połącz i upiecz. Dzięki temu masz świadomość, co jesz i jest to o wiele zdrowsze niż zbożowy batonik ze sklepu, który bardzo często zawiera mnóstwo cukru, a nawet syrop glukozowo-fruktozowy i tłuszcze trans. Składniki na keksówkę (10x24cm): 1 szklanka płatków owsianych niebłyskawicznych 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki cynamonu Szczypta(...)soli 1 banan 1 jajko (L) 2 łyżki oleju 45g miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego 3 łyżki masła orzechowego (60g) 25g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki poza czekoladą. W drugiej misce rozgnieść banana, dodać olej, miód, jajko i masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche. Wymieszać do połączenia
Fabryka pomysłównowość. Polecamy, warto. Jest słodki, jak lubicie mniej słodkie, to w proporcjach można dodać mniej cukru. Składniki Syrop : 1 kg owoców derenia 1 kg cukru 1 litr wody Dodatkowo : 1 kg cukru 1 l wody Przygotowanie Przygotowałem syrop z 1 kg cukru i 1 litra wody. Do wrzącego syropu wrzuciłem 1 kg oczyszczonych owoców. Zagotowałem i odstawiłem. Następnego dnia przecedziłem
R'n'G Kitchenziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać(...)śmietanę, Ubijać około pół minuty na najniższych obrotach miksera, a następnie zwiększyć obroty do maksymalnych. Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta, dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie likier amaretto. Ubijać do czasu, aż śmietana nabierze sztywności (w zależności od mocy miksera może to zająć od pięciu do kilkunastu minut). Im wyższa zawartość tłuszczu
Cztery Fajeryziołowy trunek. Duża dawka lodu, limonki i świeżej mięty plus kawałki świeżego arbuza = drink idealny! MOJITO ARBUZOWE (1 porcja) 50 ml ginu (lub innego ziołowego alkoholu) 2 łyżki syropu arbuzowego chłodzony Sprite lub tonic świeża mięta kawałki świeżego arbuza plasterki limonki kostki lodu Sposób przygotowania: Mieszam Sprite z syropem arbuzowym. Do szklanki wrzucam kostki lodu, wlewam alkohol, Sprite(...)syropem arbuzowym, dodaję miętę, limonkę i kawałki arbuza. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkichleb jaglany przepis na keksówkę o wymiarach 12 cm x 25 cm 350 g mąki jaglanej 150 g mąki ryżowej 40 g świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżka syropu daktylowego 100 g ziaren słonecznika łyżeczka soli masło/olej kokosowy do posmarowania formy Drożdże rozkrusz do małej miseczki, dodaj 3 łyżki ciepłej wody oraz szczyptę cukru, odstaw w ciepłe miejsce(...)minut. Do miski przesiej mąkę jaglaną i ryżową, dodaj sól oraz ziarna słonecznika, całość wymieszaj. Wodę połącz z syropem daktylowym. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże oraz wodę połączoną z syropem. Całość zagniataj, powinno być jednolite i elastyczne. Formę wysmaruj masłem, przełóż do niej chleb i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
365 dni dookoła kuchniwszystko zjedliśmy S kładniki na 12 batoników: 300 g płatków owsianych 150-200 g malin 100 g gorzkiej czekolady 50 g curku 3 łyżki płynnego słodu (syrop z agawy, ryżowy, itp.) 120 ml oleju kokosowego Przygotowanie: w średniej wielkości garnku rozpuść olej, cukier i syrop. Żeby nie brudzić więcej naczyń to do garnka ze słodki syrop dodaj płatki, dokładnie
greenscarfSyrop daktylowy w ostatnim czasie, tuż za syropem klonowym, zyskuje ogromną popularność i coraz szersze grono zwolenników, a ja, jeśli tylko jest taka możliwość, staram się gotowe, sklepowe produkty, zamieniać na te domowe, zdrowsze i bardzo często nie odbiegające niczym, tym kupnym gotowcom ! Artykuł Przepis na syrop daktylowy pochodzi z serwisu
NiePieprz.plOdstawić 10-14 dni. Każdego dnia zmieniać wodę 2-3 razy dziennie . Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć świeżą wodą. Zrobić syrop z wody i cukru ,dodać orzechy i gotować 2,5 godziny na malutkim ogniu do zgęstnienia syropu . Na koniec dodać sok z cytryny i przyprawy opcjonalnie. Przełożyć do słoiczków(...)syrop dodaje do koktajli - orzechy w łoskie - źródło jodu, tak niezbędne w naszej tarczycy ... Na zdrowie))) D żem z zielonych orzechów włoskich. Ojczyzna orzech - Azja Środkowa. Dżem z zielonych orzechów włoskich jest smaczny ,oryginalny . Każdy potrzebuje witamin, jodu . Wszystko to jest w orzechach. Jest to przydatne dla naczyń, serca, układu odpornościowego . Orzechy włoskie zawierają duże
w mojej kuchnilatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę 20x10cm: Ok 40g oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy 350ml zimnej wody 100g pestek słonecznika 100g siemienia lnianego 50g migdałów (najlepiej całych) 30g orzechów laskowych 100g otrąb pszennych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 4 łyżki nasion(...)babki płesznik 1 łyżka nasion chia 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania w Tefal Companion: Olej kokosowy oraz syrop umieszczamy w misie TC z założonym mieszadłem. Ustawiamy prędkość 3, temperaturę 80⁰C i czas 90 sekund. Po skończonej pracy zamieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania, dolewamy wodę i wsypujemy pozostałe składniki. Uruchamiamy manualnie- prędkość 6 i czas
Kuchnia w czekoladziedobrze można zastąpić wszystkie przyprawy cały opakowaniem przyprawy do pierników Przygotowanie: W dużym garnku lub w wysokiej patelni umieść wodę, cukier i przyprawy. Zagotuj mieszając regularnie do uzyskania jednolitego syropu, zajmie Ci to jakieś 10 minut. Z powstałego syropu wybierz nasiona kardamonu i goździki. Orzechy włoskie bardzo brudzą dłonie, dlatego bardzo proszę ubierz rękawiczki i pokrój orzechy w półplasterki/plasterki(...)grubsze niż 3 mm. Pokrojone orzechy dodaj do syropu i gotuj ma małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 30-40 minut. Wystudź całość, następnie odłóż do miseczki 1/3 orzechów, a pozostałą część dokładnie zblenduj. Do zblendowanej masy dodaj odłożone na bok orzechy i ponownie całość przesmaż około 30 minut/do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego
greenscarfstopni). 4 litry wody gotujemy cukrem. Wiśnie pozbawiamy ogonków i myjemy. Umyte owoce wkładamy do słoików do 3/4 wysokości. Ciepłe słoiki zalewamy ciepłym syropem cukrowym i szczelnie zakręcamy. Na dno wyokiego grnka wyładamy ręczniki papierowe, wkładamy słoiki i zalewamy garnek wodą do 4/5 wysokości słoików. Po zagotowaniu się wody(...)najważniejsze; cieszyć się smakiem czereśni zamkniętym w słoiku przez cały rok. Krok po kroku: 1. Obrać czereśnie z ogonków 2. Owoce dokładnie umyć 3. Ugotować syrop cukrowy 4. Słoiki dokładnie umyć i wypłukać 5. Słoiki wyparzyc w pikarniku 6. Umyte owoce przełożyć do słoików 7. Czereśnie zalać syropem cukrowym 8. Słoiki mocno zakręcić 9. Wyłożyć
KuchniaWeDwoje.plSTEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce mi się wołać(...)szparagów skórkę - szparagi pieczemy zawsze z dodatkiem czegoś słodkiego ( tak, jak i gotujemy je w wodzie z solą i z dodatkiem cukru) czyli np. polewamy je odrobiną miodu lub syropu z agawy, ponieważ wtedy smakują najlepiej, - do pieczenia zawsze używamy jakiegoś tłuszczu; oleju, oliwy czy masła, w innym wypadku po prostu je wysuszysz i tyle ;/ - ja zawsze do naczynia
SMYKWKUCHNIbiałego sera 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego okrągłe biszkopty 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 galaretka krystaliczna żelatyna 4 połówki brzoskwiń w syropie + 1 szklanka syropu Na dno tortownicy układam folię spożywczą – nie chcę żeby cokolwiek mi wypłynęło. Układam okrągłe biszkopty. Miksuję śmietankę 30% aż będzie ubita, dodaję pokruszony ser biały – można(...)Gotuję aż rabarbar zacznie się rozpadać. Blenduję. Dodaję 2 łyżeczki galaretki krystalicznej i 2 łyżeczki żelatyny. Szybko mieszam aż wszystko się rozpuści. Odstawiam do wystygnięcia. Do małego garnka wlewam syrop z puszki z brzoskwiń i dodaje brzoskwinie. Gotuję na małym ogniu. Dodaję 2 łyżeczki żelatyny, blenduję. Odstawiam do wystygnięcia. Gdy sernik stężeje, wylewam mus rabarbarowy, wstawiam do lodówki
MojaQchnia.pldoskonały pomysł na orzeźwienie w upalny dzień. Lody bananowo-ananasowe – przepis ilość porcji-10, jedna porcja – 130kcal, Składniki: banan, 3 plastry ananasa, jogurt grecki gęsty 330g, 6 łyżek syropu klonowego 100g gorzkiej czekolady owoce: borówki, maliny, banan Sposób przygotowania: Zmiksuj banana, ananasa, dodaj jogurt i syrop klonowy. Masę przelej do formy. Wstaw do zamrażarki na 4 godz. Potem deser(...)polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Ponownie włóż do zamrażarki. Podawaj z ulubionymi owocami lub syropem. Uwaga! Przed podaniem (ok. 20 minut) lody trzeba wyjąć, by zmiękły. Ponadto jeśli nie chcecie, żeby deser miał kryształki lodu warto go w podczas zamrażania kilka razy miksować Smacznego Artykuł Lody bananowo-ananasowe – przepis pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego Żywieniasklepów całodobowych brak, a skrobi również niedobory, użyłam mąki kukurydzianej. Wyszło fantastycznie Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 100 ml wody 150-200 g cukru 10 solidnych łyżek syropu różanego (co za szczęście, że ostał mi się jeszcze z zeszłego roku) 5-6 łyżeczek żelatyny (niestety co producent, to inna żelatyna i tak wg mojego doświadczenia: żelatyna dr Oetker(...)łyżeczek, żelatyna Auchan – 6 łyżeczek) Garść blanszowanych migdałów, lekko przesiekanych Cukier puder Odrobina masła Przygotowanie: W rondelku wodę z cukrem zagotowujemy tak, aby powstał klarowny syrop, dodajemy mąkę kukurydzianą i gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy syrop różany i gotujemy przez kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę – postępujemy zgodnie
Kate's Kitchen