syrop - 6989 przepisów (strona:110/466)

Placuszki z płatkami owsianymi na owocowym jogurcie 192

jogurt owocowy 150 g (u mnie truskawkowo-rabarbarowy) 3 łyżki płatków owsianych górskich ekstra (u mnie Młyny Stoisław) 4 łyżki mąki (u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 1 małe jajko syrop daktylowy do polania placuszków Przygotowanie: Do miski przekładam cały jogurt owocowy, wbijam jajko (małe) i dokładni całość mieszam np. łyżką lub widelcem. Następnie dodaję płatki owsiane górskie i mąkę, znów(...)około 1 łyżeczki), zmniejszamy płomień na minimalny i smażymy placuszki na złoto z obu stron (1 łyżka = 1 placek). Placuszki obracamy ostrożnie, bo są delikatne. Placuszki podajemy skąpane w syropie daktylowy. Jeśli go nie posiadacie możecie je podać same, oprószyć cukrem pudrem lub podać z innymi dodatkami. Do przygotowania placuszków wykorzystałam płatki owsiane górskie ekstra i mąkę koszalińską z Młynów

Słodkie okruszki
Chrupiąca granola na pożegnanie 148

łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 25 g ziaren sezamu 125 ml oliwy 125 ml syropu klonowego Płatki, imbir, cynamon i sól dokładnie wymieszać. Dodać grubo posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb Ziarenko (odmieniający życie) 143

migdałów (ze skórką lub bez) 145 g płatków owsianych, zwykłych 4 łyżki nasion babki płesznik (zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym) 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (można zastąpić roślinnym) 350 ml wody   Przygotowanie:   W misce wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki, nasiona(...)babki płesznik, sól i chia.       W innym naczyniu wymieszać składniki mokre: syrop, olej i wodę.   Zawartości obydwu misek połączyć ze sobą. Powstałą, klejącą "papkę" przełożyć do keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem. Wyrównać i dobrze podociskać. Formę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max. 24h) Ja zostawiłam

Nastoletnie Wypiekanie
Hokus Pokus 147

ustach, ale pozostaje jednak posmak sody...  Jedno jest pewne. Wasz dentysta się ucieszy, bo to jakby nie było - jeden słodki ulepek :) Składniki: 100 g drobnego cukru 4 łyżki syropu klonowego (lub łagodnego miodu) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej olej do posmarowania papieru do pieczenia  Przygotowanie: W rondelku mieszamy cukier z syropem klonowym lub miodem i stawiamy na rozgrzanym palniku

bistro mama
syrop z pędów sosny 2016 143

zawiązujemy aby nie spadła. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 2- 3 tygodnie, aż pędy puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie postrząsamy słojem. Następnie zlewamy syrop do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu

Domowy Smak Jedzenia
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 279

jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego przetworzonego cukru. Po pierwsze w cieście jest słodki banan, a po drugie naturalny syrop klonowy, którym polewa placki ma w sobie wystarczająco dużo słodyczy. Wypróbowałam jej przepis i jest doskonały. Dlatego dzielę się nim z wami. Placki „Hollyłódzkiej” Mamy Składniki: Sucha mieszanka(...)wedle własnych preferencji (aktorka preferuje placki o średnicy nie większej niż 10 cm) . Smażyć placki przez ok. 1-1.5 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru) . Podawać polane syropem klonowym (aktorka często dodaje plasterki bananów albo pokruszone orzechy) . Smacznego

Jem więc Jestem
Pożegnania. I zielona, wiosenna granola. Z jagodami 168

drobnych płatków owsianych 100 g grubych płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia 75 g orzechów włoskich 150 g kandyzowanych kasztanów 50 ml syropu klonowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka zielonej herbaty matcha 200 g suszonych jagód Orzechy i kasztany grubo posiekać, wymieszać z płatkami. Olej rozpuścić, dodać syrop

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Scones z syropem klonowym i rodzynkami (bez nabiału i jajek)… 164

wersji odtłuszczonej i dla alergików – bez jajek i mleka. Z wyraźną korzenną nutą cynamonu oraz imbiru i rodzynkami. Pyszne i prawie bez wyrzutów sumienia :) Te scones słodycz zawdzięczają syropowi klonowemu oraz rodzynkom, których ja akurat dałam więcej, bo bardzo je lubimy. Jeśli jednak… Continue reading Scones z syropem klonowym i rodzynkami (bez nabiału i jajek

brunetkawkuchni
talaretka z ciecierzycy z malinami 116

przede wszystkim od samej siebie, Powoli mam dość i o dziwo nie czekam na weekend, jedyna "luźniejsza" niedziela, nie budzi nadziei na odpoczynek. SKŁADNIKI; 40g ciecierzycy 30g okary łyżka syropu klonowego łyżeczka zmielonego lnu garść suszonych moreli ok 50g malin garść jagód goji WYKONANIE: Cieciorkę gotujemy do miękkości, morele zalewamy wrzątkiem na 10 min ugotowaną cieciorkę blendujemy z okarą(...)morelami na gładką masę do zblendowanych składników dodajemy zmielony len i syrop klonowy, całość mieszamy- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 stopniach ok 25 min gotową talaretkę odkładamy do ostudzenia, następnie wyciągamy z formy, nadziewamy malinami i posypujemy jagodami goji

healthy dreams
Kisiel marchwiowo-pomarańczowy z soków jednodniowych 133

Składniki: - 250ml soku marchwiowego   - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę

Be Fit Be Strong
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 135

wyjdzie, jeśli - tak jak Signe - postawicie na bardziej tradycyjne kształty. Pepperkaker Składniki: (na 60-65 sztuk) 150 g miękkiego masła 150 g cukru 70 ml melasy 50 ml złotego syropu 75 ml mleka 1 żółtko 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Melasę, syrop, mleko i żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop malinowy idealny do kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów 156

Polecam domowy, prosty syrop malinowy - idealny do mrożonej kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 144

chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody Z powyższych proporcji wyszły nam dwie(...)zmiękną na ok. 30 minut. 2. Następnie zabieramy się za drożdże. Do większej miski wrzucamy rozdrobnione drożdże, następnie wlewamy ciepłą wodę (ale nie gorącą żeby nie zabić drożdży) i syrop klonowy oraz wsypujemy 3 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu

Kuchenne Wariacje
Amerykańska klasyka. 138

Pancakes* z bananami i syropem klonowym  *z roztopionym masłem  blog tak bardzo śniadaniowy, a ostatnio uświadomiłam sobie, że nigdy nie jadłam takich zwykłych puszystych placuszków z dodatkiem masła, z bananem i wsiąkającym w nie syropem klonowym, no, ale nadrobione ^^  byle do piątku

More food, love and dreams
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 150

mleko kokosowe – 0,5 szkl * woda gazowana – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżka * sól – 1 szczypta * olej – 2 łyżki SOS WIŚNIOWY: * wiśnie w syropie – 3/4 szkl *syrop z wiśni – 0,5 szkl * cukier – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * kakao – 1 czubata łyżka * masło – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka DODATKOWO

Ostra na Słodko