze można zebrać ostatnie kwiaty z tego wspaniałego krzewu. Odurzający, słodki zapach kwiatów miesza się z orzeźwiającym aromatem cytryn, tworząc przy(...)lata. Całą tę rozkosz można zachomikować w butelkach i słoiczkach i cieszyć się czerwcowym słońcem i wspomnieniem soczyście zielonej trawy, gdy za oknem jesienne zawieje lub śnieżny puch. Ten syrop jest wspaniały również jako baza do letniej lemoniady, a dodatkowo dzięki przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, immunomodulującym i przeciwdrobnoustrojowym właściwościom kwiatów czarnego bzu, fantastycznie wspiera odporność i wspomaga w czasie przeziębienia i problemów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
WEGAŃSKI MILLEFEUILLE Z ORZECHAMI NERKOWCA I MALINAMI 47

przy czym wierzchnia warstwa jest polana lukrem. Przypomina ono nieco polską napoleonkę. Ja mam dla Was przepis na wegańską wersję „millefeuille” na bazie orzechów nerkowca, migdałów, mąki z ciecierzycy, syropu klonowego i malin. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jest warte wysiłku, bo jest to oryginalny i stuprocentowo wegański deser. Przygotowanie: 1 godz. Chłodzenie: 24 godz. Gotowanie(...)ciecierzycy ● 30 g mąki migdałowej (mielonych migdałów) ● ¼  łyżeczki cynamonu ● ½ łyżeczki proszku do pieczenia ● ¼ łyżeczki wanilii w proszku ● 2 łyżeczki cukru kokosowego ● 2 łyżeczki oleju kokosowego ● 1 łyżka syropu klonowego ● 1 szczypta soli ● 1 łyżka mleczka kokosowego w proszku ● kilka malin do dekoracji   Na krem z orzechów nerkowca : ● 50 g orzechów nerkowca ● 10 cl wody kokosowej ● ½ łyżeczki miodu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Miętowa herbatka z ananasem i i pigwą w syropie 131

pogodą nie rozpieszcza (oby czerwiec przyniósł jej poprawę). Serwuje Wam zatem pyszną, mega wzmacniającą odporność herbatkę na bazie mięty, owocu ananasa i bogatej w witaminę C pigwy w syropie prosto od ETERNO :) Składniki (2 szklanki): 2 duże gałązki świeżej mięty gruby plaster świeżego ananasa 3 łyżki pigwy w syropie + 2 łyżki dodatkowo syropu wrzątek Przygotowanie: Miętę myjemy i osuszamy. Ananasa(...)obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Liście mięty, ananasa oraz pigwę z syropem zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy w dzbanuszku na około 5 minut do zaparzenia. Przelewamy do szklanek i pijemy na zdrowie :) Smacznego

ChilliJemy
Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z pokrzywy z miętą 105

także działa antyalergicznie i jest pełna witamin. Pokrzywę można zbieraż od wiosny do jesieni ale to właśnie teraz ma w sobie najwięcej soku. Soku, który można zamienić w przepyszny syrop i zachować na szare miesiące w słoiczkach, by pod grubym kocem móc przywołać leśne, ciepłe wspomnienia lub od razu dodawać go do wiosennych herbat i lemoniady :) Taki syrop może być(...)pysznej Majowej Pokrzywy czesanej wiosennym wiatrem i zamknijmy jej świeżość w słoiczkach i buteleczkach. A jeżeli chcielibyście spróbować pokrzywy w innym wydaniu, to wskoczcie po przepis na słowiańskie Chwaściaki . Syrop z pokrzywy z miętą Potrzebujesz: 500g liści młodej pokrzywy 400g cukru 400ml wody 4 gałązki mięty sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: 1. Liście pokrzywy umyj i wyciśnij z nich

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Poradnik. Leczenie kaszlu domowymi sposobami 96

nakryć ręcznikiem głowę oraz miskę. Woda nie powinna parzyć w twarz. Oddychać powoli ustami i nosem przez 8 – 15 minut. Taka inhalacja łagodzi ból i hamuje kaszel odruchowy. Syrop z cebuli. Cebulę drobno posiekać a następnie zasypać 150 g cukru trzcinowego, odstawić na kilka godzin, wycisnąć sok. Co godzinę spożywać 1 łyżkę. Nie wskazany dla chorych na cukrzycę. Prawoślaz(...)gęsty płyn w ilości 3 – 4 filiżanki dziennie. Prawoślaz lekarski wspomaga błonę śluzową oskrzeli, aby nie rozpuścił się śluz występujący w korzeniu konieczne jest przyrządzanie go na zimno. Syrop i cukierki na kaszel. Z prawoślazu lekarskiego jest dostępny w aptece syrop łagodzący oraz cukierki na kaszel, pobudzające wydzielanie śliny; jest to ważne przy podrażnionej śluzówce gardła. My polecamy Syrop

ProstePesto.pl
Odwrócony jabłecznik piernikowy bez tłuszczu FIT 109

jabłecznik z pierniczkową nutą. Świetny do wzięcia na wynos, by umilić sobie czas w pracy, czy szkole. Ponadto wykonany jest bez użycia tłuszczu, z minimalną ilością cukru w postaci syropu klonowego i na mące pełnoziarnistej. Mniam! Składniki: – 125ml wody – 3 jabłka – 60ml syropu klonowego – 150g mąki żytniej 720 – 150g musu jabłkowego – 2 łyżki melasy(...)stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i gotujemy z połową wody pod przykryciem 3-4 minuty na średnim ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy syrop klonowy i mieszamy. W małej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól. W oddzielnej misce mieszamy mus jabłkowy, melasę, jajka (lub zamiennik

Be Fit Be Strong
Wiśnie w syropie po szwarcwaldzku 130

zdążyłam w zeszłym roku podzielić się tą pyszną i odrobinę wykwintną wiśniową wspaniałością do słoików. Kwaskowate owoce zatopione w słodkim syropie przesiąkniętym kakaową nutą, która nadaje tego niepowtarzalnego smaku i charakteru. Idealne ze świeżymi rogalami lub grubą kromką chałki na leniwe śniadanie, kiedy słońce przedziera się prze wciąż zielone liście :) Delikatny dodatek likieru sprawia, że całość zyskuje głębię(...)coś, co wynosi smak na kolejny poziom. To coś więcej, niż wiśnie w syropie i coś więcej, niż czeko-wiśnia...to ciężki smak pełen wdzięku i delikatnej dostojności, który doda szyku Waszym ciastom, deserom i wszystkiemu, do czego ich użyjecie. To taki Czarny Las w słoiczku! Wystarczy, że ubijecie śmietanę, dodacie te oto wiśnie i oprószycie lekko kakao i przepyszny

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania