font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Masa z ananasami: 1 puszka ananasów w syropie 4 żółtka ( pozostałe od ciasta kokosowego) 1 duży waniliowy budyń 1 szklanka cukru pudru 250 g masła Ananasy oddzielamy od soku i kroimy w drobną kostkę. (Syropu z puszki będzie(...)szklanka- jeśli nie ma- dopełniamy wodą). 2/3 szklanki syropu wlewamy do garnka , a w pozostałej części dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy z żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy z pudrem na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ananas i jeszcze chwilę miksujemy. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text
Domowe ciastarolady): 180 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) lub mąki owsianej, 75 g migdałów zmielonych na mąkę, 40 g oleju kokosowego, 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym syropem), 25 g naturalnych chipsów jabłkowych bez tłuszczu, cukru czy jakichkolwiek sztucznych dodatków/suszonych jabłek zmielonych na proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można(...)oczkach. Płatki owsiane i migdały zmielić na mąkę, chipsy jabłkowe zmielić na proszek. Do miski przełożyć wszystkie składniki – mąkę z płatków owsianych i migdałów, zmielone chipsy jabłkowe, przestudzony olej, syrop, starte jabłko, ekstrakt, proszek, przyprawy i sól. Składniki zmiksować do połączenia i utworzenia ciasta (początkowo ciasto nie będzie na tyle zwarte, by nadawało się do rozwałkowania). Miskę z ciastem zabezpieczyć
Even Better FoodSkładniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki kakao) 1 łyżka octu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli syrop do nasączenia 2 czubate łyżki cukru cukru 1 kieliszek burbonu lub kahlua woda (najpierw wsypać składniki do filiżanki i wodą, zalać do pełna filiżankę) mus 350 g czekolady deserowej(...)piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go na trzy części tak aby powstały trzy placki. syrop do nasączenia do filiżanki dodać cukier i burbon, następnie filiżankę uzupełnić wodą i wszystko wymieszać. mus w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać burbon, cukier wanilinowy i cukier, wszystko wymieszać
Niezły Młynekjuż wcześniej wspomniałam, semolinę możecie zamienić na krupczatkę. Natomiast kawę rozpuszczalna można zamienić na rozpuszczalną kawę inkę. Jeśli nie możecie używać miodu , to zamieńcie go na dowolną melasę lub syrop daktylowy. Ziarenka takie jak słonecznik i siemię lniane można wymienić na pestki dyni, orzechy lub żurawinę, zawsze w takiej samej ilości. 🍞 Inne propozycje Jeśli będziecie mieli ochotę na więcej domowych
SprawdzonaKuchnia.pljednak przygotowanie warzyw jest banalnie proste - w końcu wystarczy je tylko posiekać lub pokroić - to zazwyczaj cała tajemnica tkwi w odpowiednio przygotowanej zalewie. Ja dzisiaj wykorzystałam ocet jabłkowy i syrop z agawy, które nadały surówce słodko-kwaśny posmak. Surówka z kiszonych ogórków z sosem słodko-kwaśnym - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 4 kiszone ogórki, marchewkę, pół(...)czerwonej papryki, łyżkę syropu z agawy lub miodu, łyżkę octu jabłkowego, 2 łyżki oleju lnianego. 1. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj wszystkie warzywa. 2. Olej połącz z syropem lub miodem oraz octem jabłkowym, dokładnie wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej surówkę
Z notatnika dietetykaMascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta . W tym sezonie żądzą w mojej kuchni letnie, pyszne i łatwe desery Nigela. Trochę przerobiłam ten przepis , ale nie dlatego, że chciałam wcisnąć przysłowiowe pięć groszy, ale dlatego, że tylko takie produkty miałam(...)łyżki miodu Wykonanie Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem. Nie za długo, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop. Herbatniki kruszymy na kawałki różnej wielkości i mieszamy z płatkami migdałów. Schłodzoną śmietanę ubijamy, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna. Dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami
Tajemnice Smakuciasta filo z jabłkami Składniki: 6 płatów ciasta filo 3 łyżki masła 2 jabłka szara reneta 2 łyżki rodzynków 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru łyżeczka cynamonu syrop: 2 łyżki miodu 3 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Masło roztopić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką tartą. Płat ciasta filo posmarować masłem, ułożyć(...)złożyć w trójkąty. Tak samo przygotować kolejne 3 płaty ciasta. Ciastka ułożyć na blasze blisko siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC. Składniki syropu wymieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut, ostudzić. Upieczone ciastka polać syropem, pozostawić do ostudzenia. Smacznego
Obiad gotowySzykujemy blaszkę najlepiej kwadratową 20/20 szklankę 220ml Kasza manna- 2 szklanki (np. Młynomag) Wiórki kokosowe- pół szklanki Mleko- szklanka Olej rzepakowy szklanka cukier- pół szklanki łyżeczka proszku do pieczenia Syrop cukrowy: 1 szklanka cukru pół szklanki wody sok z połowy cytryny Robimy! Szykujemy 2 miski W jednej mieszamy składniki stałe: kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia(...)suchych i mieszamy. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia, wylewamy naszą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut, ciasto ma się lekko zarumienić. Szykujemy syrop cukrowy: Wodę gotujemy, wsypujemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści, na koniec dajemy sok z cytryny,. Studzimy, będzie dość gęsty. Ciasto kroimy w kostkę i polewamy każdy kawałek syropem. Odstawiamy, aby ciasto
Latosiowydomlodówki, takie mocno schłodzone. W upał idealnie nas schłodzi. Idealne na drugie śniadanie.Takie raz dwa i gotowe. Zróbcie koniecznie. Warto. Dobrego poniedziałku :) Potrzebujemy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 obrany banan około 2 szklanki gazowanej wody 2 łyżki otrębów owsianych sok z cytryny według uznania cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego smoothie: 1. Brzoskwinie odsączamy z syropu i przekładamy(...)blendera i miksujemy przez kilka minut na gładki koktajl. 2. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Moje rady: Ilość wody zależy jak gęste chcemy mieć smoothie. Porcja dla 4 osób. Syrop z brzoskwiń można użyć do innego deseru lub wypić
Izabelawkuchniodsłonach możemy zjeść u naszych rosyjskich sąsiadów. Bliny najczęściej podawane są z kawiorem , wędzonym łososiem , kwaśną śmietaną z dodatkiem siekanej dymki. Bliny można również podać z klarowanym masłem , słodkim syropem i owocami. Co zrobić, żeby bliny miały dobry smak? Wystarczy trzymać się jednej zasady! Ciasto powinno być przygotowane przynajmniej 8 godzin przed planowanym pieczeniem, wtedy są najlepsze. Bliny najlepiej serwować
SprawdzonaKuchnia.plzmiksować , na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć . Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce. Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem. Smacznego! Notes Krem nakładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami. Beza jest nietrwałym deserem i powinna być zjedzona od razu po przygotowaniu. Pavlova przechowana z kremem
SprawdzonaKuchnia.plmało słodka należy ją dosłodzić, dosładzanie można zrobić na dwa sposoby: Pierwszy, to zasypać cukrem pozostałe owoce i odczekać kilka dni, żeby cukier się rozpuścił, następnie zlać powstały syrop, dodać do nalewki. Drugi sposób; pożądaną ilość cukru rozpuścić w odrobinie gorącej wody, przestudzić – wymieszać z nalewką. Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu. Smacznego! Notes Zamiast cukru można użyć
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Majonez bez jajek? Tak, to majonez nie tylko bez jajek, ale też bez skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej bez konserwantów bez cukru, syropów glukozowo-fruktozowych i polepszaczy smaku. Przepis przygotowałam specjalnie dla grupki znajomych, którzy są na diecie bez jajecznej. Oczywiście przepis jest też dla tych wszystkich, którzy szukają smacznego i zdrowego zamiennika klasycznego majonezu. Głównym składnikiem
SprawdzonaKuchnia.pl