mawia babcia "leberkę")- już się skończyła; dla samych wędlin od państwa Maryniak pojedziemy tam jeszcze nie jeden raz -napój MioMioMate dla brata, fana yerby; od bardzo zaangażowanego społecznie pana -syrop waniliowy (użyty do ciacha- pyszności!) -sok gruszkowo-jabłkowy od Kasieńki. Moja recenzja Bazaru jest pozytywna, z małymi "ale". Niewątpliwym plusem jest tam atmosfera- z każdym można porozmawiać, pożartować, wypytać(...)mało miejsca. Ale widzę duży potencjał i mam nadzieję, że i kupujący i sprzedający przekonają się do tego wydarzenia. A teraz czas na ciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego
les mirabellesBanany, kiwi zmiksowałam, soku z mandarynek dolałam i napój energetyczny uzyskałam, a że kwaśne mandarynki miałam to dla złagodzenia smaku syropu z agawy dodałam. Taki sok na dzień dobry pobudzi nasze ciało, żeby nam się po prostu cokolwiek robić chciało :P Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 kiwi, 200 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek, ponadto: 1-2 łyżki syropu(...)agawy. Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy na plastry. Do blendra wkładamy banany, kiwi i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy soku z mandarynek i dodajemy syrop z agawy. Ponownie miksujemy. Moje mandarynki były kwaśne więc dodałam 2 łyżki syropu z agawy. Smacznego :) Dlaczego warto jeść banany? Ponieważ posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas, są źródłem witaminy
Moniki SmakołykiEfekt smakowy o niebo lepszy niż sklepowe muesli (te pyszne chrupiące kawałki też tutaj są). Idealne również jako przekąska. No i przede wszystkim, wiesz, co jesz! Składniki: 3 łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu(...)łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek i żurawiny). Wlej do nich gorący syrop. Wymieszaj. Syrop nie pokryje wszystkich suchych składników, ale o to właśnie chodzi – zrobią się wtedy takie fajne chrupiące kawałki
Qlinarnie i Qlinarniesposobem wymyśliłem, by chociaż trochę wykorzystać ten zapas i zrobiłem sałatkę. Czego użyłem? -mango pokrojone w małą kostkę -kiwi, pokrojone w małe słupki -jabłko pokrojone na wiórki -mandarynka z syropu -brzoskwinia z syropu -mięta cytrynowa Sos: -starte kiwi -starta gorzka czekolada -syrop z brzoskwiń Łyżeczkę startego kiwi mieszamy z łyżką syropu z brzoskwiń i kostką startej czekolady. Na talerz wykładamy
BaRepasherbaty cejlońskiej bez aromatów i domieszek. -słoiczek Cytrynek z rumem od ETERNO -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów(...)sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. -słoiczek Mango z wanilią od Eterno Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem. Do produkcji Mango z Wanilią użyta zostala naturalna wanilia. Eterno samo wytwarza cukier waniliowy. Nie używa żadnych
Z Kuchni Do Kuchnisię co zniechęcać tylko wziąć za przygotowanie bo warto. Poza tym tak naprawdę szybko się ją robi. Najbardziej czasochłonny jest pierwszy dzień ze względu na przygotowanie owoców i syropu. Tak przygotowane konfitury możemy potem dodawać do lodów, smarować chleb czy świeże bułeczki (mniam, mniam) albo dosadzić się do słoiczka z łyżeczką i zasłodzić nim na najbliższy miesiąc:) Jak będzie(...)starłam na dużych oczkach) i nie wyrzucać ponieważ będzie ona potrzebna na późniejszym etapie przygotowania (trzeciego dnia). Wszystkie owoce dokładnie obrać, przepołowić na pół i pokroić w półtalarki. Przygotować syrop: zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z 1 kg cukru (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił) po czym wyłączyć ogień. Przełożyć owoce do syropu wraz z sokiem, który pomarańcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobnego cukru do wypieków 70 g wiórków kokosowych 90 g mąki pszennej 180 g semoliny (zastąpiłam kaszą manną) 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na syrop: 200 g drobnego cukru do wypieków 140 ml wody 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy Do podania: jogurt grecki kawałki czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji(...)termoobiegiem). Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez ok. 50 minut, do momentu tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto się piecze, przygotować syrop. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować. Gorącym syropem polać ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika - należy to robić etapami, pozwalając na to, aby syrop stopniowo wsiąkał w ciasto. Przestudzone ciasto
KUCHARNIAłyżki gorącej wody 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mocnej kawy 50 ml syropu do kawy o smaku orzechowym Jajka ubijamy za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 minut). Do ubitych jajek, stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru. Mąkę mieszamy(...)piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje
noteskulinarnyfigakolejny przekonałam się, że warto szukać nowych smaków i eksperymentować w kuchni. Figi z orzechami i gorgonzolą pieczone w winnym sosie z octem balsamicznym i syropem klonowym okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dodatek octu balsamicznego idealnie kontrastuje z naturalną słodyczą fig, które bardzo lubią się z gorgonzolą. Czerwone wino przepięknie zabarwia skórkę i sprawia, że sos nabiera(...)głębokiego aromatu. Dodatek orzechów i syropu klonowego świetnie dopełnia całości. Te figi są boskie! Dajcie się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:) FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich 1/4 szklanki czerwonego wina kilka łyżek octu balsamicznego kilka łyżek syropu klonowego 2 łyżki masła
KUCHARNIARazem z poziomkami tworzy rajski duet. Do zjedzenia koniecznie na łące i w Siedlisku ... 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 430 ml śmietany kremówki 70 ml syropu z dzikiego bzu 1/3 filiżanki cukru 1/2 laski wanilii Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić(...)średni ogień. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, końcówką ostrego noża zeskrobać z jednej połówki ziarenka wanilii i wraz z połową laski włożyć do rondelka ze śmietaną i syropem z dzikiego bzu. Gdy całość się zagotuje zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, mieszać aż się całkowicie rozpuści. Wyjąć laskę wanilii. Masę wlać do przygotowanych naczynek i wstawić do lodówki
KUCHARNIAMałej Cukierence karnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska(...)1963r.) Składniki: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 żółtka 2 jajka szczypta soli 10g cukru 20g masła 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki) Dodatkowo: wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem 1 białko tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego 1. Masło posiekać z przesianą
Mała Cukierenkaprzygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (do momentu(...)owoców zacznie gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na sito aby oddzielić powstały syrop. Odstawiamy do wystygnięcia.Kromki białego chleba docinamy do kształtu naczynka (u mnie okrągłe kokilki o średnicy 10 cm w oryginale prostokątne). Wykrawamy zatem 8 kółek i paski chleba o szerokości boków kokilki ( potrzebowałam 8 takich pasków).Wykrojony chleb namaczam w przestudzonym syropie (tak aby były
Magiczna kuchnia DariiAurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki8 jajek8 czubatych łyżek mąki pszennej1 szkl cukru1 budyń czekoladowy1,5 szkl mleka1 budyń waniliowy2 łyżki kakao100g orzechów laskowych4 łyżki cukru pudru1 łyżka syropu karmelowego1 łyżka syropu orzechowego250ml śmietany 36%0,5 szkl oleju100g bezów szczypta soli200g masłamasa cukrowabarwniki Sposób przygotowania Krok 11. Z 8 jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno(...)wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru
CoolinarniePLpomysł, że dzisiejszą nagrodą za zakupowy koszmar będzie pyszna, prawdziwa Pina Colada po brazylijsku, której przecież Polonesa nigdy jeszcze nie piła. Do listy zakupił dodał niezbędne składniki, sprawdził gęstość syropów stojących na półkach, nagłowił się gdzie może stać mleko kokosowe i na samym końcu do koszyka dodał jeszcze ananas. Po przybyciu do domu, odstawiliśmy na bok pełne siatki i przygotowaliśmy(...)prawie że uzależniony.Składniki na 2 drinki, dla Polonesy i Brasileira:1) 2 cm kawał ananasa2) 1 łyżka cukru3) 3 łyżki wody4) 10 łyżek mleka kokosowego5) 80 mililitrów wódki6) syrop truskawkowy7) lódPrzygotowanie:Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone kwałki ananasa i dodajemy 3 łyżki wody. Następnie miksujemy, przecieramy na sitku aby uzyskać naturalny sok ananasowy który wlewamy do shakera do drinków
Smaki Brazyliiświątecznych. Zapytacie, czemu? Ano temu, że gdzie nie spojrzeć... Pierniczki. Serniczki. Makowce. Karpie. I inne odświętne harpie.Pierniczę to! Jedyny świąteczny akcent na jaki mnie stać to syrop piernikowy.Śniadanie. Niby klasyka. Ale w świątecznym wydaniu.Syrop piernikowy1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukru2-3 łyżki miodu1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonuW rondelku połączyłam wszystkie składniki. Zagotowałam, do momentu(...)wrzenia. Następnie zmniejszyłam gaz i gotowałam ok. 10 min. mieszając w międzyczasie. Gotowy wystudziłam.2 banany4 łyżki musli śniadaniowego3 łyżeczki syropu piernikowego1 łyżka puree z daktyli*Musli połączyłam z 3 łyżkami syropu i puree. Wymieszałam. Odstawiłam na bok.Piekarnik rozgrzałam do 180st. Banany umyłam. Rozcięłam wzdłuż. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. W miejscu nacięcia upakowałam papkę owsianą. I zapiekłam przez
bastalena