ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.Masa z białek do rurek3 białka 200 g cukru125 ml wodysok z połowy małej cytryny lub syrop malinowyPrzygotowanie kremu z białek :Ze 125 ml wody i cukru gotujemy syrop "do nitki"- u mnie trwało to około 15 min, ale należy uważać, by cukru nie przegotować na karmel(...)byłby gorzki Ubijamy białka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo
Proste Potrawytakie zdrowe jedzenie może być tak smaczne Oczywiście najlepiej podawać placki z jogurtem naturalnym z dodatkiem np. cynamonu lub miodu ale też można zaszaleć i podać je z syropem klonowym czy golden syropem, albo z ulubionym dżemikiem lub zwyczajnie jeść same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie Placki owsiane z bananemSkładniki:1 szklanka płatków owsianych1(...)szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)1/2 szklanki mąki2 banany1 jajko1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniaszczypta cynamonudo podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody
UgotujmyTo.plnaszego wyboru przygotować pianę białkową lub bitą śmietanę, do wypełnienia ptysiów.Piana białkowa:Białka ubić na sztywno. Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować aż do uzyskania gęstego syropu (do uzyskania efektu tzw."nitki", czyli jak nabierzemy syrop na łyżkę, a następnie przechylimy ją syrop leje się nam ciągłym, cieniutkim strumyczkiem). Białka przełożyć nad garnek z gotującą się wodą(...)ubijać minimum 20 minut na parze, wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.Bita śmietana:Śmietanę kremówkę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix. Wypełnić masą dolną część ptysiowego ciasta (fot.2). Przykryć górą i posypać cukrem pudrem
Świat Ciastazaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :) Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci(...)imbir. Dosypać cukier i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Ostateczna ilość cukru zależna jest od tego jak słodkie syropy lubimy. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki. Ugotowany imbir wyjąć z syropu, wystudzić i każdy kawałek obtoczyć w cukrze. Można pokusić się o wykorzystanie do tego
Codzienna kuchnia niecodziennastraganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis(...)Marty na Jadłonomii . Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. Składniki (na 2 porcje): 4 garści młodych liści szpinaku puszka mandarynek w syropie kilka truskawek garść orzechów nerkowca 1/2 puszki ciecierzycy Szpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing. Dressing z tahini: 3 łyżki pasty
Food SquareWszędzie już panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy 5 minut. Gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym syropem. Ciasto odstawiamy
Zainspirowana w kuchniczystym sumieniem mogę Wam polecić kawę od Madame Edith , smakuje bowiem bajecznie. Gorąca, pachnąca piernikiem kawa i puszysta mleczna pianka. Niebo w buzi, mówię Wam. Słoiczek z pierniczkowym syropem trzymam w lodówce cały czas - na wypadek, gdybym nabrała ochoty na kawę. Robi się go szybko i prosto, a potem wystarczy łyżeczka czy dwie, i kawa nabiera zupełnie nowego charakteru(...)zrobić syrop, pisałam tutaj . Kawa pierniczkowa Składniki: (na 1 porcję) 2 łyżeczki syropu piernikowego 150 ml mocnej kawy 100 ml mleka szczypta przyprawy do piernika Do szklanki lub kubka wlać syrop, zalać gorącą kawą, wymieszać. Mleko spienić - specjalnym urządzeniem lub domowym sposobem: podgrzać mleko do 60 st. C. Przelać do wysokiego naczynia, miksować kilka minut aż do otrzymania piany
Pożeraczka, czyli raz adobrzechoć oczywiście przerobiłam go po swojemu. Zamiast brzoskwiń - morele. Zamiast słynnej herbaty Earl Grey - morelowa z wanilią. Efekt - wspaniały! Morele pachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały(...)wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru 4 torebki herbaty brzoskwiniowej lub morelowej z wanilią sok z 1 cytryny 600 ml wody Morele naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoiczkach. Do garnka wsypać cukier i zawartość jednej torebki herbaty, włożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis Aleksandry . Ciasto upiekłam w tortownicy, a nie jak ona - w kokilkach. Dałam mnóstwo wanilii, przez co jej smak i aromat jest cudownie intensywny. Gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie, z cynamonem, imbirem, kardamonem i innymi przyprawami. Nie gotowałam ich długo, żeby później się nie rozpadły. Wyszły idealnie miękkie, intensywne, nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto(...)cukru 3 jajka 1 łyżeczka kestraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia nasiona z 1 laski wanilii 40 ml mleka gruszki w syropie: 5 gruszek 200 g cukru 750 ml wody 1 cytryna 6 ziaren kardamonu 8 goździków 1 laska cynamonu (6 cm długości) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Najpierw przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 55 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki orkiszowej 100 g zmielonych orzechów laskowych gruszki w syropie: 13 gruszek 200 g cukru 600 ml białego wina 90 g miodu nasączenie: 100 ml syropu z gotowania gruszek sok z 1 cytryny krem karmelowy: 950 ml śmietany kremówki(...)rozpuści i połączy. Zmniejszyć płomień, dodać gruszki. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 25-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Przygotować krem karmelowy: 250 ml kremówki i 110 g cukru umieścić w szerokim rondlu, dobrze wymieszać. Gotować na średniej mocy palnika przez około 20 minut, aż masa będzie nabierze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności. Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które(...)laska wanilii, garść owoców rokitnika , 1 szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego
SzczyptaSmaQoliwy z oliwek 6 dag cukru 140 ml brandy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie. Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą(...)wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem. W Grecji robią je jako kruche bułeczki
Kulinarny karnet ChristopheraKolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. Sezonowe truskawki prosto z ogródka, domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży, czekoladowy spód i delikatna bita śmietana... Dlatego też postanowiłam nazwać tą tartę królową czerwca. A olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć(...)Składniki: 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym* 100 g ciemnej czekolady 100 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego bita śmietana i truskawki do dekoracji. Ciastka z olejem rzepakowym
Malinowe Pocałunkiwszystkie składowe w zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;) Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: Gruszki obieramy, zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda(...)nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;). Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste. Kiedy
Malinowe PocałunkiKorzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli macie melasę to smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Składniki na jedną keksówkę: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag cukru kryształu 1/2 szklanki syropu klonowego, ok 10 dag, można dodać miód 2 łyżeczki kakao(...)proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sodę, sól, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. 2. Zaparzamy pół szklanki mocnej herbaty. W rondlu roztapiamy masło i łączymy z: 3 łyżkami powideł, syropem klonowym, naparem z herbaty, cukrem kryształem, mieszamy. Kiedy mieszanka lekko się ochłodzi wbijamy jaja. Łączymy mokre składniki z mieszanką z mąki, miksujemy na gładką masę. 3. Foremkę wykładamy papierem
Apetyczna babeczka