biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie ok 300 g wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem(...)jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Przestudzić. Na upieczony biszkopt wyłożyć odsączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Syrop rozcieńczyć zimną wodą do objętości 3 szklanek. Wiśnie pozbawić pestek i ułożyć między kawałeczkami brzoskwiń. Dwie szklanki rozcieńczonego syropu zagotować dodając 3 łyżki
Praktyczna plnabierze lekko złotego koloru. Pozostaw do ostudzenia. Rabarbar odcedź na sitku, przełóż do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając, przez około 15-20 minut, do miękkości. Przygotuj syrop cukrowy: zagotuj 75 ml wody z cukrem, aż syrop osiągnie temperaturę 117°C (syrop nie może zbrązowieć, powinien pozostać przezroczysty!), sprawdź temperaturę termometrem cukierniczym. W międzyczasie ubij schłodzone białka(...)sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Wlewaj gorący syrop cukrowy bardzo cienkim strumieniem do piany z białek, cały czas ubijając, aż do ostygnie do temperatury pokojowej, dzięki temu beza będzie sztywna i lśniąca. Wyłóż rabarbar na spód tarty, udekoruj bezą włoską (przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu). Wstaw tartę na chwilę do piekarnika (pod rozgrzaną górną grzałką piekarnika
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskalody to absolutny HIT LATA! Lekkie, przyjemnie kokosowe, posłodzone syropem z agawy i puszyste jak chmurka. Na dodatek tylko z czterech składników! Czego chcieć więcej? Nawet nie potrzebujecie maszynki do lodów! Wystarczy dobry mikser i odrobina cierpliwości, aby móc cieszyć się smakiem letniej, kokosowej rozkoszy. Tak naprawdę możecie je podać z dowolnymi owocami - tym razem mój wybór padł(...)jagody. Nie mogłam też zapomnieć o syropie z agawy, który ostatnio jest moim małym uzależnieniem. Składniki: 2 puszki mleczka kokosowego light 1 duży jogurt grecki 5-6 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła) dwie łyżeczki mąki jaglanej (opcjonalnie) Do misy miksera wrzucamy gęstą część mleczka kokosowego, jogurt grecki, syrop z agawy i odrobinę mąki. Całość miksujemy
Kuchnia EllieSkładniki Kruche ciasto - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kukurydzianej - 3 żółtka - 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego - 2-3 łyżki syropu daktylowego Masa - 300 ml mleczka kokosowego - 90 g gorzkiej czekolady - 1 - 2 łyżki syropu daktylowego Dodatkowo - dowolne owoce Wykonanie Kruche ciasto Obie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Na koniec dodajemy syrop daktylowy. Całość(...)stopni przez około 20 - 25 min. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Masa Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleczko kokosowego i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy syrop daktylowy i łączmy do połączenia się wszystkich składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy masę na spód i chowamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa lekko się zetnie układamy
Health-Fit-Lifepotas. Dzięki związkom w nich zawartym działają przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczowo, działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar. Mają także właściwości wzmacniające ściany naczyń krwionośnych.W zimie syrop jest doskonały na przeziębienia i poprawę odporności. Składniki: 40 baldachów czarnego bzu 1 kilogram cukru 1l wody 3-4 limonki Sposób przygotowania: Zebrane rozkwitnięte kwiaty bzu, najlepiej w suchy słoneczny(...)dzień, rozłożyć na suchej ściereczce na stole. Mogą w nich być małe żyjątka. Następnie nad naczyniem, w którym będziemy robić syrop, odciąć delikatnie kwiaty od łodyżek, tak, aby nie pozbawić ich pyłku. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać sok z limonki i skórkę otartą z jednej sparzonej limonki. Tak przygotowanym syropem zalać kwiaty bzu, zawiązać gazą i odstawić
Gosia gotujedodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam z mięta, z imbirem, z różnymi owocami i cytrusami, ale co najważniejsze BEZ CUKRU, za to z dodatkiem syropu różanego lub miodu. Świetnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni! :) Dziś mam dla Was 2 przepisy, ale na pewno będzie ich więcej, bo moja wyobraźnia podpowiada mi już kilka nowych smaków. ;) Do przyrządzenia(...)wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym: 300 g limonek 1 kg cytryn 1 kg rabarbaru 300 g imbiru 1 pęczek mięty 1,5 l wody ok. 500 g syropu różanego (lub miodu) Butelki myjemy
Cooking Monstermasło chwilę blenduję, mieszam dzielę na kuleczki i wylepiam silikonowe foremki SKŁADNIKI NA SERNIK: 0,5 kg. sera zmielonego 6 jajek 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub miodu skórka otarta z 1 pomarańczy pół łyżeczki olejku waniliowego garść rodzynek, garść płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE: miksuję żółtka z syropem, aż powstanie aksamitna masa, dodaję olejek(...)sezamowe spody Piekę 35 minut w 180 stopniach. Serniczki muszą ostygnąć w piekarniku. Po ostygnięciu możemy polać je czekoladą POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g. gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej dodaję syrop i olej kokosowy gdy składniki sie połączą, przestudzoną masą polewam serniczki SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkębiałek a obok w miseczce przygotować 35g cukru. W małym garnuszku umieścić 150 g cukru i 50 ml wody. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować syrop do czasu aż temperatura dojdzie do 118C jednak bardzo ważna uwaga, syropu nie wolno mieszać podczas gotowania ani razu. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 100C wtedy zaczynamy ubijać białka. Białka(...)ubijamy jak na bezy ,do sztywności. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżeczka po łyżeczce. Gdy syrop osiągnie już chcianą temperaturę wlewamy go cienką strużką do ubitych białek, nie przerywając ubijania. Podczas wlewania mikser dać na najniższe obroty a po wlaniu na najwyższą moc. Tak ubijać około 8 minut, do czasu aż beza wystygnie. Gotową beze włoską porcjami dodawać
Radość kipiąca uśmiechem.coś od siebie i wyszedł klasyk. Ale z tak niesamowitym nadzieniem, że koniecznie musicie go spróbować. Wcześniej upieczony rabarbar jest cudownie pełen smaku- o wiele bardziej, niż duszony w syropie. Mówię Wam- koniecznie! KRUCHY PLACEK Z PIECZONYM RABARBAREM Na nadzienie 650g łodyg rabarbaru 250g cukru 1 łyżka syropu waniliowego Na ciasto 450g mąki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka(...)cukier (do posypania ciasta) Rabarbar kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i przykryty folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200*C. Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy folię, dodajemy syrop waniliowy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż cukier na łodygach zacznie się ładnie karmelizować. Ja piekłam rabarbar dodatkowo jeszcze jakieś 10 minut, pod koniec włączając termoobieg, bo chciałam zredukowac ilość
les mirabellesprzepisem robione po francusku. Jak śniadania na słodko nie są mocno ujęte w moim domowym menu, to te tosty tak. Wystarczy tylko mieć w domu jajka, mleko, chałkę, syrop klonowy albo miód. No ja nie mam syropu, bo troszkę to drogi barszcz. Jednak miód może być jak najbardziej, zresztą dżem nawet. Jeśli zostaje Wam chałka sprzed kilku dni, to jest(...)jest fajny pomysł na uratowanie jej przed nieciekawym końcem. Składniki: * chałka * 1-2 jajka * 1/3 szklanki mleka * miód, dżem albo syrop klonowy * masło do smażenia Pokroiłam chałkę na pajdy grubości 1,5 cm. W miseczce roztrzepałam jajo z 1/3 szklanki mleka. Moczyłam w tym kromki chałki i wykładałam na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażyłam na złoto. Przed podaniem polać
Pieprzyć z FantazjąWasze syropy z pędów sosny ? Pędy zebrane i nastawione w słojach? Już się macerują? Jeśli tak, to bardzo fajnie, ponieważ dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na wykorzystanie pędów, które nam zostały po zlaniu pachnącego sosnami syropu. Otóż zrobimy z nich sosnówke, nalewkę z pędów sosny. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, pozostałe pędy zalewamy po prostu alkoholem(...)spirytusu. Wtedy należy go trochę rozcieńczyć z woda. Decyzja należy do Was. Sosnówka, nalewka z pędów sosny Czas przygotowania: 5 minut + ok. 30 dni Składniki: pędy pozostałe po syropie z pędów sosny (u mnie ok. 3/4 dwulitrowego soja pędów) wódka Wykonanie: Pędy, które nam zostały po zlaniu syropu zostawiamy w słoju. Zalewamy je taką ilością wódki, aby pędy
Kulinarne przygody Gatityłyżką. Po tym czasie przecedź pokrzywy przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z pokrzyw np. wyciskając je rękami w gumowych rękawiczkach. Do otrzymanego soku wsyp cukier, garnek z syropem postaw na małym ogniu, wymieszaj, aby się cukier rozpuścił. Doprowadź do zagotowania i zdejmij garnek z ognia, nie gotuj ! Na końcu dodaj sok z cytryn lub kwasek cytrynowy, wymieszaj(...)dokładnie. Gorący syrop rozlej do wyparzonych wcześniej małych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknij wyparzonymi najlepiej nowymi wieczkami. Syrop nie musisz już pasteryzować. Gotowy syrop przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Życzę zdrowia
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka startej marchewki; 1 szklanka orzechów włoskich; 1/2 szklanki wiórków kokosowych - opcjonalnie; 1/2 szklanki rodzynek; 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu jak u mnie); 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego); 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki mielonego imbiru; 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej; Szczypta mielonych goździków(...)startą marchewkę, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz przyprawy (cynamon, sól, imbir, gałkę muszkatołową i goździki). Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miseczki wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód). Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju i syropu
Gospodyni Miejskaklikając w odpowiedni składnik. Składniki (forma o śr. 24 cm): Ciasto: 1 banan 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (180 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 1 łyżeczka syropu daktylowego lub syropu z agawy/klonowego Karmel: 100 g masła orzechowego (kremowe) 4 łyżki syropu daktylowego Krem: 400 ml mleka roślinnego 1 budyń waniliowy (bezglutenowy) 120 g manny kokosowej (musu kokosowego(...)wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli Twoje masło orzechowe jest bardzo gęste, do całości dodaj trochę soku z cytryny lub mleka roślinnego. Na karmelu ułóż pokrojone w plastry banany. Aby przygotować budyniowy krem
Via Gustopłatki osiągną kremową konsystencję i zagęszczą płyn, przez 7-8 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ściągamy ugotowaną owsiankę z ognia, próbujemy i dosładzamy do smaku miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Rozdzielamy porcje między miseczki, dekorujemy każdą wiórkami marchewki i płatkami migdałowymi. Podajemy od razu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. SKŁADNIKI na 2 porcje 80g płatków owsianych(...)pełne łyżki rodzynek (30g) 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego 1 pełna łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka nasion chia 2-3 łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy do dosłodzenia 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji
Karo in the Kitchen