kaszą manną i sezonowymi owocami Składniki : pół szklanki wody pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka słonecznika cynamon syrop klonowy letnie owoce Sposób wykonania : Mleko i wode wlewamy do garnka. Gotujemy. W tym czasie w misce mieszamy kasze mannę, płatki owsiane, słonecznik, cynamon (ilość dowolna, lub można ten składnik(...)bardzo wolnym ogniu około 1-2 min (jeżeli chcemy, aby było bardziej gęste to około 2 min), Wlewamy na miseczkę. Dodajemy owoce- u mnie nektarynka, gruszka, czereśnie. Wszystko polewamy syropem klonowym. Uwaga! Jeżeli nie macie syropu lub nie lubicie go, w trakcie gotowania możecie owsianke posłodzić ( pół łyżeczki stewi / 1 łyżeczka cukru brązowego). Smacznie i zdrowo! Polecam
Smaki NataliiZimna kawa w takie upały to konieczność. Dzisiaj z syropem karmelowym i koniecznie na zimno. Spróbujcie! Składniki : * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżka syropu karmelowego do kawy i deserów * opcjonalnie cukier trzcinowy * kostki lodu * pół szklanki wrzątku * szklanka zimnego mleka Przygotowanie : Kawę zaparzyć, dosłodzić do smaku. Wymieszać z syropem. Dodać zimne mleko i kostki lodu. Podawać od razu po przygotowaniu
Magiczne Życie Martynalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna
Marder&Marder Manufacturepucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy(...)lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli mamy brzoskwinie z puszki) lub tą samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone
Kuchnia w czekoladziePrzepyszny dżem truskawkowy o pięknym aromacie anyżu Składniki: • 3 kg truskawek • 1,5 kg cukru • 1 l wody • 2 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok. Sok zlewam do słoików robię w ten sposób syrop. Truskawki smażyć dalej
W królestwie smaków BeatyOdstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie nadzienie wyłóż na upieczony spód. Beza włoska Do rondla wsyp cukier i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania, aż powstający syrop osiągnie 118°C. Następnie ubij na sztywno białka i zacznij wlewać cieniutką strużką lekko wystudzony syrop (powinien mieć około 100°C), miksując cały czas na średnich obrotach. Po wlaniu całego(...)syropu zwiększ obroty do maksimum i miksuj kolejne 10 minut. Pianę umieść w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki i ozdób nią wierzch tarty. Ciasto następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze przez kwadrans. Następnie tartę wyjmij, a bezę przypiecz przy pomocy palnika do crème brûlée. Jeśli
Food Squarejaglanka, ta prezentowana dzisiaj, jest przygotowana na mleku kokosowym i z jedną łyżeczką oleju kokosowego -pamiętacie ma być energetycznie, truskawkami zerwanymi jeszcze w kapciach z ogrodu mamy, z dodatkiem syropu różanego i płatków migdałowych. Nie używam cukru, więc jaglankę dosłodziłam do smaku ksylitolem. Do jaglanki możecie też dodać nasiona chia bądź daktyle jeśli nie macie w domu truskawek. Daktyle(...)świeże truskawki około 10 sztuk - 1 łyżka płatków migdałowych - 150 ml mleka kokosowego - szczypta soli - 1 łyżeczka oleju kokosowego - ksylitol do smaku (do kupienia też www.naturalniezdrowe.com.pl ) - syrop różany - kilka kropel dla aromatu W rondelku gotujemy kaszę na mleku kokosowym z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli. Posłodź do smaku ksylitolem. Truskawki z syropem różanym rozgniatam widelcem
SMYKWKUCHNIPogoda za oknem nas rozpieszcza, temperatura wzrasta, ale organizm potrzebuję się ochłodzić. Polecam do przygotowania lody bananowe z syropem Zero Kalorii . Nie dość, że są niskokaloryczne to smaczne i zdrowe! Składniki: 2 średnie banany 50ml mleka syrop truskawkowy ZERO KALORII Sposób przygotowania: Banany kroimy i przekładamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny lub całą(...)upływie czasu zamrożone banany przekładamy do blendera, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania płynnej, kremowej konsystencji. Po przygotowaniu lody bananowe podajemy z syropem truskawkowym. Smacznego
Truskawkowa FiestaIdealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem. Przepyszny aromat uzyskany dzięki szałwii od Skworcu Składniki 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka) 3 l bulionu warzywnego 4 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 500 ml piwa jasnego 100 ml syropu klonowego 100 ml miodu płynnego 3 łyżki przyprawy do mięs 2 łyżki szałwii Przygotowanie(...)małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru. Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy. Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia
R'n'G Kitchenwzględu na to, że dbam o Lili dietę, nie mogę wejść do sklepu i kupić ciasteczka, czekoladę czy batonika . Słodkości, które napakowane są chemią, cukrem rafinowanym i syropem glukozowo-fruktozowym mnie nie interesują. Wiem, że jeden taki batonik nie zaszkodzi, ale budujemy dobre nawyki i w sumie (znając życie) z tego jednego zrobiłyby się trzy w tygodniu(...)kolejny raz o tym domowym batoniku. To jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop klonowy, aby było słodsze). Smażę placka na patelni i później wycinam kształty foremkami do ciastek. Po przepis zapraszam tutaj>>> Słoiki Świetnym (i wygodnym) pomysłem na zapakowanie przekąski
lady-och-mistrzyni.blogspot.comTruskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem z agawy. Stewię z erytrytolem możecie bez problemu nabyć w Carrefourze lub Rosmannie, ale jeśli nie potraficie znaleźć jej w swojej okolicy to równie dobrze sprawdzi się ksylitol (jest mniej(...)musicie dobrać proporcje na smak). Smacznego! Składniki /Na małą tortownicę/ Spód 60ml rozpuszczonego oleju kokosowego 140g (1,5 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych* 2 świeże daktyle (wypestkowane) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka stewii z erytrytolem *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten Masa jaglana 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej 500ml wody 500ml mleka
Fill The Bowlwesoło tylko uważajcie na siebie ;) Składniki: 50 ml mocnej kawy ostudzonej 50 ml piwa typu stout (np. Guinness) lub porter 40 ml irlandzkiej whiskey (lub szkockiej whisky) 25 ml syropu cukrowego 25 ml słodkiej śmietanki lód w kostkach szczypta cynamonu Wykonanie: Przygotować syrop cukrowy: podgrzać równe ilości wody i cukru do rozpuszczenia tego drugiego i ostudzić. Wymieszać syrop z kawą
zadanie-gotowaniePlacuszki jogurtowe ze świeżymi owocami Kolejne przepyszne, lekkie i puszyste placuszki, tym razem na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych owoców i syropu są jeszcze smaczniejsze. Te racuszki, obok placuszków z ricotty należą do naszych ulubionych, słodkich dań bezmięsnych. ( PRZEPIS NA PLACUSZKI Z RICOTTY TUTAJ >> ) . Polecam je wypróbować ;) SKŁADNIKI (ok. 20 placuszków) 1,5 szklanki kremowego jogurtu(...)jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru porządna szczypta soli DODATKOWO: Świeże sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki lub inne). Cukier puder Serek waniliowy Syrop daktylowy/ klonowy Wszystkie składniki umieścić w naczyniu/dużej misce i zmiksować blenderem, bądź ręcznie rózgą do otrzymania gładkiej stosunkowo gęstej masy. Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą
Calzonella.comowsianych, z chia owoce: 2 szkl. owoców jagodowych (ja uszczupliłam w końcu zasoby zamrażarkowe i wykorzystałam resztkę mrożonych malin, jagód i truskawek) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego kruszonka: 120 ml płatków owsianych 80 g mielonych migdałów po 2 łyżki syropu z agawy i oleju kokosowego (ja zastąpiłam masłem) szczypta soli Składniki kruszonki mieszamy, zagniatamy(...)chłodzimy w zamrażarce ok 15 minut. Owoce mieszamy z nasionami i syropem. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy kruszonką i pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 30 minut. Podajemy solo lub z lodami waniliowymi
Dzieje kuchennej Wiewiórypyszny! Spróbujcie koniecznie przygotować w domu zarówno tradycyjną wersję Sunrise’a, jak i tę słodszą, migdałową. Lista zakupów: Sok pomarańczowy Tequila Amaretto Grenadyna Jeśli nie mamy grenadyny, możemy użyć syropu malinowego lub wiśniowego. listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Tequila Sunrise i Amaretto Sunrise'; listonic_content='Sok pomarańczowy Tequila Amaretto Grenadyna'; document.write(" "); Wlewamy na dno szklanki(...)Uwaga! W wielu barach podaje się drinki Sunrise ze słomką co – moim zdaniem – jest błędem. Picie tego drinka przez słomkę sprawi, że już na starcie zasłodzimy nasze kubki smakowe syropem, a przecież ma on być ukoronowaniem drinka, powoli rozmywając się w soku w miarę picia. Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: to klasyk. Wstyd nie znać, nie wyobrażam sobie bloga
Proste-przepisy.pl