mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 5-6 łyżek oleju kokosowego lub masła 2 jajka 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml syropu klonowego 50 ml miodu W jednej misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlać ostudzony rozpuszczony olej kokosowy, miód, syrop klonowy i jajka. Wymieszać
Moja Galeria SmakuOstatnie dni kiedy możemy zrobić domowy syrop z pędów sosny. Jak się rozejrzymy, to sosna rośnie wszędzie ... Do końca maja zbieramy młode pędy sosny i robimy syrop :) Po zerwaniu przeglądamy i odrzucamy igły, które zawsze się zawieruszą. Przebrane pędy kroimy... ...wkładamy do słoików i przesypujemy cukrem... ...żeby pędy szybciej puściły sok ubijamy :) Tak przygotowane ustawiamy w słonecznym miejscu
chleba naszegobierzemy te owoce, które ważą mniej, niż byśmy się spodziewali po wielkości owocu. Składniki : pół dużego kubku jogurtu naturalnego lub greckiego owoc marakui (męczennicy jadalnej / passiflory) łyżka miodu lub syropu klonowego Jogurt wymieszać z miodem lub syropem klonowym. Na wierzch wyłożyć miąższ marakui i zajadać 😋 Marakuja "Mroczny zaułek" Louise Doughty to nowość na polskim rynku i światowy bestseller. Książka
Weekendy w domu i ogrodzieniebanalnym smakiem. A może, przy tej okazji, najdą i was smakowe wspomnienia? Składniki na formę ⌀ 20 cm (lub nieznacznie mniejszą): 75 g oleju kokosowego w formie stałej 100 g syropu z brązowego ryżu (lub klonowego) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)wysypać mąką gryczaną. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski, dodać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól – wymieszać trzepaczką i odstawić. Do osobnego naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około 3 minuty na gładką masę. Dodać spęczniałe siemię, mielony kardamon i ekstrakt – kontynuować miksowanie przez dalsze 3-4 minuty, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie
Even Better Foodwymagających Składniki na około 15 średnich pierniczków: 125 g mąki kasztanowej 50 g mąki z tapioki 1 łyżka karobu 1 łyżka cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego 65 g syropu daktylowego/klonowego 60 g gęstego mleka kokosowego (z puszki) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli i przyprawy korzenne: 2-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru(...)odstawić do przestudzenia, mleko połączyć z octem. W misce umieścić składniki suche: mąki, karob, cukier, sodę, sól i przyprawy – wymieszać (najlepiej przy pomocy trzepaczki). Do suchych składników dodać olej, syrop i mleko z octem – połączyć mikserem. Początkowo ciasto będzie zbyt luźne, by nadawało się do rozwałkowania – należy miskę z ciastem odstawić na 10 minut do zgęstnienia masy, najlepiej do lodówki
Even Better FoodLubię zjeść rano coś ciepłego, co da mi energię na resztę dnia. Jaglanka sprawdza się idealnie, zapraszam! SKŁADNIKI: • 1,5 szklanki mleka • 6 płaskich łyżek płatków jaglanych • 1 łyżka syropu klonowego • 5 suszonych fig • 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mleko i płatki zagotowujemy, dodajemy pokrojone w paski figi i łyżkę syropu klonowego, mieszamy na małym ogniu 2-3 minuty. Przekładamy
Kuchnia w biegudodać więcej) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki + 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej* 2 łyżki + 1 łyżeczka kostki jabłkowej ze skórką Amkez 2-3 krążki jabłka suszonego ze skórką Amkez syrop z agawy jasny do polania owsianki *najlepiej domowej, można dać mniej skórki jeśli nie lubicie tak intensywnie pomarańczowych smaków Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane górskie, zalewamy(...)łyżki suszonej kostki jabłkowej, mieszamy. Owsiankę gotujemy do zgęstnienia. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch wysypujemy około łyżeczki skórki pomarańczowej i łyżeczki suszonej kostki jabłkowej. Całość polewamy syropem z agawy (ilość według upodobań). Ja dodatkowo podaję moją owsiankę z krążkami suszonymi jabłkami. Podajemy od razu (jemy ciepłą). S macznego
Słodkie okruszkizimowe wieczory Bardzo dobrze rozgrzewa i dodaje energii Składniki • 1 litr mleka • 3 łyżki kakao • 2/3 szklanki cukru /lub zastąpić innym cukrem • łyżka przyprawy do pierników • 3 łyżki syropu z orzechów laskowych • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej • 50 g czekolady ekstra goszkiej 90 % • 1 jajko • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do każdej szklanki • szczypta chili • szczypta mielonych migdałów Sposób przygotowania(...)odlać 1 szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści . 2. • Do odlanego mleka dać kakao,przyprawę do piernika, cynamon,gałkę muszkatołową,syrop z orzechów laskowych,jajko i mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem dobrze wymieszać można blenderem. 3. Powstałą masę wlać do gotującego mleka, mieszać aż się zagotuje rozlać do szklanek,dodać
W królestwie smaków Beatypozwolicie im przez kilka dni wchłonąć korzenny aromat i słodki posmak cukru, wtedy są najpyszniejsze! W moim słoiczku zostały dwa ostatnie plasterki...kto pierwszy, ten lepszy! Korzenne cytrynki w syropie na 1 słoiczek 300ml Potrzebujesz: 1 cytrynę 150ml wody 4 łyżki brązowego cukru demerara 1cm świeżego imbiru 1 gwiazdkę anyżu gwiaździstego 2 szczypty cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Cytrynę sparz wrzątkiem(...)Imbir pokrój w plasterki. 4. Zagotuj wodę z cukrem. 5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon. 6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym. 7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 8. Można pasteryzować. Smacznego! Lemons in spicy syrup for tea one 300ml jar Ingredients 1 lemon 150ml water
Kuchnia w Słońcu Skąpanadosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane w waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają
Wiem co jemKoktajle bez alkoholu zdobywają coraz większą popularność w wielu barach. Owocowy i słodki drink na pewno posmakuje każdemu. Składniki: 150 ml soku pomarańczowego 150 ml soku żurawinowego 40 ml syropu brzoskwiniowego kostki lodu plasterek pomarańczy Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy sok pomarańczowy, sok żurawinowy oraz syrop brzoskwiniowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zawartość shakera przelewamy do wypełnionej lodem
Drinkologiajeszcze nie spróbował puddingu z chia - czas najwyższy! Polecam! Składniki na 2 pucharki: 300 ml mleka kokosowego 40 g nasion chia 2 małe mango lub jedno duże 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki wiórków kokosowych listki świeżej mięty do dekoracji Nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop klonowy i wiórki. Energicznie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin
maniapieczeniaznajduje się na oficjalnej międzynarodowej liście IBA. Składniki: 15 ml Gin 15 ml Tequila 15 ml Wódka 15 ml Biały Rum 15 ml Likier Triple Sec 30 ml Syrop cukrowy 25 ml Sok ze świeżej limonki Cola Lód Sposób wykonania: Do shakera dodajemy 15 ml Ginu, 15 ml Tequila, 15 ml Wódki, 15 ml Białego rumu, 15 ml likieru Triple(...)Syropu cukrowego i 25 ml soku ze świeżej limonki. Wszystkie składniki razem wstrząsamy. Zawartość shakera przelewamy do szklanki typu highball wypełnionej lodem. Drinka dopełniamy colą. Dekorujemy plasterkiem limonki. Artykuł Long Island Iced Tea pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologia