marki ZOKU i chociaż pogoda zimowa nie zachęca do jedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół owocowych. Jeśli chcemy mieć lody o dwóch smakach(...)/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lody kokosowo – śmietankowe: 1/2 szklanki śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36% 1/3 szklanki mleka 2,5 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 2 łyżki syropu z agawy 1. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy. 2. Następnie kokosową śmietankę przelewamy do naczynia, z którego łatwiej będzie napełniać foremki do lodów
Mała CukierenkaAnanasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają(...)document.write(" "); Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym, dużym kawałkiem papieru do pieczenia (dno i boki). Na małą patelnię (najlepiej nieprzywierającą) wsypujemy pół szklanki cukru i dwie łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy
Poezja smakuSylwestra. Tym razem słodko- kwaśny, lazurowy drink na bazie ginu. Drink o bardzo charakterystycznym smaku, ze względu na dodatek ginu. Sok z limonki nadaje mu delikatności i kwaskowatości. Syrop blue curacao dodaje słodyczy i wyraźnego smaku pomarańczy. To zestawienie sprawia, że drink ma bardzo ciekawy owocowo- kwaskowy smak. No i piękny, lazurowy kolor. Klarowny sok z limonki i syrop blue(...)curacao daje kolor, który do złudzenia przypomina lazurowy kolor ciepłych mórz :) Składniki: lód 45 ml ginu 90 ml soku z limonki 15 ml syropu barmańskiego blue curacao Wykonanie: Do wysokich szklaneczek wkładamy lód. Do shakera wlewamy wszystkie składniki, całość mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Miłej zabawy Sylwestrowej
Smak mojego domuktóre oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają na jakość. Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. Do produkcji wybierają owoce najlepszej jakości. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu. Dla zapewnienia trwałości konfitury są pasteryzowane domowym sposobem(...)sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów. Polecają do deserów: jako polewy do lodów, budyniów, ciast i innych przysmaków. Polecają
Sama słodycz i szczypta chiliSPÓD: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g) - 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - szczypta kurkumy (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody MASA: - 2 kg jabłek, obranych i startych na dużych oczkach tarki - 1/2 szklanki daktyli (posiekanych i namoczonych we wrzątku 10 minut) - garść rodzynek(...)garść żurawiny - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu (mniej lub więcej - zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych) - 1 łyżeczka cynamonu Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania wody). Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem
Smakuje zdrowogotujemy ok 10 min. Wodę odlewamy i ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy skórkę kolejne 10 min. Odcedzamy. W rondelku zagotowujemy cukier z połową szklanki wody. Powinien nam wyjść gęsty syrop. Wrzucamy do niego skórkę i gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze jakieś 10-15 min, aż skórka troszkę nam się zeszkli(...)syrop się zredukuje. Przekładamy do słoików. Dodatkowe informacje Dorotka radzi odcedzić nadmiar syropu, ale ja przekładam go również do słoików. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/kandyzowana-skorka-pomaranczy/ BosowKuchni Artykuł Kandyzowana skórka pomarańczy pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkuduże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. 9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele
Mała Cukierenkadrink o nazwie Malibu Sunrise. Kolorowy, słodki i łatwy do przygotowania drink kobiecy . Składniki: lód 30 ml wódki 30 ml Malibu 100 ml soku pomarańczowego 15 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Nalewamy kolejno wódkę, Malibu, sok pomarańczowy. Na koniec dolewamy syrop grenadine. Syrop jest gęsty, więc opadnie na dno, tworząc przenikające się warstwy
Smak mojego domuplacek przypomina nieco ormiańską Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku czekoladowym, ale można dodać np 3 łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień(...)łyżki miodu 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 100 gr masła Krem 3/4 l mleka 2 budynie (na 0,5l mleka) 4 łyżki cukru 200 gr masła 3 łyżki syropu do kawy/naparu kawy/amaretto Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki. Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy
Mieszam w Garnkużycia. Do dzieła, nie ma nic prostszego! Moje córki za takim talerzem wyglądają nie tylko na śniadanie! Składniki ugotowana kasza jaglana, najlepsza z dnia poprzedniego winogrona Iskierka Dziadunia- syrop korzenny Ogródek Dziadunia olej kokosowy do smażenia mięta Kaszę jaglaną podpraż na oleju kokosowym, przełóż na talerze. Dodaj pokrojone na pół winogrona. Skrop syropem. Syrop korzenny z miodem – Iskierka Dziadunia
Z Kuchni Do Kuchnidaktyli ( ok 70 g) duża garść nerkowców (ok 40 g) 30 migdałów ( ok 30 g) łyżeczka agaru lub innej substancji żelującej * 2 łyżki syropu z agawy /syropu z daktyli/ ksylitol --> syrop z agawy 330g za 11 zł <klik> lub 1kg ksylitolu za 25 zł <klik> * ilość zależna od producenta(...)Przygotowanie (25-30 minut plus chłodzenie) : - kaszę gotujemy w małym garnuszku z mlekiem kokosowym ok 20-25 minut aż do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy 3/4* łyżeczki agaru oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy. Podczas gdy kasza się gotuje: - daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5-10 minut. W yciągnięte z wody daktyle miksujemy z orzechami - kokilkę/miseczk
Pora na pora i pomidoraduże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland Krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki(...)duże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru'; document.write(" "); Miękkie masło miksujemy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy po jednym jajku (kolejne dodajemy dopiero, gdy wmiksujemy poprzednie). Dodajemy mąkę wymieszaną
Poezja smakuubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te bezowe kwiatki wymagają już trochę zachodu, gdyż trzeba przygotować syrop cukrowy, który dodaje się do białek i ubija. Bezy te powstały przy okazji przygotowywania bez włoskiej do lodowego deseru. T aka włoska beza idealnie nadaje się do dekorowania różnych deserów(...)dodatkiem szczypty soli w misie robota. Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę, mieszamy i ustawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, chwilkę gotujemy i odstawiamy na bok. Syrop mieszamy, aż cukier się rozpuści. Jeszcze gorący syrop cukrowy, powoli, cienkim strumieniem wlewamy do już ubitych białek. Całość miksujemy na najwyższych obrotach aż piana zrobi się sztywna, ale jednocześnie będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki(...)pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej
Mango Papajarodzynki i morele. Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku…owsiane ciastka, którym trudno im się oprzeć! Owsiane ciastka Składniki: 200 g masła 100 g cukru 250 ml klonowego syropu (golden syrop lub miód) 500 g owsianych płatków, u mnie górskie 100 g zmielonych migdałów 50 g rodzynek 50 suszonych moreli garść malin Masło, syrop i cukier umieść w garnku
codojedzenia