syrop - 6989 przepisów (strona:57/466)

Miodownik z nutą pomarańczową 164

Wszędzie już panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy 5 minut. Gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym syropem. Ciasto odstawiamy

Zainspirowana w kuchni
Otwarcie sezonu - kawa pierniczkowa 143

czystym sumieniem mogę Wam polecić kawę od Madame Edith , smakuje bowiem bajecznie. Gorąca, pachnąca piernikiem kawa i puszysta mleczna pianka. Niebo w buzi, mówię Wam.  Słoiczek z pierniczkowym syropem trzymam w lodówce cały czas - na wypadek, gdybym nabrała ochoty na kawę. Robi się go szybko i prosto, a potem wystarczy łyżeczka czy dwie, i kawa nabiera zupełnie nowego charakteru(...)zrobić syrop, pisałam   tutaj . Kawa pierniczkowa Składniki: (na 1 porcję) 2 łyżeczki syropu piernikowego 150 ml mocnej kawy 100 ml mleka szczypta przyprawy do piernika Do szklanki lub kubka wlać syrop, zalać gorącą kawą, wymieszać. Mleko spienić - specjalnym urządzeniem lub domowym sposobem: podgrzać mleko do 60 st. C. Przelać do wysokiego naczynia, miksować kilka minut aż do otrzymania piany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 146

choć oczywiście przerobiłam go po swojemu. Zamiast brzoskwiń - morele. Zamiast słynnej herbaty Earl Grey - morelowa z wanilią. Efekt - wspaniały! Morele pachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały(...)wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru 4 torebki herbaty brzoskwiniowej lub morelowej z wanilią sok z 1 cytryny 600 ml wody Morele naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoiczkach. Do garnka wsypać cukier i zawartość jednej torebki herbaty, włożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 186

przepis Aleksandry . Ciasto upiekłam w tortownicy, a nie jak ona - w kokilkach. Dałam mnóstwo wanilii, przez co jej smak i aromat jest cudownie intensywny. Gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie, z cynamonem, imbirem, kardamonem i innymi przyprawami. Nie gotowałam ich długo, żeby później się nie rozpadły. Wyszły idealnie miękkie, intensywne, nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto(...)cukru 3 jajka 1 łyżeczka kestraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia nasiona z 1 laski wanilii 40 ml mleka gruszki w syropie: 5 gruszek 200 g cukru 750 ml wody 1 cytryna 6 ziaren kardamonu 8 goździków 1 laska cynamonu (6 cm długości) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Najpierw przygotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 209

gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 55 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki orkiszowej 100 g zmielonych orzechów laskowych gruszki w syropie: 13 gruszek 200 g cukru 600 ml białego wina 90 g miodu nasączenie: 100 ml syropu z gotowania gruszek sok z 1 cytryny krem karmelowy: 950 ml śmietany kremówki(...)rozpuści i połączy. Zmniejszyć płomień, dodać gruszki. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 25-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Przygotować krem karmelowy: 250 ml kremówki i 110 g cukru umieścić w szerokim rondlu, dobrze wymieszać. Gotować na średniej mocy palnika przez około 20 minut, aż masa będzie nabierze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 170

Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności.  Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które(...)laska wanilii, garść owoców rokitnika , 1 szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego

SzczyptaSmaQ
Kruchości miodowo-pomarańczowe 150

oliwy z oliwek 6 dag cukru 140 ml brandy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie. Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą(...)wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika  Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem. W Grecji robią je jako kruche bułeczki

Kulinarny karnet Christophera
Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym. 176

Kolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach  wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie.  Sezonowe truskawki prosto z ogródka,  domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży,  czekoladowy spód i delikatna bita śmietana...  Dlatego też postanowiłam nazwać  tą tartę królową czerwca.  A olej rzepakowy,  który jest  naturalnym źródłem  kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć(...)Składniki: 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym* 100 g ciemnej czekolady 100 g masła/margaryny  2 łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego bita  śmietana i truskawki do dekoracji. Ciastka z olejem rzepakowym

Malinowe Pocałunki
Błękitna Helena 194

wszystkie składowe w zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;)  Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy  Wykonanie: Gruszki obieramy, zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda(...)nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;). Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste. Kiedy

Malinowe Pocałunki
Piernik z syropem klonowym i powidłami 163

Korzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli macie melasę to smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Składniki na jedną keksówkę: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag cukru kryształu 1/2 szklanki syropu klonowego, ok 10 dag, można dodać miód 2 łyżeczki kakao(...)proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sodę, sól, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.  2. Zaparzamy pół szklanki mocnej herbaty. W rondlu roztapiamy masło i łączymy z: 3 łyżkami powideł, syropem klonowym, naparem z herbaty, cukrem kryształem, mieszamy. Kiedy mieszanka lekko się ochłodzi wbijamy jaja. Łączymy mokre składniki z mieszanką z mąki, miksujemy na gładką masę. 3. Foremkę wykładamy papierem

Apetyczna babeczka
Deser pikantny w koszyczku. 154

pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3  szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego  syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty  jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na drugi(...)sztuki) i włożyć do foremek. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche  i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora. Syrop chilli z limonką i kolendrą  kupujemy w sklepie. Liście pora tniemy na wąskie

Kulinarny karnet Christophera
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 377

łyżki octu jabłkowego - 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego - 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego Składniki kremu: - 1 szklanka puree z dyni* - 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego) - 3 łyżki masła orzechowego - 1/4 szklanki kakao Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej) - 1 łyżka syropu z agawy - 1/3 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego(...)analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta). Krem :  Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Polewa: W małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz syrop, gdy zaczną bulgotać dodać

Smaczne Zdrowe
Pieczony budyń waniliowy 200

chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem. Składniki na ok. 3 porcje: 400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop listonic_type='fooddrink(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 140°C (130°C z termoobiegiem). Mleko wlewamy do rondelka. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy je do mleka wraz ze strąkami, które także oddadzą aromat

Poezja smaku
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 258

tryb jesienno - zimowy. Ale w kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO . Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi  z Kwestia Smaku . Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka(...)wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy w kolorze czerwonym to linki

Blondynka Gotuje
Kandyzowane plasterki pomarańczy 269

plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy na cienkie 5 mm plasterki. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy(...)owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy plasterki i układamy na kratce, żeby obciekły  z syropu. Ja układam

Kulinarne przygody Gatity