przygotowań! Składniki na 2 porcje: 250 ml mleka sojowego 150 g mrożonych lub świeżych jagód 2 suszone morele 2-3 orzechy pekan 1 łyżeczka nasion sezamu 1 łyżeczka syropu klonowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: suszone morele i i orzechy pekan zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą(...)umieszczamy w misie blendera. Dodajemy jagody, mleko sojowe, nasiona sezamu i syrop klonowy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na zdrowie! :) DLACZEGO TO DZIAŁA? Oczy do prawidłowego działania potrzebują wielu witamin i minerałów. Witaminy A, E i C to witaminy dla oczu, które uzupełniają swoje działanie: unieszkodliwiają wolne rodniki w tkankach, budują białka odpowiedzialne za odbieranie wrażeń wzrokowych. Jeśli
My Culinary ArtCzas na leki z domowej apteki :) Mniszek lekarski, potocznie zwany mleczem, bez problemu dostępny jest na każdej łące. Warto pokusić się, o przygotowanie z niego domowego syropu, który przyda się bez wątpienia za kilka miesięcy, gdy nadejdzie jesień. Syrop z kwiatów mniszka jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia górnych dróg oddechowych. Jednak nie tylko, poza właściwościami(...)przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające. Kwiaty na syrop najlepiej zbierać na łąkach, aby uniknąć zanieczyszczeń. Najlepiej to robić, gdy kwiat jest najbardziej otwarty, jego płatki mają wtedy najwięcej smaku i aromatu. Przed gotowaniem rozsypać kwiaty na białym papierze, ułatwi to oczyszczenie ich z robaczków. SKŁADNIKI: 300 kwiatów mniszka lekarskiego (same łebki) 1 litr wody
Kuchnia w opałachPlacek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)oraz 2 łyżki cukru z wanilią. Wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy ok. 10 minut, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się lekko rozpadać. Rabarbar wyławiamy i odkładamy do ostudzenia. Syrop, który został gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut, aż lekko odparuje i zgęstnieje. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia wałkujemy ze schłodzonego ciasta okrąg o średnicy
Poezja smakudżemem. Tu miałam problem z przepisem na naleśniki, bo ciasto na nie zawsze robię na "oko", ale troszkę się postarałam i mniej więcej odmierzyłam :) Ser lekko podrasowałam malinami w syropie ETERNO i tak jak zauważycie bie dodawałam żółtka, a dżem? Dżem to już moja robota z zeszłego roku, raczej Mus Truskawkowy , który uwielbia mój syn. Czemu i ser i dżem(...)smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy Mus Truskawkowy Tu tak samo prosto jak przy naleśnikach, a nawet prościej. Ser z syropem z malin i owocami zmiksowałam razem, dosłodziłam do smaku
Blondynka Gotujepolskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta 1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie kilkanaście pokruszonych orzechów lub pistacji Zaczynamy(...)przygotowania syropu, żeby zdążył wystygnąć. Syrop : cukier (ewentualnie miód) wsypać do rondelka, zalać wodą i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny i nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto : masło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataleches con frutas) Ciasto tres leches wywodzi się z Meksyku, jednak jest bardzo popularne w całej Ameryce Łacińskiej. "Tres leches", to po prostu "trzy mleka". Nazwę taką ciasto zawdzięcza syropowi mlecznemu, którym jest nasączane, i dzięki któremu zamienia się ze zwykłego ciasta w coś niezwykłego. Chociaż mieszanki mlecznej wydaje się dużo, nie ma co się obawiać. Ciasto wypije to wszystko(...)Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok 30-35 minut w 160 - 170°C, do suchego patyczka.* Upieczone ciasto odstawić na 10 minut do ostudzenia. W tym czasie przygotować syrop. Syrop mleczny 320 g mleka skondensowanego słodzonego 270 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 200 g mleka 3,2% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki wymieszać razem. Wystudzone ciasto gęsto ponakłuwać patyczkiem
Pełny talerzgałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Ostrożnie odstawić do ostudzenia. (Syrop można także przygotować tradycyjnie na kuchence). Gałązki tymianku (najlepiej związane) wrzucić na 10-15 sekund na grill, aż zaczną pachnieć. Ostrożnie zdjąć, przełożyć do syropu.* Pozostały cukier nasypać na talerzyk. Cytryny wyszorować(...)cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego! * do takiego podgrzania
Pełny talerzPrzyznam się szczerze, że nigdy nie piłam syropu truskawkowego z dodatkiem mięty, a tym bardziej takie połączenie w...herbacie. Postanowiłam spróbować. Zaparzyłam sobie cejlońskiej herbaty, odcedziłam z liści... Nie dodałam cukru, gdyż posłodziłam właśnie tym oto syropem ETERNO Zanim jednak syrop skończył w herbacie, został przetestowany SAM. To prawdziwa bomba witaminowa, gdyż ETERNO charakteryzuje rodzinna tradycja, ręcznie produkowane specjały(...)według rodzinnych receptur. Syrop ma słodki ,a zarazem orzezwiający smak. Miętowa truskawka w cejlońskiej herbacie! Nie moglo zabraknąć ciasteczka, nie mogło! Ciasteczko proste jak drut jest tutaj Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKeksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu...... Zobacz również tutaj Składniki / 6 małych keksików/ 1 szklanka wiórek kokosowych 5 fig suszonych 2 jaja(...)jogurtu naturalnego 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki oleju kokosowego ½ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki otrębów owsianych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5 suszonych fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny Wykonanie -Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie
Zakamarki mojej kuchniaktywności fizycznej, nadrobiłam zaległości blogowe. Największą zaległością są pyszności akacjowe, które czekają na swoją premierę medialną od kiedy kwitły akacje- czyli jakieś dwa tygodnie. Koszyk pełen słodyczy Nasze akacje SYROP AKACJOWY Nic tylko dodawać do kawusi! ok. 250 ml kwiatów akacji ok. 250g cukru ok. 500 ml wody Pierwszy smakołyk to syrop. Zrobiłam go dlatego, że zerwałam dość dużo kwiatków(...)zostawiłam w garnku na noc. Następnego dnia zagotowałam go, odcedziłam i wlałam gorący do słoiczków. Proporcje były bardzo "na oko". Zrobiony tylko dlatego, że szkoda mi było zerwanych kwiatów, syrop okazał się fantastycznym dodatkiem do kawy- dwie łyżeczki wlane do cappuccino nadają mu cudowny miodowy aromat. A sam syrop to oczywiście zdrowie w płynie- szczególnie polecany na kaszel
les mirabellesmawia babcia "leberkę")- już się skończyła; dla samych wędlin od państwa Maryniak pojedziemy tam jeszcze nie jeden raz -napój MioMioMate dla brata, fana yerby; od bardzo zaangażowanego społecznie pana -syrop waniliowy (użyty do ciacha- pyszności!) -sok gruszkowo-jabłkowy od Kasieńki. Moja recenzja Bazaru jest pozytywna, z małymi "ale". Niewątpliwym plusem jest tam atmosfera- z każdym można porozmawiać, pożartować, wypytać(...)mało miejsca. Ale widzę duży potencjał i mam nadzieję, że i kupujący i sprzedający przekonają się do tego wydarzenia. A teraz czas na ciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego
les mirabellesBanany, kiwi zmiksowałam, soku z mandarynek dolałam i napój energetyczny uzyskałam, a że kwaśne mandarynki miałam to dla złagodzenia smaku syropu z agawy dodałam. Taki sok na dzień dobry pobudzi nasze ciało, żeby nam się po prostu cokolwiek robić chciało :P Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 kiwi, 200 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek, ponadto: 1-2 łyżki syropu(...)agawy. Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy na plastry. Do blendra wkładamy banany, kiwi i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy soku z mandarynek i dodajemy syrop z agawy. Ponownie miksujemy. Moje mandarynki były kwaśne więc dodałam 2 łyżki syropu z agawy. Smacznego :) Dlaczego warto jeść banany? Ponieważ posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas, są źródłem witaminy
Moniki SmakołykiEfekt smakowy o niebo lepszy niż sklepowe muesli (te pyszne chrupiące kawałki też tutaj są). Idealne również jako przekąska. No i przede wszystkim, wiesz, co jesz! Składniki: 3 łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu(...)łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek i żurawiny). Wlej do nich gorący syrop. Wymieszaj. Syrop nie pokryje wszystkich suchych składników, ale o to właśnie chodzi – zrobią się wtedy takie fajne chrupiące kawałki
Qlinarnie i Qlinarniesposobem wymyśliłem, by chociaż trochę wykorzystać ten zapas i zrobiłem sałatkę. Czego użyłem? -mango pokrojone w małą kostkę -kiwi, pokrojone w małe słupki -jabłko pokrojone na wiórki -mandarynka z syropu -brzoskwinia z syropu -mięta cytrynowa Sos: -starte kiwi -starta gorzka czekolada -syrop z brzoskwiń Łyżeczkę startego kiwi mieszamy z łyżką syropu z brzoskwiń i kostką startej czekolady. Na talerz wykładamy
BaRepas