syrop - 6989 przepisów (strona:100/466)

Serek czekoladowy a'la Bakuś 166

przypomniał mi smak z dzieciństwa, bo smakował identycznie jak czekoladowy Bakuś, i to pyszne wnętrze... czasem można sobie pozwolić ^^~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~Składniki:200g serka naturalnego 2 łyżeczki gorzkiego kakaosłodzidło5g świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka kremu czekoladowego+ pyłek pszczelibanansyrop klonowyMieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop(...)klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego i przykrywamy go serkiem. Posypujemy siemieniem i pyłkiem pszczelim. Podajemy z pokrojonym bananem polanym syropem klonowym (lub miodem

Kuchenny Skrawek Nieba
Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 188

prawdziwych wielbicieli słodkości. Placek wyszedł  słodki, suszone śliwki same w sobie są już słodkie , w połączeniu z syropem śliwkowym - słodycz, słodycz i jeszcze raz słodycz.Przepis z zapomnianej książki, odnalezionej na półce "Burda, Wykwintna kuchnia na każdy dzień" wydanej w 1991 r  Wykwintność z tamtych czasów, czasem nieco bawi, ale przepisy całkiem dobre. Wpadł mi w oko placek(...)garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka.  Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć do miski, przykryć folią

Stare Gary
Domowy marcepan 179

się da- najlepiej byłoby, jakby kawałki migdałów nie były wyczuwalne.Cukier wraz z wodą gotować na małym ogniu i kiedy tylko zacznie się pienić, należy wlać małą kropelkę tego syropu do szklanki z bardzo zimną wodą, a kiedy kropelka w wodzie ciągnie się i sztywnieje, to czas zdjąć syrop z palnika.Do syropu wlać aromat migdałowy oraz dodać zmielone migdały i łyżką

Kraina Miodem Płynąca
Tarta ananasowa 147

Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1), tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Krążki ananasa odcedzić (zachowując syrop) i pokroić w drobną kostkę. Syrop (około 250 ml) podgrzać w rondelku. Dosypać żelatynę i mieszając całkowicie ją rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Kiedy już zacznie lekko tężeć - 2/3 ilości wymieszać(...)lodówki aby lekko stężał. Wyjąć z lodówki i posmarować nim ciasteczkowy spód (fot.2). Ponownie schłodzić. Następnie na wierzch ułożyć kawałki ananasa (fot.3) i polać całość resztą syropu (fot.4) (jeżeli nam się całkowicie zetnie, podgrzać go przez moment na kuchence). Schłodzić. Smacznego :) Inspiracja: grumko

Świat Ciasta
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 209

orzechowe, nieco inne niż tradycyjne pierniki ale bardzo dobre. To mój kolejny,trzeci przepis w tym roku na pierniki. Magia świąt to coś niesamowitego...Składniki:100 gram miodu100 gram syropu klonowego (lub miodu)2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder)100 gram zmielonych migdałów100 gram zmielonych orzechów włoskich100 gram mąki orkiszowej(...)pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły i ma ciekawy smak. W garnuszku podgrzewam miód, syrop klonowy i stewie (bądź cukier trzcinowy). W misie mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego

Mango Papaja
Tort brzoskwiniowy z mango. 268

brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe sok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30%  500 g sera mascarpone napój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudru czereśnie w syropie do dekoracji wiórki kokosowe ( do obsypania boków) 2 łyżeczki żelatyny spożywczej cukier waniliowy  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy(...)patyczka. Kiedy wystygnie kroimy na 3 części. Galaretki brzoskwiniowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Następnie podgrzewając je w kąpieli wodnej  dokładnie rozpuszczamy. Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy. Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol. Na paterze

Malinowe Pocałunki
Cynamonowy kwiatuszek 143

pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie. Składniki: Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 6 łyżek cukru 200 ml ciepłej wody Na syrop: grudka masła 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Następnie robimy rozczyn: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki oraz(...)minut. Brytfankę (u mnie tortownica) smarujemy masłem, lub olejem. Z naszego ciasto odrywamy kawałki i formujemy kuli, mniej więcej takich rozmiarów Następnie maczamy nasze kulki (dokładnie w syropie). Syrop:  Masło topimy, mieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem. Układamy dookoła, zostawiając środek wolny.  Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika

Moje pyszne gotowanie
Budyń waniliowo - koniakowy z herbatnikami i ananasem w syropie kawowym. Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów - desery bez pi 177

łyżki cukru , 1 czubata łyżka mąki pszennej , 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka esencji waniliowej , 1 spora łyżka masła, mały kieliszek koniaku. Dodatkowo: ananas w syropie kawowym , herbatniki . 2/3 mleka wraz z cukrem i masłem zagotować w garnku. W reszcie zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, pszenną, koniak i esencję waniliową. Wlać do gotującego(...)wylać część budyniu. Na warstwę budyniu ponownie pokruszyć herbatniki, a na nie wylać resztę budyniu. Na budyń nałożyć ananasy wraz z syropem. Alkohol dodajemy w takiej ilości, żeby smakowało. Jeśli lubicie ostre smaki, to możecie wlać więcej, jeśli nie, wtedy tylko trochę. Proponowane przeze mnie ananasy możecie zamienić na inne owoce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 130

miękkiego masła , 100 g cukru , szczypta soli , 1 jajko , 700 - 750 g mąki . Nadzienie: 2/3 kostki masła , 80 g brązowego cukru , 2 łyżki cynamonu . Dodatkowo: 3 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki wody do posmarowania , cukier wymieszany z kardamonem do posypania . Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem, po kilku minutach rozpuszczą się. Mleko podgrzać aby było ciepłe, a nie gorące. Wlać(...)temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.  Kiedy bułeczki będą wyrastały przed pieczeniem, można zacząć przygotowywać drugą część ciasta w identyczny sposób. Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu, lub golden syrop'u) i wody. Jeśli komuś mało kardamonu i słodyczy, może posypać je cukrem wymieszanym z kardamonem. Bułeczki znikają w oczach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ricotta pancakes 180

dość często na weekendy przyjeżdża moja starsza siostra, co baardzo mnie cieszy. Dzisiaj przygotowałam jej na śniadanie pyszne placuszki z ricotty ^^ ~ Placuszki z ricotty z babcinym dżemem jagodowym i syropem klonowym ~ Składniki: 250g serka ricotta 100g mąki pełnoziarnistej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cukru + dżem syrop klonowy Dokładnie mieszamy ze sobą żółtka, ricottę, mąkę, proszek(...)Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do reszty, delikatnie mieszając. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy na niej placuszki. Gotowe podajemy z dżemem i polane syropem klonowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Babeczki z jabłkami 115

Przygotowujemy: -12-15 jabłek -kilka śliwek -goździki -mąkę -cukier puder -margarynę -2 jajka -proszek do pieczenia -aromat śmietankowy    Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.    Przygotowujemy syrop: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego    Do wrzącego syropu wkładamy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut(...)przez cały czas obracając. Wyciągamy i studzimy. Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..     Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto. Do miski wsypujemy: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodajemy: -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy Zagniatamy ciasto.    Cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki, którymi wykładamy

Maminek kulinarny
Nalewka z pigwy 203

same, ale sposób przygotowania nieco inny. -1 kg pigwy -0,75 l spirytusu -0,3 l wody -0,7 kg brązowego cukru i 0,5 l wody na syrop Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Pierwszy sposób: -owoce umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem, zmieszanym z 0,3 l wody -zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc(...)pamiętając o tym, aby potrząsać słojem co kilka dni -po tym czasie sporządzamy syrop z 0,7 kg cukru i 0,5 l wody -owoce odcedzamy a do wyciągu dodajemy sporządzony wcześniej syrop -mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca Drugi sposób: -pokrojone w plastry owoce zasypujemy 0,7 kg cukru i odstawiamy, aby puściły

Maminek kulinarny
Truskawki w syropie 174

Truskawek ciąg dalszy. Tym razem truskawki w syropie. Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami lub innych ciast i deserów. Składniki: -2 kg truskawek -0,75 l wody -2 szklanki cukru -2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego    Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki(...)Gotujemy 3 minuty.    Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Zakręcamy i gotowe. Słoiki nie wymagają pasteryzowania. Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy - możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych. Smacznego

Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 134

Propozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot

Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 194

czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów,  babeczek,  ciast i ciasteczek.    Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem.    Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy.    Syropem zalewamy jabłuszka i zakręcamy

Maminek kulinarny