syrop - 6989 przepisów (strona:79/466)

Pieczony omlet bananowy 324

drożdżach. W wierzch ciasta powciskałam pokrojone banany i zapiekłam w żeliwnej patelni. Był chrupiący od spodu a pulchny w środku. Polany sosem orzechowym na bazie masła orzechowego i syropu z agawy jest jeszcze lepszy! Danie idealnie nadaje się na lekką kolację czy na śniadanie. Taki posiłek na pewno doda Wam energii na cały dzień – to jest zagwarantowane. Przepis jest(...)gryczanej i jaglanej) 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej ( proponuję typ 700 lub 500 ) około 3/4 szklanki mleka 1/3 łyżeczki sody kilka kropli aromatu migdałowego szczypta soli 1 łyżka cukru/miodu/ulubionego syropu oliwa 1/2 banana sos orzechowy: 1 czubata łyżeczka masła orzechowego 3 łyżki syropu z agawy/miodu 4 łyżki wody Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek

Jaglusia
DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK 114

Polecam! SKŁADNIKI: 3 kg dojrzałych, twardych gruszek 300g cukru 3 litry wody źródlanej 1 łyżeczka kwasku cytrynowego kawałek laski wanilii  PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii.  Krok 2. Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast wrzucamy do gorącego syropu. Krok 3. Całość zagotowujemy - odstawiamy(...)minut. Krok 4. Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową z zalewy, układamy w słojach - zalewamy gorącym syropem, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w 95 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Karmelizowane cytrusy 159

woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie. Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów.  Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk małych plasterków- mogą to być mandarynki, cytryny, pomarańcze- pokrojone w plasterki o grubości około 5 milimetrów - nie cieńsze bo się rozpadną. 2 1/2 szklanki(...)dodatkami -gotuj około 3-5 minut zmniejsz ogień i wrzuć plasterki owoców.  Gotuj pod przykryciem około godziny nie dłużej.  Często odwracaj aby każdy plasterek był w syropie. Następnie przenieś na kratkę aby obciekły z nadmiaru syropu.  Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włóż do piekarnika na około 40 -60 minut. Piecz je w temperaturze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Blue Mojito 431

Niebieskie mojito –to drink skierowany do kobiet lubiących delikatne smaki w których nuta alkoholu jest delikatnie wyczuwalna, dodatek syropu barmańskiego blue curacao nadaje mu bardzo ładny błękitny kolor który przypomina błękit nieba latem… ach rozmarzyłam się …fajnie usiąść w altanie na ogrodzie z takim drinkiem…..w sumie..już niedługo! Sam w sobie jest orzeźwiający , mój ulubiony, zachęcam do wypróbowania(...)najbliższe święta. Składniki: 50 ml rumu lub białego martinii 30 ml  syropu barmańskiego Blue curacao Sprite do uzupełnienia 3 łodyżki świeżej mięty 1 limonka Kostki lodu Sposób przygotowania: Do wysokiej szklanki wyciskam sok z połowy limonki, resztę kroję na plasterki, dodaję lód, wlewam rum lub białe martini oraz barmański syrop blue curacao, wrzucam otarte w palcach  listki świeżej

Wanilia i Kardamon
Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska 348

window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska Składniki: Spód: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki mąki kokosowej 120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Nadzienie: 2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml) 7 łyżek syropu z agawy szczypta soli 50g mąki kukurydzianej 4 łyżki nasion chia(...)przyrumieni (wiórki kokosowe szybko się pieką, więc proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Nadzienie: 3. Jedną puszkę mleczka kokosowego przełożyć do rondelka, dodać syrop z agawy i zagotować. Drugą puszkę mleczka przełożyć miski, dodać szczyptę soli, mąkę kukurydzianą, chia i krótko wymieszać mikserem. 4. Gotujące się mleczko zdjąć z ognia i dodać masę chia

Mała Cukierenka
Czekoladowo-karmelowa chwila (deser) 150

warto zatopić łyżeczkę i oddać się słodkiej przyjemności. Składniki: 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego* 2 czubate łyżki mascarpone* 1 płaska łyżka trzcinowego cukru pudru 1 i 1/2 łyżki syropu karmelowego do kawy i deserów garść krakersów orzechy ziemne prażone u mnie od ZdrowyMarket24 sos czekoladowy *dodajemy mniej więcej taką samą ilość obu składników Przygotowanie: W miseczce mieszamy mascarpone(...)gęstym jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy powoli syrop karmelowy, znów mieszamy i próbujemy w trakcie czy masa nabrała delikatnie karmelowego smaku (Wszystko zależy od rodzaju używanego syropu może być konieczność dodania większej ilości. Uwaga! mamy uzyskać jedynie delikatny smak karmelu). Na dno szklaneczki rozkruszamy w dłoniach krakersy. Następnie wykładamy naszą masę, wierzch polewamy sosem czekoladowym i posypujemy prażonymi

Słodkie okruszki
Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami 7527

każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. 6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu

Mała Cukierenka
Z ŁĄKI NA TALERZ: Sosnowe śliwki 146

myślałam już dobre kilka dni! Połączyłam kwaskowate owoce z aromatycznymi igłami sosny i chwilę potem delektowałam się jednym z najpyszniejszych deserów ostatnich dni :D Gorące owoce skąpane w słodkim syropie o niesamowitym zapachu sosny sprawdzą się świetnie same w sobie lub jako dodatek do lodów, budyniu lub jogurtu i muesli! Samych igieł z syropu nie polecam jeść, bo są dość(...)twarde, jednak pozostały syrop warto zlać do buteleczki i urozmaicić nim owsiankę, czy nawet dosmaczyć kawę. Do zabawy smakami lasu sosna nadaje się wspaniale! U mnie pojawiła się po raz pierwszy i na pewno powróci do Kuchni w różnych odsłonach :) Sosnowe śliwki Potrzebujesz: kwaskowate śliwki (świeże lub mrożone) garść sosnowych igieł 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 2 łyżki brązowego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Batony BeHarmony - bio, wegan, bez glutenu :) 157

tutaj jest to właśnie zauważalne, ale w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na ogólny smak. Batonik jest przyjemnie słodki, owocowy, mięciutki. Bardzo dobry! Z MARAKUJĄ  daktyle * orzechy nerkowca * syrop z agawy * suszone owoce mango * susz z marakui 9% (sok z marakui, mąka kukurydziana) * proszek z mango  Zawartość owoców: 63% Można napisać, że jest to batonik w wersji tropikalnej(...)ciężko mi określić czy czuć ją w tej wersji, choć tak jak wspominałam wcześniej to mango odgrywa tu główną rolę. Batonik przepyszny! MALINOWY  daktyle * migdały * susz malinowy (15%) * syrop z agawy * koncentrat soku malinowego (3%)  Zawartość owoców: 60,8% Batonik pachnie delikatnie malinowo. Widać dużą ilość kawałeczków orzechów, które nadają kremowego akcentu. Maliny są bardzo dobrze wyczuwalne

Zdrowie na języku :P
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 246

aquafaby. Jeśli więc lubicie cieciorkę i nie wiecie, co zrobić z jej płynną zawartością to polecam takie właśnie ciasto :) Jak zwykle bez cukru, za to z ksylitolem i dodatkiem syropu daktylowego.  Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki(...)cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżeczki karobu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Wodę z puszki miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodawać po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu, aż piana będzie sztywna. Wlewać oliwę po łyżce, nie przerywając miksowania, a następnie

FitKot
Mus z mango i nerkowców 149

zachęcam Was do przygotowania musu na słodko - na bazie świeżego mango i orzechów nerkowca. Proste połączenie składników, które jest naprawdę pyszne! Aby dodać słodyczy, mus przed podaniem możecie polać syropem z daktyli (jeśli jesteście weganami) bądź miodem.  Składniki na 2 porcje: 1 duże, dojrzałe mango 1 opakowanie orzechów nerkowca (100 g) 2 szklanki wrzącej wody ewentualnie 1 łyżka syropu(...)jednolita masa. Przygotowany mus przełożyć do pucharków. Z wierzchu udekorować kawałkami mango i posiekanymi orzechami nerkowca. Przygotowany mus wstawić do lodówki. Podawać mocno schłodzony. Ewentualnie przed samym podaniem polać syropem daktylowym lub płynnym miodem.  Etapy przygotowywania musu z mango i nerkowców Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
5 minutowy serniczek o smaku ciasteczka 182

takich smaków i wszystkim zabieganym. Każdemu należy się słodka chwila wytchnienia Składniki: 3 łyżki z górką sera z wiaderka (z lodówki)* 3 łyżki płaskie śmietanki 30% (zimnej) 3 łyżeczki syropu o smaku ciasteczkowym do kawy i deserów** 5 herbatników regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie *u mnie twarożek kanapkowo-sernikowy **użyłam syropu, który wykorzystałam w tym przepisie na kawę(...)klik) Przygotowanie: Do miski przekładamy 3 łyżki (z górką) sera z wiaderka, wlewamy zimną śmietankę i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy syrop o smaku ciasteczkowym, znów szybko mieszamy. Próbujemy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy sera. W rękach kruszymy 3 herbatniki korzenne, układamy je na dnie pucharka. Następnie wykładamy naszą serową masę. Wierach posypujemy dokładnie rozdrobnionym herbatnikiem korzennym oraz jednym

Słodkie okruszki
Tapioka – pomarańczowy pudding 216

zrobić szybko pyszne śniadanie, podwieczorek lub deser, który będzie robił na wszystkich wrażenie? Nic prostszego! 5 łyżek tapioki Puszka (400ml.) mleka kokosowego Łyżka syropu klonowego lub miodu Duża pomarańcza Szczypta soli Dżem Łowicz Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyżkę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Pomarańczę należy sparzyć. Do mleka i tapioki dodajemy otartą skórkę pomarańczy, oraz(...)wyciśnięty z niej sok. Tak przygotowaną tapiokę przekładamy na kuchenkę. Dodajemy łyżkę syropu klonowego i szczyptę soli. Można użyć miodu lub innego syropu smakowego. Zagotowujemy mleko i cały czas mieszamy przez ok. 15 minut, aż pudding zgęstnieje, a kuleczki staną się przejrzyste. Tak przygotowany pudding przekładamy do naczyń, w których ma być serwowany. Dodajemy dżem Łowicz 100%. To śniadanie posmakuje

MarcinChef
Tarta biszkoptowa z chia i wiśniami 178

Delikatna, biszkoptowa tarta z kremem i nasionami chia. A na wierzch wykorzystałam wiśnie  w syropie z domowej spiżarni;) Pomysł zaczerpnięty z bloga wspaniałej blogerki kulinarnej Małgosi  Gotowanie i blogowanie.  Polecam Wam serdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki:  biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki cukru(...)czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia dodatkowo: słoik 500 ml wiśni w syropie opakowanie żelatyny na 500 ml płynu Przygotowanie: Wiśnie: Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wody oraz odsączonym syropie. Wcześniej oba płyny musimy dobrze podgrzać. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy wiśnie i szybciutko

Życie zaczyna się w kuchni
Tort gruszkowy z kremem waniliowym 222

rondelka (całe i połówki), dodać laskę cynamonu, cukier, dwa goździki i gruszki zagotować. Gotować przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i odcedzić na sitku, zachowując syrop. Gruszki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połówki gruszek pokroić na kawałeczki, a całe gruszki nakryć folią i wstawić do lodówki. Ostygniętym syropem skropić biszkopt w blaszce. Krem: 8. Żelatynę zalać(...)żółtek. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą. 12. Do gotowego kremu dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać, nakryć drugim biszkoptem i skropić go syropem, w którym gotowały się gruszki. Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze ( patrz FILM ), posypać cukrem pudrem

Mała Cukierenka