syrop - 6989 przepisów (strona:81/466)

Sezonowe ciasto 204

Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej -1 jajko całe i jedno żółtko -25 dag masła lub margaryny -4 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka cukru pudru(...)Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki,  wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki miodu, 4 łyżki masła i sok z połowy cytryny. Do gotującego się syropu wkładamy ćwiartki gruszek. Pilnujemy, aby nie odbywało się to na  dużym ogniu. Czas zależy od tego jak miękkie są gruszki. Te bardzo miękkie wystarczy potrzymać po 2 minuty

Kulinarne przemyslenia
Pankejki jaglano-kokosowe z syropem daktylowym 165

Kolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie! Składniki: 3 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki kokosowej 2 jajka 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat  syrop daktylowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek(...)pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z syropem daktylowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pancakes śniadaniowy w 5 minut 179

Przygotowaliśmy dla Was piekielnie pyszną i szybką opcję śniadaniową - wegańskie placki pancakes. Same w sobie są już słodziutkie, ale zawsze atmosferę można dosłodzić pysznym syropem klonowym i owocami. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowa  przekąska do pracy czy szkoły. To jak, pędzicie już do kuchni? :) Bananowo-orzechowy pancakes śniadaniowy w 5 minut Przepis(...)karobu (lub 1 łyżeczka kakao) 1,5 łyżeczki płatków/wiórków kokosowych 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 2 płaskie łyżki mąki 1,5 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia + ewentualnie syrop klonowy/kokosowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem na "papkę" i mieszamy z masłem orzechowym. Dodajemy karob, płatki kokosowe oraz chia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej

Bananowe Pole
Pieczone jabłka – imbirowe i nadziewane 175

Deser stary jak świat - pieczone jabłka. Moje są dodatkowo otulone syropem imbirowym i nadziane ciasteczkami o smaku szarlotki. Nic dodać, nic ująć, jabłka są boskie. Składniki: 4 jabłka 4 łyżki syropu imbirowego 8 kruchych ciastek ( użyłam ciastek o smaku szarlotki ) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 2 łyżki stopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem oraz przyprawą korzenną. Jabłka myjemy(...)odcinamy spód i łyżeczką wydrążamy środek. Jabłka nadziewamy przygotowaną masą ciasteczkową, przykrywamy odciętym spodem. Każde jabłko dokładnie smarujemy łyżką syropu imbirowego. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
PLACUSZKI TWAROGOWE Z PORZECZKAMI 158

placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)chudego twarogu 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 25 g drożdży  2 szklanki mąki pszennej  150 g czerwonej porzeczki  ojej do smażenia syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes  do polania

Kulinarne Fantazje Marioli
Sorbet czereśniowy i historia z dreszczykiem w tle 172

się ku końcowi. Najbardziej lubię je na surowo (najchętniej prosto z drzewa), tym razem jednak puściłam wodze fantazji i przerobiłam je na pyszny, cudownie kremowy sorbet. To dzięki syropowi cukrowemu i dodatkowi banana ma tak wspaniałą konsystencję. Odrobina alkoholu sprawia, że nie zamarza na kamień. Można dodać wiśniówki - ja nie miałam, więc wybrałam delikatną i dość neutralną w smaku miodówkę(...)lodów) 500 g czereśni 125 g cukru 125 g wody 1 łyżka soku z cytryny 1 banan 2 łyżki miodówki Z cukru, wody i soku z cytryny zagotować syrop. W tym czasie wydrylować czereśnie. włożyć je do syropu, gotować 5-10 minut, aż zaczną być szkliste. Przestudzić, zmiksować blenderem. Całkowicie ostudzić. Do masy dodać zmiksowanego banana i alkohol. Wymieszać. Schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki w syropie 238

jako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną też całkiem niezłe jest. My tylko żałujemy, że nie mamy piwnicy, ani innej spiżarni. Wtedy takich przetworów narobilibyśmy z tonę(...)cukru waniliowego 1 cytryna  kilka świeżych malin (do zabarwienia gruszek)   Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać do każdego

Marder&Marder Manufacture
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach 159

były całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny, powtarzając operację.  Ponownie zlewamy nalew z owoców i filtrujemy. Sporządzamy syrop z cukru i wody. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy powoli spirytus cały czas mieszając. Po ostygnięciu rozlewamy do butelek i pozostawiamy na pół roku. Lecznicza nalewka malinowa Wywołuje poty oraz(...)malin      1 l spirytusu 250 g cukru 0,5 l wody Przygotowanie Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop sporządzony z 250 g cukru i 0,5 litra wody, odstawiamy na kolejny tydzień przed przefiltrowaniem. Dawkowanie: 1 łyżka stołowa na pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody kilka razy dziennie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BANANY W PAPILOTACH 147

Chciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i posypywane orzechami pekan. Osobiście jestem fanką tego typu deserów, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.   Przygotowanie : 15 minut Dla 4 osób 4 małe banany Sok z 2 pomarańczy 8 orzechów pekan(...)szczypty cynamonu 4 szczypty imbiru 4 szczypty wanilii w proszku 2 łyżki syropu klonowego   Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy. W miseczce wymieszaj syrop klonowy, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i wanilię. Wytnij cztery duże prostokąty z papieru do pieczenia. Ułóż połówki bananów na środku, polej każdą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Owsianka z kaszą manną i sezonowymi owocami 157

kaszą manną i sezonowymi owocami  Składniki :  pół szklanki wody pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki płatków owsianych  1 łyżka słonecznika cynamon syrop klonowy letnie owoce Sposób wykonania : Mleko i wode wlewamy do garnka. Gotujemy. W tym czasie w misce mieszamy kasze mannę, płatki owsiane, słonecznik, cynamon (ilość dowolna, lub można ten składnik(...)bardzo wolnym ogniu około 1-2 min (jeżeli chcemy, aby było bardziej gęste to około 2 min), Wlewamy na miseczkę. Dodajemy owoce- u mnie nektarynka, gruszka, czereśnie. Wszystko polewamy syropem klonowym. Uwaga! Jeżeli nie macie syropu  lub nie lubicie go, w trakcie gotowania możecie owsianke posłodzić ( pół łyżeczki stewi / 1 łyżeczka cukru brązowego).  Smacznie i zdrowo! Polecam

Smaki Natalii
Karmelowa zimna kawa latte 118

Zimna kawa w takie upały to konieczność. Dzisiaj z syropem karmelowym i koniecznie na zimno. Spróbujcie! Składniki : * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżka syropu karmelowego do kawy i deserów * opcjonalnie cukier trzcinowy  * kostki lodu * pół szklanki wrzątku * szklanka zimnego mleka Przygotowanie : Kawę zaparzyć, dosłodzić do smaku. Wymieszać z syropem. Dodać zimne mleko i kostki lodu. Podawać od razu po przygotowaniu

Magiczne Życie Marty
Nalewka malinowa (malinówka) 436

nalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna

Marder&Marder Manufacture
Serniki w waflowych pucharkach 172

pucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy(...)lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli mamy brzoskwinie z puszki) lub tą samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone

Kuchnia w czekoladzie
Dżem truskawkowy z nutą anyżu 101

Przepyszny dżem truskawkowy o pięknym aromacie anyżu Składniki: • 3 kg truskawek • 1,5 kg cukru • 1 l wody • 2 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu  włożyć truskawki i anyż.  Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok. Sok zlewam do słoików robię w ten sposób syrop. Truskawki smażyć dalej

W królestwie smaków Beaty
Tarta z agrestem i bezą włoską 157

Odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie nadzienie wyłóż na upieczony spód. Beza włoska Do rondla wsyp cukier i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania, aż powstający syrop osiągnie 118°C. Następnie ubij na sztywno białka i zacznij wlewać cieniutką strużką lekko wystudzony syrop (powinien mieć około 100°C), miksując cały czas na średnich obrotach. Po wlaniu całego(...)syropu zwiększ obroty do maksimum i miksuj kolejne 10 minut. Pianę umieść w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki i ozdób nią wierzch tarty. Ciasto następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze przez kwadrans. Następnie tartę wyjmij, a bezę przypiecz przy pomocy palnika do crème brûlée. Jeśli

Food Square