duży słój: 100 g płatków owsianych 100g płatków orkiszowych 20g otrębów pszennych 100 g mieszanki "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowo 3-4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu) Mieszanki od Ziarenkowa :) Olej kokosowy podgrzewamy, aż zrobi się płynny i mieszamy z syropem z agawy. Płatki owsiane, orkiszowe i otręby mieszamy w dużym naczyniu, nastepnie(...)dodajemy do nich mieszankę oleju kokosowego z syropem z agawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blaszkę od piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach czesto mieszając. Płatki powinny się mocno przyrumienić, ale nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy naszą mieszankę i dodajemy do niej ziarenka Ziarenkowo. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika
Zawsze głodna!żółtka szczypta soli Składniki na obrzeże: 4 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam(...)lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka. Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło. Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę
Ciasteczkowy Potwórkostki masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 1 spory banan 2 banany przepisu 300 ml śmietanki kremówki 1 łyżka syropu kawowego (Jamie użył gotowego, ale jeśli nie macie to polecam ten wg mojego przepisu:) 2 łyżeczki cukru waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać(...)wymieszać. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód tarty. Kiedy trochę przestygnie włożyć do zamrażalnika na 20 minut - bananowe toffi musi porządnie zgęstnieć. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, dodać syrop kawowy i lekko przemieszać - powinny zostać ciemniejsze smugi syropu kawowego. Po 20 minutach w zamrażalniku wyjmujemy tartę i układamy na niej pokrojone w plasterki 2 banany. Na wierzch wykładamy bitą
Kulinarne Inspiracjezainspirowałam się Anną Olson, trochę przepisami z sieci i powstała moja wersja balawy. Podobno pyszna;) Składniki Gotowe ciasto filo (do kupienia w sklepach sieci Kuchnie Świata lub Almie) Syrop 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki(...)orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu kostka stopionego masła orzechy pistacjowe do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki syropu nalezy wrzucić do rondelka, wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. 4 płaty ciasta filo posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim w brytfannie. Na płaty ciasta wyłożyć 3 łyżki masy, przykryć
Kulinarne Inspiracjebardzo wyborne połączenie i zazwyczaj wszystkim smakuje:) Ale banany w niżej prezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie. Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:) Biszkopt: 4 jajka; 3/4 szklanki(...)temperaturze 175 o C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek. Krem: 2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego; 1 puszka truskawek w syropie (410g); 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan-Fix"; 1 czubata łyżka żelatyny; Wykonanie: Truskawki zmiksować razem z syropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać
In my kitchenupieczona. Formę z babką wyjąć z piekarnika i ustawić najlepiej na metalowej kratce, by delikatnie sobie stygła. Po około 15 minutach babkę wyłożyć z formy. Jeszcze ciepłą polać przygotowanym syropem mojito. Składniki na syrop mojito: 125 g cukru; 4 łyżki posiekanych liści mięty (grubo posiekanych); 100 ml wody; 3 łyżki białego rumu; Miętę z cukrem rozgnieść zewnętrzną stroną łyżki, dodać(...)wodę i rum. Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 4 minut. Przed wylaniem na babkę syrop należy przecedzić przez drobne sitko. Składniki na miętowo limonkowy cukier: 50 g cukru kryształu; 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki; 3 liście mięty; Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Babkę posypać cukrem limonkowo-miętowym przed podaniem
In my kitchencuda u mnie. Poczułam się lepiej, lekko i jakby bardziej „na siłach!” Składniki -ulubiony jogurt -Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO po łyżce- jagody goji i nasiona chia wiśnie w syropie i mango w syropie morwa biała suszona Do ulubionego jogurtu wsyp od serca prażonych ziarenek Migdałowy Przylądek. Wymieszaj. Dodaj jagody goji oraz nasiona chia. Wymieszaj. Na wierzch dołóż suszonej morwy(...)bialej, wiśni oraz mango w syropie.... Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniwprowadzania nowych nawyków żywieniowych w zdominowanej przez mięso i białe pieczywo kuchni XIX wiecznej Europy. Od tego czasu wiele się niestety zmieniło. Przeładowane często cukrem lub (o zgrozo!) syropem glukozowo-fruktozowym płatki przestały być już zdrowym pomysłem na śniadanie. Dlatego chyba znacznie lepiej przyrządzić je w domu. Co więcej, ma to jedną dodatkową zaletę - możemy dodać do nich swoje ulubione(...)płatków owsianych (pszenne lub żytnie również się nadają) 150 ml wody w temperaturze pokojowej (lub świeżo tłoczonego soku z jabłek) 1 starte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) można również pokusić się
Food Squarecudownie puszystego) białego. Taki nasz rodzinny kompromis :) Skórka bułek jest chrupiąca, ale tylko od razu po upieczeniu. Za to bułki są miękkie i puszyste. Melasa i syrop klonowy nadają im ładny kolor i słodkawy smak. A oto dowód, że smakują i znikają :) Składniki dla 4 osób: 400g drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 200g mąki pszennej typ 500 8g suszonych drożdży 100ml(...)letniego mleka 250 - 280ml letniej wody 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki melasy trzcinowej 1 łyżka syropu klonowego 2-3 łyżki oleju dodatkowo białko jaja roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek W dużej misce wymieszać mąki. Dodać suche drożdże zgodnie z instrukcją producenta lub przygotować zaczyn ze świeżych. Sól rozpuścić w wodzie. Do mąki z drożdżami(lub zaczynem
Pełny talerzjedną stronę, potem obrócić blachę o 90° i ponownie wycisnąć kreski. Bułki piec 14-16 minut w 225°C. Tuż po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzchy bułek przygotowanym syropem. Syrop 100 g cukru 100 g wody Cukier rozpuścić w wodzie. Zagotować, mieszając 1-2 razy, aby cukier się nie spalił na dnie garnka. Syrop nadaje się do użycia bezpośrednio
Pełny talerzłyżce serka mascarpone z dżemem. Miksuję z pełną uwagą, aby nie przebić kremówki. Masę wstawiam do lodówki. DODATKOWO: Advocaat Dalkowski Cytrynki z wanilią Mandarynka z Hibiskusem Limonki w syropie Wiśnie kandyzowane Tak więc upojone alkoholem blaty czekoladowe przełożyłam masą porzeczkową. Masę wyciskamy przez dużą tylkę o szerokim otworze, bo w mojej masie były kawałki owoców. Próbowałam o wąskim otworze(...)błędach Blondynki i od razu wybierzcie taką o szerokim otworze :) Pominęłam obsmarowanie masą boków ciasta, posmarowałam tylko wierzch. Dekoracja? Sami widzicie, poszłam na łatwiznę i powykładałam plasterki cytrusów w syropie i kandyzowane wiśnie. Syrop fajnie się zachował, bo zastygł na owocach, dzięki czemu do samej konsumpcji pozostały błyszczące. Miałam możliwość spróbowania ciasta i smakowo pyszny! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujebędzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany 30% płatki migdałowe kolorowe orzeszki do dekoracji syrop wiśniowy bądź malinowy 1. Na samym początku czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski. 2. Śmietanę podgrzać w małym rondelu (prawie do wrzenia!), a następnie wlać ją do miski(...)najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze. 4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. 5. Największy kawałek biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym bądź malinowym (najlepiej wcześniej go rozrobić, tj. 1/4 szklanki soku i 1/2 szklanki wody). Następnie posmarować kremem ganache. Później położyć na to kolejną warstwę biszkoptu - nasączyć syropem i udekorować kremem
Ugotowaćdzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych. Jak są jego zamienniki? ksylitol stewia owoce (również nie wolno z nimi przesadzać) miód naturalny syrop klonowy syrop z agawy cynamon nabiał pieczywo i makarony pełnoziarniste Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach, ale wcale tak nie jest! Myślimy(...)będziemy słodzić kawy czy herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza
Truskawkowa Fiestalepszym rozwiązaniem od sklepowych ciastek. SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 większa puszka mleka kokosowego 1/2-1 szklanki wiórków kokosowych 1-2 krople olejku waniliowego (opcjonalnie) 4-5 łyżek syropu z daktyli lub syropu z agawy albo miodu WYKONANIE Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy wiórki kokosowe i wlewamy mleko kokosowe. Całość mieszamy, dodając olejek oraz syrop lub miód. Formujemy
Zofianamamy placuszki z witaminą A :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Syrop klonowy, syrop z mniszka lub miód owoce Ew. śladowe ilości oleju Marchewkę trzemy bardzo drobno na tarce lub miksujemy w blenderze na papkę. Następnie wszystkie składniki, czyli marchewkę, mleko, jajko, mąkę, proszek(...)masa. Pancakes pieczemy na teflonowej patelni bez tłuszczu lub jeśli mamy patelnie, do której lubi przywierać, to smarujemy ją co pewien czas niewielką ilością oleju. Upieczone pancakes podajemy z syropem, miodem i owockami :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Raj