CYNAMONOWY MUGCAKE z syropem orzechowym. Ciacho znam od zamierzchłych czasów, kiedy to modna była dieta dukanowa. Przepis poznałam właśnie wtedy. To szybka, łatwa w przygotowaniu opcja na drugi posiłek lub przekąskę. Wszystko zależy od dodatków :) PRZEPIS 🔶 3 łyżki otrębów np.owsianych 🔶 2 łyżki jogurtu naturalnego 🔶 1 jajko 🔶 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 🔶 2 łyżeczki cynamonu 🔶 1 łyżka syropu klonowego(...)Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy na 4min do mikrofali lub do piekarnika na ok 12min temperatura 200 stopni 🍰🍰 Ciacho przełożyłam waniliowym serkiem i polałam orzechowym syropem zero Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisherijest lekki wafelek tylko ciężki, pełen orzechów baton. Przepis na domowego snickersa Składniki 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki daktyli 3 łyżki kakao 2 łyżki syropu klonowego 1/2 szklanki masła orzechowego lub orzeszki do zrobienia masła orzeszki ziemne do dekoracji Wykonanie Ciemna masa -> miksujemy orzeszki z daktylami, kakao i syropem klonowym (mi pomógł thermomix). Jasna masa -> gotowe(...)Keksówkę wykładamy folią spożywczą i dajemy ciemną masę (uklepujemy do pożądanej grubości), a następnie jasną masę. Całość posypujemy orzechami do dekoracji i (opcjonalnie) polewamy domową czekoladą (olej kokosowy, syrop daktylowy, kakao). Snickersa wkładamy do lodówki na godzinę. No niestety trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale dzięki temu będzie się lepiej kroić. Gotowe, po wyciągnięciu wystarczy podzielić na porcje. Smacznego! Porównanie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjajo, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, opcjonalnie 2-4 łyżki wody, 2 łyżki cukru białego, 100 g masła, szczypta soli, ponadto: 250 g jagody leśnej w syropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 kg świeżych malin, ok. 200 g cukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy(...)powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa jagodowa: Jagodę leśną w syropie przelewamy przez gęste sito, owoce przecieramy. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, wg proporcji. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy przetarty syrop, żelatynę i mieszamy, całość podgrzewamy, ciągle mieszając
Moniki SmakołykiViolaPassion Wspaniała zdrowa i ożezwiająca sałatka pochodząca również z Syrii. Nie ma nic tu dla nas nowego składniki są dla nas znane jedynym dodatkiem jest słodycz syropu z granatu,i roszponka Składniki: 1/2 Sałaty lodowej 1/4 kapusty białej drobno posiekanej 1/2 ogórka zielonego kilka słodkich pomidorów polecam koktajlowe 1 większa papryka 1 większa czerwona cebula 2 natki pietruszki 1 roszponka(...)grzanki z chleba arabskiego 3 ząbki czosnku sok z cutryny z połowy 4 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek syropu z granatu wedle uznania możemy dodać owoc granatu Sposób: Warzywa myjemy i osuszamy wszytko kroimy tak jak na zdjeciu. Pamietajmy o tym że sałaty nigdy nie kroimy nożem tylko rozrywamy paluszkami. Łączymy wszystko w większej misce polewając sokiem z cytryny
Viola cooks with passionBardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej -1 jajko całe i jedno żółtko -25 dag masła lub margaryny -4 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka cukru pudru(...)Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki miodu, 4 łyżki masła i sok z połowy cytryny. Do gotującego się syropu wkładamy ćwiartki gruszek. Pilnujemy, aby nie odbywało się to na dużym ogniu. Czas zależy od tego jak miękkie są gruszki. Te bardzo miękkie wystarczy potrzymać po 2 minuty
Kulinarne przemysleniaKolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie! Składniki: 3 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki kokosowej 2 jajka 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat syrop daktylowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek(...)pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z syropem daktylowym. Smacznego
Truskawkowa FiestaPrzygotowaliśmy dla Was piekielnie pyszną i szybką opcję śniadaniową - wegańskie placki pancakes. Same w sobie są już słodziutkie, ale zawsze atmosferę można dosłodzić pysznym syropem klonowym i owocami. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowa przekąska do pracy czy szkoły. To jak, pędzicie już do kuchni? :) Bananowo-orzechowy pancakes śniadaniowy w 5 minut Przepis(...)karobu (lub 1 łyżeczka kakao) 1,5 łyżeczki płatków/wiórków kokosowych 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 2 płaskie łyżki mąki 1,5 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia + ewentualnie syrop klonowy/kokosowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem na "papkę" i mieszamy z masłem orzechowym. Dodajemy karob, płatki kokosowe oraz chia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej
Bananowe PoleDeser stary jak świat - pieczone jabłka. Moje są dodatkowo otulone syropem imbirowym i nadziane ciasteczkami o smaku szarlotki. Nic dodać, nic ująć, jabłka są boskie. Składniki: 4 jabłka 4 łyżki syropu imbirowego 8 kruchych ciastek ( użyłam ciastek o smaku szarlotki ) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 2 łyżki stopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem oraz przyprawą korzenną. Jabłka myjemy(...)odcinamy spód i łyżeczką wydrążamy środek. Jabłka nadziewamy przygotowaną masą ciasteczkową, przykrywamy odciętym spodem. Każde jabłko dokładnie smarujemy łyżką syropu imbirowego. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto(...)rodziną lub przyjaciółmi :). LEMONIADA JABŁKOWO - LIMONKOWA. Składniki: 800 ml naturalnego soku jabłkowego 700 ml wody mineralnej gazowanej 1 limonka 1 zielone jabłko kilka gałązek listków mięty 30 ml syropu miętowego Sposób przyrządzania: Limonkę dobrze wyszorować, sparzyć gorącą wodą i pokroić w plasterki. Jabłko dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać
Zakątek rozkoszy kulinarnychplacuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)chudego twarogu 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 25 g drożdży 2 szklanki mąki pszennej 150 g czerwonej porzeczki ojej do smażenia syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes do polania
Kulinarne Fantazje Mariolisię ku końcowi. Najbardziej lubię je na surowo (najchętniej prosto z drzewa), tym razem jednak puściłam wodze fantazji i przerobiłam je na pyszny, cudownie kremowy sorbet. To dzięki syropowi cukrowemu i dodatkowi banana ma tak wspaniałą konsystencję. Odrobina alkoholu sprawia, że nie zamarza na kamień. Można dodać wiśniówki - ja nie miałam, więc wybrałam delikatną i dość neutralną w smaku miodówkę(...)lodów) 500 g czereśni 125 g cukru 125 g wody 1 łyżka soku z cytryny 1 banan 2 łyżki miodówki Z cukru, wody i soku z cytryny zagotować syrop. W tym czasie wydrylować czereśnie. włożyć je do syropu, gotować 5-10 minut, aż zaczną być szkliste. Przestudzić, zmiksować blenderem. Całkowicie ostudzić. Do masy dodać zmiksowanego banana i alkohol. Wymieszać. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną też całkiem niezłe jest. My tylko żałujemy, że nie mamy piwnicy, ani innej spiżarni. Wtedy takich przetworów narobilibyśmy z tonę(...)cukru waniliowego 1 cytryna kilka świeżych malin (do zabarwienia gruszek) Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać do każdego
Marder&Marder Manufacturebyły całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny, powtarzając operację. Ponownie zlewamy nalew z owoców i filtrujemy. Sporządzamy syrop z cukru i wody. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy powoli spirytus cały czas mieszając. Po ostygnięciu rozlewamy do butelek i pozostawiamy na pół roku. Lecznicza nalewka malinowa Wywołuje poty oraz(...)malin 1 l spirytusu 250 g cukru 0,5 l wody Przygotowanie Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop sporządzony z 250 g cukru i 0,5 litra wody, odstawiamy na kolejny tydzień przed przefiltrowaniem. Dawkowanie: 1 łyżka stołowa na pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody kilka razy dziennie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i posypywane orzechami pekan. Osobiście jestem fanką tego typu deserów, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Przygotowanie : 15 minut Dla 4 osób 4 małe banany Sok z 2 pomarańczy 8 orzechów pekan(...)szczypty cynamonu 4 szczypty imbiru 4 szczypty wanilii w proszku 2 łyżki syropu klonowego Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy. W miseczce wymieszaj syrop klonowy, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i wanilię. Wytnij cztery duże prostokąty z papieru do pieczenia. Ułóż połówki bananów na środku, polej każdą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska