dość dużej mocy palniki aż mieszanka osiągnie temp. soft ball 118 st. W międzyczasie zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżeczce cukru. Gdy syrop osiągnie wymaganą temp. 118 st. natychmiast zdjąć z palnika, mikser ustawić na małe obroty i powolutku strużką wlewać syrop cukrowy. Po wlaniu całego syropu mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować
moj przepis nakilka minut! Szybki i prosty. W dodatku można go dowolnie modyfikować, np. dodając swoje ulubione przyprawy lub mleko kokosowe. Kurczak z brzoskwiniami – Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie (470g po odsączeniu) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700g) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 4 łyżeczki oliwy z oliwek 6 łyżek syropu z brzoskwiń (lub więcej jeśli chcemy(...)błonek, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać przyprawę Gyros, 4 łyżeczki oliwy i odstawić na ok. 10-15 minut. Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurczaka, dodać syrop z brzoskwiń, podsmażyć. Po ok. 5 minutach dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Do miseczki wsypać ryż, na to wyłożyć kurczaka z brzoskwiniami. Polać
Kulinarne Przebojejajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1,25 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny Aromat waniliowy 9 ml 3 łyżki kakao MASA 410 g brzoskwiń w syropie 500 ml śmietanki 30% żelatyna-fix deserowa 60 g CIASTO Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę, kakao(...)stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie części. MASA Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z żelatyną i miksujemy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie i mieszamy łyżką. Wykładamy
Moje-pitraszenieszkl mleka 1,75 szkl mąki 1 szkl musu z dyni 2 jajka łyżka cukru łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie(...)patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło
Smakołyki Asipokrojona też oczywiście się nada, ale ta przygotowana według naszego pomysłu powali was na kolana. W tym przepisie używamy zarówno pomarańczy jak i cytryn, ale cytryny to bardziej dla syropu, który tworzy się przy okazji. Chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je również wykorzystać do herbaty. A dodatkowo wspomnianym syropem warto też aromatyzować herbaty. My w ogóle(...)słodzimy ani herbaty ani kawy, ale dodatek takiego syropu nadaje naprawdę głębi smaku. A skoro mowa o cytrynie to za parę dni powiemy wam jak wykorzystać ją również do herbaty, tym razem z dodatkiem rumu. 1 pomarańcza 1 mała cytryna cukier słoik ok. 500 ml Pomarańczę i cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i porządnie wyszorować. Kroimy
Marder&Marder ManufactureKolejna wariacja ze zwykłymi naleśnikami z białym serem. Po co zalewać naleśniki sosem, jeśli można odwrócić kolejność i ułożyć naleśniki na musie? Mus truskawkowy podprawiony syropem truskawkowym Eterno stał się bardziej wyrazisty w smaku, a naleśniki zniknęły z talerzy w zastraszającym tempie. Nikt by nawet nie przypuszczał, że tego dnia nie miałam weny na gotowanie, a naleśniki to naprawdę kilka(...)sera białego chudego lub półtłustego (kupuję ten w Biedronce) 3 łyżeczki cukru z wanilią DODATKOWO: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru 2 łyżeczki Syropu Truskawkowego migdały w płatkach uprażone na suchej patelni Wykonanie: Jajka umyłam i wyparzyłam pod wrzącą wodą. Dwa jajka wybiłam do miski, wsypałam sól, cukier, wlałam mleko i wszystko razem zmiksowałam
Blondynka GotujePołączenie trzech wyjątkowych smaków; syropu klonowego, pomarańczy i kardamonu pozwoli nam odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez(...)najmniej 1 godzinę w wodzie. Musi być ona całkowicie w niej zanurzona. Grilla rozgrzewamy do około 220 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku łączymy syrop klonowy i kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy
naRuszcieszczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając miksturą w słoiku. Skórki będą „oddawać kolor” do spirytusu. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy – w garnku zagotowujemy wodę (garnek powinien być większy niż 1 l, bo syrop ma większą objętość od wody). Dodajemy cukier, gotujemy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. W międzyczasie(...)odcedzamy spirytus (skórki wyrzucamy). Wystudzony syrop cukrowy mieszamy z cytrynowym spirytusem i rolewamy do butelek. Limoncello przed spożyciem powinno leżakować co najmniej kilka tydzień, optymalnie minimum tydzień (smaki muszą się wymieszać, bezpośrednio po wymieszaniu nie jest zachwycające :) ). Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, szczelnie zamknięte. My podajemy je mocno schłodzone. Post Limoncello – likier cytrynowy pojawił się poraz pierwszy
Pociąg Do Kuchnizachęcam do przygotowania domowej wersji, zwłaszcza, że jest to banalnie proste! :) Składniki: 1 szklanka migdałów w łupinach pół szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki miodu lub innego syropu słodzącego (dałam miodek majowy ) Przygotowanie: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki. Następnie podprażyć je w piekarniku: na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia równomiernie rozłożyć migdały, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 135 ° C przez 15 min. Przestudzić. Do rondla wlać wodę, wsypać cukier i cały czas mieszając zagotować syrop. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać miód i wymieszać. Przestudzone migdały wsypać do malaksera i zmielić na jednolitą, mocno rozdrobnioną masę. Następnie (nie wyłączając malaksera) dolewać stopniowo ciepły
Domowa Cookierenka Agimasy budyniowej, bazą ciasta jest kasza grycznana zawierająca mnóstwo składników mineralnych i błonnika. Do posłodzenia użyłam niewielką ilość miodu i owoce suszne. Jeśli zamieni się miód np. na syrop z agawy tarta będzie idealna dla wegan. Jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Bardzo, bardzo, bardzo smaczna :) Ciasto Składniki: 150 g ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (około(...)suchej) 1,5 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml mleka sojowego 2 łyżki miodu (syropu) 5 daktyli łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu łyżeczka soku z cytryny 1/4 szklanki bakalii (wiórki kokosowe, rodzynki, morele) Przygotowanie: Ostudzoną kaszę zmikosować na gładką masę Mleko z miodem i daktylami lekko podgrzać i dodać do kaszy Dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny
pyszne zdrowościPrzepyszne muffinki, lekko wilgotne w środku z pysznym bananem i sosem toffi. Wykonanie w thermomix na dole. Do foremek do muffinek wlać syrop cukrowy i wsypać trochę cukru brązowego. Syropu cukrowego około 1/2 łyżeczki. Odstawić. Usunąć pestki z daktyli i pokroić je drobno. Do garnuszka wlać wodę i dodać daktyle, zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. odstawić(...)ciasto upiec na blaszce o wymiarach 20 x 20 cm. Wszystko robimy w ten sam sposób, tylko blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia wysmarowanym lekko masłem. Następnie polać syropem i obsypać brązowym cukrem. Thermomix – daktyle bez pestek zmiksować 4 sek obroty 5, wyjąć – masło, cukier, jajka, esencja waniliowa, mąka, czas 2 minuty, obroty 3 – wlać przestudzoną
Kuchnia Pokoleńchipsów z banana 50 g suszonego mango 150 g mieszanych bakalii-orzechy włoskie, nerkowce, pekan, migdały, żurawina, rodzynki 2 łyżki płatków kokosu 1/3 szklanki płynnego miodu 3 łyżki syropu trzcinowego 4 łyżki oleju kokosowego Szczypta soli do smaku Dowolne świeże owoce- u mnie winogrona i mandarynki 200 ml jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Płatki błyskawiczne mieszamy z suszonymi owocami(...)oraz bakaliami, rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 160*c. W rondelku umieszczamy miód, olej, oraz syrop z cukru trzcinowego, solimy szczyptę i podgrzewamy do połączenia składników, tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę na blaszce i zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Studzimy, jeszcze raz mieszamy. Mieszankę wsypujemy warstwowo do pucharków lub słoiczków
Wanilia i Kardamontrzymają" pozostałe składniki. Do tego jogurt, owoc i można iść do pracy :) Albo na zakupy... czapki nowe dzieciom kupić ;) Składniki: 200 g suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki syropu daktylowego (można dodać miód lub syrop klonowy) 50 g płatków owsianych 50 g płatków orkiszowych 30 g płatków jaglanych 2 łyżki otrębów żytnich 3-4 łyżki łuskanego słonecznika(...)orzechów włoskich Przygotowanie: Daktyle razem z syropem lub miodem mielimy na gładką masę przy pomocy blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy razem przez chwilę (przez to płatki i bakalie też się trochę zmielą). Blaszkę o wymiarach ok. 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy ją za pomocą łyżki (lub palcami). Pieczemy ok. 15 minut
bistro mamanajlepiej do jakiegoś słoja. Zalewamy wódka i spirytusem i odstawiamy - moje w ciemnym miejscu stały ok tygodnia. Odcedzamy truskawki na drobnym sicie które ja dodatkowo wyłożyłam gazą. Następnie robimy syrop z cukru i wody - W 200 ml wody rozpuszczamy 2 szklanki cukru - gotując czekamy aż syrop stanie się klarowny, studzimy delikatnie i wlewamy do niego nalewkę ( podobno ważne jest(...)nalewkę wlewać do syropu a nie na odwrót ) i kwasek cytrynowy, mieszamy . Odstawiamy na kilka tygodni. Ja swoją naleweczkę próbowałam po ok 2 tygodniach i jest naprawdę pyszna - bardzo aromatyczna, tylko póki co dość delikatna liczyłam na troszkę mocniejszy trunek ale poczekamy, zobaczymy - może jeszcze się przegryzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style
sierotka maRysia w kuchniobiad idealny na dni kiedy nie mamy ochoty na pracochłonne dania. Smacznego i miłej niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła(...)uważamy aby nie zbrązowiał - wrzucamy kurczaka i smażymy ok 10 minut. Dodajemy marchewkę i ananasa - smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając - marchewka ma pozostać jędrna i delikatnie chrupiąca. Odlewamy syrop z puszki ananasów - jeśli jest go mniej niż 200 ml to dopełniamy wodą i mieszamy z sosem sojowym, mąką kukurydzianą i przecierem. Do kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile
sierotka maRysia w kuchni