przypomniał mi smak z dzieciństwa, bo smakował identycznie jak czekoladowy Bakuś, i to pyszne wnętrze... czasem można sobie pozwolić ^^~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~Składniki:200g serka naturalnego 2 łyżeczki gorzkiego kakaosłodzidło5g świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka kremu czekoladowego+ pyłek pszczelibanansyrop klonowyMieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop(...)klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego i przykrywamy go serkiem. Posypujemy siemieniem i pyłkiem pszczelim. Podajemy z pokrojonym bananem polanym syropem klonowym (lub miodem
Kuchenny Skrawek Niebaprawdziwych wielbicieli słodkości. Placek wyszedł słodki, suszone śliwki same w sobie są już słodkie , w połączeniu z syropem śliwkowym - słodycz, słodycz i jeszcze raz słodycz.Przepis z zapomnianej książki, odnalezionej na półce "Burda, Wykwintna kuchnia na każdy dzień" wydanej w 1991 r Wykwintność z tamtych czasów, czasem nieco bawi, ale przepisy całkiem dobre. Wpadł mi w oko placek(...)garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka. Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć do miski, przykryć folią
Stare Garysię da- najlepiej byłoby, jakby kawałki migdałów nie były wyczuwalne.Cukier wraz z wodą gotować na małym ogniu i kiedy tylko zacznie się pienić, należy wlać małą kropelkę tego syropu do szklanki z bardzo zimną wodą, a kiedy kropelka w wodzie ciągnie się i sztywnieje, to czas zdjąć syrop z palnika.Do syropu wlać aromat migdałowy oraz dodać zmielone migdały i łyżką
Kraina Miodem PłynącaWysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1), tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Krążki ananasa odcedzić (zachowując syrop) i pokroić w drobną kostkę. Syrop (około 250 ml) podgrzać w rondelku. Dosypać żelatynę i mieszając całkowicie ją rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Kiedy już zacznie lekko tężeć - 2/3 ilości wymieszać(...)lodówki aby lekko stężał. Wyjąć z lodówki i posmarować nim ciasteczkowy spód (fot.2). Ponownie schłodzić. Następnie na wierzch ułożyć kawałki ananasa (fot.3) i polać całość resztą syropu (fot.4) (jeżeli nam się całkowicie zetnie, podgrzać go przez moment na kuchence). Schłodzić. Smacznego :) Inspiracja: grumko
Świat Ciastaorzechowe, nieco inne niż tradycyjne pierniki ale bardzo dobre. To mój kolejny,trzeci przepis w tym roku na pierniki. Magia świąt to coś niesamowitego...Składniki:100 gram miodu100 gram syropu klonowego (lub miodu)2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder)100 gram zmielonych migdałów100 gram zmielonych orzechów włoskich100 gram mąki orkiszowej(...)pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły i ma ciekawy smak. W garnuszku podgrzewam miód, syrop klonowy i stewie (bądź cukier trzcinowy). W misie mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego
Mango Papajabrzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe sok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarpone napój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudru czereśnie w syropie do dekoracji wiórki kokosowe ( do obsypania boków) 2 łyżeczki żelatyny spożywczej cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy(...)patyczka. Kiedy wystygnie kroimy na 3 części. Galaretki brzoskwiniowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Następnie podgrzewając je w kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy. Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy. Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol. Na paterze
Malinowe Pocałunkipulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie. Składniki: Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 6 łyżek cukru 200 ml ciepłej wody Na syrop: grudka masła 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Następnie robimy rozczyn: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki oraz(...)minut. Brytfankę (u mnie tortownica) smarujemy masłem, lub olejem. Z naszego ciasto odrywamy kawałki i formujemy kuli, mniej więcej takich rozmiarów Następnie maczamy nasze kulki (dokładnie w syropie). Syrop: Masło topimy, mieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem. Układamy dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika
Moje pyszne gotowaniełyżki cukru , 1 czubata łyżka mąki pszennej , 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka esencji waniliowej , 1 spora łyżka masła, mały kieliszek koniaku. Dodatkowo: ananas w syropie kawowym , herbatniki . 2/3 mleka wraz z cukrem i masłem zagotować w garnku. W reszcie zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, pszenną, koniak i esencję waniliową. Wlać do gotującego(...)wylać część budyniu. Na warstwę budyniu ponownie pokruszyć herbatniki, a na nie wylać resztę budyniu. Na budyń nałożyć ananasy wraz z syropem. Alkohol dodajemy w takiej ilości, żeby smakowało. Jeśli lubicie ostre smaki, to możecie wlać więcej, jeśli nie, wtedy tylko trochę. Proponowane przeze mnie ananasy możecie zamienić na inne owoce
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkiego masła , 100 g cukru , szczypta soli , 1 jajko , 700 - 750 g mąki . Nadzienie: 2/3 kostki masła , 80 g brązowego cukru , 2 łyżki cynamonu . Dodatkowo: 3 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki wody do posmarowania , cukier wymieszany z kardamonem do posypania . Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem, po kilku minutach rozpuszczą się. Mleko podgrzać aby było ciepłe, a nie gorące. Wlać(...)temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Kiedy bułeczki będą wyrastały przed pieczeniem, można zacząć przygotowywać drugą część ciasta w identyczny sposób. Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu, lub golden syrop'u) i wody. Jeśli komuś mało kardamonu i słodyczy, może posypać je cukrem wymieszanym z kardamonem. Bułeczki znikają w oczach
Codzienna kuchnia niecodziennadość często na weekendy przyjeżdża moja starsza siostra, co baardzo mnie cieszy. Dzisiaj przygotowałam jej na śniadanie pyszne placuszki z ricotty ^^ ~ Placuszki z ricotty z babcinym dżemem jagodowym i syropem klonowym ~ Składniki: 250g serka ricotta 100g mąki pełnoziarnistej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cukru + dżem syrop klonowy Dokładnie mieszamy ze sobą żółtka, ricottę, mąkę, proszek(...)Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do reszty, delikatnie mieszając. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy na niej placuszki. Gotowe podajemy z dżemem i polane syropem klonowym
Kuchenny Skrawek NiebaPrzygotowujemy: -12-15 jabłek -kilka śliwek -goździki -mąkę -cukier puder -margarynę -2 jajka -proszek do pieczenia -aromat śmietankowy Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do wrzącego syropu wkładamy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut(...)przez cały czas obracając. Wyciągamy i studzimy. Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu.. Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto. Do miski wsypujemy: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodajemy: -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy Zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki, którymi wykładamy
Maminek kulinarnysame, ale sposób przygotowania nieco inny. -1 kg pigwy -0,75 l spirytusu -0,3 l wody -0,7 kg brązowego cukru i 0,5 l wody na syrop Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Pierwszy sposób: -owoce umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem, zmieszanym z 0,3 l wody -zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc(...)pamiętając o tym, aby potrząsać słojem co kilka dni -po tym czasie sporządzamy syrop z 0,7 kg cukru i 0,5 l wody -owoce odcedzamy a do wyciągu dodajemy sporządzony wcześniej syrop -mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca Drugi sposób: -pokrojone w plastry owoce zasypujemy 0,7 kg cukru i odstawiamy, aby puściły
Maminek kulinarnyTruskawek ciąg dalszy. Tym razem truskawki w syropie. Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami lub innych ciast i deserów. Składniki: -2 kg truskawek -0,75 l wody -2 szklanki cukru -2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki(...)Gotujemy 3 minuty. Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Zakręcamy i gotowe. Słoiki nie wymagają pasteryzowania. Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy - możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych. Smacznego
Maminek kulinarnyPropozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot
Maminek kulinarnyczerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy. Syropem zalewamy jabłuszka i zakręcamy
Maminek kulinarny