mleka 3 łyżeczki agaru 30 g migdałów bez skórki lub płatków migdałowych 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka miodu kilkanaście jeżyn i jagód 1 łyżka wody 2-3 łyżeczki syropu z agawy (jeżeli nie posiadacie, to można dosłodzić cukrem) WYKONANIE Migdały zmielić (np. w młynku do kawy). 130 ml mleka zagotować, zaś w reszcie wymieszać agar. Wyłączyć palnik i wlać(...)mleko z agarem. Wszystko razem dobrze wymieszać (ewentualnie zmiksować) i przelać do miseczek lub pucharków. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie do garnuszka wlać łyżkę wody, dodać syrop z agawy (lub cukier), jeżyny i włączyć palnik. Podgrzewać przez jakiś czas, do momentu, aż owoce lekko zmiękną, wyłączyć palnik i dodać jagody, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Lekko stężałą
Passions hobbies lifejajek (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa(...)suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt w formie, upuścić na zabezpieczony blat kuchenny z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawić do wystudzenia. Syrop z brzoskwiń (około 1/3 szklanki) rozcieńczyć z 3 łyżkami wody. Nasączyć biszkopt według uznania. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na kosteczkę. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Zostawić do wystudzenia
Świat Ciastaostatnich dniach raczej nie sprzyja - więc proponuję dżem :-) Ten jest dość słodki, ale kawałki pomarańczy i orzeźwiający sok fantastycznie tę słodycz przełamują :-) Następnym razem powiem Wam co zrobiłam z syropem otrzymanym w procesie przygotowywania dżemu... a dziś coś pysznego... ;-) SKŁADNIKI 3 kg truskawek 2 kg cukru 2 średniej wielkości pomarańcze 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant Truskawki myjemy, usuwamy szypułki(...)naczyniu przesypując warstwami cukru. Przykrywamy gazą lub lnianą ścierką i odstawiamy na 24 - 48 godzin, by cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały syrop zlewamy (a ja w kolejnym wpisie powiem Wam co z nim zrobić ;-) ), a owoce wkładamy do garnka z grubym dnem (będzie ich zdecydowanie mniej niż na początku). Pomarańcze bardzo dokładnie
Czary - gary w kuchnijajka 100 ml mleka szczypta soli olej do smażenia lub masło Mus czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki wody 3-4 łyżki syropu (dowolnego, może być klonowy, z agawy - ja użyłam syropu z marynowanych wiśni ale głównie chodzi o to, by czereśnie się skarmelizowały) szczypta cynamonu Do podania: mus czereśniowy jogurt naturalny świeże owoce(...)zarumienienia. Usmażone kromki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe tosty francuskie podaję z musem, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Mus czereśniowy Rozmrożone czereśnie umieszczam w rondelku, dodaję syrop i wodę. Całość duszę 4-5 minut i miksuję na gładki mus blenderem. Jeśli używasz świeżych czereśni duś je kilka minut dłużej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaświeże owoce lub mus z przetartych owoców i gotowe! Można jeść! Jeśli wymieszamy nasiona z wodą nie będą miały żadnego smaku, można je wtedy doprawić cynamonem, wanilią, miodem lub syropem klonowym. Składniki na 1-2 porcje: 200 ml mleka (może być kokosowe, migdałowe, ryżowe lub jakie lubicie) 3 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 mango Przygotowanie(...)Mieszamy mleko z syropem klonowym lub miodem i nasionami chia, kilkakrotnie powtarzamy mieszanie w ciągu pierwszych 30 minut, a następnie odstawiamy na całą noc. Rano dodajemy mus z mango* lub ulubione świeże owoce i gotowe! *Mus z mango- dojrzały owoc mango obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy i miksujemy blenderem na gładki
Smakowity Blog Kulinarnynowych pomysłów na inne granole. Lubię wracać do tej standardowej na miodzie z dużą ilością suszonych owoców i orzechów. Nie mniej uwielbiam różnorodność i granola, której motywem przewodnim jest syrop klonowy i dużo orzechów jest niesamowita w smaku! Niezwykle chrupiąca, słodka i taka charakterystyczna. Nigdzie nie kupicie takiej, a nawet jeśli nie będzie ona tak smaczna. Składniki (na jeden duży(...)słój granoli): 2 i 1/;2 szklanki płatków owsianych 100 ml syropu klonowego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki wrzątku 1 łyżka nasion chia 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów nerkowca 10-11 daktyli 1/3 szklanki babki płesznik 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie orzechy i daktyle siekamy. W misce mieszamy płatki, posiekane orzechy i daktyle
Mango Papajazielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę(...)papryka jest taka al dente). Potem dodać pędy bambusa, ananasa pokrojonego w kostkę i odsączoną kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę z palnika. Sos: do miski wlać syrop z ananasa. Wsypać do niego mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Za pomocą trzepaczki połączyć składniki. Następnie dodać passatę, cukier, ocet ryżowy i posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą
Fabryka pomysłówupartego - da się nawet bez miksera ( tylko po co...? ). Efekt - delikatny, rozpływający się w ustach krem z biszkopcikami o intensywnym smaku pomarańczy. Do tego plasterki cytrusów w obłędnie pysznym syropie i chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził. Tiramisu sanguinello Składniki: (na 6 porcji(...)czarnej herbaty (aromatyzowanej pomarańczą) 50 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki amaretto pomarańcze w syropie: 3 czerwone pomarańcze 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki amaretto dodatkowo: 75 g podłużnych biszkoptów niesolone pistacje Ostudzoną herbatę wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, skórką pomarańczową, miosem
Pożeraczka, czyli raz adobrzestopni i piecz 1 godzinę. U mnie najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia termoobieg z grzaniem góry i dołu. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Swojego serniczka ozdobiłam plasterkami buraka, syropem brzoskwiniowym, kozim serem i świeżą bazylią. SMACZNEGO !!! Real Pharm Calorie Free Sauce to syrop z naturalnymi dodatkami smakowymi idealny do owsianki, naleśników, jogurtów, szejków białkowych i wielu innych produktów. Syropy
ClauditteMissCookingwegańskie. Zdrowa przekąska zamiast typowych słodkości. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Dla smaku możemy dodać skórki pomarańczowej i uprażyć sezam lub dodać odrobinę aromatu. Jeśli nie mamy syropu, możemy dodać miodu. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony good to know ) Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie Składniki: 120g sezamu (radzę uprażyć go na suchej patelni, kuleczki(...)będą smaczniejsze) 120g orzechów 120g daktyli 3 łyżki kakao bez cukru 5-6 łyżek soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. 2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Z otrzymanej gęstej
Mała Cukierenkacukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE: 1. Do dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną(...)bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam wiśnie drylowane w lekkim syropie , które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Wiśnie DAGOMA to doskonały dodatek do ciast, ciastek
Tradycyjna kuchnia Kasiwychodzenia z domu i w kilka chwil - ekspres SodaStream pomoże nam cieszyć się smakiem naszego ulubionego napoju. Wracając do przepisu.. Połączenie smaku cytryny z migdałami jest rewelacyjne. Syropu dodajcie tyle - ile uważacie za słuszne - wg własnego gustu. Latem - przypomnijcie sobie o tym przepisie. 1 cytryna 500 ml wody (dowolnie nasyconej) syrop migdałowy (ilość wg smaku) Wycisnąć(...)cytryny. Wodę nasycić dwutlenkiem węgla, wymieszać z sokiem i syropem migdałowym. (Składniki najlepiej połączyć w butelce - energicznie potrząsając zawartością.) (*) Więcej o ekspresie SodaStream znajdziecie na stronie: http://sodastream.pl . Zapraszam też na odwiedzenie fanpage: SodaStream Polska
Di gotujebatoników): 1/2 szkl surowej kaszy jaglanej (najlepiej namocz w 1,5 szkl wody na noc) 1,5 szkl wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek oleju kokosowego lub masła syrop klonowy lub miód (4 łyżki do masy i 1 łyżeczka do polewy) 2 czubate łyżki karobu lub kakao Przygotowanie: Kaszę i wiórki kokosowe ugotuj pod przykrywką w 1,5 szklanki wody(...)blaszce. Ok 15-20 min – trzeba sprawdzać i co jakiś czas zamieszać. Kasza powinna być lekko rozgotowana. Po ugotowaniu dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego (lub masła) i 4 łyżki syropu klonowego/miodu. Spróbuj i zobacz czy masa jest wystarczająco słodka. Rozgrzej piekarnik do 180*C na termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę formując łyżką prostokąt. Piecz
Smiling Shrimptworzy rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku. W puddingu z tapioki zakochają się wszyscy wielbiciele budyniu. WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI z SYROPEM KLONOWYM Składniki: 1/2 szklanki tapioki (użyłam tej mniejszej) 2,5 szklanki mleka (może być np. kokosowe) 1,5 szklanki wody 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego mandarynki(...)puszki Przygotowanie: Tapiokę moczymy przez noc w wodzie. Namoczoną gotujemy na mleku, do którego dodajemy syrop klonowy. Gotujemy około 15 minut (ja użyłam zwykłego mleka, ale można gotować na kokosowym wtedy zmienimy smak puddingu) Tapioka będzie gotowa kiedy zrobi się gęsta a ziarenka prawie przezroczyste. Do ugotowanego puddingu dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i przekładamy
Bon appetit mon amiezapisany.Polecam..bardzo pyszne..U mnie wyszło 12 sztuk, a wg autorki przepisu powinno być około 6-8..no i ja akurat nie miałam miodu "pod ręką", a miałam syrop cynamonowy , który wykorzystuję do herbaty..pycha wyszło..pachniało cynamonem. 50 dkg mąki tortowej Młynomag 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 70 g rozpuszczonego masła 1 jajko(...)łyżki cukru szczypta soli aromat cytrynowy Składniki na wierzch: 2 łyżki miodu [ syropu cynamonowego ] ok. 10 g orzechów włoskich [ u mnie orzechy, wymieszane z grubym cukrem] Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru
Moje domowe kucharzenie