syrop - 6989 przepisów (strona:39/466)

Mazurek chałwowy 182

czarujmy się, rafinowany cukier nikomu nie służy)? Też by przecież chciał spróbować świątecznych słodkości. Trzeba więc opracować albo znaleźć przepis przyjazny młodocianym (Leśny mech po zastąpieniu cukru miodem albo syropem klonowym również jest dzieciak friendly!). A zatem mam dla was pyszny chałwowy mazurek, który z czystym sercem możemy dać roczniakowi, a nawet młodszemu dziecku - szczególnie, że jest to słodycz bogata(...)przepis na wersję z masą pomarańczową, naprawdę smakowitą. Mazurek chałwowy (przepis na blachę 26x35cm) Spód: 250 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru/2 łyżki miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła 2 jajka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, słodzidło i masło – posiekać je drobno. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto tak, by powstała

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jesienne ciasto z gruszkami 173

gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką syropu klonowego, polałam więc nim spód/wierzch (zależy, z której strony spojrzeć) ciasta. Dodatkowo całość upiekłam do góry nogami , żeby nie było nudno, i dodałam orzechów włoskich dla całkowitej rozpusty.  Efekt(...)mnie nie rozczarował - ciasto jest mięciutkie i puszyste, z delikatną karmelową nutą, orzechy chrupią, a gruszki są cudownie słodkie od syropu. To zdecydowanie od teraz jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Polecam Wam je ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
syrop z mirabelek 134

oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut Pod koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryny sok wyciśnięty z cytryn Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji.   Przez smak śliwki wyraźnie przebija się(...)cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory .  Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać go z wodą Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie sprawdza się jako polewa do lodów i innych deserów. i gdy      zaczyna łamać w kościach

w mojej kuchni
Pancakes 118

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom i nie tylko. Idealne na śniadanie bądź podwieczorek. Oryginalnie podawane z syropem klonowym i ja właśnie takie lubię najbardziej. Natomiast zamiast syropu można podać je z dżemem, konfiturą bądź po prostu posypać cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty od Olgi Smile . Składniki na ok 25 szt: 100 g rozpuszczonego masła(...)szklanki mąki 2 jajka 125 ml mleka 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki sody 1 łyżka cukru olej do smażenia syrop klonowy bądź inny ulubiony dodatek Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, sodę. Dodać rozpuszczone masło, mleko, maślankę i jajka. Zmiksować lub dokładnie wymieszać.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub z innym

Moja Galeria Smaku
Jogurt z musem gruszkowym i muesli 127

śniadanie składające się z musu gruszkowego, jogurtu naturalnego oraz domowej wersji muesli. Jest pysznie i fit :) Składniki na 1 porcję: 1 dojrzała gruszka 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu, bądź syropu z agawy) 2 łyżki muesli/granoli (użyłam domowej z tego przepisu) Gruszkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jogurt wymieszać z syropem klonowym. Do szklanki przełożyć(...)połowę musu, dodać jogurt, następnie pozostałą część gruszki. Posypać muesli, ewentualnie polać jeszcze syropem klonowym. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Lody Klonowe 171

Lody Klonowe. Wszystko ładnie, wszystko pięknie, tylko ten syrop klonowy, dlaczego w Polsce jest taki drogi?! Właśnie w takich chwilach zazdroszczę Amerykanom, bo tam jest o wiele, wiele tańszy. Jednak ciekawość zwyciężyła, chciałam spróbować jak smakują takie lody, tym bardziej, że syrop klonowy uwielbia mój syn. Lody wyszły fajne, słodkie, miękkie, nawet bardzo, ale jak widać da się z nich(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 200 ml mleka 180 ml syropu klonowego 3 żółtka 30 g cukru Wykonanie: Do rondelka wlałam mleko, śmietanę kremówkę i cukier. Podgrzewałam na malutkim ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru (Nie wolno dopuścić do zagotowania się

Blondynka Gotuje
Skórki pomarańczowe w syropie 97

Pierwszy raz postanowiłam samodzielnie zrobić skórki pomarańczy w syropie. Na trzy małe słoiczki zużyłam: skórki z 6 średnich pomarańczy 1 kg cukru  300ml wody Skórki sparzyć wrzątkiem i zostawić w wodzie na 12 godzin. Po upływie tego czasu wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Znowu odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę i pokroić na plastry(...)odciąć delikatnie białe części. Pociąć w drobne kawałki. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać cukier, zagotować. Przełożyć do słoiczków razem z powstałym syropem.  Jest z tym trochę zabawy ale warto być cierpliwym.  Doskonałe do sernika..... Pozostały syrop przelać do butelki, posłuży jako dodatek do koktajli zamiast syropu cukrowego. Pachnie wspaniale

Jemy Pijemy
Syrop z marakui 144

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten syrop u  Donny , zaczęłam wyobrażać sobie jego smak. To jak cudownie musi orzeźwiać w letni dzień, podany z dużą ilością lodu! Po jakimś czasie natrafiłam na ten sam przepis na stronie Magazynu Kuchennego . Czekałam tylko na moment kiedy w końcu gdzieś dostanę ten magiczny owoc, który niestety nie jest łatwo dostępny! W końcu nadszedł(...)dzień i dziś przedstawiam Wam ten syrop. Absolutnie fantastyczny w smaku, wystarczy mała ilość, rozcieńczona z wodą, wykończona dużą ilością lodu - u nas dodatkowo ze świeżymi listkami mięty i melisy. Pyszne! Polecamy :)  Składniki: 1 szklanka miąższu z marakui ( u mnie koło 6-7 sztuk), 2 szklanki wody, 4 szklanki cukru, 1/2 szklanki soku z cytryny Wszystkie składniki syropu umieścić

Plate of Joy
Zapiekana owsianka z bananami i jabłkiem 134

owsianka może kojarzyć się z przykrym koszmarem dzieciństwa – bezsmakową, rozgotowaną papką. Jednak zapewniam Cię, że ta owsianka nie ma nic wspólnego z tamtymi niezbyt ciekawymi doznaniami smakowymi. Owoce oraz syrop klonowy nadają jej pysznego, słodkiego smaku (ale nie za słodkiego, czego o poranku bym nie zniosła), natomiast po zapieczeniu wierzch staje się cudownie zarumieniony i chrupiący. Cynamon nadaje potrawie rozgrzewającą(...)łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrębów żytnich (opcjonalnie) 1 garść rodzynek ½ szkl. ciepłej wody lub ciepłego roślinnego mleka (migdałowego, sojowego, owsianego, itd.) 1 małe jabłko ½ dojrzałego banana 1 łyżka syropu klonowego (lub innego roślinnego słodzika, np. syropu z agawy) 1 ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka płatków migdałowych Piekarnik rozgrzej do 200 °C Przygotuj miseczkę, w której zapieczesz owsiankę, wsyp płatki owsiane

Roślinna - blog wegański
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 161

pobudek w ten weekend!  składniki: na ok. 10-12 placuszków 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1/2 szklanki mielonych orzechów lub migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej oraz syrop klonowy banan orzechy pekan lub inne Jajka roztrzepujemy w misce(...)łyżką nakładamy placuszki (bez użycia dodatkowego tłuszczu do smażenia). Smażymy na złoty kolor, po mniej więcej 1-2 minuty z każdej ze stron.  W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość syropu klonowego, dodajemy banany pokrojone w plastry oraz połówki orzechów pekan. Chwilę podsmażamy. Gorące banany i orzechy nakładamy na ciepłe placuszki. Możemy dodatkowo polać syropem klonowym. Inspiracja:  Kwestia Smaku . Smacznego

bistro mama
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 448

białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Masa wiśniowa: 150 ml syropu po wiśniach w zalewie 50 ml wody 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g mrożonych wiśni (bez pestek) Masa śmietanowa: 700-800 ml śmietanki kremówki(...)formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy i dodajemy mrożone wiśnie - dalej podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia owoców. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w 50 ml wody (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności

Słodka Strona
Placuszki z kaszy manny 29

łatwością. Ponadto placki z kaszą manną wychodzą miękkie i puszyste, można zajadać je solo na spacerze lub na śniadanie z dodatkami; najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. Dzięki ubitemu białku placuszki są puszyste jak chmurka. Bardzo lubię przygotowywać dla mojej córki różne placuszki, bo wiem że je lubi, ponadto jest to takie apetyczne i zachęcające(...)naleśników rozgrzej kilka kropli oleju. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta i usmaż placuszki po obu stronach, smaż na średniej mocy palnika. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: * jeśli przygotowujesz przepis dla niemowlaka lub małego dziecka, pomiń dodatek cukru waniliowego. W zamian możesz dodać ziarenka wydłubane z laski wanilii lub ekologiczny olejek waniliowy

ProstePesto.pl
Cytrynowe ciasto z kisielem na gofrach 38

szczypta soli   Składniki na krem na kisielu: 800 ml mleka 5 żółtek 80 g mąki pszennej 3 op. cytrynowego kisielu (każde opakowanie po 77 g proszku) 150 g syropu cytrynowego (koncentratu cytrynowego soku) 300 g masła 80 g cukru pudru   Dodatkowo: 1 op. cytrynowego kisielu (opakowanie 77 g) 150 g wody 150 g syropu cytrynowego (koncentratu cytrynowego soku(...)zrobić krem do ciasta z kisielem? Następnie przygotuj kisiel do kremu. 600 ml mleka zagotuj, a pozostałe 200 ml wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną, proszkiem kisielu cytrynowego i syropem cytrynowym. Do gotującego się mleka wlej powstałą mieszankę i całość mieszaj do momentu zagotowania, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym momencie możesz wyciągnąć masło

Via Gusto
PIECZARKI W SOSIE TERIYAKI 31

PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut CO POTRZEBUJESZ: – Pieczarki ok. 400g – wybieraj te mniejsze – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Sos teriyaki gęsty – duża czubata łyżka – Sos sojowy – 1 łyżka – Syrop z agawy – 1 łyżka – Olej – 2 łyżki – Masło – 1 duża łyżka – Cebula dymka – 1 sztuka – Papryczka chili – mniejsza sztuka – Czosnek – 2 większe ząbki – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Pieczarki obierz(...)drugą stronę i ponownie smaż do zarumienienia. 4. Drobno posiekaj 2 duże ząbki czosnku oraz małą papryczkę chili. Dodaj na patelnię. 5. Kolejno dodaj po łyżce sosu sojowego i syropu z agawy oraz dużą czubatą łyżkę sosu teriyaki. Całość przemieszaj. Popieprz do smaku. 6. Gotowe pieczarki przełóż na talerz. Posyp prażonym sezamem oraz posiekaną dymką. Do takich pieczarek świetnie sprawdzą

globuskulinarny
Limoncello 44

Oryginalny przepis na włoski likier na spirytusie, czyli domowa cytrynówka Limoncello . To orzeźwiająca, pyszna nalewka ze skórek cytrynowych oraz prostego w przygotowaniu syropu, podawana zazwyczaj w formie schłodzonej jako digestif. Jednak sprawdzi się idealnie nie tylko jako kieliszek doskonałego alkoholu na zakończenie posiłku, ale również jako dodatek do domowych lodów śmietankowych , deserów, a nawet owocowych sałatek ! Zasmakuj intensywnego aromatu cytryn(...)się nim z przyjaciółmi na domowym przyjęciu lub podaruj jako prezent innym pasjonatom podobnych smaków! Ten słodki likier powstaje poprzez macerowanie skórek cytrynowych w mocnym alkoholu, a następnie dodanie syropu z wody i cukru. Włoska nalewka z cytryn wytwarzana w Kampanii powstaje z cytryny odmiany Femminello St. Teresa znanej bardziej jako Sorrento, która charakteryzuje się grubą skórką i pięknym cytrusowym

Kuchnia Na Wypasie