syrop - 6989 przepisów (strona:81/466)

Inco-Cola czyli kawa z drożdżami 138

jest mój smak dzieciństwa. Dziś Inco-Cola została przeze mnie nieco zmodyfikowana i ubogacona smakowo, gdyż pierwotna receptura to raptem trzy składniki: kawa Inka, drożdże i cukier. Dzięki Ince, syropowi klonowymi i drożdżom napój dostarcza nam licznych zdrowotnych korzyści w postaci wielu witamin i minerałów,   miód natomiast ma działanie min. bakteriobójcze i prozdrowotne.   Na 250 ml napoju potrzebujemy(...)duża łyżeczka kawy Inka klasyczna drożdże piekarskie wielkości małego orzecha włoskiego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki syropu klonowego plasterek imbiru wielkości złotówki Kawę Inkę zalać wrzątkiem (ok. 230 ml), dodać cukier oraz imbir, pozostawić do czasu aż napój trochę przestygnie, jednak jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura zabije nam właściwości

Jadło i czytadło
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 143

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy

słodki bratek
Korzenny krem dyniowy 128

też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać(...)krem do wyparzonych słoiczków, a następnie zakręcić i ustawić słoiczki do góry dnem.    Jeśli lubisz takie korzenne smaki, to spróbuj także dyniowej latte  z korzennym dyniowym syropem lub syropu piernikowego , który jest cudownym dodatkiem nie tylko do kawy, ale także herbaty, mleka czy deserów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini mleczka kokosowe od Rebel Kitchen :) 143

każdego 200 ml kartonika dołączona jest rurka. Jeżeli chodzi o smak, to więcej dowiecie się poniżej.  Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia :)  CZEKOLADA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * kakao (2%)  Napój kokosowy o smaku czekoladowym w wersji mini jest bardzo podobny do tego w wersji większej, składem jest wręcz identyczny. Czuć intensywnie kakao, dość dużą słodycz(...)było ich dużo i byłe wyczuwalne. Tutaj jest konsystencja płynna, bez żadnych pływających elementów. Bardzo, bardzo dobry :)  POMARAŃCZOWA CZEKOLADA woda źródlana  *  mleko kokosowe (11%)  *  syrop daktylowy  *  kakao (5%) * olejek pomarańczowy  Konsystencja tego napoju jest bezgrudkowa, płynna. Pomarańczę jak najbardziej czuć podczas picia. Mam wrażenia, że mleczko ma wytrawny smak czekoladowy, gdyż słodycz

Zdrowie na języku :P
Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 113

oliwą. Eksperyment dodania czosnku  do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis. Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 1 młoda kapusta pęczek czosnku niedźwiedziego 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżeczka tymianku sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój(...)dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut, Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem i sok z cytryny do smaku. Jeśli nie masz syropu mniszkowego dodaj miód i szczyptę imbiru

Gotuj Sam!
Racuchy drożdżowe z truskawkami 114

trochę czasu  i jakoś spac nie mogę, więc opisuję zaległe wydarzenia kuchenne.Ponieważ wciąż mam zapasy dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree.  Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki(...)mleka mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze) 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki jagód goji 1/2 szklanki pokrojonego  drobno agrestu szczypta soli około 1 kg truskawek syrop klonowy mięta do dekoracji olej do smażenia Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli

Gotuj Sam!
Deser biszkoptowo- owocowy w słoiku 169

Biszkopt na tort. o śr 28cm 3 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Budyń waniliowo- brzoskwiniowy 1 szklanka syropu brzoskwiniowego 1 szklanka wody 2 żółtka ½ szklanki cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ tabliczki białej czekolady Dodatkowo Mały słoiczek dżemu truskawkowego(...)końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 30 minut. Studzimy. 2. Budyń: Syrop mieszamy z wodą, odmierzamy ponad pół szklanki, w której mieszamy mąki oraz żółtka, a pozostałą część podgrzewamy razem z cukrem. Do gotującego się syropu wlewamy przygotowany rozczyn i zagotowujemy. Budyń

Kuchnia w czekoladzie
Testowanie płatków śniadaniowych Lubella 179

temat tych płatków...   Mlekołaki Miodo kółka - płatki, które zdecydowanie smakowo najbardziej przypadły nam do gustu. Masa: 250g Skład: mąki 76,8%: pełnoziarniste 60% ( pszenna , owsiana ), kukurydziana, ryżowa; cukier, syrop glukozowy, miód 5,5%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz palmowy, substancja spulchniająca: węglany sodu, sól, barwniki: karmel, karoteny; emulgator: lecytyny (z soi ), aromaty, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli Moim zdaniem najlepiej smakują po prostu(...)sucho" lub z mlekiem, beż żadnych innych dodatków. Mlekołaki Choco muszelki - uwielbiane przez dzieci Masa: 250g Skład: mąki 73,1%: pszenna, pszenna pełnoziarnista 26,4%, kukurydziana; cukier, syrop glukozowy, kakao 5,4%, tłuszcz palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%, sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty Corn flakes klasyczne- najbardziej popularne wśród wszystkich płatków. Masa: 250g Skład

Z miłości do słodkości
Biała kawa zbożowa o smaku gruszkowym. 165

widzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało...  A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna mleko(...)dojrzała gruszka garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć do niedużego naczynia. Zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, by się rozpuścił, tworząc syrop. Dobrze jest zasypać gruszkę na noc. Do mleka dołożyć ziarenka z laski wanilii i podgrzać je by było gorące. Mocno spienić, za pomocą np. spieniacza. W szklankach zaparzyć po łyżeczce

Poezja Smaków - blog kulinarny
Smażone banany po chińsku 119

szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru • 250 ml wody – 1 szklanka • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny. • Wodę(...)cukrem i olejem gotować na syrop przez 10 minut. Ciasto • Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać

To co kocham
Gruszki w białym winie. 116

już jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków otworzyć i cieszyć się super efektem. Gruszki przez około 3 tygodnie nasiąkały aromatami z winnego syropu. Cynamon, wanilia, cytryna i może nieco zaskakujący, ale jak się okazało będący strzałem w dziesiątkę rozmaryn. Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element bardziej rozbudowanego deseru(...)Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego

zadanie-gotowanie
Likier bananowy. 115

czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 200 ml wody 30 dkg cukru laska wanilii lub ekstrakt waniliowy Sposób wykonania :   C ukier rozpuść w gotującej się wodzie. Do gorącego syropu dodaj laskę wanilii ( jeśli dodajesz ekstrakt waniliowy poczekaj, aż syrop trochę przestygnie ), zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Rozgniecione banany przełóż(...)słoja, zalej wystudzonym syropem i wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu

Przepisy i porady kulinarne
DESER KOKOSOWO - OWOCOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, SUROWY, BEZ CUKRU) 116

porcje: 3/4 szklanki mleka kokosowego (stała część), 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 1/3 szklanki porzeczek, 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni, 1-2 łyżki syropu daktylowego, z agawy lub klonowego, garść owoców do dekoracji, 2 łyżki karobu lub kakao. Wykonanie: Połowę porcji mleka blendujemy z wiśniami, 1 łyżką syropu i 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy masę(...)pucharków i umieszczamy w lodówce. Drugą porcję mleka blendujemy z porzeczkami, pozostałym syropem i olejem. Następnie wylewamy na masę wiśniową. Dekorujemy owocami Karob mieszamy z 2 łyżkami oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch naszych deserków. Mniam

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI TORT URODZINOWY 195

ukochanej osoby. Składniki: Spód: 2 szklanki migdałów, 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho(...)wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy na gładka masę i wylewamy na spód z migdałów. Umieszczamy w lodówce i zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę masy. Kolejną

Jeść, by żyć w zdrowiu